• ΕΙΝΑΙ ΣΚΠ?

  • Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
 #136035  από angela
 Πέμ Ιουν 29, 2023 10:04 am
Σε ευχαρισ΄τω που απαντας Σταθη! Διαβάζω εδω οτι πολλα ατομα εχουν μονο ζαλη και εχουν διαγνωστεί. Οποτε γιαυτο ανησυχώ τοσο πολυ. Η τάση λιποθυμίας είναι σύμπτωμα?
 #136085  από passenger69
 Δευ Ιούλ 10, 2023 7:31 pm
Αυτά που περιγράφει η Angela, , με κάνουν να μην ανοίξω καινούργια συζήτηση. Εδώ και μερικές μέρες, και μετά από έντονη κούραση, σε συνδυασμό με λίγο στενοχώρια, και την ζέστη που τόσο πολύ μας παιδεύει εμάς που έχουμε ΣΚΠ, ξαφνικά άρχισα να έχω στιγμιαίες ζαλάδες, να κουράζομαι πανεύκολα, ξαφνικά να νιώθω στιγμιαία αδυναμία στα πόδια
Σταμάτησα όλες τις δραστηριότητες γιατί μόλις κάνω μια άσκηση αμέσως αρχίζουν όλα αυτά τα συμπτώματα. Αύριο έχω ραντεβού για μαγνητική. Έχω διαγνωστεί περίπου 20 χρόνια με ΣΚΠ και οι γιατροί όλοι μου λένε ότι είναι καλοηθης, δηλαδή η κλινική εξέταση που μου κάνουν ως τώρα πάντα είναι στο 0 , αντε να με έχει επηρεάσει ένα 5% . Τώρα όμως φοβάμαι μήπως όλα αυτά αλλάξουν.
Για ΧΕΝΦΑ δεν το έχω ψάξει ποτέ και γιατί οι μαγνητικές που κάνω κάθε χρόνο δείχνουν ότι υπάρχει αλλοίωση από παλιά, αλλά και γιατί έχει και η μητέρα μου ΣΚΠ οπότε λόγω κληρονομικοτοτας το ποιο πιθανό είναι ότι έχω και γω. Πάντως αν δεν κάνω λάθος και από την πείρα μου οι στιγμιαία αδυναμία στα πόδια και οι στιγμιαίες ζαλάδες δεν είναι συμπτώματα ΣΚΠ. Σύντομα θα ξέρουμε
Αυτό που θα ήθελα να μου πει κάποιος αν ξέρει είναι αν οι μαγνητικές δεν δείξουν κάτι καινούργιο που να ψαχτω ώστε να βρω τι έχω. Και πραγματικά θα ήθελα κάποια στιγμή να εξεταστω να δω αν έχω ΧΕΝΦΑ αλλά δεν ξέρω που και τι....
 #136087  από Nos
 Τρί Ιούλ 11, 2023 2:51 am
Καλησπέρα , εμείς που έχουμε ΣΚΠ έχουμε χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής ; Ισχύει αυτό; Περίπου 7-10 χρόνια λιγότερα από τον μέσο όρο; Επίσης ισχύει οτι μπορούμε να αναπτύξουμε άλλες σοβαρές ασθένειες λόγω του οτι ο οργανισμός μας είναι καταπονημένος ; Πως θα ζήσουμε μια φυσιολογική ζωή ; Δεν θα μπορούμε ποτέ ν κάνουμε κάτι παραπάνω . Την υπέρβαση σε κάτι . Πχ ένα βράδυ περνάς τόσο καλά που θες να πιεις 2-3 παραπάνω ποτά. Δεν θα μπορείς να το κανείς ; ΓΙΑΤΙ; Γιατί ν ζούμε μια συντηρητική ζωή ; Γιατί ;
Ισχύουν όλα αυτά κατά τη άποψη σας όσοι το βιώνετε; Μια ζωή με μέτρο …..έχω τρελαθεί δεν αντέχω άλλο… :emojis-22: :emojis-22: :emojis-22:
 #136088  από GUS
 Τρί Ιούλ 11, 2023 2:01 pm
καλησπερα,

