• Tysabri

• Συζητήσεις για το φάρμακο Tysabri, (γνωστό και ως Natalizumab) για θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Συζητήσεις για το φάρμακο Tysabri, (γνωστό και ως Natalizumab) για θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
 #23497  από Χρηστος
 Δευ Μαρ 29, 2010 3:48 am
Καλησπερα σε ολους και συγνωμη που ανοιγω καινουριο θεμα για το tysabri.

Μια ερωτηση θελω να κανω στους παλιους χρηστες του φαρμακου:

Απο ποια δοση και μετα αρχιζει να εχει αποτελεσματα στον οργανισμο?

Η αρραβωνιαστικια μου εχει κανει δυο και τιποτα ακομα.Τωρα θα μου πειτε οτι βιαζομαι.Δεν παει αλλο ομως ρε παιδια ειναι κλεισμενη μεσα εδω και ενα χρονο περιπου και κοντευει να σαλταρει.Ευχαριστω πολυ για το χρονο σας
 #23509  από Μαριάννα
 Δευ Μαρ 29, 2010 11:30 am
Συνηθως απο αυτα που ακουσα να λενε απο το εξάμηνο θα αρχισει να φερνει κάποια αποτελεσματα αλλά ας πουν καλύτερα αυτοι που το παίρνουν κι ολας
 #23514  από soulla
 Δευ Μαρ 29, 2010 11:44 am
από αυτά που άκουσα για το tysabri λένε ότι τουλάχιστον σε σταθεροποιά και σίγουρα όχι από τους πρώτους μήνες :cry: είδα και σε φίλη μου περίπτωση βελτίωσης εγώ δεν το δοκίμασα θα σου πουν οι άλλοι ΥΠΟΜΟΝΗ
 #23515  από michaelz21789
 Δευ Μαρ 29, 2010 12:00 pm
Χρηστο γεια σου. Εγω οταν πηρα πρωτη φορα το tysabri ειδα αμεσα αποτελεσματα απ την 2η-3η δοση. το ειχα σταματησει ομως και ξαναξεκινησα και εχουν περασει περιπου 10 μηνες (η 11) και τωρα αρχισα να επανερχομαι ξανα.. Υπομονη χρηστο σε σενα και την αρραβωνιαστικια σου, και γω ημουν μεσα στο σπιτι ενα 8μηνο..Υπομονη και αγωνα. Προτεινω την κολυμβηση, θα δειτε αμεσα αποτελεσματα. Εγω ειχα απογοητευτει και σκεφτομουν οτι δεν θα ξαναγινω καλα μεχρι να μπω στο νερο. Δοκιμαστε το, δεν εχετε να χασετε τπτ..
 #23522  από ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΩΤΟΓΕΡΟΣ
 Δευ Μαρ 29, 2010 2:29 pm
Εγώ, συγνώμη καλημέρα σε όλους και όλες . Λοιπόν το TYSABRi το κάνω από τον 10/07 τα αποτελέσματα όσο αφορά τις ώσεις ξεκίνησαν αμέσως δηλαδή , από τότε έχω να κάνω ώση . Η επιτακτική ούρηση που τον καιρό εκείνο μου συνέβαινε κάθε τρεις και λίγο τώρα το έχω ξεχάσει ως πρόβλημα . Εδώ και 2 περίπου χρόνια δεν πέφτω ενώ περπατώ και αυτό που μου έχει μείνει είναι το μπαστούνι που το κρατώ για προφύλαξη περισσότερο .Έλπίζω να μην γυρίσω πίσω.
 #23525  από Μαριάννα
 Δευ Μαρ 29, 2010 3:25 pm
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΩΤΟΓΕΡΟΣ έγραψε:Εγώ, συγνώμη καλημέρα σε όλους και όλες . Λοιπόν το TYSABRi το κάνω από τον 10/07 τα αποτελέσματα όσο αφορά τις ώσεις ξεκίνησαν αμέσως δηλαδή , από τότε έχω να κάνω ώση . Η επιτακτική ούρηση που τον καιρό εκείνο μου συνέβαινε κάθε τρεις και λίγο τώρα το έχω ξεχάσει ως πρόβλημα . Εδώ και 2 περίπου χρόνια δεν πέφτω ενώ περπατώ και αυτό που μου έχει μείνει είναι το μπαστούνι που το κρατώ για προφύλαξη περισσότερο .Έλπίζω να μην γυρίσω πίσω.

