• Πως επηρεάζουν τα ανοσο-φάρμακα της ΣΚΠ τα εμβόλια;

  • Ενδιαφέρουσες ειδήσεις και πληροφορίες γύρω από την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Ενδιαφέρουσες ειδήσεις και πληροφορίες γύρω από την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #133357  από Στάθης
 Σάβ Δεκ 05, 2020 8:23 pm
Εικόνα
https://www.mslivingwell.org/2020/11/28/vaccines/

Ιστορικό:

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα περιλαμβάνει έναν τύπο κυττάρου που ονομάζεται λεμφοκύτταρο. Τα Τ λεμφοκύτταρα στοχεύουν άλλα κύτταρα, όπως κύτταρα μολυσμένα με ιούς ή καρκινικά κύτταρα. Ονομάζονται "Τ" κύτταρα αφού ωριμάζουν στον θύμο αδένα στο άνω στήθος. Κανονικά τα Τ κύτταρα που θα προσβάλλουν τα δικά μας κύτταρα καταστρέφονται στον θύμο αδένα πριν απελευθερωθούν στην κυκλοφορία. Σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτά τα Τ κύτταρα διαφεύγουν και μπορούν να οδηγήσουν σε ανοσολογική επίθεση στη μυελίνη.

Τα Β κύτταρα ωριμάζουν στον μυελό των οστών στους ανθρώπους, αλλά πήραν το όνομά τους από ένα εξειδικευμένο όργανο όπου τα Β κύτταρα ωριμάζουν σε πτηνά γνωστά ως ο θύλακας του Fabricius. Τα Β κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα πλάσματος που δημιουργούν αντισώματα. Τα αντισώματα είναι σαν στοχευμένα βέλη που μπορούν να βοηθήσουν στην επίθεση μικροβίων όπως ιούς ή βακτήρια που εισβάλλουν στο σώμα μας. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, τα κύτταρα Β στρέφονται εναντίον του ανθρώπου τους δημιουργώντας αντισώματα που προσβάλλουν τη μυελίνη και αυξάνουν τα αυτοάνοσα Τ κύτταρα.

Ο ρόλος των κυττάρων Τ και Β στον εμβολιασμό:

Τα εμβόλια μιμούνται μια σοβαρή λοίμωξη. Τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν ήπια συμπτώματα, αλλά δεν προκαλούν την πραγματική ασθένεια. Το εμβόλιο ενεργοποιεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων στοχευμένων Τ και Β κυττάρων που θυμούνται τη μόλυνση. Όταν κάποιος στη συνέχεια εκτίθεται στον πραγματικό απειλητικό για τη ζωή ιό ή βακτήρια στο μέλλον, μπορεί να ενισχύσει μια πολύ αποτελεσματική άμυνα ενάντια στη μόλυνση λόγω αυτών των "μνήμης" Τ και Β κυττάρων. Για παράδειγμα, τα παιδιά εμβολιάζονται με έναν εξασθενημένο, ζωντανό ιό ανεμοβλογιάς που ονομάζεται ιός της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα στη συνέχεια αναπτύσσει Τ κύτταρα και αντισώματα ειδικά για αυτόν τον ιό της ανεμοβλογιάς. Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανεμοβλογιάς αργότερα στη ζωή κατά 92%. Εάν κάποιος είναι ανοσοκατασταλμένος, είναι σημαντικό να αποφευχθούν ζωντανοί, εξασθενημένοι ιοί.

Τα περισσότερα εμβόλια είναι αδρανοποιημένα εμβόλια που σημαίνει ότι δεν περιέχουν ζωντανούς ιούς ή βακτήρια. Τα εμβόλια που ενέχουν θανατωμένο ολόκληρο ιό περιλαμβάνουν πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα Β και λύσσα. Πολλά απενεργοποιημένα εμβόλια περιλαμβάνουν μόνο μόρια σακχάρου (πολυσακχαρίτες) που βρίσκονται στην επιφάνεια βακτηρίων ή επιφανειακών πρωτεϊνών που βρίσκονται σε ιούς. Αυτά τα συστατικά του μολυσματικού παράγοντα δεν έχουν την ικανότητα να αναπαράγονται καθώς δεν περιέχουν γενετικό υλικό που διαδίδει ασθένειες (RNA ή DNA).

