• ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΠ

• Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #53777  από Κώστας
 Σάβ Ιουν 04, 2011 1:30 am
Σας παραθέτω συγκεντρωμένη όλη τη νομοθεσία και τον τρόπο με τον οποίο όποιος το επιθυμεί (και εφ΄ όσον πληρεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις), μπορεί να συνταξιοδοτηθεί
Εύχομαι καλή μελέτη στους ενδιαφερόμενους

ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ ΕΤΕΑΜ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΑ - ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ (Ν. 1902/90 άρθ. 40 παρ. 8)
Δικαιούνται πλήρη σύνταξη γήρατος από το ΕΤΕΑΜ, ανεξάρτητα από ηλικία, εφόσον δικαιωθούν κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την ίδια αιτία και έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 4050 ημέρες εργασίας.
Το ποσό της σύνταξης που απονέμεται με τις προϋποθέσεις αυτές αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης 35 ετών ή 10500 ημερών ασφάλισης.
Σημείωση: Για την συμπλήρωση των 4050 ΗΕ λαμβάνονται υπόψη:
• ο χρόνος πραγματικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑΜ
• ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης
• ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας
• ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (μέχρι 2 χρόνια)
• ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών
• ο χρόνος επιδότησης ασθένειας (μέχρι 200 ημέρες την τελευταία 10ετία)
• ο χρόνος επιδότησης ανεργίας (μέχρι 200 ημέρες την τελευταία 10ετία)
• ο χρόνος κυοφορίας - λοχείας
• ο χρόνος Εθν. Αντίστασης

Πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία - τετραπληγία (Ν. 3518/06 αρθ. 61 παρ. 4).
Ομοίως όπως παρα - τετραπληγικοί

Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που υπήχθησαν στην ασφάλισή του για πρώτη φορά πριν από την 1-1-1993

Παραπληγικοί-τετραπληγικοί
(άρθρο 1 Ν. 612/77, άρθρο 40 παρ. 8 Ν. 1902/90)

Οι πάσχοντες από παραπληγία, τετραπληγία, παραπάρεση, τετραπάρεση ανεξάρτητα από το χρόνο επέλευσης της αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον συμπλήρωσαν 4050 ημέρες ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, λαμβάνουν σύνταξη για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η αναπηρία, το ποσό της οποίας αντιστοιχεί σε 10.500 ημέρες ασφάλισης.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να λαμβάνουν και το επίδομα παραπληγίας.

Τ Ε Ρ Α Σ Τ Ι Α Μ Α Π Α Ρ Α Π Ο Λ Υ Τ Ε Ρ Α Σ Τ Ι Α Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο με τον οποίο διατυπώνεται το κείμενο της γνωμάτευσης που θα σας δώσουν στο κρατικό νοσοκομείο που θα απευθυνθείτε. Πρέπει οπωσδήποτε ν΄ αναφέρεται κάποια από τις μαγικές λέξεις: πάρεση, παραπάρεση, παραπληγία, τετραπληγία. Αν η γνωμάτευση είναι διατυπωμένη χωρίς να συμπεριλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω λέξεις, το πιθανότερο είναι ότι θα σας απορρίψουν την αίτηση. Και το κερασάκι! Αν σας την απορρίψουν πολύ δύσκολα θα γίνει δεκτή νέα υποβολή της. Απ΄ όσο γνωρίζω, μάλλον δεν έχετε δικαίωμα επανυποβολής ήτοι επανεξέτασής της!!!!!!

ΑΝ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΤΕΕΒΕ (τωρινό Ο.Α.Ε.Ε)

Σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 4 του καταστατικού του ΟΑΕΕ, προβλέπεται ότι ο ασφαλισμένος του οργανισμού που είναι παραπληγικός με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, δικαιούται ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν 612/77, ήτοι εφ΄ όσον έχει συμπληρώσει 15 έτη εργασίας ή 4050 ημέρες, ανεξαρτήτως ηλικίας, της οποίας το ποσό ισούται με το αντίστοιχο που καταβάλλεται για 35 έτη ασφάλισης ή 10500 ημ. δηλαδή η σύνταξη είναι πλήρης.

