• πότε παιρνουμε κορτιζονη

• Η κορτιζόνη είναι ένα φάρμακο το οποίο βοηθάει σημαντικά στην καταστολή των ώσεων της ΣΚΠ. Ερωτήματα και συζητήσεις για "Corticosteroids" εδώ.
Η κορτιζόνη είναι ένα φάρμακο το οποίο βοηθάει σημαντικά στην καταστολή των ώσεων της ΣΚΠ. Ερωτήματα και συζητήσεις για "Corticosteroids" εδώ.
 #48814  από EYOYLO
 Πέμ Μαρ 03, 2011 8:17 am
Τελικα αυτη τη φορα δε μου εδωσε.Εκανα μαγνητικη μονο εγκεφαλου(μουειχε γραψει κ αυχενα κ θωρακικης μοιρας)αλλα η γιατρος του ταμειου μου ενεκρινε αρχικα μονο τη μια κ αν δειξει κατι νεο θα δωσει κ για τις αλλες.Η ιδια γιατρος του ταμειου με εστειλε στον οφθαλμιατρο κ μετα την εξεταση μου ζητησαν να βγω εξω για να μιλησουν(αυτο παλι δε το καταλαβαινω εγω δεν ειμαι η ενδιαφερομενη;)μετα η νευρολογος μου ειπε να κανω τη μαγνητικη κ κατι αιματος κ αν εν τω μεταξυ νιωσω κατι διαφορετικο ξα παω αμεσως.Βρε παιδια τι σημαινει οταν βλεπεις το κοκκινο χρωμα με διαφορετικη αποχρωση απο το καθε ματι;
 #48821  από panos59
 Πέμ Μαρ 03, 2011 10:16 am
EYOYLO έγραψε:Βρε παιδια τι σημαινει οταν βλεπεις το κοκκινο χρωμα με διαφορετικη αποχρωση απο το καθε ματι;
κάποια υπερ-ευαισθησία του ενός οφθαλμού στο υπέρυθρο ίσως ???

μην ξεχνάς ότι ερυθρό και υπέρυθρο είναι δίπλα-δίπλα !
(λίγο δηλαδή πριν και λίγο μετά τα όρια του ορατού και του μη ορατού φάσματος χρωμάτων...
του τι βλέπει και του τι δεν βλέπει το ανθρώπινο μάτι .. θεωρητικά)

ελπίζω και σου εύχομαι να μην είναι κάποια οπτική νευρίτιδα!
 #48822  από EYOYLO
 Πέμ Μαρ 03, 2011 10:28 am
Ο οφθαλμιατρος κατα την εξεταση μου εδειξε ενα κοκκινο μπουκαλακι κ με ρωτησε αν βλεπω το χρωμα το ιδιο κ απο τα δυο ματια κ με το ενα το εβλεπα πιο φωτεινο ενω με το αλλο πιο μπορντω.Εχω κουφαθει
 #48824  από panos59
 Πέμ Μαρ 03, 2011 10:36 am
:confusion-seeingstars:
 #48842  από panos59
 Πέμ Μαρ 03, 2011 2:11 pm
να σου πω ότι τόχω ξανακούσει ???
θα σου πω ψέμματα, και δεν το θέλω :eusa-naughty:
όχι, πρώτη φορά το ακούω,
αλλά και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και κάτι το σοβαρό!

να δεις που δεν θα είναι ΤΙΠΟΤΕ !
 #48846  από Claire
 Πέμ Μαρ 03, 2011 3:54 pm
Εύη μου μήπως έχεις κάνει επεισόδιο οπτικής νευριτίδας στο παρελθόν; Αυτό που περιγράφεις τυχαίνει συχνά αφού η οπτική νευριτίδα πέρα από το θάμβος όρασης, επηρεάζει στο το μάτι που έχει προσβληθεί την έγχρωμη όραση (καθώς αυτή μειώνεται πιο γρήγορα από την ασπρόμαυρη). Διαταραχές χρωματικής αντίληψης δηλαδή. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οπτικής νευριτίδας η αποκατάσταση είναι πλήρης αλλά συνήθως αφήνει ένα υπόλειμμα στην αντίληψη των χρωμάτων από το προσβεβλημένο μάτι. Είναι λογικό να μην το έχεις παρατηρήσει ως τώρα (αν δεν σου έχουν δείξει ψευδοϊσοχρωματικούς πίνακες Ιshihara) γιατί βλέπουμε και με τα δύο μάτια. Δεν είναι κάτι για να πανικόβαλεσαι θα είναι το μικρό σου μυστικό. Ένα αναμνηστικό για να θυμάσαι και τίποτα παραπάνω. :romance-adore:
 #48848  από maria E
 Πέμ Μαρ 03, 2011 4:08 pm
Eντυπωσιακες γνωσεις Claire....

Aυτο με τα χρωματα ειναι αληθεια...νομιζω το εχω ξαναγραψει...οταν μου προεκυψε οπτικη νευριτιδα,διαπιστωσα με εκπληξη οτι απο το δεξι ματι εβλεπα τελειως ασπρομαυρα!Βεβαια,μετα απο την αγωγη με ενδοφλεβια κορτιζονη,και αφου περασε περιπου ενας μηνας,η οραση μου επανηλθε πληρως.Απο τοτε,και εδω και 10 χρονια,δεν ειχα ξανα κανενα προβλημα με τα ματια μου.
Ευη,αν χρειαστει για καποιο λογο να παρεις κορτιζονη,μην τρομαζεις γλυκια μου.Η καταχρηση ειναι το προβλημα...
 #48850  από pelopidas
 Πέμ Μαρ 03, 2011 5:18 pm
η κορτιζονη ειναι ενα δοκιμασμενο φαρμακο
η δραση της ειναι αντιφλεγμονωδης, αποιδηματικη, αναβολικη
το ενδοφλεβιο bolus 1000 mgr για τρεις ή πεντε συνεχομενες μερες ειναι καλα ανεκτο
κανει λιγο υπερενταση, αυπνια, ερυθροτητα
αλλα για περιπτωσεις οπτικης νευριτιδας δεν υπαρχει αλλη εκλογη
θα νιωσεις πολυ γρηγορα καλυτερα
παντα ξεκιναμε με τρεις συνεχομενες μερες τουλαχιστον

και αν δεν υπαρξει βελτιωση, αλλες δυο

προσεξε λιγο αλατι και ζαχαρη ταυτοχρονα

το σχημα με τα χαπια κορτιζονης δεν ειναι τοσο αποτελεσματικο(πολλοι λενε οτι δεν νιωθουν καμια διαφορά)
απλα τα χαπια τα παιρνεις πιο ευκολα
παντως, τα χαπια για πολυ καιρο κανουν περισσοτερες παρενεργειες απο την ενδοφλεβια χορηγηση

οι αθλητες που ντοπαρονται, δηλαδη σχεδον ολοι, παιρνουν κορτιζονη ενεσιμη λιγες μερες πριν τους αγωνες
 #48854  από pelopidas
 Πέμ Μαρ 03, 2011 6:14 pm
sou έγραψε:Κάπου είχα διαβάσει για λήψη 1gr methylprednisolone από το στόμα, αντί για ενδοφλέβίως, για όσους δεν ήθελαν να πάνε στο νοσοκομείο. Αναρωτιέμαι τι θα πάθει το στομάχι. Γνωριζετε αν επηρεάζεται;

Λογικά όχι, πέρα από την αυξηση της οξύυτητας ποου έτσι και αλλιώς προκαλεί η κορτιζόνη, αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος.

ναι, η κορτιζονη θελει και προστασια για το στομαχι, πχ zantac, losec