Εμβόλια για τον covid19:

Για το COVID-19, τα εμβόλια Pfizer και Moderna είναι εμβόλια mRNA. Το mRNA περιέχει οδηγίες για το σώμα μας να παράγει μια ακίνδυνη «ακίδα» πρωτεΐνη. Αυτή η ακίδα πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού COVID-19. Οι αιχμές στην επιφάνεια αυτού του κοροναϊού COVID-19 δημιουργούν μια «κορώνα» (προέρχεται από τη λατινική λέξη για το στέμμα). Το mRNA περιβάλλεται από ένα λιπιδικό (λιπαρό) νανοσωματίδιο που του επιτρέπει να εισέρχεται στα κύτταρα του σώματος όταν εγχέεται στον μυ. Μόλις το mRNA βρίσκεται στα κύτταρα, τα κύτταρα μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους πρωτεΐνες ακίδων στην επιφάνειά τους. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος που αντιδρά σε αυτές τις ξένες ακίδες που οδηγεί σε ανοσία με τα κύτταρα μνήμης Τ και Β. Αυτοί οι εμβολιασμοί COVID-19 έχουν ως αποτέλεσμα μια ισχυρή ανοσοαπόκριση σε αυτήν την ακίδα πρωτεΐνης που παρέχει έως και 95% ανοσία από την πραγματική μόλυνση COVID-19, που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2.

Τα εμβόλια AstraZeneca και Sputnik V χρησιμοποιούν έναν τύπο ιού που ονομάζεται αδενοϊός για την εισαγωγή DNA στον κυτταρικό πυρήνα. Ωστόσο, το δίκλωνο DNA δεν μπαίνει στο δικό μας DNA. Ο κλώνος DNA επιτρέπει στο κύτταρο να παράγει επίσης μόνο την ακίδα πρωτεΐνη. Το DNA στον αδενοϊό έχει αλλάξει, οπότε ο αδενοϊός δεν έχει την ικανότητα να αναπαραχθεί (διαιρεθεί) στο σώμα.

Φάρμακα ανοσο-τροποποίησης ασθενειών (DMTs) και ανταπόκριση στα εμβόλια:

Όλες οι αποφάσεις σχετικά με τη λήψη εμβολίου με σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να λαμβάνονται σε συνεννόηση με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Τα φάρμακα πολλαπλής σκλήρυνσης μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός σας να προκαλέσει ανοσοαπόκριση σε ένα εμβόλιο. Οι περισσότερες δοκιμές που εξετάζουν τις αποκρίσεις σε εμβόλια σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας μετρούν αντισώματα στο αίμα που οδηγούνται από ανοσοαπόκριση Β κυττάρων. Ίσως να μπορεί να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική απόκριση Τ κυττάρων σε έναν ιό, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να μετρηθεί. Διαφορετικά φάρμακα για σκλήρυνση κατά πλάκας (DMTs) μπορεί να αποδυναμώσουν την ικανότητά σας να αναπτύξετε ένα προστατευτικό επίπεδο ανοσίας από ένα εμβόλιο. Σε μια μελέτη 152 ατόμων που πραγματοποιήθηκαν στη Νορβηγία, η προστασία από τον ιό της γρίπης H1N1 στους 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό εμφανίστηκε στο 86% αυτών των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας που έλαβαν Copaxone (οξική γλατιραμέρη), 84% των ασθενών με ιντερφερόνη, 58% σε Gilenya (fingolimod ) και 75% για το Tysabri (natalizumab) και το 94% για υγιή άτομα που δεν λαμβάνουν φάρμακα για σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ζωντανά, εξασθενημένα εμβόλια ιών θα πρέπει να αποφεύγονται σε πολλά ανοσοτροποποιητικά φάρμακα πολλαπλής σκλήρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των Ocrevus (ocrelizumab), Kesimpta (ofatumumab), Gilenya (fingolimod), Mayzent (siponimod), Zeposia (ozanimod) και Mavenclad (cladribine) σύμφωνα με τις πληροφορίες συνταγογράφησής τους. Σε αυτό το σημείο, τα κορυφαία εμβόλια για το COVID-19 δεν περιέχουν ζωντανό, αντιγραφόμενο ιό. Η επίδραση κάθε ανοσοτροποποιητικού και ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου DMT στην προστατευτική απόκριση στον εμβολιασμό COVID-19 είναι άγνωστη. Τόσο τα αντισώματα όσο και οι αποκρίσεις των Τ κυττάρων πιθανότατα παίζουν ρόλο στον πλήρη εμβολιασμό του ιού COVID-19.

Στην παρακάτω διασύνδεση θα βρείτε μερικές από τις δοκιμές που εξέτασαν τις αποκρίσεις εμβολίων σε φάρμακα ανοσοκατασταλτικά (DMTs):

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl ... 8/#bib0030
 #133443  από Aguilar
 Τετ Ιαν 13, 2021 2:06 am
Η Βρετανική Εταιρεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας ανήρτησε πρόσφατα ανακοίνωση της επιστημονικής της ομάδας σχετικά με τους εμβολιασμούς ενάντια στον κορονοϊό για όσους λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή. Πριν από λίγη ώρα την ανακοίνωση αυτή την αναπαρήγαγε μεταφρασμένη και ο «δικός μας» Ηλίας Μόσιαλος και ήδη δημοσιεύθηκε σε ελληνικές ιστοσελίδες. Μπορείτε να την διαβάσετε και απευθείας στη σελίδα του στο facebook.