Η διαδικασία (όπως και για τι ΙΚΑ), είναι απλή και ΔΕΝ χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε δικηγόρο

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΚΠ
1. Αίτηση - δήλωση (έντυπο της υπηρεσίας)
2. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
3. Τα ασφαλιστικά βιβλιάρια όλων των φορέων των οποίων ζητάτε την προσμέτρηση χρόνου, καθώς και τις αποδείξεις ταχυπληρωμής.
4. Διακοπή επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ (σχετική βεβαίωση κλεισίματος βιβλίων).
5. Ιατρικό πιστοποιητικό από κρατικό νοσοκομείο από το οποίο να προκύπτει ότι πάσχετε από κάποια ασθένεια που περιλαμβάνεται στο άρθρο 5 του Ν 3232/04 (περιλαμβάνεται και η σκλήρυνση). Αν παίρνετε επίδομα από τον ΟΑΕΕ, αρκεί φωτοτυπία της απόφασης χορήγησης του επιδόματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Ενδεικτικά σας αναφέρω, επειδή υποθέτω ότι η πρώτη σας απορία θα είναι το ύψος της σύνταξης που θα πάρετε, ότι εγώ, έχοντας συμπληρώσει 17 πλήρη χρόνια ασφάλισης στο ΤΕΕΒΕ, πήρα καθαρά στο χέρι 1040 Ευρώ (μικτά περίπου 1200).

Ο τρόπος που υπολογίζεται το ποσόν που θα πάρετε είναι απλός και έχει σχέση με τα χρόνια (από 15 και άνω), που είστε ασφαλισμένος -η. Τα χρόνια (πλέον των 15), που σας λείπουν, μέχρι να συμπληρώσετε τα 35, θεωρείται ότι τα έχετε διανύσει εικονικά, στην κατηγορία με τον χαμηλότερο ασφαλιστικό συντελεστή αναπροσαρμογής. Αυτό έμπρακτα σημαίνει πως όσα περισσότερα χρόνια ασφάλισης έχετε, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα πάρετε. Υπάρχει και τρόπος (με ένα XLSάκι) να υπολογίσετε το ποσόν με πολύ καλή προσέγγιση (αν θέλετε -σιγά μη και δεν θέλετε- σας το δημοσιεύω.

Αν παίρνετε και το επίδομα (εξωιδρυματικό επίδομα), που ούτως ή άλλως δικαιούστε (660 € το μήνα) και το οποίο συνεχίζει να χορηγείται παράλληλα με την σύνταξη, τότε μιλάμε (για μια περίπτωση σαν τη δική μου), για μηνιαίες αποδοχές της τάξης των 1700 €, ποσόν ουδόλως ευκαταφρόνητο, ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Αν ενδιαφέρεστε και επειδή έχω κάνει πρόσφατα την όλη διαδικασία (πριν δύο χρόνια), μπορώ να σας δώσω εκτενέστερες πληροφορίες και ίσως να μπορώ να απαντήσω και σε κάποιες απορίες σας.

Μη θεωρήσετε ότι παίρνοντας σύνταξη "παροπλίζεστε". Μπορείτε κάλιστα να ασχοληθείτε με όσα μέχρι τώρα δεν είχατε τον χρόνο, ακόμα και να συνεχίσετε να εργάζεστε σαν μισθωτοί υπάλληλοι (ΙΚΑ) σε κάποια επιχείρηση (δεν απαγορεύεται). Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσετε να συνεχίσετε να εξασκείτε το ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ), που είχατε. Η αλήθεια είναι, πως ο άπλετος ελεύθερος χρόνος σε συνδυασμό με την εργασιακή αποχή, καθιστούν ένα επικινδυνότατο "χαρμάνι". Τι να σας πω. Ζυγείστε τα πράγματα και εξετάστε τη δυνατότητα που έχετε να συνεχίσετε να δουλεύετε. Εγώ, πήρα την απόφαση να συνταξιοδοτηθώ, διότι λόγω των κινητικών μου προβλημάτων (είμαι γεωλόγος - τοπογράφος), δεν μπορούσα πλέον ν΄ ασκήσω στην ύπαιθρο το επάγγελμά μου.

Σημ1. Η σύνταξή μου έκανε να βγει ένα περίπου χρόνο.
Σημ2. Για τους άνδρες και εφ΄ όσον το επιθυμούν, στα χρόνια για τη συμπλήρωση των 15 υποχρεωτικών, προσμετράται και ο χρόνος της στρατιωτικής τους θητείας, εφ΄ όσον προηγουμένως καταβληθεί το αντίστοιχο χρηματικό τίμημα ασφαλιστικών εισφορών (σαν να τα είχατε δουλέψει).
Σημ3. Προκειμένου να συμπληρωθεί η 15τία, αθροίζονται όλες οι επί μέρους ασφαλιστικές εισφορές, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα από τον οποίο προέρχονται. Η σύνταξη δίδεται από το τελευταίο ταμείο στο οποίο είσατε ασφαλισμένοι.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑΣ-ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑΣ
(άρθρο 42 παρ.1 Ν. 1140/81, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 16 Ν. 2042/92, Εγκ. 67/92, παρ. 2 άρθρου 5 Ν.3232/2004, Εγκ. 53/2004, άρθρο 61 Ν. 3518/2006, Εγκ. 1/2007)

