• ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • Διατροφή, βιταμίνες, βιταμινοθεραπεία και συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση της νόσου.
Διατροφή, βιταμίνες, βιταμινοθεραπεία και συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση της νόσου.
 #104539  από dm123
 Πέμ Ιούλ 17, 2014 2:10 pm
Καλησπέρα σε όλους σας!
Θέτω το θέμα αποκλειστικά στον κουρκουμά διότι διαβάζω διθυράμβους πάνω σε αυτό το μπαχαρικό. Το έχω εντάξει στην διατροφή μου το τελευταίο τετράμηνο ως μπαχαρικό στα φαγητά που φτιάχνουμε. Υπάρχει κανείς που το χρησιμοποιεί και έχει δει κάποια διαφορά;Και εάν ναι σε τι μορφή;
Διαβάσα μέσα στο forum ότι το παίρνουνε σαν ρόφημα το πρωί. Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν όμως ότι ο κουρκουμάς είναι λιποδιαλυτός και μόνο με την διάλυσή του σε έλαιο είναι δυνατόν να απορροφηθεί. Επίσης την δράση του ενισχύει το μάυρο πιπέρι. Ασθενείς που λάβανε κουρκουμά σκέτο (χωρίς να έχει διαλυθεί σε έλαιο) δεν είχαν καμιά παρουσία του κουρκουμά μέσα στο αίμα.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
 #104540  από Φαίδρα
 Πέμ Ιούλ 17, 2014 2:29 pm
Καλησπέρα!

Μου είχε συστήσει ο νευρολόγος μου να παίρνω κουρκουμά σε συμπλήρωμα διατροφής όταν πρωτοδιαγνώστηκα. Το συνεχίζω μέχρι και σήμερα γιατί όταν έχω δοκιμάσει (αρκετές φορές) να το σταματήσω, μου ξυπνάει ένα άσχημο σύμτπωμα που είχα λίγο πριν τη διάγνωση και περιλαμβάνει πόνο.

Ουσιαστικά ο κουρκουμάς βοηθάει τα επινεφρίδια να παραγουν κορτιζόλη. Και αρκετά συμπτώματα/ώσεις της σκλήρυνσης δεν είναι τίποτε άλλο από φλεγμονές. Και η κορτιζόνη (κορτιζόλη) είναι το πιο ισχυρό αντιφλεγμονώδες που υπάρχει απ' όσο γνωρίζω.

Έχω δοκιμάσει να το πάρω και σκέτο, να το προσθέσω στη διατροφή μου δηλαδή, αλλά δεν είδα κανένα αποτέλεσμα. Σίγουρα στο συμπλήρωμα η περιεκτικότητα είναι τεράστια και έχουν φροντίσει για τη σωστή απορρόφηση.

Πάντως, εάν εσύ ή κάποιος άλλος γνωρίζει περισσότερα θα με ενδιάφερε κι εμένα :smile-clapping:
 #104541  από adrCy
 Πέμ Ιούλ 17, 2014 3:27 pm
Το μόνο που ξέρω εγώ είναι ότι τον κουρκουμά τον συστήνει η Terry Wahls στην διατροφή της και νομίζω έχει αντιοξειδωτική δράση.
 #104542  από Στάθης
 Πέμ Ιούλ 17, 2014 7:38 pm
Από τι γνωρίζω, ο κουρκουμάς (Curcumin, turmeric) φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και θεωρείται πολύ ισχυρό αντιφλεγμονώδες και νευροπροστατευτικό.

Ρίξτε μια ματιά στο Pubmed για να καταλάβετε πόσο απαραίτητο τρόφιμο είναι ειδικά για εμάς...

