• ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΠ

• Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #56062  από arianne
 Δευ Ιούλ 04, 2011 10:15 pm
εχω ασφαλεια ογα.εφτιαξα τα χαρτια μου για το επιδομα αλλα με απεριψαν επειδη η βεβαιωση του νοσοκομειου δεν γραφει παραπληγια-τετραπληγια.οκ ειμαι καλα αυτο το καιρο κ ευτυχως δεν εχω καποια μονιμη παραλυση αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν εχω προβληματα κ συμπτωματα που με οδηγουν στο νοσοκομειο για κορτιζονη..συγνωμη κιολας αλλα πρεπει να παραλυσω κ να κατσω στο κρεβατι για να παρω τα ψωρο ευρω που στην τελικη τα δικαιουμαι???ελεος αυτο το κρατος.ενω αλλοι που ειναι υγιεις κ δεν ξερουν καν τι ειναι σ σκπ τα παιρνουν επειδη εχουν καποιο γνωστο.ΕΛΕΟΣ
 #56067  από pelopidas
 Τρί Ιούλ 05, 2011 12:26 am
Κώστας έγραψε:Στην παράγραφο που εστιάζω την προσοχή σας στην ορολογία που θα πρέπει να χρησιμοποιείται στην γνωμάτευση του κρατικού νοσοκομελιου που θα πάρετε ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ τον όρο "πάρεση". Δεν θα πρέπει ν΄ αναφέρεται. Το γιατί, διαβάστε το στο θέμα "προβλήματα στη χορήγηση επιδόματος"
φιλε κωστα ευχαριστουμε για την συστηματικη δουλεια που κανεις

το παρεση πρεπει να αποφευγεται γιατι αφορα ΠΑΡΟΔΙΚΗ παραλυση
 #56074  από Κώστας
 Τρί Ιούλ 05, 2011 1:16 am
Σάββα, προκειμένου να μπλέξεις σε ατέλειωτες αναζητήσεις, αν προσμετράται ο στρατός ή όχι, κάνε μια αυτασφάλιση για τους μήνες που σου λείπουν, αν βέβαια έχεις το κουράγιο να περιμένεις. Δυστυχώς οι μήνες που σου λείπουν για την 15/τία, δεν μπορούν ν΄ αγοραστούν όλοι μαζί. Θα πρέπει έστω και με αυτασφάλιση να τους πληρώνεις μήνα - μήνα.
Καλά θα κάνεις να συμβουλευτείς έστω και με αμοιβή ένα δικηγόρο. Μπορεί να σε γλυτώσει από πολύ και μεγάλη ταλαιπωρία. Νομίζω ότι ο καλύτερος για συμβουλές τέτοιου τύπου είναι ένας εργατολόγος που ασχολείται κατ΄ αποκλειστικότητα με τέτοια θέματα.
Θα προσπαθήσω να βρω το τηλ. ενός τέτοιου που είχα βρει όταν κι΄ εγώ ψαχνόμουνα για τη σύνταξη και θα στο στείλω.

Υγ1. Τα χρόνια του στρατού που εξαγόρασες θα συνυπολογιστούν σίγουρα και θα παίξουν ρόλο στο ύψος του ποσού της σύνταξης που θα πάρεις. Εγώ πχ με 17 χρόνια ένσημα (ΤΕΒΕ) πήρα τελικά καθαρά στο χέρι 1040 € το μήνα. Κάπου εκεί θα είναι και η δική σου αν συμπληρώσεις την 15/τία και συνυπολογιστούν και τα χρόνια του στρατού που εξαγόρασες. Αν καταφέρεις να πάρεις και το επίδομα ή αν το παίρνεις ήδη τότε θα έχεις 1700€ το μήνα. Σημειωτέον ότι το επίδομα χορηγείται παράλληλα με τη σύνταξη, χωρίς να επιρρεάζεται από αυτήν.

