• ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΩΣΗΣ Ή ΟΧΙ;

• Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #137232  από ΚΙΚΗ
 Πέμ Αύγ 28, 2025 5:49 pm
Καλησπέρα σας,
Ελπίζω να είστε όλοι καλά!
Πέρυσι τον Σεπτέμβριο, έπειτα από μια απώλεια που μου στοίχισε αρκετά, ένιωθα κάποιες ζώνες σαν σφίξιμο λίγο πιο πάνω από τον αριστερό αστράγαλο, απο τον αριστερό καρπό και γύρω από το αριστερό μάτι. Δεν ήταν μόνιμα αλλά ήταν αισθητά. Μετα από ένα μήνα που πηγαινοερχόμουν σε μια ιδιωτική κλινική στα επείγοντα, αποφάσισα να κάνω τη μαγνητική εγκεφάλου που μου είχαν προτείνει από την αρχή οι παθολόγοι και νευρολόγοι που με παρακολούθησαν. Η κλινική μου εικόνα δεν έδειχνε κάτι. Αντίστοιχα και η μαγνητική εγκεφάλου, η οποία δεν είχε κανένα απολύτως εύρημα. Μέχρι τα τέλη Οκτώβρη είχαν περάσει αυτά τα συμπτώματα. Πολλές φορές όταν πιεζόμουν στη δουλειά, εμφανίζονταν αλλά έφευγαν! Να σημειώσω ότι δεν ήταν μόνιμα αισθητά αλλά αρκετές ώρες μέσα στη μέρα. Επίσης ένιωθα σαν βάρος στο αριστερό γόνατο αλλά δεν υπήρχε απώλεια αισθήσεων ή κάτι άλλο. Το 2025 έως και σήμερα ήταν μια πιεστική χρονιά στη δουλειά ( λόγω έλλειψης χρόνου δεν γυμνάζομαι- κάνω καθιστική ζωή και δουλεύω σχεδόν 10-12 ώρες). Μόλις βγήκα σε άδεια για τις καλοκαιρινές διακοπές, ξεκίνησα με δύσπνοια - έπρεπε να πάρω βαθιά ανάσα για να την ευχαριστηθώ. Μετά από λίγες μέρες ένιωσα σαν βελόνες στην αριστερή πατούσα κ αριστερή παλάμη. Επίσης νιώθω πιο έντονα το αριστερό μάτι, ζυγωματικό κ τη μισή μύτη, απ την αριστερή πλευρά!τα συμπτώματα επίσης δεν είναι μόνιμα αλλά πάνε κ έρχονται και που και που νιώθω και τις ζώνες σφιξίματος ( αυτό συμβαίνει 2μιση εβδομάδες τώρα). Ένα βράδυ ξύπνησα και ήταν μουδιασμένο το αριστερό μου χέρι, και ένιωθα έντονα για 2 μέρες την αίσθηση καψίματος, σαν βελονιασμα και πόνο οπότε πίεζα το νεύρο μεταξύ του αγκώνα και του καρπού. Η ένταση μειωνόταν μέσα σε αυτές τις 2 μέρες ώσπου πέρασε. Αναρωτιέμαι αν το Σεπτέμβριο ήταν το πρώτο επεισόδιο ΣΚΠ το οποίο δεν φάνηκε στη μαγνητική εγκεφάλου κι αν αυτό που πέρασα τώρα ήταν μια ώση και χρειάζεται να κάνω πλέον μαγνητικές σε κεφάλι αυχένα και θώρακα.
Είχε κανείς αντίστοιχη εμπειρία;
Συγγνώμη αν σας κούρασα με το μακροσκελές μήνυμά μου! Ήθελα να είμαι απόλυτα περιγραφική!
Ευχαριστω για το χρόνο σας,
Κική
 #137233  από Στάθης
 Σάβ Αύγ 30, 2025 12:19 pm
Γεια σου Κική, η αλήθεια πιστεύω εκτίθεσαι σε πολύ ανθυγιεινή ζωή, όταν έχεις πολύ στρες στη δουλειά, με καθιστική ζωή και τις 10–12 ώρες εργασίας κάπου και κάπως σε επιβαρύνει όλο αυτό.

