• Εξωιδρυματικό επίδομα - χρόνος αναμονής

• Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #112755  από Κυριάκος
 Δευ Αύγ 24, 2015 9:32 pm
Γεια σας, είμαι νέος στο φόρουμ και ήθελα κι εγώ να εκφράσω μερικές απορίες μου, αν μπορεί κάποιος να μου τις λύσει.

Στις 20/08/2015 πήρα την απόφαση από τα ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ποσοστό αναπηρίας μου στα 67% και γράφει μέσα ότι δικαιούμαι το εξωιδρυματικό επίδομα. Πήγα σήμερα στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης και μου είπε ο υπάλληλος ότι όντως το δικαιούμαι και πως θα πρέπει να κάνω αίτηση. Θα την κάνω αύριο (δεν είχα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί μου), αλλά διαβάζω διάφορα κουλά στο ίντερνετ από το πρωί, κυρίως όσον αφορά το χρόνο αναμονής της απάντησης του ΙΚΑ και για το πότε θα ξεκινήσω να παίρνω το επίδομα. Ακόμα και ο υπάλληλος στον γκισέ του ΙΚΑ, μου είπε πως θα περιμένω στην καλύτερη περίπτωση 4-5 μήνες μόνο για να πάρω απάντηση!!! Του εξήγησα πως μέχρι τον Ιούλιο έπαιρνα το επίδομα βαριάς αναπηρίας της πρόνοιας και αν κάνουν αυτοί 4-5 μήνες μόνο για να μου απαντήσουν, τότε εγώ πως θα ζήσω όλο αυτό το διάστημα (δεν έχω άλλα εισοδήματα). Μου είπε ο άνθρωπος πως έχει χιλιάδες σαν κι εμένα που περιμένουν και πως προωθούν μόνο τις περιπτώσεις των καρκινοπαθών (για τους ευνόητους λόγους και καλά κάνουν φυσικά).

Το ερώτημα μου είναι, αν γνωρίζει οποιοσδήποτε εδώ στο φόρουμ, πόσο καιρό κάνουν περίπου στη Θεσσαλονίκη να πληρώσουν το εξωιδρυματικό επίδομα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία δηλαδή, από την στιγμή που κάνεις την αίτηση, εγκριθεί το αίτημα και αρχίσεις να πληρώνεσαι! Η' έστω κατά προσέγγιση, θα ήθελα να γνωρίζω πόσο καιρό περίπου κάνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, να σχηματίσω έτσι μια εικόνα γιατί με έχει φάει η αγωνία! :emojis-30:
 #112774  από VASILIS
 Πέμ Αύγ 27, 2015 6:56 am
Φίλε μου καλημέρα.
Λίγο με μπέρδεψες όσο αφορά το οτι πέρασες ΚΕΠΑ, δικαιούσαι το εξωιδρυματικό, και ότι πρέπει να κάνεις "αίτηση" (;) για να το πάρεις.
Εξ όσων γνωρίζω, οι διατυπώσεις (χαρτίά, αιτήσεις, εξετάσεις) γίνονται από την αρχή, και κατατίθενται με το φάκελο σου στο ΚΕΠΑ.
Ποιός ολόγος για νέα αίτηση, τη στιγμή που έχεις ήδη οριστική απόφαση που λέει ότι δικαιούσαι το επίδομα;
Από την πρόνοια έπαιρνες βαριάς αναπηρίας, και τώρα θα πάρεις του ΙΚΑ;
Πάλι, νομίζω (δεν είμαι βέβαιος αλλά έχει εδώ μέσα γνώστες) πως δεν χρειάζονται νέες αιτήσεις και άλλη καθυστέρηση.
Τώρα, για το χρόνο που θα αρχίσεις να εισπράττεις το επίδομα, είναι ανάλογα με τη γραφειοκρατία.
Από 40 - 60 μερες στη χειρότερη περίπτωση.
Κυνήγησε το λίγο γιατί γίνονται σκόπιμες καθυστερήσεις.
 #112775  από Κυριάκος
 Πέμ Αύγ 27, 2015 9:57 am
Πρώτα παίρνει κάποιος την απόφαση από τα ΚΕΠΑ και μετά πάει κάνει αίτηση είτε στην Πρόνοια είτε στο ΙΚΑ, για να πάρει το εξωιδρυματικό. Αν έχεις πάνω από 1000 ένσημα (όπως εγώ), παίρνεις το εξωιδρυματικό από το ΙΚΑ το οποίο καθυστερεί πολύ (έτσι μου είπαν και οι υπάλληλοι που με εξυπηρέτησαν στον γκισέ).

* από την πρόνοια έπαιρνα το επίδομα βαριάς αναπηρίας που είναι 313 ευρώ το μήνα, τώρα μου άλλαξαν το ποσοστό όμως και μου έγραψαν στην απόφαση ότι δικαιούμαι το εξωιδρυματικό.
 #112784  από VASILIS
 Πέμ Αύγ 27, 2015 12:18 pm
ΚΕΠΑ πέρασες με την Πρόνοια;
Η αίτηση είναι για να πάρεις από το ΙΚΑ;
Πήγες δηλαδή με την απόφαση στο ΙΚΑ, η πήγες στο ΙΚΑ, έκανες χαρτιά και πέρασες ΚΕΠΑ;;;;;