• Ζάλη...ώση??

• Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
 #137039  από Rafael
 Παρ Ιαν 24, 2025 8:56 pm
Καλησπέρα παιδιά,καιρό είχα να έχω έχω απορίες..επανήλθα με έναν προβληματισμό
Η μία κ μοναδική ώση που έκανα ήταν με έντονη ζάλη ..μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο με εντονο στρες κ γενικότερη ταλαιπωρία βρίσκομαι με ζαλάδες πάλι εδώ κ ενα μήνα .Επειδή έχω θέματα με αναιμίες κλπ έκανα εξετάσεις αίματος κ όντως αιματοκριτης φεριτινη κλπ έπιασαν πάτο .Παίρνω αγωγή άρχισα να συνέρχομαι ελαφρώς κ επανήλθαν οι ζαλάδες εδώ κ τρεις μέρες.Η απορία μου ειναι μπορεί να περνάω υποτροπή η οποία έχει αυτά τα σκαμπανεβάσματα?έντονη δεν είναι σαν τη τελευταία αλλά αναγνωρίζω πολλά κοινά σημεία.Δεν ξέρω απλα αν μια ώση δικαιολογεί να είμαι άλλες μέρες καλύτερα κ άλλες χειρότερα μέσα στο μήνα ..αν κάποιος έχει παρόμοια εμπειρία με οποιοδήποτε σύμπτωμα θα εκτιμούσα να με διαφωτίσει.Υπ όψιν δεν είμαι σε καμμία αγωγή κ η σκέψη να απευθυνθώ πάλι σε νευρολόγο είναι απογοητευτική απ' τις εμπειρίες μου αλλα εννοείται αν χρειαστεί ας πάει κ το παλιάμπελο :emojis-12:
 #137050  από Rafael
 Τετ Φεβ 05, 2025 1:36 pm
Καλησπέρα στη παρέα .. επανέρχομαι με update
Ακόμα βρίσκομαι στο ίδιο στάδιο μια μερα καλά μια μέρα ζαλάδες.. ή μισή μέρα καλά μισή όχι κάπως έτσι κυλάει.
Υποθέτω απ' τα λίγα που ξέρω ότι αν είχα ανάγκη κορτιζόνης τόσο καιρό μετά δεν θα έχει πια νόημα να το κάνω.Εχει περασσει πάνω από ένας μήνας και πλέον κ δε ξέρω που θα βοηθούσε.Αν κάποιος έχει κάποια συμβουλή για το πώς θα βοηθήσω λίγο τον οργανισμό μου καλοδεχούμενο.. ευχαριστώ έτσι κ αλλιώς που υπάρχει αυτή η ομαδα :emojis-1:
 #137051  από Στάθης
 Τετ Φεβ 05, 2025 6:22 pm
Rafael έγραψε: Τετ Φεβ 05, 2025 1:36 pm Καλησπέρα στη παρέα .. επανέρχομαι με update
Ακόμα βρίσκομαι στο ίδιο στάδιο μια μερα καλά μια μέρα ζαλάδες.. ή μισή μέρα καλά μισή όχι κάπως έτσι κυλάει.
Υποθέτω απ' τα λίγα που ξέρω ότι αν είχα ανάγκη κορτιζόνης τόσο καιρό μετά δεν θα έχει πια νόημα να το κάνω.Εχει περασσει πάνω από ένας μήνας και πλέον κ δε ξέρω που θα βοηθούσε.Αν κάποιος έχει κάποια συμβουλή για το πώς θα βοηθήσω λίγο τον οργανισμό μου καλοδεχούμενο.. ευχαριστώ έτσι κ αλλιώς που υπάρχει αυτή η ομαδα :emojis-1:
Γεια σου Rafael, σε ευχαριστούμε θερμά για το ενημερωτικό update! Ήθελα να σου προτείνω, με βάση την προσωπική μου εμπειρία, να δοκιμάσεις τις αναπνοές WIM HOF. Είναι μια μέθοδος που έχει δείξει πολύ θετικά αποτελέσματα σε άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με τη σκλήρυνση. Όπως γνωρίζουμε, η σκλήρυνση συνδέεται άμεσα με την υποξεία του εγκεφάλου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κακή αιμάτωση και οξυγόνωση των ιστών. Οι αναπνοές WIM HOF έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου και των άλλων ζωτικών οργάνων, κάτι που μπορεί να έχει θετική επίδραση στις ζαλάδες και άλλα συμπτώματα.