Από τα νέα σου συμπτώματα, κρατάω ίσως το πιο κοντά στην ΣΚΠ που είναι οι περιοδικές ζώνες σφιξίματος (διάρκειας: ~2,5 εβδομάδες), γιατί τα υπόλοιπα που περιγράφονται σαν προσωρινές αστάθειες νευροκυκλοφορικής φύσεως. Δηλαδή, μπορεί να είναι και θέματα αιμάτωσης πολλά από αυτά που περιγράφεις.

Εφόσον τα συμπτώματα ξαναεμφανίζονται σε περιόδους πίεσης τότε ο μόνος τρόπος να ελέγξεις την κατάσταση είναι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ώστε να επαναληφθούν κάποιες εξετάσεις (π.χ. μαγνητικές) ώστε να έχεις καλύτερη εικόνα το συμβαίνει και μέσα σου.

Όπως και να' χει αν δεν διώξεις μεγάλο μέρος της πίεσης, όπως και αντισταθμίσεις το καθισιό με άσκηση και κινησιοθεραπεία, πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος όσο μεγαλώνεις για διάφορα θεματάκια νευρολογικά αλλά και κυκλοφορικής φύσεως.

Μακάρι να μπορέσεις να δυναμώσεις εύχομαι γρήγορα (ίσως οι Βιταμίνες να σε βοηθήσουν πολύ) και να βρεις τρόπο να μειώσεις το στρες και την καθιστική ζωή.
 #137235  από ΚΙΚΗ
 Σάβ Αύγ 30, 2025 1:42 pm
Καλησπέρα Στάθη, ευχαριστώ πολύ για την άμεση απόκριση και τις συμβουλές σου. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά με απασχολούν. Οι ζώνες σφιξίματος δεν υπάρχουν μόνιμα αλλά έρχονται μέσα στη μέρα και φεύγουν. Νιώθω σαν να με αγγίζει κάτι, και όταν εστιάζω παραμένει.
Παρόλα αυτά, ψάχνω τρόπους για να αποσυμπιεστω.. ενδεχομένως και η αλλαγή επαγγέλματος να είναι πολύ κοντά.
Εχω κάνει μαγνητική εγκεφάλου πριν 9 μήνες και μαγνητική ΘΜΣΣ πριν 5 χρόνια βέβαια, χωρίς ευρήματα. Θα επισκεφτώ νευρολόγο άμεσα, ώστε να δούμε μήπως χρειάζεται να τις επαναλάβω και να κάνω και μαγνητική αυχένα.
Κινητικά δεν φαίνεται να έχω απώλεια δύναμης ή ισορροπίας. Οπότε ελπίζω να προλάβω ο,τι είναι.
 #137236  από Στάθης
 Σάβ Αύγ 30, 2025 8:10 pm
ΚΙΚΗ έγραψε: Σάβ Αύγ 30, 2025 1:42 pm .......
Κινητικά δεν φαίνεται να έχω απώλεια δύναμης ή ισορροπίας. Οπότε ελπίζω να προλάβω ο,τι είναι.
Συνήθως η ΣΚΠ δεν έχει προσωρινά θέματα, όταν σε χτυπάει μια ώση (υποτροπή) συνήθως διαρκεί πολλές μέρες-εβδομάδες ακόμα και μήνες. Συνήθως ξεκινάει με το σύμπτωμα (ή συμπτώματα) τα οποία χειροτερεύουν τις επόμενες μέρες έντονα και μετά ακουλουθεί κάποια αγωγή για τον κατευνασμό, συνήθως κορτιζόνη η οποία μετά δίνει την θέση του σε κάποια από τις απαράδεκτες και πανάκριβες αγωγές που μας δίνουν.

Εσύ Κική μου, πιστεύω ότι δεν ανήκεις στο club μας, αλλά σίγουρα καλό είναι να αλλάξεις κάτι γιατί το σώμα σου φωνάζει σίγουρα για καλό! Και όπως ανέφερα, δεν είναι μόνο το νευρολογικό μας, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το κυκλοφορικό μας! Και όταν ένας άνθρωπος είναι στάσιμος σε μια καρέγκλα για 12 ώρες, εκεί είναι που το καρδιαγγειακό μας αναστενάζει με ποικίλους τρόπους.

Σου εύχομαι καλή δύναμη Κική και φώτιση, όλα είναι διαχειρίσιμα όταν βλέπουμε το καλό μέσα από αυτά !