• ΣΚΠ ή Γενικευμένο Άγχος;

  • Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #133456  από Black Cygnus
 Τρί Ιαν 19, 2021 4:53 pm
Γεια σας και καλή χρονιά σε όλους! Θα ήθελα μια γνώμη γιατί τους τελευταίους μήνες ανησυχώ πάρα πολύ για την υγεία μου. Είμαι 47 χρονών, μητέρα δύο έφηβων κοριτσιών, η δουλειά μου είναι καθιστική και ασκούμαι πολύ σπάνια. Τα συμπτώματα μου ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2020 σε διακοπές και περιλαμβάνουν μια περίεργη αίσθηση κρύου/ανατριχίλας στο αριστερό πόδι κάτω από το γόνατο και το νιώθω βαρύ. Έχω γενικευμένο πόνο στην κνήμη πάνω στο κόκκαλο και στη διπλανή περιοχή και πιο συγκεκριμένο πόνο σε σημείο της κνήμης. Επίσης πονάει η κλέιδωση στο μεσαίο δάχτυλο του αριστερού μου χεριού και έχω δυσκαμψία σε όλα τα δάχτυλα των χεριών κάποια πρωινά. Ανακουφίζομαι όταν τα κάνω κρακ. Νιώθω όμως πως έχει αδυνατήσει το αριστερό μου χέρι κι ότι δεν πιάνει καλά. Τελευταία έχω παρατηρήσει ότι μου πέφτουν πράγματα. Έχω επίσης κάποιους πόνους στα μπράτσα, στην φτέρνα, στην ωμοπλάτη, στις γάμπες και στα γόνατα. Δεν έχω όμως κάποιο πρόβλημα στην κίνηση.

Ταυτόχρονα η όραση μου είναι κάπως αλλοιωμένη, δεν είναι ότι βλέπω διπλά ή θολά. Απλά είναι αλλοιωμένη κάποιες μέρες μέσα σε κάθε μήνα. Κάποιες φορές έχω δυσκολία να καταπιώ σκληρές τροφές όπως ξηρούς καρπούς. Αυτό όμως που με ανησύχησε πιο πολύ είναι μια αίσθηση σιελόρροιας ενώ στην παραγματικότητα δεν φαίνεται να έχω επιπλέον σάλιο στα χείλη. Έχει συμβεί 2-3 μέρες αυτό. Επίσης μυρμηγκιάζουν κάποιες φορές τα χέρια μου (κυρίως το αριστερό) και το σώμα μου κάνει τινάγματα, μυικούς σπασμούς ανώδυνους που διαρκούν ένα δευτερόλεπτο και είναι σε διάφορα σημεία (πόδια, μπράτσα, κοιλιά, κορμό). Έχω τρομερό άγχος για όλα αυτά και περνώ πολλές ώρες γκουγκλάροντας τα συμπτώματα. Ξέρω ότι είναι λάθος αυτό αλλά δεν μπορώ να ησυχάσω. Από τον Αύγουστο και έπειτα έχω επισκεφθεί αρκετές φορές τον οφθαλμίατρο μου ο οποίος διέγνωσε ξηροφθαλμία. Μου έδωσε τεχνητά δάκρυα και τζελ για ενυδάτωση και συνέστησε να απέχω από τις οθόνες και το διάβασμα, πράγμα αδύνατο για μένα λόγω δουλειάς. Δεν του φάνηκε παράξενο που έχω ξηροφθαλμία ειδικά στο αριστερό μάτι γιατί πριν από 3 χρόνια στο συγκεκριμένο μάτι έπαθα δυστροφία του επιθηλίου λόγω χρήσης φακών επαφής. Επισκέφθηκα και δεύτερο οφθαλμίατρο ο οποίος μου είπε τα ίδια. Έχω πάει σε ορθοπεδικό ο οποίος ζήτησε ακτινογραφία κνήμης και δαχτύλου. Φαίνονταν νορμάλ αλλά μου έγραψε φυσιοθεραπεία για περιοστίτιδα. Την απέφυγα λόγω Covid. Έχω επισκεφθεί επίσης 3 φορές τον γενικό ιατρό μου (ειδικός παθολόγος/καρδιολόγος) που με βρίσκει καλά και υγιή. Έχω επισκεφθεί νευρολόγο 3 φορές από τον Αύγουστο. Μου έκανε τις τυπικές εξετάσεις συντονισμού, δύναμης, ισορροπίας, αντανακλαστικών με το σφυράκι και τα χρώματα. Δεν βρίσκει κάτι νευρολογικό και δεν θεωρεί ότι πρέπει να κάνω άλλες εξετάσεις.