Keep us updated !! :smile-time:
 #137052  από Rafael
 Πέμ Φεβ 06, 2025 8:17 am
Στάθη μου για ακόμα μια φορά σε ευχαριστώ για την απάντηση
Με έπιασες αδιαβαστη κ από χθες διαβάζω για τις συγκεκριμένες αναπνοές για τις οποίες δεν είχα ιδέα.
Θα το δοκιμάσω εννοείται.. οτιδήποτε αρκεί να μη γεμίσω με χημικά το σώμα μου
Θα επανέλθω με νέο update
Ως τότε εύχομαι σε όλους καλημέρα και καλή υγεια
 #137090  από Debbie_Downer
 Κυρ Μαρ 09, 2025 3:49 pm
Καλησπέρα, κι εγώ είμαι χωρίς αγωγή και τα μόνα συμπτώματα που έχω είναι καμιά φορά ζάλη και μεγάλη εξάντληση. (Εννοείται κι εγώ έχω σίδηρο και φεριτινη στα πατώματα). Ειδικά μετά την περίοδο κάνω καμιά βδομάδα να συνέλθω... μέχρι την επόμενη. Κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο να κάνω, παίρνω σίδηρο και βιταμίνες αλλά πάντα υπάρχουν κακές μέρες. Μάλλον πρέπει να το αποδεχτούμε και να δίνουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας να χαλαρώνει και να ξεκουράζεται. :emojis-9:
 #137091  από Rafael
 Κυρ Μαρ 09, 2025 8:33 pm
Σε νιώθω ειδικά στο θέμα με τη περίοδο πάντα χειροτέρευω..
Εγώ τον τελευταίο μήνα παιδιά ματιαστηκα χαχα..
Έπαθα ένα κωλικο νεφρου στα καλά καθούμενα κ καπάκι ένα τραυματισμό στα πλευρά τι να σας λέω..οσο για τις ζαλάδες μάλλον τις ξέχασα απ' το πόνο που πέρασα απ' τα υπόλοιπα.
Δε με ξεχνάνε εννοείται αλλά τουλάχιστον δεν είναι κάθε μέρα
Έχεις δίκιο Debbie μου πρέπει να μάθουμε να ακούμε παραπάνω το σώμα μας κ τις ανάγκες του πράγμα που δυστυχώς δε το κάνω εγώ
Εύχομαι τα καλύτερα κ σε σένα κ σε όλους μας παιδιά..καλή μας δύναμη
 #137169  από Rafael
 Σάβ Μάιος 31, 2025 11:48 am
Και να μαι παλι καιρό μετά να σας πω νέα μου
Ένα διάστημα συνήλθα εντελώς από ζαλαδες αλλά έχουν έρθει πίσω κ μάλιστα με κακές διαθέσεις.Εκανα ένα τριήμερο κορτιζόνη κ τελείωσα μόλις χτες.Αργησα πολύ να πάρω κορτιζόνη και έχω τρομοκτατηθει μήπως τη παντρεύτηκα αυτή τη κατάσταση για καλά.Λεω σε σας το πόνο μου με την ελπίδα να δω ένα παρηγορο μήνυμα που να λέει ότι θα αργήσει αλλά θα περάσει..πρώτη φορά κρατάει κάτι τόσο πολύ κ με απογοήτευσε αν κ δεν με παίρνει εύκολα από κάτω.Οποιαδηποτε συμβουλή καλοδεχούμενη
Καλημέρα σε όλους
 #137170  από Στάθης
 Δευ Ιουν 02, 2025 10:29 am
