• Απορία

  • Είστε καινούργιο μέλος; Παρουσίαστε τον εαυτό σας στην κοινωνία του MSSociety.
Είστε καινούργιο μέλος; Παρουσίαστε τον εαυτό σας στην κοινωνία του MSSociety.
 #132356  από willy
 Παρ Δεκ 20, 2019 11:22 am
Καλημέρα αγωνιστές της ζωής. Θα ήθελα να εκφράσω μία απορία. Τα μουδιάσματα των άκρων στην ΣΚΠ μοιάζουν όπως τα μουδιάσματα ενός που δεν πάσχει όταν π.χ. πλακώνει το χέρι στον ύπνο ή όταν κάτσει ώρα στην λεκάνη της τουαλέτας ή είναι διαφορετικά. Δεν λέω αν είναι συνεχή. Αν η αίσθηση είναι η ίδια ρωτάω. Προφανώς στον πάσχοντα είναι μόνιμο και δεν επανέρχεται όπως στον μη πάσχοντα.
Και κάτι άλλο. Όταν υπάρχει αυτό το σύμπτωμα, υπάρχει η αίσθηση του τρυπήματος της βελόνας π.χ. ή η αίσθηση του κρύου και του ζεστού ;
Ευχαριστώ.
 #132357  από Στάθης
 Παρ Δεκ 20, 2019 1:51 pm
willy έγραψε: Παρ Δεκ 20, 2019 11:22 am Καλημέρα αγωνιστές της ζωής. Θα ήθελα να εκφράσω μία απορία. Τα μουδιάσματα των άκρων στην ΣΚΠ μοιάζουν όπως τα μουδιάσματα ενός που δεν πάσχει όταν π.χ. πλακώνει το χέρι στον ύπνο ή όταν κάτσει ώρα στην λεκάνη της τουαλέτας ή είναι διαφορετικά. Δεν λέω αν είναι συνεχή. Αν η αίσθηση είναι η ίδια ρωτάω. Προφανώς στον πάσχοντα είναι μόνιμο και δεν επανέρχεται όπως στον μη πάσχοντα.
Και κάτι άλλο. Όταν υπάρχει αυτό το σύμπτωμα, υπάρχει η αίσθηση του τρυπήματος της βελόνας π.χ. ή η αίσθηση του κρύου και του ζεστού ;
Ευχαριστώ.
Εξαρτάται πόσο έχει τραυματιστεί το νεύρο. Το μούδιασμα μπορεί να είναι ήπιο, μπορεί όμως να είναι και αρκετά έντονο. Μπορεί να έχεις πλήρη αίσθηση του κρύου και ζεστού, μπορεί σε προχωρημένη βλάβη να μην έχεις τέτοια αίσθηση. Μπορεί να έχεις πλήρη αίσθηση της βελόνας, μπορεί να μην νιώθεις το παραμικρό τσίμπημα ή τρύπημα από βελόνα. Όλα έχουν να κάνουν με το μέγεθος της βλάβης του νεύρου και δεν υπάρχει ένα σκέλος μουδιασμάτων στην ΣΚΠ, αλλά χιλιάδες τύποι μουδιασμάτων αποτύπωμα στον κάθε ασθενή. Το μόνο κοινό, σε αυτό το σύμπτωμα για την ΣΚΠ όπως λες και εσύ, είναι η διάρκεια.

Συνήθως στα αρχικά στάδια της νόσου από προσωπική εμπειρία, το μούδιασμα στην ΣΚΠ μπορεί να συνοδεύεται και από αισθήματα σαν κάψιμο ή νευροπαθητικού πόνου.
 #132359  από willy
 Παρ Δεκ 20, 2019 2:08 pm
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση. Κατατοπιστικότατος.