Παρόλα αυτά τον Σεπτέμβριο του 2020 έκανα με παραπεμπτικό του οφθαλμιάτρου (αφού επέμενα εγώ πολύ) μαγνητική εγκεφάλου και ματιών και είναι νορμάλ. Έχω κάνει αναλύσεις αίματος και είναι όλες καλές εκτός από τη Βιταμίνη D που είναι πολύ χαμηλή. Προηγούμενες εξετάσεις που έχω κάνει είναι πάλι μια μαγνητική εγκεφάλου και αυχενικής μοίρα σπονδυλικής στήλης το 2016 οι οποίες ήταν καθαρές εκτός από μια παρατήρηση για δισκοπάθεια. Έχω κάνει γαστροσκόπηση και λαρυγγοσκόπηση για τη δυσκολία στην κατάποση. Και οι δύο καθαρές. Ο ΩΡΛ μόνο βρήκε ξηρότητα στο λαιμό και στη γλώσσα και μου έδωσε παραπεμπτικό για ρευματολόγο γιατί υποψιάστηκε ένα σύνδρομο που έχει σχέση με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τέλος, με παρακολουθεί ενδοκρινολόγος κάθε 6 μήνες για κάτι οζίδια στον θυρεοειδή. Η νευρολόγος μου έχει γράψει Β12 και Μαγνήσιο και από τότε που τα παίρνω έχουν λιγοστέψει τα τινάγματα. Πιστεύει πως όλα αυτά είναι λόγω γενικευμένου άγχους (generalized anxiety disorder) και μου έγραψε Seroxat το οποίο δεν πήρα ποτέ. Μου έχουν αποκλείσει και η νευρολόγος και ο παθολόγος και ο οφθαλμίατρος κάποιο σοβαρό πρόβλημα αλλά μου είναι κάπως δύσκολο να πιστέψω ότι όλα αυτά μου τα προκαλεί το άγχος αν και πραγματικά νιώθω πολύ ανήσυχη εδώ και 5 μήνες. Θα εκτιμούσα μια γνώμη και συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο και τις πολλές πληροφορίες :)
 #133460  από waterfall
 Τετ Ιαν 20, 2021 12:55 pm
Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχεις Σκλήρυνση κατά πλάκας. Η διάγνωση δεν είναι εύκολη για αυτήν την πάθηση και από τις εξετάσεις που έκανες δεν έχεις απομυελινωτικές εστίες αλλά και τα συμπτώματα που έχεις δεν είναι και τόσο χαρακτηριστικά.

Εγώ πάντως μόλις είδα ότι έχεις ξηροφθαλμία και ξηρότητα στο στόμα αμέσως υποπτεύθηκα το σύνδρομο Sjorgen που έχει αντίστοιχα συμπτώματα. Καλό θα είναι να σε δει και ρευματολόγος.
 #133461  από Black Cygnus
 Τετ Ιαν 20, 2021 9:54 pm
waterfall έγραψε: Τετ Ιαν 20, 2021 12:55 pm Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχεις Σκλήρυνση κατά πλάκας. Η διάγνωση δεν είναι εύκολη για αυτήν την πάθηση και από τις εξετάσεις που έκανες δεν έχεις απομυελινωτικές εστίες αλλά και τα συμπτώματα που έχεις δεν είναι και τόσο χαρακτηριστικά.

Εγώ πάντως μόλις είδα ότι έχεις ξηροφθαλμία και ξηρότητα στο στόμα αμέσως υποπτεύθηκα το σύνδρομο Sjorgen που έχει αντίστοιχα συμπτώματα. Καλό θα είναι να σε δει και ρευματολόγος.