Rafael έγραψε: Σάβ Μάιος 31, 2025 11:48 am Και να μαι παλι καιρό μετά να σας πω νέα μου
Ένα διάστημα συνήλθα εντελώς από ζαλαδες αλλά έχουν έρθει πίσω κ μάλιστα με κακές διαθέσεις.Εκανα ένα τριήμερο κορτιζόνη κ τελείωσα μόλις χτες.Αργησα πολύ να πάρω κορτιζόνη και έχω τρομοκτατηθει μήπως τη παντρεύτηκα αυτή τη κατάσταση για καλά.Λεω σε σας το πόνο μου με την ελπίδα να δω ένα παρηγορο μήνυμα που να λέει ότι θα αργήσει αλλά θα περάσει..πρώτη φορά κρατάει κάτι τόσο πολύ κ με απογοήτευσε αν κ δεν με παίρνει εύκολα από κάτω.Οποιαδηποτε συμβουλή καλοδεχούμενη
Καλημέρα σε όλους
Γεια σου Rafael ! Πρωτίστως να ευχηθώ καλή εβδομάδα και γρήγορα περαστικά !!
Αυτά που νιώθεις, η κούραση, η απογοήτευση, ο φόβος μήπως κάτι γίνει μόνιμο είναι απολύτως φυσιολογικά όταν ταλαιπωρείσαι από κάτι σωματικό που δεν λέει να φύγει.

Είναι πολύ θετικό ότι υπήρξε διάστημα που ήσουν καλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου ξέρει πώς να επανέρθει, ακόμα κι αν τώρα μοιάζει πως "ξανακυλάει". Η καθυστέρηση στην έναρξη της κορτιζόνης δεν σημαίνει ότι έκανες μη αναστρέψιμη ζημιά ή ότι η κατάσταση θα μείνει για πάντα. Μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες (η κορτιζόνη θέλει τον χρόνο της) αλλά σταδιακά η ισορροπία αποκαθίσταται κατά την εμπειρία μου σαν επανήλθα πλήρως από τις ζαλάδες, ακόμη κι αν η διαδρομή είχε πισωγυρίσματα.

Να θυμάσαι η ψυχολογική υποστήριξη είναι σημαντική, όπως και η ήπια άσκηση, ότι μπορείς δηλαδή για να μεταβολίσεις την κορτιζόνη. Θα έρθουν καλύτερες μέρες, σίγουρα δεν θα είναι έτσι για πάντα, οπότε πάρε μια βαθιά εισπνοή και κάθε μέρα με κάθε τρόπο να λες στον εαυτό σου ναι να νιώθεις ότι θα γίνεσαι καλύτερα !!
 #137171  από Rafael
 Τρί Ιουν 03, 2025 11:01 am
Καλημέρα Στάθη μου
Οι απαντήσεις σου πάντα με ενθαρρύνουν κ σε ευχαριστώ ολόψυχα
Η αλήθεια είναι ότι τρόμαξα αυτή τη φορά κ όσο τρομαζω κ αγχώνομαι τόσο νιώθω τα συμπτώματα να χειροτερεύουν
Αγωγή όπως θυμάσαι δε λαμβάνω και δυστυχώς είχα πάρα πολύ δύσκολο χειμώνα με πολλά πρόβληματα που δε μου επέτρεψαν να προσέξω τίποτα ούτε στη ψυχολογία μου ούτε στη διατροφή μου.Θελω πολύ να επανορθώσω και θα κάνω ότι περνάει απ' το χέρι μου για αυτό κ ας ελπίσουμε ότι θα προλάβω να επανορθώσω τη ζημιά .Θα ενημερωσω πάλι στη πορεία . Ευχαριστώ και πάλι πολύ