Υγ2. Πελοπίδα, μια λέξη που τουλάχιστον σ΄ εξασφαλίζει σαν λεκτικό της ιατρικής γνωμέτευσης είναι ο όρος "παραπάρεση". Φυσικά αυτό δε σημαίνει τίποτα μπροστά στην επιτροπή η οποία την ημέρα που θα κριθείς μπορεί να θεωρήσει ότι έχεις γίνει καλά, έστω και για εκείνη τη μέρα και μόνο. Ίσως έχετε ακούσει το ανέκδοτο γύρω - γύρω συννεφιά και στη μέση μια λιακάδα!!!!!!!
Ε! κάτι τέτοιο ισχύει και για τις επιτροπές.

Υγ3. Arianne, εδώ και αρκετό καιρό ετοιμάζουμε με την Άννα τη Δεσποτοπούλου, μια επιστολή που έχει θέμα τις επιτροπές και τις κρίσεις τους, την οποία σκοπεύουμε να κοινοποιήσουμε σε οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα. Η αλήθεια είναι πως μάαλον δεν θα έχουμε καμία τύχη. Άλλωστε και η γιαγιά Κασσάνδρα που κάτι παραπάνω ξέρει, μ΄ έχει προσγειώσει αρκετές φορές απότομα στην πραγματικότητα την οποία και έχω συνειδητοποιήσει.
Με την Άννα όμως λέμε να το παλέψουμε, έστω και για να μη λέμε ότι καταθέσαμε αμαχητί τα όπλα.
Σύντομα θα δημοσιεύσουμε την επιστολή αυτή, προκειμένου να πείτε τα σχόλια σας, ώστε να βελτιωθεί όσο γίνεται καλύτερα.
 #56121  από savvas
 Τρί Ιούλ 05, 2011 8:51 pm
ΚΩΣΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΟΥ.ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΤΗΛ. ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΥ(αν το βρειs).ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ ΔΗΛΩΝΩ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΩΝ.ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΓΕ. :text-thankyouyellow:
 #56916  από ΛΕΝΑ
 Τετ Ιούλ 20, 2011 5:07 pm
:greetings-waveyellow: κανονικά όλοι οι ασθενείς με σκπ (εφοσον εχουν τα απαραιτητα ενσημα)θα επρεπε να εχουν
δικαιωμα συνταξιοδοτησης εσείς τι λέτε;μονο η διαγνωση δηλαδη δεν φτάνει;
 #56921  από ΑΝΝΑ59
 Τετ Ιούλ 20, 2011 7:08 pm
ΛΕΝΑ έγραψε::greetings-waveyellow: κανονικά όλοι οι ασθενείς με σκπ (εφοσον εχουν τα απαραιτητα ενσημα)θα επρεπε να εχουν
Φυσικα και θα επρεπε Λενα μου....Αλλα ,τοτε,πώς θα μας οδηγουσαν στη εξαθλιωση????Πώς...??????.Διαβασε τις δημοσιευσεις στο ''κρατικες και κονωνικες υπηρεσιες''.....
 #56947  από Κώστας
 Πέμ Ιούλ 21, 2011 2:15 pm
ΛΕΝΑ έγραψε::greetings-waveyellow: κανονικά όλοι οι ασθενείς με σκπ (εφοσον εχουν τα απαραιτητα ενσημα)θα επρεπε να εχουν
Αν έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Εδώ υπάρχει μία μικρή παρηγοριά που όποιος σκοπεύει να κάνει αίτηση για σύνταξη να την εκμεταλλευτεί όσο δεν λέγετε.