Waterfall, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Ακριβώς για το σύνδρομο Sjogren μου είπαν να δω ρευματολόγο. Μάλλον θα είναι ο επόμενος γιατρός που θα δω. Όσο για τις εστίες, στη μαγνητική εγκεφάλου του 2020 αλλά και του 2016 δε φάνηκε κάτι. Όμως η μαγνητική της αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης του 2016 δεν είναι πολύ παλιά; Δεν είχε δείξει κάτι τότε αλλά μήπως πρέπει να την επαναλάβω αφού έχω τον πόνο στο πόδι με μούδιασμα στην φτέρνα κάποιες φορές και πόνο στις αρθρώσεις των δαχτύλων και στα μπράτσα με σποραδικά μουδιάσματα στην παλάμη; Όλα αυτά στην ίδια πλευρά εν τω μεταξύ, την αριστερή. Και μαζί μια αίσθηση αδυναμίας κάποιες ώρες τη μέρα. Όχι συνέχεια.
 #133462  από waterfall
 Πέμ Ιαν 21, 2021 12:54 pm
Ναι, κανονικά θα έπρεπε να κάνεις τώρα μαγνητική αυχενικής μοίρας αλλά και θωρακικής μοίρας. Εγώ έχω εστίες στον εγκέφαλο και στη θωρακική μοίρα.

Επίσης, δες εδώ για το σύνδρομο: https://www.hygeia.gr/syndromo-sjogren/
 #133463  από Black Cygnus
 Πέμ Ιαν 21, 2021 2:15 pm
waterfall έγραψε: Πέμ Ιαν 21, 2021 12:54 pm Ναι, κανονικά θα έπρεπε να κάνεις τώρα μαγνητική αυχενικής μοίρας αλλά και θωρακικής μοίρας. Εγώ έχω εστίες στον εγκέφαλο και στη θωρακική μοίρα.

Επίσης, δες εδώ για το σύνδρομο: https://www.hygeia.gr/syndromo-sjogren/

Ευχαριστώ, πολύ κατατοπιστικές οι πληροφορίες. Το είχα ψάξει κι εγώ. Έχω κάνει και την ανάλυση για anti Ro, anti La και δεν έχω αντισώματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω το σύνδρομο. Τώρα θα πρέπει να αποφασίσω αν θα κάνω τη μαγνητική αυχένα/θώρακα ή αν θα ψαχτώ με ρευματολόγο. Όλη αυτή η κατάσταση με έχει εξαντλήσει σωματικά και ψυχολογικά γιατί κρατάει 5 μήνες τώρα. Στην ΣΚΠ θα είχε εμφανιστεί μετά από τόσους μήνες κάποιο πιο έντονο σύμπτωμα;
 #133464  από waterfall
 Πέμ Ιαν 21, 2021 10:02 pm
Δεν ξέρεις πότε θα πάθεις υποτροπή με τη Σκλήρυνση. Μπορεί και για χρόνια να μην εμφανιστεί κάτι. Για να καταλάβεις, η πρώτη εστία που βρέθηκε τυχαία στον εγκέφαλό μου ήταν το 2012 και το μόνο σύμπτωμα που είχα ήταν διπλωπία. Και φυσικά τότε δεν μου είπαν τίποτα για ΣΚΠ. Το καλοκαίρι του 2016 όμως έπαθα οπτική νευρίτιδα, έκανα πάλι μαγνητική εγκεφάλου και βρέθηκαν 2 νέες εστίες αλλά ακόμα και τότε δεν μου έκαναν διάγνωση για ΣΚΠ. Το φθινόπωρο του 2016 ξαφνικά μούδιασα από το στήθος και κάτω. Κανένας γιατρός δεν με πίστευε και ούτε κατά διάνοια δεν είχα ΣΚΠ για αυτούς. Ευτυχώς όμως μια γιατρός, παρόλο που ήταν σίγουρη ότι είχα γενικευμένο άγχος και για αυτό τα πάθαινα αυτά, μου έγραψε και μαγνητική θωρακικής μοίρας για πρώτη φορά. Τότε εμφανίστηκαν και εκεί εστίες και επιτέλους έγινε και η διάγνωση για ΣΚΠ.

