• Ζαμπόνι, ΧΕΝΦΑ και ΣΚΠ - Zamboni, CCSVI and MS

• Η πάθηση της Χρόνιας Εγκεφαλονωτιαίας Φλεβικής Ανεπάρκειας, η θεωρία της και η θεραπεία της.
Η πάθηση της Χρόνιας Εγκεφαλονωτιαίας Φλεβικής Ανεπάρκειας, η θεωρία της και η θεραπεία της.
 #29828  από homer
 Παρ Ιουν 11, 2010 12:44 am
sou έγραψε:Αυτό είναι που με εκνευρίζει αφάνταστα: Η συγκάλυψη.

Δεν ξέρω αν η ΧΕΝΦΑ είναι ή δεν είναι η αιτία της ΣΚΠ, αλλά είναι υπαρκτή νόσος και πρέπει να θεραπεύεται. Ποιό ο λόγος όλης αυτής της σύγχυσης; Γιατί πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι αιτία; Μπορεί και να μην είναι! Πρέπει να ζήσουμε και με αυτή; Δεν μας φτάνει η ΣΚΠ; Αφού θεραπεύεται, γιατί να περιμένουμε;
Σκέψου ότι ο αγγειολόγος μπορεί να φοβάται (και φοβάται!) επειδή κάνει τη δουλειά του! επειδή δηλαδή διορθώνει ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να έχει ο οποιοσδήποτε. Όμως εδώ μπλεκόμαστεμε τα χωράφια των νευρολόγων... σου λέει εγώ ναι μεν λύνω ένα ζήτημα που αφορά την ειδικότητά μου, όμως ο άλλος για τη ΣΚΠ έρχεται και τελικά η ΣΚΠ βελτιώνεται. Δεν είναι απλό... Στα μυαλά του συστήματος δηλαδή, όχι στα δικά μας.
Δεν ξέρω αν είναι η αιτία. Μέχρι τώρα πίστευα και πιστεύω ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικό συνδρομο των "καιρών μας" (κάθε κοινωνία έχει τις παθήσεις που της αξίζουν), που εμπλέκονται πολλοί παράγοντες στην εκδήλωσή του. Από εμβόλια, βαρέα μέταλλα μέχρι ζητήματα διατροφής κλπ.
 #29832  από Neutralis
 Παρ Ιουν 11, 2010 12:54 am
Μία μετριοπαθής τοποθέτηση θα ήταν πως ΧΕΝΦΑ δεν σημαίνει σκλήρυνση, αλλά σκλήρυνση σημαίνει ΧΕΝΦΑ συν κάτι ακόμη - και εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας περιβάλλον, διατροφή, ιοί κλπ. Η ΧΕΝΦΑ είναι όμως αναγκαία συνθήκη για την εκδήλωση της νόσου.
 #29834  από homer
 Παρ Ιουν 11, 2010 1:00 am
sou έγραψε:
Ευτυχώς που όταν θεραπεύεις την τερηδόνα δε βελτιώνεται η ΣΚΠ γιατί θα την έιχαμε πολύ άσχημα.
Σκέφτεσαι? Δεν θα βρίσκαμε ούτε οδοντίατρο!
 #29862  από swt
 Παρ Ιουν 11, 2010 12:40 pm
Το αφιέρωμα του περιοδικού International Angiology στη ΧΕΝΦΑ. (Από το δικτυακό τόπο του ερευνητικού κέντρου του καθ. Ζαμπόνι)

Editorial
International Angiology 2010 April;29(2):91-2
Chronic cerebrospinal venous insufficiency
Zamboni P.

International Angiology 2010 April;29(2):93-4
Integrating CCSVI and CNS autoimmunity in a disease model for MS
Embry A. F.

Reviews
International Angiology 2010 April;29(2):95-108
Embryological background of truncular venous malformation in the extracranial venous pathways as the cause of chronic cerebro spinal venous insufficiency
Lee A. B., Laredo J., Neville R.

Original articles
International Angiology 2010 April;29(2):109-14
Extracranial Doppler sonographic criteria of chronic cerebrospinal venous insufficiency in the patients with multiple sclerosis
Simka M., Kostecki J., Zaniewski M., Majewski E., Hartel M.