Τελικά για τα 2 χρόνια που λένε ισχύει ή οχι? Πρέπει να το σταματάς ή το παίρνεις υπ ευθύνη σου ? Για να το κάνεις σε βάζουν να υπογράψεις ή όχι?Σε ποιες περιπτώσεις το δίνουν?
Πολλες ερωτήσεις συγνώμη αλλά ακουω θετικά γι'αυτο το φάρμακο
 #23538  από michaelz21789
 Δευ Μαρ 29, 2010 6:41 pm
Μαριάννα έγραψε: Τελικά για τα 2 χρόνια που λένε ισχύει ή οχι? Πρέπει να το σταματάς ή το παίρνεις υπ ευθύνη σου ? Για να το κάνεις σε βάζουν να υπογράψεις ή όχι?Σε ποιες περιπτώσεις το δίνουν?
Πολλες ερωτήσεις συγνώμη αλλά ακουω θετικά γι'αυτο το φάρμακο
Ναι ισχυει.. σε μενα τουλαχιστον ετσι ηταν. τη μια φορα που ειχαν πεθανει καποιοι το σταματησα και τη 2η φορα που με εβαλαν να ξαναυπογραψω και μετα απο κατι αλλα περιστατικα PML δεν εκανα την ιδια βλακεια που εκανα και την πρωτη φορα..
Μονο θετικα ειναι τα σχολια μου γι αυτο το φαρμακο, οσο το παιρνω δεν εχω κανει υποτροπες ενω με copaxone και avonex εκανα απο 3 το 6μηνο..
 #23548  από Χρηστος
 Δευ Μαρ 29, 2010 10:35 pm
Ευχαριστω παρα πολυ ρε παιδια για τις απαντησεις σας.Θα κανουμε υπομονη.....
 #23580  από ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΩΤΟΓΕΡΟΣ
 Τρί Μαρ 30, 2010 10:30 am
Καλημέρα , η χορήγηση του Tysabri δεν είναι για δύο χρόνια . Είναι σχετικά καινούριο φάρμακο και οι ίδιοι οι γιατροί δεν ξέρουν . Εφαρμόζουν το γνωστό βλέποντας και κάνοντας . Δεν ξέρω για ποιες περιπτώσεις κάνει . Σε μένα δεν ζήτησαν προκαταβολικά ή όποτε άλλοτε την έγκριση μου για να το χορηγήσουν .
 #23605  από Μαριάννα
 Τρί Μαρ 30, 2010 1:25 pm
Και το ξαναβάζω εδω οριστε το λέει να υπογραψει ο ασθενης για να μην εχουν οι γιατροι ενοχες κατάλαβες που φτασαμε Τι να κάνει ο ασθενης? Μου φαινεται παιζουν με τους ανθρώπους Εγκρίνεται το φάρμακο αλλά ..... τι?

ΕΟΦ: μέτρα για τον κίνδυνο PML με τη χορήγηση Tysabri

Πριν λίγες εβδομάδες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του τα επιπρόσθετα μέτρα που συνιστά για την καλύτερη διαχείριση του κινδύνου προϊούσας πολυεστιακής λευκοεγκεφαλοπάθειας (PML) με το Tysabri.

Η PML είναι μια σπάνια λοίμωξη του εγκεφάλου που προκαλείται από τον ιό JC. Η Επιτροπή για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ (CHMP) συμπέρανε ότι ο κίνδυνος για την εμφάνιση PML αυξάνεται μετά από δύο χρόνια αγωγής με Tysabri, παρότι ο κίνδυνος αυτός παραμένει χαμηλός και τα οφέλη από το Tysabri φαίνεται πως εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων σε ασθενείς με υψηλής ενεργότητας υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, για τους οποίους υπάρχουν λίγες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Σημειώνεται πως είναι σημαντικό η PML να διαγνωσθεί νωρίς. Για τον λόγο αυτό η CHMP συνέστησε την λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς και οι ιατροί έχουν πλήρη επίγνωση των κινδύνων της PML. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

* Επικαιροποίηση των πληροφοριών του προϊόντος με την προσθήκη πληροφοριών σχετικά με την αύξηση του κινδύνου για PML μετά από 2 χρόνια αγωγής και επιπρόσθετες συστάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης ασθενών που παρουσιάζουν σημεία PML.
* Έντυπα τα οποία θα πρέπει να υπογράφονται από τους ασθενείς κατά την έναρξη της αγωγής με Tysabri, όπως και μετά από 2 χρόνια αγωγής, αφού προηγηθούν σε βάθος συζητήσεις με τον ιατρό τους για τους κινδύνους εμφάνισης PML.

Τα νέα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώσουν τις υπάρχουσες συστάσεις ότι οι ασθενείς και όσοι έχουν αναλάβει την φροντίδα τους, θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί σχετικά με τα συμπτώματα της PML και ότι οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωγής.

Ο ΕΟΦ σημειώνει πως το Tysabri (της Elan Pharma International Ltd) χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση υποτροπιάζουσας διαλείπουσας σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ασθενείς με υψηλής ενεργότητας νόσο παρά την λήψη αγωγής με beta-interferon, ή σε ασθενείς στους οποίους η νόσος είναι σοβαρή και εξελίσσεται ταχέως.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΦ: http://www.eof.gr/