• Η Έκτη Αίσθηση

  • Η ψυχοσωματική διάσταση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Τι σημαίνει για εσάς η ψυχολογία και πως δρα στην ΣΚΠ.
Η ψυχοσωματική διάσταση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Τι σημαίνει για εσάς η ψυχολογία και πως δρα στην ΣΚΠ.
 #130308  από Στάθης
 Δευ Ιούλ 23, 2018 1:09 pm
Γνωρίζουμε τις 5 αισθήσεις μας, σαν τις ζούμε κάθε δευτερόλεπτο.
Όραση, Όσφρηση, Ακοή, Γεύση και Αίσθηση.

Είναι ιδιαίτερα έντονες κατά την παιδική μας ηλικία, μια ηλικία η οποία μόλις γνωρίζεται με το περιβάλλον, τα Όργανικά και Ανόργανα συστατικά του κόσμου μας. Είναι έκδηλη η περιέργειά μας και ενθουσιώδη, είμαστε ιδιαίτερα απορροφητικοί σε πληροφορίες και το σώμα μας σε πλήρη ανάπτυξη, διψάει για κίνηση, ενέργεια νοητική και σωματική. Υπάρχουν απότομες συναισθηματικές εναλλαγές από χαρά σε κλάμα, κλάμα σε χαρά, χωρίς ποτέ όμως αυτά να θυσιάζουν την υπέροχη αίσθηση της Ύπαρξής, μιας Ύπαρξης που αισθανόμαστε μέσα από την Ζωντάνια όλων των Αισθήσεών μας.

Εικόνα

Η εικόνα της Υπαρξιακής Χαράς των παιδιών... ακόμα και στις βόμβες, συνεχίζει και κινείται στις φλέβες τους, στην Ψυχή τους. Μα που είναι τα βάρη της καταστροφής, την δυστυχίας, του τέρατος που σαν φίδι έρπεται κυματοειδώς καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα του. Ποια είναι η Δύναμη αυτή που συνεχίζει να αναβλύζει Χαρά, Δύναμη, Αγάπη ακόμα και στις μεγαλύτερες δυστυχίες της ζωής;;

Όσο μεγαλώνουμε, κάτι μας συμβαίνει. Είναι λες και μας κόβονται τα φτερά του παιδιού μέσα μας, και είμαστε ανήμποροι να πετάξουμε ακόμα και να περπατήσουμε.

Εικόνα

Τι μας συμβαίνει η Αλήθεια; Ποια είναι τα Φτερά μας και γιατί μας κόβονται. Αυτές είναι Ερωτήσεις που δεικνύουν σε μια Διάσταση, ανοίγουν ένα νέο πεδίο στην Ζωή μας, την Έκτη μας Αίσθηση.

Επιστημονική φαντασία; Όχι δεν μιλάμε για θαύματα, ούτε για τρίτα μάτια και άλλες φιλοσοφίες, θρησκείες κτλ. μιλάμε απλά για την Δύναμη που έχουμε ως παιδιά και χάνουμε όσο μεγαλώνουμε. Πως ξέρουμε ότι την χάνουμε; Απλούστατα, διότι ασθενούμε.

Όταν είμαστε παιδιά ο Ζωικός Χώρος μας αποτελείται από 99% Παρόν, και 1% μέλλον. Όλες οι αισθήσεις μας είναι σε πλήρη έκταση (και έκσταση) για όλα αυτά που ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας, για τους ήχους που δονούν τα αυτιά μας, τις γεύσεις που ταλανίζουν το στόμα μας, όλα αυτά που αισθάνονται τα χέρια μας. Το Κεντρικό μας Νευρικό Σύστημα σε πλήρη Υγεία και Χάρη ξετυλίγει την Ζωή μπροστά της σαν Εμπειρία που πάντα λειτουργεί στον Χώρο της, και η αντίληψή αυτού συνεπάγει την Έκτη Αίσθηση.

Η διαφορά ενός παιδιού με ενός ενήλικα είναι ακριβώς αυτό: "Η ποσότητα των αρνητικών σκέψεων (80%) που ανατροφοδοτούν αρνητικά συναισθήματα που με την σειρά τους ανατροφοτούν αρνητικές σκέψεις και σενάρια, είναι σε έναν ενήλικα του σύγχρονου μας κόσμου υπερτροφικά, εντελώς άχρηστα και καταστροφικά για την υγεία". Τείνουμε να συσσωρεύουμε "τόνους" άχρηστων και αρνητικών πληροφοριών με βασικά εργαλεία απορρόφησης τις 5 αισθήσεις μας, δημιουργώντας έναν λεγόμενο ψυχολογικό χρόνο, που δεν είναι παρά ο χρόνος που δημιουργείται μέσα στις ανασφαλείς και φοβικές σκέψεις μας. Σκέψεις παρελθοντικού και μελλοντικού εκβιασμού που υποσυνείδητα ταλαιπωρούν την ψυχή μας. Πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού κάθε μέρα βομβαρδίζουμε τον εαυτό μας με τόσο αρνητισμό.

