Καλά είναι σίγουρα διαφορετικό το σύστημα υγείας εδώ στην Ολλανδία από την Ελλάδα , με τα καλά του και τα άσχημά του. Καταρχήν όλα είναι απόλυτα ιδιωτικά απλά το κράτος βάζει τους κανόνες και οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι υποχρεωμένες να τους ακολουθούν. Κάνεις μόνος σου ιδιωτική ασφάλεια (υποχρεωτικό είναι απλά να έχεις ασφάλεια) με κόστος γύρω στα 90-100 ευρώ το μήνα το βασικό πακέτο. Εχεις ελεύθερη πρόσβαση στον οικογενιακό σου γιατρό τον οποίο επίσης εσύ επιλέγεις και πας αν θες και κάθε μέρα που λεει ο λόγος δεν πληρώνεις τίποτα, επίσης πληρώνεις τα πρώτα 360 ευρω έξοδα που θα κάνεις σε φάρμακα ή ειδικούς γιατρούς και τέλος. Εμένα πχ οι μαγνητικές όλο το πακέτο κάνει κοντα στα 1000 ευρω ας κανω και 10 φορες το χρόνο θα πληρώσω τα πρώτα 360 και μετα τίποτα απολυτως. Το μόνο κακό είναι ότι για να πας στον ειδικό γιατρό πρέπει πρώτα να περάσεις απο τον οικογενιακό γιατρό και αυτο δημιουργεί καθυστέρηση. Στη δικιά μας τώρα περίπτωση της ΣΚΠ είναι λίγο ποιο εύκολα τα πράγματα, μας δίνουν προτεραιότητα στον οικογενιακό γιατρο δηλαδή μόλις πάρω τηλέφωνο για ραντεβού σε 15 λεπτά το αργότερο βλέπω το γιατρό. Στο κέντρο της ΣΚΠ φροντίζουν όλα τα ραντεβού για εξετάσεις ή νευρολόγο χωρίς να εχεις ταλαιπωρια. Χθες ας πούμε σε 5 λεπτά είχα το ραντεβού μου για οφθαλμίατρο, ραντεβού με νοσοκόμα στο κεντρο για εκπαίδευση στις ενέσεις και παρενέργειες, ραντεβού με την εταιρία για να μου φέρει το φάρμακο και τη συσκευη, ραντεβού με το νευρολόγο για επανεξέταση και ραντεβου για εξετάσεις αιματος μετα απο 1 μήνα χρησης της ιντερφερονης . Πολλά ραντεβού πέσανε μαζεμένα