Όπως αναφέρεται και στο εξαιρετικό άρθρο που παρέθεσε ο Στάθης παραπάνω, προφανώς όσο πιο "πεσμένο" είναι το ανοσοποιητικό μας, τόσο μικρότερο όφελος έχουμε από τον εμβολιασμό (αφού παράγουμε λιγότερα αντισώματα). Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ακόμη και το χαμηλότερο αυτό επίπεδο προστασίας είναι προτιμότερο από το να παραμείνουμε με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα λόγω τροποποιητικής αγωγής και άρα ευάλωτοι απέναντι στον ιό. Δεν προτείνουν προς το παρόν τον εμβολιασμό μόνο σε εκείνους που είναι σε βαριά ανοσοκαταστολή.


Παραθέτω το post του Μόσιαλου (στο τέλος έχει και bonus πληροφορία για το εμβόλιο κατά της ΣΚΠ):
Σκλήρυνση κατά πλάκας και εμβόλια COVID-19: Οδηγίες της Βρετανικής εταιρείας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η Bρετανική εταιρεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (Multiple Sclerosis Society) συγκέντρωσε βρετανούς επιστήμονες, ώστε να υπάρξει συναίνεση για τη στρατηγική για τους εμβολιασμούς των ασθενών για τον COVID-19. Αξιολογήθηκε ο τρόπος λειτουργίας των εμβολίων COVID-19, αλλά και αξιόπιστα στοιχεία από μελέτες άλλων εμβολίων και το πως επηρεάζουν την πορεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Σε δήλωσή τους εξηγούν πως, δεν συντρέχει ανησυχία ότι οποιοδήποτε εμβόλιο COVID-19 θα είναι επικίνδυνο για αυτούς τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας που χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εμβόλιο δεν αναμένεται να επιδεινώσει τη νόσο ή τα συμπτώματά της, να προκαλέσει υποτροπή/ ώση ή να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των DMT φαρμάκων (αυτών δηλαδή που επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου: Disease Modifying Treatments, DMT). Επιπλέον, δεδομένου πως κανένα από τα κορυφαία υποψήφια εμβόλια COVID-19 δεν μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, θεωρείται πως θα είναι ασφαλή για όλους τους ασθενείς σε όλους τους τύπους DMT θεραπείας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τους ασθενείς σε DMT θεραπεία και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19

• Ορισμένα DMT φάρμακα ενδέχεται να μειώσουν την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου επειδή αποτρέπουν την πλήρη ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο. Επομένως, το εμβόλιο COVID-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό για άτομα που πρόσφατα έλαβαν ή λαμβάνουν DMT.
• Δεν συστήνεται ή δεν θεωρείται σκόπιμο να υπάρξει αλλαγή στη θεραπεία ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ακόμη και η μειωμένη ανοσοαπόκριση είναι καλύτερη από τη μηδενική προστασία, οπότε οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό στους ασθενείς σε DMT θεραπεία.

Ακολουθούν και κάποιες λεπτομερείς σκέψεις των ειδικών προς τους ασθενείς σε θεραπεία με ορισμένα DMT και το πώς θα μπορούσαν οι θεραπείες να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19:

• Θεραπεία με οκρελιζουμάμπη (ocrelizumab): μπορεί να μειώσει την απόκριση σε ορισμένα εμβόλια έως και 50%. [Μπορεί να είναι ωφέλιμο να καθυστερήσετε την πρώτη δόση οκρελιζουμάμπης για να λάβετε πρώτα το εμβόλιο. Γενικά, θα υπήρχε περιορισμένο όφελος από την καθυστέρηση ενός δεύτερου ή τρίτου κύκλου με την ελπίδα αύξησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου (παρόμοιες συμβουλές δίνονται για όσους λαμβάνουν ριτουξιμάμπη)].
• Θεραπεία με φινγκολιμόδη: μειωμένη απόκριση μπορεί επίσης να παρατηρηθεί με τη φινγκολιμόδη (Gilenya). [Γενικά, δεν θα ήταν σκόπιμο να σταματήσετε τη θεραπεία προκειμένου να αυξήσετε την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο.]
• Θεραπεία με αλεμτουζουμάμπη: μπορεί να υπάρχει μειωμένη ανταπόκριση στο εμβόλιο αμέσως μετά τη θεραπεία (Lemtrada) [συνιστάται να περιμένετε 3 μήνες μετά την έγχυση πριν από τον εμβολιασμό].
• Θεραπεία με κλαδριβίνη: μπορεί να υπάρχει μειωμένη ανταπόκριση στο εμβόλιο με κλαδριβίνη (Mavenclad) [συνιστάται να περιμένετε 3 μήνες μετά από τη θεραπεία πριν κάνετε το εμβόλιο].
• Εάν ξεκινάτε για πρώτη φορά τις 4 θεραπείες που αναφέρονται παραπάνω (ocrelizumab, fingolimod, alemtuzumab και cladribine), ο γιατρός θα σας προτείνει εάν θα ήταν προτιμότερο να περιμένετε έως ότου εμβολιαστείτε. Οι κίνδυνοι αυτής της στρατηγικής θα εξαρτηθούν από την περίπτωσή σας και από τη διαθεσιμότητα του εμβολίου.
• Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η δεύτερη θεραπεία αλεμτουζουμάμπης ή κλαδριβίνης χορηγείται συνήθως μετά από 12 μήνες, αλλά αυτό μπορεί να καθυστερήσει με ασφάλεια για αρκετούς μήνες χωρίς ανησυχίες, επιτρέποντας κάποια ευελιξία στον προγραμματισμό του εμβολιασμού εκ των προτέρων.
• Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ειδικοί θεωρούν πως η θεραπεία με κάποια άλλα DMT, δεν θα μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτό καλύπτει τις βήτα-ιντερφερόνες και τα Copaxone, Brabio, Aubagio, Tecfidera, και (Tysabri).

Αναφορικά με τους ασθενείς στους οποίους συνίσταται η μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων, οι ειδικοί ενημερώνουν πως αυτή η θεραπεία πιθανότατα θα μειώσει την ανταπόκριση στο εμβόλιο. Πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη θεραπεία προτού εμβολιαστείτε.

Άλλα σημαντικά σημεία που προκύπτουν από την ανακοίνωση είναι

• διάστημα τουλάχιστον 7 ημερών μεταξύ του εμβολίου κατά της γρίπης και του εμβολιασμού COVID-19.
o κίνδυνος είναι διαφορετικός για τον κάθε ασθενή. Τα τρέχοντα εμβόλια COVID-19 απαιτούν 2 δόσεις και ο γιατρός που σας παρακολουθεί θα σας προτείνει πως να εμβολιαστείτε σε σχέση με την τρέχουσα θεραπεία με DMT.

Όλοι οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν ακόμη και αν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του COVID-19. Τα άτομα που περιλαμβάνονται στην κλινικά εξαιρετικά ευάλωτη λίστα θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις.

Θα ήθελα όμως να κλείσω αυτή την αναφορά στα εμβόλια κατά του COVID-19 και τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και με κάποια ακόμη ενθαρρυντικά νέα. Σε μια πολύ πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Science, ανακοινώθηκαν τα πρώτα προκλινικά αποτελέσματα για το mRNA εμβόλιο της BioNTech έναντι της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τα πρώτα αποτελέσματα σε ποντίκια με σκλήρυνση κατά πλάκας δέιχνουν πως το εμβόλιο καθυστέρησε την έναρξη και μείωσε τη σοβαρότητα της νόσου χωρίς να εμφανίσει εμφανή συμπτώματα γενικής ανοσοκαταστολής.

Πολλά λοιπόν τα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αναμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες αισιοδοξώντας πως θα υπάρχουν πολλοί εθελοντές για το mRNA εμβόλιο, τώρα που ο κόσμος αναγνωρίζει πως τουλάχιστον 2 mRNA εμβόλια αποδείχθηκαν ασφαλή και αποτελεσματικά.
 #133687  από fewtile
 Κυρ Απρ 04, 2021 1:16 am
Θα ήθελα όμως να κλείσω αυτή την αναφορά στα εμβόλια κατά του COVID-19 και τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και με κάποια ακόμη ενθαρρυντικά νέα. Σε μια πολύ πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Science, ανακοινώθηκαν τα πρώτα προκλινικά αποτελέσματα για το mRNA εμβόλιο της BioNTech έναντι της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τα πρώτα αποτελέσματα σε ποντίκια με σκλήρυνση κατά πλάκας δέιχνουν πως το εμβόλιο καθυστέρησε την έναρξη και μείωσε τη σοβαρότητα της νόσου χωρίς να εμφανίσει εμφανή συμπτώματα γενικής ανοσοκαταστολής.


Μιλάμε για θεραπεία, έστω και σε μικρό βαθμό δηλαδή;