Δικαιούχοι-προϋποθέσεις
Το εξωιδρυματικό επίδομα δικαιούνται:

• Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα μέλη οικογένειάς τους, εφόσον πάσχουν από:
1. παραπληγία-τετραπληγία, διπληγία, τριπληγία, παραπάρεση, τετραπάρεση, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
2. μυασθένεια-μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
3. σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία ή τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή
4. το σύνδρομο κλάματος γαλής ή
5. ατελή οστεογένεση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή
6. οστεοψαθύρωση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
7. έχουν ακρωτηριασμό των δύο άνω ή δύο κάτω άκρων ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
8. έχουν ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους ή
9. έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με την περίπτωση (7).

• Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον πάσχουν από τις ανωτέρω παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 350 ημέρες ασφάλισης τα τελευταία τέσσερα χρόνια που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία κατέστησαν ανίκανοι για εργασία, από τις οποίες οι 50 πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο έτος ή το προηγούμενο 15μηνο ή 1.000 ασφάλισης οποτεδήποτε (Εγκ. 150/81).
• Τα μέλη οικογένειας του ασφαλισμένου, εφόσον πάσχουν από μία από τις ανωτέρω παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τις παραπάνω προϋποθέσεις ασφάλισης. Ως αφετηρία για τον έλεγχο των χρονικών προϋποθέσεων λαμβάνεται η ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, ανεξάρτητα από το χρόνο επέλευσης της ανικανότητας (Γ.Ε. 86408/Φ52-36/16.6.1982).

Προσοχή: Η καταβολή του παρα-τετραπληγικού επιδόματος αναστέλλεται εφόσον ο δικαιούχος νοσηλεύεται σε Ίδρυμα ασυλιακής μορφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. Επίσης, η χορήγηση του επιδόματος διακόπτεται εάν ο συνταξιούχος επιδοτηθεί λόγω παραπληγίας από άλλο φορέα.

Το επίδομα χορηγείται από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, πάντως όχι πριν από τη λήξη της επιδότησης λόγω ασθένειας.

Ποσό
Το ύψος του ποσού του εξωιδρυματικού επιδόματος στις ανωτέρω περιπτώσεις ισούται με 20 κατώτατα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ενώ στην (8) περίπτωση (του μονού ακρωτηριασμού) ισούται με το 10πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
Το ποσόν σήμερα επειδή τυγχάνει να το παίρνω είναι 660 €.

Γ Ε Ν Ι Κ Η Π Α Ρ Α Τ Η Ρ Η Σ Η
Άσχετα από το πόσο καιρό θα κάνει η σύνταξή σας να βγεί, παίρνετε το ποσόν μέχρι την έκδοσή της αναδρομικά. Η καταβολή των αναδρομικών υπολογίζεται από την πρώτη του επόμενου μήνα από εκείνον που κάνατε την αίτησή σας.

Εννοείται, πως κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πως θα ζήσετε μέχρι να βγει η σύνταξή σας (συνήθως 1 χρόνο).
Το παράλογο κράτος μας, απαιτεί προκειμένου να υποβάλετε αίτηση συνταξιοδότησης, να κλείσετε τα βιβλία σας στην εφορεία (αν ανήκετε στο ΤΕΕΒΕ), η να σταματήσετε να εργάζεστε σαν υπάλληλος (αν ανήκετε στο ΙΚΑ).

Και εδώ τίθεται το μέγα φιλοσοφικό ερώτημα.
Αν για οποιοδήποτε λόγο, που μόνο αυτοί γνωρίζουν, σας απορρίψουν την αίτηση για συνταξιοδότηση, κάτι που θα σας ανακοινωθεί περίπου ένα χρόνο μετά την υποβολή της, πως θα επανέλθετε στο επάγγελμα σας σαν ελεύθερος επαγγελματίας ή υπάλληλος, όταν (θεωρητικά τουλάχιστον), θα έχετε ξεκόψει από τις επαγγελματικές επαφές σας;;;;!!!!

