• Καταγράφονται αυξημένοι θανάτοι από το φάρμακο Lyrica (pregabalin) στην Αγγλία

  • Η τελευταίες εξελίξεις και νέα επικαιρότητας γύρω από την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Η τελευταίες εξελίξεις και νέα επικαιρότητας γύρω από την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #136557  από Στάθης
 Πέμ Μαρ 28, 2024 6:26 pm
Μια είδηση σαν τορπίλη, περί του φαρμάκου Lyrica το οποίο όλοι γνωρίζουμε πόσο συνταγογραφείται για την ΣΚΠ.

- https://theconversation.com/anxiety-dru ... now-225024

- https://www.sciencealert.com/deaths-lin ... -in-the-uk

Στο μικροσκόπιο των αρχών και το φάρμακο Lyrica, το οποίο δυστυχώς δεν μας τα λέει καλά....

Συγκεκριμένα, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στους θανάτους που συνδέεται με το φάρμακο για το άγχος, την πρεγκαμπαλίνη (pregabalin) ή αλλιώς Lyrica. Ενώ το 2018 υπήρχαν 187 θάνατοι που συνδέονταν με το Lyrica στην Αγγλία και την Ουαλία, ο αριθμός αυτός ήταν υπερδιπλάσιος το 2022 – με 441 θανάτους να συνδέονται με το φάρμακο.

Πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου έχουν πλαισιώσει αυτούς τους θανάτους ως σηματοδότηση μιας «επιδημίας οπιοειδών τύπου ΗΠΑ» που προκαλείται από ένα φάρμακο που «καταστρέφει ζωές».

Το Pregabalin (γνωστό με τις εμπορικές ονομασίες Lyrica και Alzain) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων υγείας, όπως η επιληψία, ο νευρικός πόνος και το άγχος. Το φάρμακο εγκρίθηκε για πρώτη φορά για χρήση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το 2004.

Το Pregabalin έχει ανταποδοτικές ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ευφορίας, ηρεμίας και χαλάρωσης. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να εξηγήσουν γιατί ακόμη και άτομα που δεν έχουν συνταγή αναζητούν πρεγκαμπαλίνη.

Η πρεγκαμπαλίνη από μόνη της τυπικά δεν είναι επικίνδυνη, αλλά εκεί που η πρεγκαμπαλίνη μπορεί να γίνει επικίνδυνη, είτε χρησιμοποιείται όπως συνταγογραφείται είτε όχι, είναι εάν λαμβάνεται μαζί με άλλα φάρμακα με τα οποία αλληλεπιδρά αρνητικά.

Το Lyrica, μας λέει το άρθρο, θα πρέπει ιδανικά να αποφεύγεται μαζί με άλλα οπιοειδή, ορισμένα βοηθήματα ύπνου, βενζοδιαζεπίνες (άλλη κατηγορία φαρμάκων για το άγχος), μυοχαλαρωτικά και ακόμη και ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη και την επιληψία. Οι περισσότεροι θάνατοι που αποδίδονται στο Lyrica οφείλονται σε αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, που οδηγούν σε καταστολή της αναπνοής.

Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πόσα διαφορετικά φάρμακα συνταγογραφούν οι νευρολόγοι για την ΣΚΠ, καθιστώντας την παραπάνω παράγραφο SOS για την αποφυγή αθέμιτων περιπετειών των ασθενών.