Αν παίρνετε το επίδομα την στιγμή που θα κάνετε την σίτηση για συνταξιοδότηση και έχετε αρκετό χρόνο (τουλάχιστον ένα χρόνο) μέχρι την επανάκρισή σας από την επιτροπή, τότε ΑΠΛΆ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ επισυνάπτετε την σχετική βεβαίωση χορήγησής του και ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΤΕ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ.
έτσι κάνοντας την αίτηση, έχετε εξασφαλίσει ότι η σύνταξη θα σας χορηγηθεί 100%, αρκεί να μη λίπει κάτι από τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Όσοι ενδιαφέρεστε εκμεταλλευτείτε την σπάνια αυτή ευκαιρία!!!!!!!!!!
 #56959  από ΛΕΝΑ
 Πέμ Ιούλ 21, 2011 4:06 pm
το επιδομα δεν το παιρνω αλλά έχω ποσοστό αναπηρίας 67% από
το 1999 & έχω 10 χρόνια εργασίας.ευχαριστώ κώστα για τις συμβουλές
σου
 #76323  από Grig.
 Σάβ Αύγ 18, 2012 10:46 pm
Έχω βγεί σε σύνταξη αναπηρίας από τον Ο.Γ.Α. με ποσοστό 80%, έχοντας 10 1/2 χρόνια αυτασφάλισης, όμως έχω καί 3.800 ένσημα από Ι.Κ.Α. που τώρα θα ενσωματωθούν γιά διαδοχική ασφάλιση. Που σημαίνει 10 1/2 χρόνια Ο.Γ.Α. καί 12 1/2 χρόνια Ι.Κ.Α. Σύνολο 23 χρόνια. Μπορώ να πάρω πλήρη Σύνταξη Γήρατος, από Αναπηρίας που έχω τώρα, μετά και την ενσωμάτωση των ενσήμων του Ι.Κ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν 612/77;
 #76324  από LL--MM
 Κυρ Αύγ 19, 2012 1:08 am
Grig. έγραψε:Έχω βγεί σε σύνταξη αναπηρίας από τον Ο.Γ.Α. με ποσοστό 80%, έχοντας 10 1/2 χρόνια αυτασφάλισης, όμως έχω καί 3.800 ένσημα από Ι.Κ.Α. που τώρα θα ενσωματωθούν γιά διαδοχική ασφάλιση. Που σημαίνει 10 1/2 χρόνια Ο.Γ.Α. καί 12 1/2 χρόνια Ι.Κ.Α. Σύνολο 23 χρόνια. Μπορώ να πάρω πλήρη Σύνταξη Γήρατος, από Αναπηρίας που έχω τώρα, μετά και την ενσωμάτωση των ενσήμων του Ι.Κ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν 612/77;