Να ξέρεις ότι η ΣΚΠ είναι δακτυλικό αποτύπωμα και στον καθένα φέρεται και διαφορετικά.

Υπάρχει και άλλη μία εξέταση που συνηγορεί στη ΣΚΠ και υπάρχουν και άτομα που δεν είχαν εστίες στις μαγνητικές αλλά λόγω συμπτωμάτων την έκαναν και βγήκε θετική. Είναι η οσφυονωτιαία παρακέντηση. Αν βγει θετική για ολιγοκλωνικές ζώνες σημαίνει ότι έχεις ΣΚΠ κι ας μην έχεις ακόμα εστίες στις μαγνητικές. Είναι ο έσχατος τρόπος διάγνωσης και ταυτόχρονα μπορούν να αποκλείσουν άλλες ασθένειες που μιμούνται τη σκλήρυνση. Αν βγει αρνητική σημαίνει ότι δεν έχεις σκλήρυνση εκτός κι αν πληροίς ήδη τα κριτήρια για ΣΚΠ έχοντας εστίες στον εγκέφαλο ή/και στο νωτιαίο μυελό.
 #133465  από Black Cygnus
 Παρ Ιαν 22, 2021 3:20 pm
waterfall έγραψε: Πέμ Ιαν 21, 2021 10:02 pm Δεν ξέρεις πότε θα πάθεις υποτροπή με τη Σκλήρυνση. Μπορεί και για χρόνια να μην εμφανιστεί κάτι. Για να καταλάβεις, η πρώτη εστία που βρέθηκε τυχαία στον εγκέφαλό μου ήταν το 2012 και το μόνο σύμπτωμα που είχα ήταν διπλωπία. Και φυσικά τότε δεν μου είπαν τίποτα για ΣΚΠ. Το καλοκαίρι του 2016 όμως έπαθα οπτική νευρίτιδα, έκανα πάλι μαγνητική εγκεφάλου και βρέθηκαν 2 νέες εστίες αλλά ακόμα και τότε δεν μου έκαναν διάγνωση για ΣΚΠ. Το φθινόπωρο του 2016 ξαφνικά μούδιασα από το στήθος και κάτω. Κανένας γιατρός δεν με πίστευε και ούτε κατά διάνοια δεν είχα ΣΚΠ για αυτούς. Ευτυχώς όμως μια γιατρός, παρόλο που ήταν σίγουρη ότι είχα γενικευμένο άγχος και για αυτό τα πάθαινα αυτά, μου έγραψε και μαγνητική θωρακικής μοίρας για πρώτη φορά. Τότε εμφανίστηκαν και εκεί εστίες και επιτέλους έγινε και η διάγνωση για ΣΚΠ.

Να ξέρεις ότι η ΣΚΠ είναι δακτυλικό αποτύπωμα και στον καθένα φέρεται και διαφορετικά.

Υπάρχει και άλλη μία εξέταση που συνηγορεί στη ΣΚΠ και υπάρχουν και άτομα που δεν είχαν εστίες στις μαγνητικές αλλά λόγω συμπτωμάτων την έκαναν και βγήκε θετική. Είναι η οσφυονωτιαία παρακέντηση. Αν βγει θετική για ολιγοκλωνικές ζώνες σημαίνει ότι έχεις ΣΚΠ κι ας μην έχεις ακόμα εστίες στις μαγνητικές. Είναι ο έσχατος τρόπος διάγνωσης και ταυτόχρονα μπορούν να αποκλείσουν άλλες ασθένειες που μιμούνται τη σκλήρυνση. Αν βγει αρνητική σημαίνει ότι δεν έχεις σκλήρυνση εκτός κι αν πληροίς ήδη τα κριτήρια για ΣΚΠ έχοντας εστίες στον εγκέφαλο ή/και στο νωτιαίο μυελό.
Αυτό που οι γιατροί τα αποδίδουν όλα στο γενικευμένο άγχος.. τι να πω!! Η νευρολόγος μου με είδε 3 φορές και μου λέει πάντα αυτό. Μακάρι να είναι.. θα δείξει!
 #134035  από Black Cygnus
 Τρί Ιουν 22, 2021 9:17 am
Γεια σας. Ελπίζω να είστε καλά!
Επανέρχομαι σε αυτό το ποστ επειδή τα συμπτώματα συνεχίζονται και θα ήθελα τη γνώμη σας αν μπορείτε.

