• Τύποι CCSVI

  • Η πάθηση της Χρόνιας Εγκεφαλονωτιαίας Φλεβικής Ανεπάρκειας, η θεωρία της και η θεραπεία της.
Η πάθηση της Χρόνιας Εγκεφαλονωτιαίας Φλεβικής Ανεπάρκειας, η θεωρία της και η θεραπεία της.
 #46371  από Neutralis
 Τρί Ιαν 11, 2011 11:04 pm
Όπως προέκυψε από την εργασία του Ζαμπόνι με τίτλο "Η Χρόνια Εγκεφαλονωτιαία Φλεβική Ανεπάρκεια σε Ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση", υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι CCSVI.

Το δείγμα του ήταν 65 ασθενείς με κλινικά διεγνωσμένη πολλαπλή σκλήρυνση, εκ των οποίων 35 είχαν την υποτροπιάζουσα μορφή της πάθησης, 20 τη δευτεροπαθώς προϊούσα και 10 την πρωτοπαθώς προϊούσα. Ο υπέρηχος υπέδειξε πρόβλημα ροής και στους 65, ενώ η φλεβογραφία που ακολούθησε τους χώρισε στις ακόλουθες υποομάδες - αυτές μας ενδιαφέρουν, γιατί δείχνουν και τον τύπο της σκλήρυνσης.

Τύπος Α: αφορά το 30% του δείγματος. Έχει στένωση στην άζυγο και σε μία από τις δύο σφαγίτιδες.

Τύπος Β: αφορά το 38% του δείγματος. Έχει στενώσεις στην άζυγο και τις δύο σφαγίτιδες.

Τύπος C: αφορά το 14% του δείγματος. Έχει στενώσεις στις σφαγίτιδες, αλλά όχι στην άζυγο.

Τύπος D: αφορά το 18% του δείγματος. Έχει πολλαπλά προβλήματα στην άζυγο, και ενδεχόμενη εμπλοκή των κοιλιακών φλεβών (lumbar, renal, iliac veins) και ενίοτε και των σφαγίτιδων.

Οι τύποι A και Β συναντώνται συχνότερα σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης, ενώ ο τύπος D αφορά, στην πλειοψηφία του, ασθενείς με πρωτοπαθώς προϊούσα σκλήρυνση. Η μεταβολή της πάθησης σε δευτεροπαθώς προϊούσα είναι συχνή και στις τρεις ομάδες A, B, C, αλλά συνηθέστερη στην ομάδα που έχει και τις δύο σφαγίτιδες στενωμένες (C).

Το ισχυρό συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως "The location of venous obstructions plays a key role in determining the clinical course of the disease". Ελληνιστί, η τοποθεσία των φλεβικών ανωμαλιών έχει σημαίνοντα ρόλο στον καθορισμό της κλινικής πορείας της νόσου.


Προσωπική παρατήρηση: το μικρό δείγμα του Ζαμπόνι επιβεβαιώθηκε, στην πορεία, από τις φλεβογραφίες που έγιναν και γίνονται σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Παραμένει πεποίθηση των εμπλεκόμενων γιατρών πως οι φλεβικές ανωμαλίες είθισται να είναι σε τουλάχιστο δύο τοποθεσίες. Αυτή η γνώση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τη σωστή διάγνωση. Μία σφαγίτιδα μόνο μάλλον δεν φέρνει CCSVI, άρα μάλλον όχι και σκλήρυνση. Αν έχετε υποβληθεί σε αγγειοπλαστική και συνεχίζετε να βιώνετε επιδείνωση, το πιθανότερο είναι πως κάποια φλέβα έμεινε αδιόρθωτη. Η προβληματική άζυγος, για παράδειγμα, εμφανίζεται πολύ συχνά στο δείγμα των ασθενών με MS - εμφανίστηκε σε τουλάχιστο 86% του δείγματος του Ζαμπόνι. Επίσης είναι χαρακτηριστικό πως ως πολύ συχνή βλάβη των σφαγίτιδων αναφέρθηκε ήδη σε αυτή την πρώιμη εργασία του Ζαμπόνι η ανεπαρκής βαλβίδα.