International Angiology 2010 April;29(2):115-20
Internal jugular vein morphology and hemodynamics in patients with multiple sclerosis
Al-Omari M. H., Rousan L. A.

International Angiology 2010 April;29(2):121-6
The reproducibility of colour Doppler in chronic cerebrospinal venous insufficiency associated with multiple sclerosis
Menegatti E., Genova V., Tessari M., Malagoni A. M., Bartolomei I., Zuolo M., Galeotti R., Salvi F., Zamboni P.

International Angiology 2010 April;29(2):127-39
Use of neck magnetic resonance venography, Doppler sonography and selective venography for diagnosis of chronic cerebrospinal venous insufficiency: a pilot study in multiple sclerosis patients and healthy controls
Hojnacki D., Zamboni P., Lopez-Soriano A 3, Galleotti R., Menegatti E., Weinstock-Guttman B., Schirda C., Magnano C., Malagoni A. M., Kennedy C., Bartolomei I., Salvi F., Zivadinov R.

International Angiology 2010 April;29(2):140-8
CSF dynamics and brain volume in multiple sclerosis are associated with extracranial venous flow anomalies: a pilot study
Zamboni P., Menegatti E., Weinstock-Guttman B., Schirda C., Cox J. L., Malagoni A. M., Hojnacki D., Kennedy C., Carl E., Dwyer M. G., Bergsland N., Galeotti R., Hussein S., Bartolomei I., Salvi F., Ramanathan M., Zivadinov R.

International Angiology 2010 April;29(2):149-57
Iron stores and cerebral veins in MS studied by susceptibility weighted imaging
Haacke E. M., Garbern J., Miao Y., Habib C., Liu M.

International Angiology 2010 April;29(2):158-75
Chronic cerebrospinal venous insufficiency and iron deposition on susceptibility-weighted imaging in patients with multiple sclerosis: a pilot case-control study
Zivadinov R., Schirda C., Dwyer M. G., Haacke M. E., Weinstock-Guttman B., Menegatti E., Heininen-Brown M., Magnano C., Malagoni A. M., Wack D. S., Hojnacki D., Kennedy C., Carl E., Bergsland N., Hussein S., Poloni G., Bartolomei I., Salvi F., Zamboni P.

International Angiology 2010 April;29(2):176-82
Is chronic fatigue the symptom of venous insufficiency associated with multiple sclerosis? A longitudinal pilot study
Malagoni A. M., Galeotti R., Menegatti E., Manfredini F., Basaglia N., Salvi F., Zamboni P.

International Angiology 2010 April;29(2):183-88
Hemodynamic patterns of chronic cerebrospinal venous insufficiency in multiple sclerosis. Correlation with symptoms at onset and clinical course
Bartolomei I., Salvi F., Galeotti R., Salviato E., Alcanterini M., Menegatti E., Mascalchi M., Zamboni P.

Case reports
International Angiology 2010 April;29(2):189-92
Chronic cerebro-spinal venous insufficiency: report of transcranial magnetic stimulation follow-up study in a patient with multiple sclerosis
Plasmati R., Pastorelli F., Fini N., Salvi F., Galeotti R., Zamboni P.

Consensus statement
International Angiology 2010 April;29(2):193-6
A Consensus Conference on complex biologics and low molecular weight heparins
Kalodiki E.
 #29913  από ΜΙΜΙΚΑ
 Παρ Ιουν 11, 2010 4:35 pm
Παιδιά, το κομπιούτερ μου έκανε "νερά" γιαυτό τα παράτησα αυτές τις ημέρες και δεν έγραφα. Μου το έφτιαξαν χθες. Νομίζω πως έχω κάνει μια φλεγμονούλα στο λαιμό (όταν γύρισα στο σπίτι από το νοσοκομείο, έπεσε πάνω μου η κόρη μου για αγκαλιά, μου έχωσε το ωμάκι της στο λαιμό και μάλλον χτύπησα) και θα πάω αύριο να μου ρίξει μια ματιά ο γιατρός γιατί πονάω εδώ και 3 μέρες και να μου δώσει ό,τι είναι να μου δώσει. Θα σας τα πω αύριο γιατί τώρα έχει μπει στο παιχνίδι και ο οδοντίατρος :shock: !!! Φιλιά.
 #29916  από swt
 Παρ Ιουν 11, 2010 5:12 pm
sou έγραψε:Τα πάντα όλα είναι και εδώ, πάντως:

http://www.csvi-ms.net/
Είναι πράγματι ο πιο πλήρης ιστοχώρος, αλλά για τα συγκεκριμένα άρθρα δεν έχουν βάλει ακόμη τα πλήρη κείμενα.
 #31351  από Fotini
 Δευ Ιουν 21, 2010 10:07 pm
Καλησπέρα,

Για όσους ενδιαφέρονται...
το MS-centrum στο Άμστερνταμ (από τα σημαντικότερα της χώρας) ολοκλήρωσε έρευνα που συσχέτισης CCSVI-MS και τα αποτελέσματα είναι μάλλον αρνητικά...τέλη της περασμένης βδομάδας παίχτηκε το παρακάτω σε ολλανδική εκπομπή

Και ιδού η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου για τα αποτελέσματα
http://www.vumc.nl/afdelingen/mscentrum ... 2/4261990/
 #31403  από homer
 Τρί Ιουν 22, 2010 11:59 am
Έτσι ακριβώς! Προχειροδουλειές.
Ετοιμαστείτε γιατί έρχονται πολλά τέτοια ακόμα...το είπα και με αφορμή τους 11 νευρολόγους.
Πολλά ακόμη, από εκείνους που είτε ΔΕΝ γνωρίζουν πολλά γι'αυτή τη μέθοδο, είτε ΠΡΕΠΕΙ να "αποδείξουν" πως δεν ισχύει... κατά παραγγελία έρευνα λέγεται σε απλά ελληνικά... :clap:
 #31435  από Isolexion
 Τρί Ιουν 22, 2010 3:43 pm
sou έγραψε: Η MRV ήταν άψογη, αλλά το doppler και η φλεβογραφία εντελώς χάλια.
Που μπορώ να ψάξω σχετικά με αυτές τις εξετάσεις? Μόνο για το doppler έχω βρεί κάποια πράγματα.
thnx :bow-yellow:
 #31445  από swt
 Τρί Ιουν 22, 2010 6:56 pm
Fotini έγραψε:Καλησπέρα,

Για όσους ενδιαφέρονται...
το MS-centrum στο Άμστερνταμ (από τα σημαντικότερα της χώρας) ολοκλήρωσε έρευνα που συσχέτισης CCSVI-MS και τα αποτελέσματα είναι μάλλον αρνητικά...τέλη της περασμένης βδομάδας παίχτηκε το παρακάτω σε ολλανδική εκπομπή

Και ιδού η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου για τα αποτελέσματα
http://www.vumc.nl/afdelingen/mscentrum ... 2/4261990/
Δύο είναι μέχρι σήμερα οι δημοσιευμένες μελέτες που αμφισβητούν τη συσχέτιση ΧΕΝΦΑ και ΠΣ.
Η πρώτη χρονικά είναι η "Chronic cerebrospinal venous insufficiency" and multiple sclerosis: critical analysis and first observation in an unselected cohort of MS patients με μικρό δείγμα ασθενών. Εντοπίστηκε ΧΕΝΦΑ σε 2 από 10 ασθενείς. Η ομάδα ελέγχου αποτελείτο από 7 άτομα, στα οποία δεν εντοπίστηκε ΧΕΝΦΑ.
Η δεύτερη είναι η No cerebro-cervical venous congestion in patients with multiple sclerosis, όπου εξετάστηκαν 56 ασθενείς με ΠΣ και 20 υγιείς. Δεν εντοπίστηκε ΧΕΝΦΑ σε κανέναν. Βρήκαν μόνον έναν ασθενή, ο οποίος εμφάνιζε αντιστροφή ροής στην ύπτια θέση.
Σε όποιον αναρωτιέται τι σημαίνει αυτό για την πορεία της έρευνας, προτείνω να διαβάσει το ακόλουθο άρθρο
:arrow: http://healthblog.ctv.ca/post/When-stud ... mples.aspx
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 82