Στ' αρ..δια τους. ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 #53796  από diamantis
 Σάβ Ιουν 04, 2011 1:01 pm
καλημερα φιλε κωστα.Σε συγχαιρω για την ολοκληρωμενη παρουσιαση τουυ θεματος.εγω εχοντας 6000 και πανω ενσημα ικα ,ειμαι στη διαδικασια συνταξης.Εχω ηδη παραπληγικο με 80% απο Βθμια ικα,το οποιο εληξε τον μαρτη του 11 και περναω παλι τελος ιουνη του 11. μηπως περασω και για συνταξη μαζι,δυσκολο αλλα θα δουμε επιζω.Το θεμα ειναι οτι τον τελευταιο χρονο εχω πεσει αρκετα και πως θα παω στην Πειραιως 181 για ΥΓΕ? Θα παω ομως εστω και μισος. Πολλα τους χαρισα ολων, τοσα χρονια/εχω ΣΚΠ ααπο το 1993 περιπου/και εχω περασει δυσκολα, πολυ δυσκολα και σωματικα και ψυχικα,μονος μου ολα αυτα τα χρονια.Σε χαιρετω.
 #53823  από Κώστας
 Σάβ Ιουν 04, 2011 4:20 pm
Αν δεν μπορείς να παραστείς στην επιτροπή, είναι υποχρεωμένοι, να έρθουν εκείνοι για να σε εξετάσουν σε χώρο της επιλογής σου. Είναι δικαίωμα σου που κατοχυρώνεται από την νομοθεσία. Δεν θυμάμαι να σου αναφέρω (αυτή τη στιγμή) το σχετικό νόμο, μπορείς όμως να τους πάρεις τηλέφωνο και να το ζητήσεις. Είναι Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Μ Ε Ν Ο Ι να σε εξυπηρετήσουν.
Τώρα, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να έρθουν να σε εξετάσουν σπίτι σου, παραμένει άγνωστο,αν και πάλι ο νόμος καθορίζει ένα μέγιστο χρονικό διάστημα. Αν βιάζεσαι, κάνεις πέτρα τη καρδιά, ποδοπατείς την αξιοπρέπειά σου και σέρνεσαι μπροστά στα αδιάφορά μάτια τους....
 #53877  από Κώστας
 Κυρ Ιουν 05, 2011 12:50 am
Στην παράγραφο που εστιάζω την προσοχή σας στην ορολογία που θα πρέπει να χρησιμοποιείται στην γνωμάτευση του κρατικού νοσοκομελιου που θα πάρετε ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ τον όρο "πάρεση". Δεν θα πρέπει ν΄ αναφέρεται. Το γιατί, διαβάστε το στο θέμα "προβλήματα στη χορήγηση επιδόματος"
 #53954  από bistonina
 Κυρ Ιουν 05, 2011 7:14 pm
κωστα σε βλεπω πολυ ενημερωμενο και παιρνω το θαρρος να σε ρωτησω κατι.
ο αντρας μου παιρνει συνταξη αναπηρικη απο τον ΟΑΕΕ. πηρε 2 χρονια και το Δεκεμβρη περασε επιτροπη και θα παρει αλλα 2.
διαβασαμε αυτο για τη συνταξη γηρατος και κοιταξαμε ποσα χρονια ειναι ασφαλισμενος.
10 χρονια & 11 μηνες ΤΕΒΕ
2 χρονια ΟΑΕΕ
αν βαλουμε και το στρατο που ειπες, αλλους 17 μηνες, μεχρι τα 15 χρονια θελουμε αλλους 8 μηνες. ξερεις αν υπαρχει τροπος να τους αγορασουμε και αυτους?
συγνωμη αν σε κουρασα.
 #53985  από Κώστας
 Δευ Ιουν 06, 2011 10:34 am
Δεν είμαι ενημερωμένος.
Απλά, λόγω παλαιού επαγγέλματος (πλέον είμαι συνταξιούχος) και επειδή έκανα μελέτες για λογαριασμό του Δημοσίου, απέκτησα την ικανότητα να ψάχνω όσο ποιο καλά μπορώ τη νομοθεσία, προσπαθώντας να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου.
Ξέρετε, η πείρα αποδυκνύει πως ο μόνος τρόπος να αντιπαρατεθείς στην άγνοια (όχι φυσικά όλων), των Δημοσίων υπαλλήλων, ζητώντας το ΔΙΚΙΟ σου, είναι η αντιπαράθεση της ισχύουσας νομοθεσίας και μάλιστα ει δυνατόν με άρθρο, παράγραφο και υποπαράγραφο!!

