• Οι γιατροί και ερευνητές που χρηματίζονται ή ευνοούνται από χορηγούς φαρμάκων είναι "απαράδεκοι"

  • Το ξεσκέπασμα της παγκόσμιας εμπορευματοποίησης ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.
Το ξεσκέπασμα της παγκόσμιας εμπορευματοποίησης ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.
 #132349  από Στάθης
 Κυρ Δεκ 15, 2019 3:59 pm
Οι γιατροί και οι ερευνητές που παίρνουν χρήματα ή λαμβάνουν γεύματα από χορηγούς φαρμάκων έχουν κηρυχθεί «απαράδεκτοι» από συντάκτη κορυφαίου ιατρικού περιοδικού της Νέας Ζηλανδίας.
Untitled-6.jpg
Untitled-6.jpg (91.31 KiB) Προβλήθηκε 857 φορές
Το περιοδικό BMJ, έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία για το διαχωρισμό της ιατρικής από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.

Ακαδημαϊκοί της Νέας Ζηλανδίας προωθούν τη χρηματοδότηση ανεξάρτητων δοκιμών για νέα φάρμακα και ιατρικές συσκευές, καθώς και για τους ιατρικούς συνεργάτες, προκειμένου να αποθαρρύνουν τους γιατρούς να προχωρήσουν σε εκπαιδευτικά γεγονότα που χρηματοδοτούνται από τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Η αρχισυντάκτης BMJ Dr Fiona Godlee μας λέει ότι τα φάρμακα και η επιρροή της βιομηχανίας αλλάζουν την έρευνα, ευνοώντας το προϊόν που ο χορηγός προσπαθεί να διαθέσει στην αγορά.

«Αυτό που έχουμε είναι μια κατάσταση όπου οι ερευνητές και οι γιατροί παίρνουν χρήματα ή χρηματοδοτούνται με πιο έμμεσους τρόπους και νομίζω ότι είναι πραγματικά απαράδεκτο».

Η Δρ. Godlee δήλωσε ότι συχνά μπορεί να φανεί αθώος - ένας γιατρός που υποστηρίζει ένα εκπαιδευτικό γεγονός - αλλά ότι υπήρχαν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία που έδειχναν ότι αυτοί που παίρνουν ένα μικρό χρηματικό ποσό ή λαμβάνουν ένα δωρεάν γεύμα αλλάζει την συμπεριφορά του γιατρού προς την συνταγογράφηση.

«Είναι κάτι που ονομάζουμε μια καμπύλη δόσης - τόσο περισσότερο παίρνετε, τόσο περισσότερο αλλάζει η συμπεριφορά σας. Έτσι περισσότερα γεύματα, ή περισσότερα είδη ευνοιών αυτού του είδους, τείνουν να αυξάνουν το ποσό της ακατάλληλης συνταγογράφησης που κάνουν οι γιατροί.»

Περιέγραψε τις μεγάλες Pharma ως μια «πολύπλοκη πολιτισμική ιδέα». Συνίσταται στην πρώιμη ανάπτυξη φαρμάκων, στην αξιολόγηση του μάρκετινγκ και στην άσκηση πιέσεων.

«Οι εταιρείες φαρμακευτικών και συσκευών κάνουν πολύ καλή δουλειά και έχουν πολύ νόμιμο ρόλο στην αρχή της διαδικασίας - την ανάπτυξη, την καινοτομία - αλλά το σημείο που νομίζω ότι προσπαθούμε να κάνουμε είναι ότι δεν έχουν πραγματικά νόμιμο ρόλο στην αξιολόγηση οι θεραπείες ή αν αυτές οι συσκευές είναι καλές ή κακές - ποια είναι τα οφέλη, ποιες είναι οι βλάβες · αυτό πρέπει να γίνει ανεξάρτητα».

Σε ορισμένες χώρες, εταιρείες φαρμάκων και ιατρικών συσκευών βάζουν χρήματα σε ένα κεντρικό ταμείο που στη συνέχεια διατίθεται για ανεξάρτητη αξιολόγηση, την οποία η κα Godlee είπε ότι δουλεύει καλά.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι περισσότερες από τις δοκιμές φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την έγκριση νέων φαρμάκων χρηματοδοτούνται και γίνονται από τη φαρμακοβιομηχανία.

"Η φαρμακοβιομηχανία τείνει να διαχειριστεί τις δοκιμές, τείνουν να κρατούν τα δεδομένα - αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν δεδομένα και να το δουν ανεξάρτητα, ώστε να υπάρχει μια αρκετά κρυμμένη δραστηριότητα πίσω από τις σκηνές.

"Η κανονιστική κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ανεξάρτητη και θα μπορούσαμε να έχουμε μια κατάσταση όπου οι κλινικές μελέτες δεν θα έπρεπε να παίρνουν χρήματα από τη βιομηχανία εάν πρόκειται να έχουν δημόσια χρηματοδότηση για να κάνουν τις δοκιμές τους".

https://www.tvnz.co.nz/one-news/new-zea ... _xWXgudJ5I