αν σκεφτεσαι ετσι,ανεξαρτητα απο αν εχεις ΣΚΠ ή οτιδηποτε αλλο,θα εχεις μικροτερο προσδόκιμο ζωης...!ο οργανισμός μας είναι καταπονημένος,εχεις δικιο,μη το κανεις χειροτερα!ο δρομος ειναι μονο προς τα πανω!!εχεις σκπ;;ωραια,ξερεις τι εχεις,προστατεψε τν εαυτο σ!!!απεφυγε τν ζεστη πχ μερα που ειναι σημερα με τν καυσωνα!απεφυγε ειπα,αν χρειαστει θα βγεις!απλα αν δεις οτι δν τραβαει η ομαδα,ξερεις γτ συμβαινει...!τοσο απλα...θα βγεις κανονικα,θα πιεις αν θες,θα κανεις τν ζωη σ οπως τν εκανες!!αν δεις οτι κτ σε ενοχλει,περιορισε το!τοσο απλα..το μετρο εσυ το οριζεις!ετσι το εχω δει απο το '17 που γνωρισα τν κα.Πλακα...ειχαμε φλερτ απο το ΄'12-'13...σχεση απο το '17!οποτε ειμαι καιρο στο κλαμπ!παρτο αναποδα!εγω με σκπ τελειωνω 2ο πτυχιο κ μεταπτυχιακο...ταυτοχρονα!(λογω σκπ μπηκα κ στα 2!!!)τονισα και συγνωμη το ταυτοχρονα γτ οταν τα ξεκινουσα,ΟΛΟΙ μ ειχαν πει δυσκολα κ τα 2 μαζι,εδω ατομα χωρις προβληματα υγειας κ δυσκολευονται κτλ..τους εγραψα κανονικα....ολα γινονται...!!!!
 #136532  από Lilibeth
 Κυρ Μαρ 24, 2024 11:37 am
Καλησπέρα! Πέρασα 2 μήνες έντονου στρες λόγω φοβου για την υγεία μου. Αγχώνομαι πολύ γενικά για θέματα υγείας. Πέρασα γριπη που δεν μου περνούσε ο βηχας με τίποτα κσι άρχισαν οι φοβίες. Πήγαινα από γιατρό σε γιατρό. Πέρασε κάποια στιγμή. Έμεινε όμως η αυπνια. Το μεσημέρι δεν με παίρνει ο ύπνος καθόλου ακόμα κι αν νυστάζω και το βράδυ κοιμάμαι αλλά ξυπναω κσθε 1 με 2 ώρες. Πήγα σε ψυχίατρο και μου είπε πως ίσως κάποια νευρολογική βλάβη που προκάλεσε η γρίπη. Εγω ήμουν πεπεισμένη ότι είναι από άγχος κσι από όλο αυτό που πέρασα. Έχω κάποιες στιγμές κάτι μυρμυγκιασματα στην αριστερή πλευρά του σώματος μου κυρίως στο χέρι. Πριν μέρες θόλωσε το αριστερό μου μάτι για λίγο. Το έπαθα πάλι μετά από 3 μέρες. Διάβασα ότι είναι συμπτώματα σκλήρυνσης. Ο γιατρός μου έδωσε ρεμερον για τον υπνο. Δεν έχει στρώσει όμως ο ύπνος μου ακόμα. Εδώ κσι 3 μέρες. Μου είπε ίσως χρειαστεί να κάνουμε εξετάσεις. Έχω φοβηθει πάρα πολύ. Υπάρχει περίπτωση να έχω σκλήρυνση? Αν κανω μαγνητικη και δεν δείξει κάτι μπιρω να είμαι σίγουρη?
 #136533  από Στάθης
 Κυρ Μαρ 24, 2024 2:37 pm
Lilibeth έγραψε: Κυρ Μαρ 24, 2024 11:37 am .....Πριν μέρες θόλωσε το αριστερό μου μάτι για λίγο. Το έπαθα πάλι μετά από 3 μέρες. Διάβασα ότι είναι συμπτώματα σκλήρυνσης. ...
..............
Γεια σας,
όχι δεν νοείται σύμπτωμα της σκλήρυνσης χωρίς να έχει διάρκεια. Αν κάτι εμφανίζεται για λίγο, δεν είναι σύμπτωμα σκλήρυνσης.

Η Σκλήρυνση κατά πλάκας έχει συμπτώματα που διαρκούν συνεχόμενα τουλάχιστον 1 εβδομάδα και μπορεί να επιμένει συνεχόμενα ακόμα και μήνες.

Ηρέμησε και μην συγχέεις τις ανισορροπίες του οργανισμού σου, με τις σοβαρές βλάβες που προκαλεί η σκλήρυνση και που ταλαιπωρούμαστε και αγωνιζόμαστε να θεραπεύσουμε.

Μια χαρά θα είσαι, αρκεί να φτιάξεις λίγο την ψυχολογία σου.... και τον ύπνο σου. Διατροφή καλή, άσκηση επίσης καθημερινή θα σου λύσει πολλά θέματα.

 #136542  από Lilibeth
 Τετ Μαρ 27, 2024 7:58 pm
Καλησπέρα! Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Τα ίδια μου είπε και ο νευρολόγος. Ότι τα συμπτώματα της σκληρυνσης έχουν διάρκεια. Απλά αγχώθηκα γιατί διάβασα πως είναι διαφορετικά στον καθένα. Κσι σκέφτηκα μήπως είναι τα πολύ πρώιμα συμπτώματα κσι γι συτο είναι έτσι ακομα(όχι τόσο σοβαρά δηλ ακομα) Ειδικα για τηκ αυπνια διαβαδα πως ειναι απο τα πρωτα συμπτώματα σε καποιους. Ξέρω ανθρώπους κοντινούς μου με σκληρυνση και έχω δει την ταλαιπωρία και τον αγώνα που δίνουν. Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να θίξω τους ανθρώπους που το παίρνουν αυτό. Αλλά δυστυχώς μέσα σε αυτά που ξέρω είναι ότι παρα την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας τουλάχιστον τα άτομα που γνωρίζω εγώ με την ασθένεια τους διέγνωσαν μετά από 2 χρόνια. Και λέω καλά και τις μαγνητικές να κάνω ούτε τότε μπορώ να ησυχάσω? Θα τις κάνω βέβαια και ότι άλλο χρειαστεί και υπάρχει θα το κάνω και μακάρι να εξαφανιστούν αυτά που εμφανιζω. Ο νευρολόγος μου λέει ότι η αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος που ένιωθα τις προηγούμενες μέρες και όλα αυτά είναι ψυχοσωματικα, κσι να σταματήσω να ψάχνω στο ίντερνετ για το τι έχω γιατί θα βγάλω ότι έχω 10 διαφορετικούς καρκίνους. Οπότε αν του πω για μαγνητικές δεν ξέρω αν θα δεχτεί να μου τις γράψει αλλά θα επιμείνω. Σκέφτομαι να ξεκινήσω βιταμινες και να παιρνω κάτι φυτικό για να με βοηθάει στον ύπνο ώστε να μην συνεχίσω το νεμερον που μου έδωσε ο γιατρός. Το παίρνω μόνο 5 μέρες αλλά ξέρω πως δεν κάνουν καλό μακροπροθεσμα. Τι βιτσμινες θα πρότεινες?