Εικόνα

Την ευθύνη την έχουμε εμείς, διότι οι οφθαλμοί μας είναι οι δέκτες των άνω ασθενών και δυστυχών γεγονότων, ένα όργανο (μάτια) το οποίο ελέγχεται καθαρά από τον ίδιο τον φορέα τους σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Το ίδιο εννοείται ισχύει για κάθε αισθητήριο όργανο που μας έχει Δωροθοθεί από την Ζωή.

Εννοείται δεν χρειάζεται να κλειστούμε σε μια γυάλα μακριά από τους αρνητισμούς. Απλά όταν είμαστε ασθενείς, καλό είναι να βομβαρδίζουμε το εαυτό μας με περισσότερες Λέξεις & Εικόνες Θετικότητας, Υπομονής και Καλής Διάθεσης. Είναι πιο εύκολο από ότι ακούγεται, γιατί εμείς φέρουμε την Ευθύνη του τι μπαίνει μας. Μας χαλάει κάτι στο Παρόν μας;; Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό στο Παρόν μας;;; Το Διώχνουμε, είτε το Αποδεχόμαστε, είτε κάνουμε κάτι για να Αλλάξει. Αφαιρώντας την τοξικότητα αυτών που μπορούμε, μειώνουμε τον ψυχολογικό χρόνο και δίνουμε Χώρο και Κατεύθυνση προς την Πνευματική Ίαση μας.

Όλη η αρνητικότητα (και εν τέλη ασθένεια) μας συμβαίνει διότι κουβαλάμε τόνους ψυχολογικού χρόνου και αρνούμαστε το Παρόν μας. Ανησυχία, άγχος, ένταση, στρες, λύπη, όλες οι μορφές του φόβου, υπάρχουν διότι συρρέει πολύ μέλλον μέσα μας και όχι αρκετό Παρόν. Ενοχή, λύπη, δυσαρέσκεια, παράπονα, θλίψη, πικρία και όλες οι μορφές μη συγχώρεσης υπάρχουν διότι έχουμε πολύ παρελθόν μέσα μας και όχι αρκετό Παρόν.

Το Τέλος του ψυχολογικού χρόνου και η αρχή της Ίασής μας.

Ο Χώρος στον οποίο ξετυλίγεται η Ζωή μας είναι το Παρόν και είναι το μόνο σταθερό που Υπάρχει στην Ζωή μας. Τίποτα δεν Υπάρχει έξω από το Παρόν μας. Έχετε ποτέ νιώσει, κάνει, σκεφτεί κάτι έξω από το Παρόν; Πιστεύεται ότι θα το καταφέρεται ποτέ; Είναι ποτέ πιθανό να μας συμβεί κάτι έξω από Παρόν; Η απάντηση είναι λίγο πολύ ξεκάθαρη.
Το παρελθόν και το μέλλον δεν έχουν υπαρξιακή οντότητα από μόνα τους. Όπως και το φεγγάρι δεν έχει Φως από μόνο του, αλλά αντανακλάει το Φως του Ήλιου έτσι και το παρελθόν, μέλλον είναι παρά μόνο αντανακλάσεις, δανείζοντας όλη την φωτεινότητα, δύναμη και πραγματικότητα από το Παρόν.

Ο λόγος που πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν σε επικίνδυνα που κόβουν την ανάσα σπορ (π.χ. ορειβασία, αγώνες ταχυτήτων), είναι γιατί ενώ μπορεί να μην το συνειδητοποιούν, τους βάζει η δραστηριότητα στον Παρόν, αυτόν τον Σοφό και Φωτεινό Χώρο, μακριά από προβλήματα, σκέψεις, μακριά από τον ψυχολογικό χρόνο. Σαν παιδιά δεν καταλαβαίναμε "επικίνδυνο". Ζούσαμε το Παρόν με όλη μας την Καρδιά.