Συνοψίζοντας τα συμπτώματα μου είναι:
-Μια παράξενη αίσθηση στο αριστερό πόδι (κνήμη), σαν να σφίγγεται κάποιες φόρες, κάτι σαν ανατριχίλα που συνοδεύεται από πόνο κάποτε. Ανακουφίζεται κάπως με εντριβές με τζελ και με παναντόλ
-Ανατριχίλες στα χέρια και μπράτσα
-Μικροί μυικοί σπασμοί ανώδυνοι στο αριστερό πόδι αλλά και σε όλο το σώμα
-Μούδιασμα στο χέρι στο πρωινό ξύπνημα, περνάει σε 2-3 λεπτά
-Κάψιμο στις κνήμες
-Πόνος στην ωμοπλάτη
-Αλλαγή στην όραση και ξηρά μάτια
-Τσιμπήματα στο πόδι

Εξετάσεις που έχω κάνει:
-Μαγνητική εγκεφάλου και οπτικών κόγχων. Την έκανα τον Σεπτέμβριο που πέρασε και είχα κάνει και μία το 2016. Καθαρές.
-Μαγνητική αυχενικής μοίρας. Την έκανα τον Ιανουάριο που πέρασε και είχα κάνει και μια το 2016. Καθαρές εκτός από κήλες που βρήκαν.
-Νευρογράφημα και ηλεκτρομυογράφημα τον περασμένο μήνα. Καθαρά.
-Οπτική τομογραφία (OCT) τον Ιανουάριο και παλιότερα το 2017. Καθαρά εκτός από ένα πρόβλημα στο επιθήλιο λόγω ίσως χρήσης φακών επαφής
-Εξέταση σε ορθοπεδικό και ακτινογραφίες στο πόδι και στο χέρι. Καθαρές.
-Γενικές αίματος. Όλες καλές εκτός από τη Βιταμίνη D.
-4-5 φορές γενικος έλεγχος σε δύο νευρολόγους
-Πολλές φορές γενικός έλεγχος στον προσωπικό μου ιατρό (παθολόγος-καρδιολόγος)
-Πολλες φορές ελεγχος από 3 οφθαλμιάτρους. Γενική διάγνωση: ξηροφθαλμία

Δεν ξέρω αν ξέχασα κάτι. Έχω δει πάρα πολλούς γιατρούς τον τελευταίο χρόνο. Να πω ότι τα συμπτώματα μου εναλλάσσονται. Δεν είναι κάθε μέρα τα ίδια. Μια έχω το ένα, μια το άλλο και ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο. Οι νευρολόγοι λένε ότι δεν βρίσκουν κάτι. Ίσως άγχος. Δεν πήρα κάποιο αγχολυτικό. Παίρνω Β12, μαγνήσιο και βιταμίνη D.

Η ερώτηση μου είναι αν πρέπει να επαναλάβω τις μαγνητικές ή κάποια άλλη εξέταση. Όποια άλλη γνώμη είναι ευπρόσδεκτη. Με έχει καταβάλει όλη αυτή η κατάσταση. Μπορεί αν μην έχω κάθε μέρα όλα τα συμπτώματα αλλά κάθε μέρα έχω κάτι! Εκεί που πάω να ηρεμήσω, κάτι εμφανίζεται. Ευχαριστώ!
 #134061  από waterfall
 Παρ Ιουν 25, 2021 11:20 am
Μαγνητική θωρακικής μοίρας δεν έχεις κάνει. 'Ισως κρύβεται κάτι εκεί.
 #134096  από Nikos35
 Δευ Ιουν 28, 2021 9:53 am
Ίσως σε ρευματολόγο κάποιες επαναληπτικές εξετάσεις? Κι εγώ δεν έχω βγάλει άκρη και αυτό μου είπε η ρευματολόγος, επίσης όντως γυμναστική, διατροφή και όχι άγχος που εμένα προσωπικά με βοήθησαν πολυ.