Για να σας βοηθήσω:

Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569207

Curcumin has bright prospects for the treatment of multiple sclerosis.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20828641

Curcuminoids in neurodegenerative diseases.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22742420

Συνολικές έρευνες (στο Pubmed) για MS και κουρκουμά:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?ter ... +sclerosis

Το παίρνω 1,5 χρόνο και σκοπέυω να το συνεχίσω... αιωνόβια :smile-time: :smile-muscle:
 #104555  από dm123
 Παρ Ιούλ 18, 2014 2:42 pm
Ο κουρκουμάς είναι μπαχαρικό που συναντάται κυρίως στην ινδική κουζίνα. Το δραστικό στοιχείο του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη.Υπάρχει και ο ευρωπαϊκός κουρκουμάς, σαφώς πιο φθηνός, (όσο γνωρίζω παράγεται Πολωνία, Ρουμανία) αλλά δεν γνωρίζω από τι σπόρο προέρχεται..Στην Ελλάδα τον βρίσκεις ως μπαχαρικό (Αθηνάς και Ευρυπίδου έχουν διάφορους που πουλάνε)αλλά και στα φαρμακεία με την μορφή χαπιών ή και σιροπιού..Θα συμπληρώσω σε όλα όσα λέει ο "Στάθης" ότι έχει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται και σαν ερευνητικό αντικείμενο στην θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου..Θα ήθελα και άλλους να αναφέρουν εάν το χρησιμοποιούν, σε τι μορφή και εάν έχουν παρατηρήσει κάτι από την λήψη του κουρκουμά (όπως πολύ ωραία επισήμανε διαφορές η "Φαίδρα")..Εγώ π.χ. τον χρησιμοποιώ στην διατροφή μου εδώ και 4 μήνες ως μπαχαρικό σε πολλά φαγητά, δεν μπορώ να πω ότι έχω δει βελτίωση αλλά ούτε και χειροτέρευση. Βέβαια 4 μήνες ως μέσο διατροφής είναι πολύ μικρός χρόνος για να δεις αποτελέσματα
 #105749  από dm123
 Παρ Σεπ 05, 2014 1:34 pm
Συνεχίζω το θέμα που άνοιξα τον Ιούλιο..εδώ και ένα μήνα έχω ξεκινήσει κάψουλες κουρκουμίνης όπου δεν έχω δει διαφορά στα συμπτώματα της ΣΚΠ αλλά έχω σαφώς περισσότερη ενέργεια. Και εννοείται στη διατροφή μου έχω εντάξει δυναμικά τον κουρκουμά..Εάν δω διαφορά σημαντική στους επόμενους μήνες θα σας το αναφέρω..(είναι βέβαια και η σκλήρυνση που είναι αλλά ντι άλλων..σημαίνει ότι δεν έχουμε κάποιο δείκτη που να μας δείχνει βελτίωση ή όχι..και για να εξηγήσω...μπορεί εγώ χωρίς τον κουρκουμά να εμφανίσω φέτος διάφορες ώσεις και παίρνοντας το να παραμείνω σταθερός..άρα ο κουρκουμάς τέλεια λύση..αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρίσκομαι σε ένα παράλληλο σύμπαν έτσι ώστε να συγκρίνω με ή χωρίς κουρκουμά..και μην μου απαντήσετε περι μαγνητικής και εστιών..είναι δείκτης με υψηλά ποσοστά αβεβαιότητας..μπορεί εγώ με τις πολλαπλές εστίες που έχω κεφάλι, αυχένα και θώρακα να μπορώ να περπατάω και ένας φίλος μας να εμφανίσει μία εστία σε καίριο σημείο και να τον αφήσει σε καροτσάκι)
 #105763  από neroxytis
 Παρ Σεπ 05, 2014 7:05 pm
Άλατα παρόμοια με την ασπιρίνη έχει, καθώς και παρόμοια "δράση". Ήπιο αντιφλεγμονώδες και αντιπηκτικό είναι.
 #105767  από litsa
 Παρ Σεπ 05, 2014 11:23 pm
συνέχισε την κουρκουμίνη, μια χαρά βοηθάει....!!
 #105769  από sofia13
 Σάβ Σεπ 06, 2014 7:37 am
Ο κουρκουμάς είναι η κορτιζόνη της φύσης.
Και όπως έγραψε ο Στάθης , turmeric συμπλήρωμα διατροφής. Ούτε εγώ θα εγκαταλείψω ποτέ το
turmeric γιατί βοηθήθηκα . Χρησιμοποιώ βέβαια και το μπαχαρικό στο φαγητό αλλά το turmeric είναι δύναμη.