http://www.capital.gr/tax/news_tax.asp?id=1299702

Λήμματα
Τυφλοί ,Προϋποθέσεις σύνταξης γήρατος
Σχόλια
Η παρ. 5 προστέθηκε με την παρ. 3 άρθρου 29 Ν. 1759/1988. Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται και στους παραπληγικούς και τετραπληγικούς, σύμφωνα με την παρ. 8 άρθρου 40 Ν. 1902/1990. Σχετική και η παρ. 6 άρθροΥ 51 Ν. 2084/1992. Επίσης, το παρόν άρθρο εφαρμόζεται και στους πάσχοντες από Βήτα ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική ανεμία που υποβάλλονται σε μετάγγιση και έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, βάσει της παρ. 3 άρθρου 16 Ν. 2227/1994. Σύμφωνα με την παρ. 2 άρθρου 2 Ν. 3075/2002 (ΦΕΚ Α' 297), οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών οργανισμών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίοι πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση νεφρού με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, και έχουν δεκαπενταετή πλήρη πραγματική συντάξιμη υπηρεσία. Η σύνταξη του προηγούμενου εδαφίου καθίσταται οριστική μετά έξι (6) έτη από τη συνταξιοδότηση του δικαιούχου και εφόσον στο διάστημα της εξαετίας αυτής έχει εξετασθεί τουλάχιστον δύο (2) φορές από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές. Σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 5 Ν. 3232/2004 (ΦΕΚ Α' 48), οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίοι πάσχουν από αιμορροφιλία τύπου Α' ή Β', καθώς και στους μεταμοσχευόμενους από συμπαγή όργανα (καρδιά - πνεύμονες - ήπαρ και πάγκρεας), που βρίσκονται σε συνεχή ανοσοκαταστολή, εφόσον για τις περιπτώσεις αυτές συντρέχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Σύμφωνα, επίσης, με την παρ. 7 άρθρου 5 Ν. 3232/2004, ο περιορισμός που τίθεται από τις διατάξεις της παρ. 3 του παρόντος άρθρου δεν έχει εφαρμογή για τους τυφλούς ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις αυτές. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται ανάλογα και για τους τυφλούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου 3232/2004, ήτοι πριν τις 12.02.2004, τα οικονομικά, όμως, αποτελέσματα αρχίζουν από την ημερομηνία υποβολής σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου. ===================================== +++ Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 37 του ν. 3996/2011 ΦΕΚ Α 170/5.8.2011 :"Οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 612/1977 (Α' 164) εφαρμόζονται και στους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών οργανισμών, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι πάσχουν από κυστική ίνωση ή μόνιμη ορθοκυστική διαταραχή, εφόσον για τις παθήσεις τους αυτές συντρέχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%."
1. Τυφλοί εξ αμφοτέρων των οφθαλμών ησφαλισμένοι εις ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητος του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, δικαιούνται συντάξεως λόγω γήρατος ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, εφ' όσον συνεπλήρωσαν χρόνον ασφαλίσεως δεκαπέντε (15) ετών, ή προκειμένης ασφαλίσεως υπολογιζομένης κατά την νομοθεσίαν του οικείου φορέως εις ημέρας, 4.050 ημέρας ασφαλίσεως.
2. Επιφυλασσομένων των διατάξεων της διεπούσης έκαστον οργανισμόν νομοθεσίας περί των λαμβανομένων υπ' όψιν δια τον υπολογισμόν της συντάξεως αποδοχών, το ποσόν της συντάξεως των κατά την προηγουμένην παράγραφον προσώπων, καθορίζεται ίσον προς το αντίστοιχον εις 35 έτη ασφαλίσεως ή εις 10.500 ημέρας ασφαλίσεως.
3. Η βάσει των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου παρεχομένη σύνταξις δεν προσαυξάνεται δια του επιδόματος απολύτου αναπηρίας.
4. Αι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου δεν έχουν εφαρμογήν εις περίπτωσιν καθ' ην ο ησφαλισμένος ήθελεν επιλέξει την εφαρμογήν των διατάξεων της διεπούσης τον φορέα παρ' ου θα συνταξιοδοτηθή νομοθεσίας, των προβλεπουσών τον τρόπον υπολογισμού, της συντάξεως και τας προσαυξήσεις ταύτης δι' επιδομάτων (απολύτου αναπηρίας κ.λπ.).
"5. Οι ασφαλισμένοι των φορέων επικουρικής ασφάλισης, στην περίπτωση που οι φορείς αυτοί συνταξιοδοτούν με έτη ασφάλισης, εφ' όσον συνταξιοδοτήθηκαν από το φορέα κύριας ασφάλισης με 4.050 ημέρες εργασίας και έχουν τον αυτόν χρόνο στην ασφάλιση του επικουρικού φορέα, μπορούν να αναγνωρίσουν με αίτησή τους, που υποβάλλεται στον φορέα αυτό, τον υπολειπόμενο χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση των 15 ετών, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα για σύνταξη.
Η αναγνώριση και η εξαγορά του χρόνου αυτού, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί αναγνωρίσεως χρόνου προϋπηρεσίας του οικείου φορέα επικουρικής ασφάλισης".

ΚΑΝΟΝΙΚΑ, ΝΑΙ, Αλλά ποιός φορέας θα σου βγάλει τη σύνταξη; ==>Εξαρτάται τι επιτρέπει ο ΟΓΑ... ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ
Πάρτους κανένα τηλ., αφού έχεις 80% δε θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα, αλλά στην Ελλάδα είμαστε, που λέγαν άλλοτε στο Αιγινήτειο...
Υπό ποιές συνθήκες θα μπορούσες να γραφτείς στο ΙΚΑ, ρώτησες;

Η γιαγιά η Κασσάνδρα