Και τώρα στο δια ταύτα.
Από την προσωπική εμπειρία που αποκόμισα από την προσπάθεια συνταξιοδότησης της μητέρας μου, της οποίας επίσης "έλειπαν" λίγοι μήνες, δεν υπάρχει δυνατότητα συγκεντρωτικής τους εξαγοράς. Θα πρέπει (ο σύζυγός σου) ή να κάνει αυτασφάλιση ή να εργαστεί κολλώντας τα ένσημα που αντιστοιχούν στο μισθό του. Και στις δύο περιπτώσεις οι εισφορές (ένσημα), καταβάλλονται κάθε μήνα για όσο διάστημα απαιτείται για την συμπλήρωση της 15/ετίας.

Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Α Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Ο

Άλλο πράγμα η αναπηρική σύνταξη και άλλο Η ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ.

Η δεύτερη (εφ΄ όσον κάποιος ανήκει στις κατηγορίες που την δικαιούνται) είναι Ι Σ Ο Β Ι Α, δηλαδή ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΕΡΝΑΣ ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.

Συνήθως είναι μεγαλύτερη (σαν χρηματικό ποσό), από την αναπηρική, διότι εκτός της 15/ετίας προσμετρώνται εικονικά και συνυπολογίζονται (με τον χαμηλότερο συντελεστή) και τα χρόνια που υπολίπονται για την συμπλήρωση της 35/ετίας.

Με μια πολύ πρόχειρη εκτίμηση, η πλήρης σύνταξη γήρατος, βγαίνει τουλάχιστον 800 Ευρώ στα οποία αν συνυπολογιστεί και το επίδομα (άλλα 660.80 €), προκύπτει ένα ποσόν της τάξης των 1460 €, που είναι σχετικά αξιοπρεπές.

Διευκρίνησεις:
1. Το εξωιδρυματικό επίδομα, συνεχίζει να χορηγείται παράλληλα με τη σύνταξη.
2. Οι κρατήσεις (4%), για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γίνονται μόνο από τη σύνταξη και το επίδομα αδείας.Το εξωιδρυματικό επίδομα παραμένει αλώβητο.

Αν γνωρίζετε κάποιο εργατολόγο, ρωτήστε τον για περισσότερες και ποιο εξειδικευμένες πληροφορίες.

Μιμικαμ, μακάρι να σε βοήθησα.
 #54018  από bistonina
 Δευ Ιουν 06, 2011 4:32 pm
ευχαριστουμε πολυ που μπηκες στον κοπο να μας απαντησεις.
το ξερουμε οτι αλλο η αναπηρικη και αλλο η γηρατος, γι'αυτο θελουμε αν μπορουμε να "την αλλαξουμε". να γλιτωσουμε τις επιτροπες καθε 2 χρονια.
θ'ακολουθησουμε τη συμβουλη σου και θα παμε σε δικηγορο
ευχαριστουμε και παλι.
 #55947  από Κώστας
 Κυρ Ιούλ 03, 2011 5:40 pm
Δύσκολη ερώτηση. Μάλλον πρέπει να απευθυνθείς σε δικηγόρο ή εργατολόγο.
Τελείως ακαδημαϊκά σου λέω πως η αναπηρική σύνταξη δεν συμφέρει. Κάθε δύο χρόνια θα περνάς υγειονομική επιτροπή η οποία θεωρητικά αλλά και πρακτικά μπορεί να αποφανθεί ότι θεραπεύτικες και πλέον δεν τη δικαιούσαι.
Αντιθέτως, όλοι οι πάσχοντες από ΣΚΠ (υπό ορισμένες προϋποθέσεις), δικαιούνται πλήρη σύνταξη γήρατος, η οποία είναι ισόβια χωρίς να χρειάζεται να ξαναπεράσεις ποτέ επιτροπή.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Κώστας την Πέμ Φεβ 21, 2013 11:43 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
 #56020  από savvas
 Δευ Ιούλ 04, 2011 2:18 pm
ΚΩΣΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ,ΑΝΝΑ,SOY..........PODIKI.ΕΧΩ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΝΦΙΒΟΛΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ.ΣΤΗ ΣΗΜ.2 ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ 15ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΧΘΕΙ ΣΤΙΣ ΕΥΝΟΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.ΕΓΩ ΕΙΧΑ 13,2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΒΕ 1 ΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΑ ΤΟΥΣ 18 ΜΗΝΕΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ.ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΜΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ.ΛΕΣ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΩ?ΜΗΠΩΣ ΕΦΑΓΑ ΠΑΠΑ?