Όλο το paper εδώ:
http://jnnp.bmj.com/content/80/4/392.full
 #46374  από Neutralis
 Τετ Ιαν 12, 2011 12:04 am
To be continued:

Η Επιτροπή Ηθικής έδωσε το πράσινο φως το 2007 ώστε να συνεχίσει ο Ζαμπόνι με θεραπεία του δείγματος των 65 ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση και Χρόνια Εγκεφαλονωτιαία Φλεβική Ανεπάρκεια.

Σε 18 από τους ασθενείς, η αγγειοπλαστική έγινε ενώ αυτοί βίωναν κάποια υποτροπή. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα τους χορηγούνταν κορτιζόνη. Ο Ζαμπόνι ωστόσο παρατήρησε πως, μετά την αγγειοπλαστική, υπήρξε πλήρης ύφεση των συμπτωμάτων τους σε χρόνο από 4 ώρες έως 4 μέρες. Αυτή ήταν απόλυτη ένδειξη πως οι φλεβικές ανωμαλίες έχουν αιτιακό ρόλο στην παθογένεση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Τα αρχικά συμπεράσματα για τους ασθενείς με υποτροπιάζουσα μορφή ήταν πως υπήρξε έως και τέσσερις φορές μείωση στον αριθμό των υποτροπών σε αυτούς που είχαν υποβληθεί σε μπαλονάκι. Οι ίδιοι ασθενείς είχαν βελτίωση τόσο στην κόπωση όσο και στην κινητικότητα άνω και κάτω άκρων. Οι υποτροπές μειώθηκαν κατά τέσσερις φορές, και δεν έπαυσαν εντελώς, μόνο στους ασθενείς που είχαν επαναστένωση μέσα σε έναν χρόνο. Σε ασθενείς χωρίς επαναστένωση, δεν παρατηρήθηκαν υποτροπές.

Η σχετική εργασία εδώ:
http://www.fondazionehilarescere.org/pdf/CX.PDF

Coming next: το παράπλευρο φλεβικό δίκτυο.
 #46380  από FANTOMAS
 Τετ Ιαν 12, 2011 8:17 am
Κατηγορία ΧΩΡΙΣ στενώσεις αλλά με ύπαρξη μόνο μεμβρανών δεν υπήρξε ;
 #46381  από swt
 Τετ Ιαν 12, 2011 9:13 am
FANTOMAS έγραψε:Κατηγορία ΧΩΡΙΣ στενώσεις αλλά με ύπαρξη μόνο μεμβρανών δεν υπήρξε ;
Το συχνότερο πρόβλημα που ανιχνεύεται αφορά στις βαλβίδες και όχι σε στενώσεις per se. Δες τον όρο στένωση με την ευρεία του έννοια (δηλαδή σαν πρόβλημα που προκαλεί μείωση της ροής) κι όχι απλώς σαν σημείο όπου η διατομή του αγγείου μικραίνει. Οι μεμβράνες θεωρείται πως μάλλον είναι μη σωστά αναπτυγμένες βαλβίδες.
 #46384  από FANTOMAS
 Τετ Ιαν 12, 2011 9:33 am
Neutralis έγραψε: Coming next: το παράπλευρο φλεβικό δίκτυο.

SWT : σ' ευχαριστώ για την διευκρίνηση :text-thankyouyellow: , Μαρακι περιμένω με αγωνία το επόμενο θέμα σου γιατί έχω και τέτοιο..... :happy-partydance:
 #46420  από Neutralis
 Τετ Ιαν 12, 2011 3:09 pm
Dear Fantomas,

η μεμβράνη ήταν πολύ συχνό εύρημα της αζύγου, στη συμβολή της με την άνω κοίλη φλέβα.

Κατά τα άλλα, ισχύει πως ο όρος στένωση χρησιμοποιείται με την ευρεία του σημασία ως εμπόδιο στη ροή, και η μεμβράνη είναι τέτοιο.

Να σημειωθεί επίσης πως μεμβράνες έχουν εντοπισθεί, στο πλαίσιο άλλων χρόνιων ασθενειών, στην κάτω κοίλη φλέβα, που συλλέγει το αίμα από τα δύο κάτω άκρα και την κοιλιά και η οποία, όταν έχει μεβράνη, δίνει συνήθως και ηπατική ανεπάρκεια (συκώτι). Άλλη μία ένδειξη πως τέτοιου είδους φλεβικές ανωμαλίες είναι παθολογικές και προκαλούν ανεπάρκεια σε γειτονικό όργανο - στην περίπτωσή μας, στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.