Εικόνα

Στο νηφάλιο πραγματικό μας Τώρα, όλα μας το προβλήματα εξασθενούν και εξαφανίζονται. Τι, αυτήν την στιγμή, λείπει από την Ζωή μας; Νιώστε πως βυθιζόμαστε στο Τώρα, ψάχνοντας απάντηση στο ερώτημα αυτό το οποίο είναι το μόνο που έχουμε πραγματικά να διαχειριστούμε. Μια σύντομη εμπειρία του Παρόντος μας δεν είναι αρκετή. Αυτό που μας χρειάζεται είναι μια μόνιμη μετατόπιση από την ζωή του ψυχολογικού χρόνου στην Ζωή Συνείδησης του Τώρα.

Χρησιμοποιείστε όλες σας τις αισθήσεις ολοκληρωτικά εδώ που είστε. Κοιτάξτε γύρω, απλά κοιτάξτε χωρίς να βάζετε ταμπέλες, χωρίς να κρίνετε. Κοιτάξτε τα φώτα, σχήματα, χρώματα, τις υφές. Νιώστε την Παρουσία αυτών που βλέπετε, της αθόρυβη άκοπη Ύπαρξη τους. Ακουμπήστε κάτι, οτιδήποτε, και επαληθεύστε την Παρουσία αυτού που ακουμπάτε. Παρατηρήστε τον ρυθμό της Αναπνοής μας σε κάθε εισπνοή και εκπνοή, παρατηρήστε την Ενέργεια της Ζωής μέσα μας. Αποδεχτείτε τα πάντα, μέσα και έξω σας. Παρατηρήστε τις σκέψεις του μυαλού, δείτε ξεκάθαρα τις τάσεις τους, φοβικές, επιθετικές, αμυντικές, κριτικές τάσεις που μας ρουφούν τόση πολύτιμη Ζωική Ενέργεια. Παρατηρήστε πως η παρατήρηση αυτών τους αφαιρεί Ενέργεια, και πως ανοίγεται ένας Χώρος, πιο Ευάερος, Ανοιχτός και Γαλήνιος.

Εικόνα

Η ενέργεια μετατρέπεται σε καθαρότερη, πιο κοφτερή εστίαση του Παρόν. Ο βεβαρημένος "ψυχολογικός χρόνος" μετατρέπεται σε χρόνος ρολογιού. Είναι ο απλός χρόνος της οργάνωσης ενός ταξιδιού, κλεισίματος ενός ραντεβού. Είναι η εκμάθηση από τα λάθη του παρελθόντος. Είναι η σχεδίαση στόχων και η εργασία προς αυτών. Χρησιμοποιούμε τον χρόνο μέσα στο Χώρο του Παρόντος για να ομορφύνει και εμπλουτιστεί το Παρόν μας και όχι το ανάποδο.

Βρίσκοντας την Ζωή κάτω από τον μανδύα του χρόνου στην πραγματικότητα έχουμε να διαχειριστούμε μονάχα ένα πρόβλημα. Του κορεσμένου από ψυχολογικό χρόνο εγκεφάλου μας. Η Συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο Τώρα παρά μόνο Καταστάσεις μας ισχυροποιεί και μας δίνει ανυπέρβλητη δύναμη να ξεπεράσουμε τις Καταστάσεις αυτές. Υπάρχουν Καταστάσεις, που είτε μπορούμε να δουλέψουμε για την εξομάλυνσή τους, είτε να τις αφήσουμε ήσυχες μέχρι το σημείο που θα μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτές. Πρόβλημα σημαίνει ότι χανόμαστε νοητικά σε μια κατάσταση χωρίς την αληθινή πρόθεση και πιθανότητα να μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Κάνουμε την κατάσταση ταυτότητα του Εαυτού μας (σαν πρόβλημα) και ασυνείδητα χανόμαστε στα μονοπάτια της, που εν τέλη χάνουμε τον Εαυτό μας, την Αίσθηση της Ύπαρξης μας, της Δύναμής μας.

Είναι δύσκολο για κάποιον να είναι ολοκληρωτικά Παρόν και να νιώθει ταυτόχρονα δυστυχισμένος.
Η πύλη της Υγείας μας κρύβεται στην Έκτη μας Αίσθηση.


Εικόνα

Στάθης.
 #130328  από arn
 Τετ Ιούλ 25, 2018 1:42 pm
Πολυ ωραιο. Μπραβο.
 #131073  από kath
 Δευ Φεβ 11, 2019 6:30 pm
+1 φανταστικό :smile-yes: Κι επειδη ως ανθρωποι ξεχναμε ευκολα,πιστευω πως όποτε πεφτουμε στην παγιδα, εστω και μια παραγραφος να διαβαστει,θα μας θυμισει και θα μας συνεφερει
Thanks Σταθη
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος kath την Τρί Φεβ 12, 2019 11:18 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.