Επιστροφή

Καταπράϋνση πόνων από την ΣΚΠ: Λύση η μαριχουάνα;


Γιατροί, στη Βικτώρια της Αυστραλίας, ζητούν άδεια να χορηγούν μαριχουάνα σε ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Αν το επιτύχουν, θα είναι η πρώτη φορά στην Αυστραλία που θα δοθεί άδεια για τη νόμιμη χρήση της εν λόγω ουσίας για θεραπευτικούς λόγους.

Η πίεση να γίνουν δοκιμές σε μαριχουάνα υγρής μορφής που χρησιμοποιείται ως σπρέϊ στο στόμα για την καταπράϋνση πόνων που προκαλεί η εν λόγω ασθένεια, προέρχεται από γιατρό του Νευρολογικού Τμήματος του Royal Melbourne Hospital.

To αίτημά του αναμένεται να το υποβάλει στην Επιτροπή Ηθών του νοσοκομείου.

Το φάρμακο ονομάζεται Sativex, έχει δε παρασκευαστεί από την εταιρία GW Pharmaceuticals, η οποία παρασκευάζει αποκλειστικά φάρμακα με βάση την κάνναβη.
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Sativex έχει την ίδια επίδραση που έχει η μαριχουάνα στους χρήστες, αναφέρεται, εντούτοις, ότι παρουσιάζει παρενέργειες, όπως ζαλάδες, ναυτία και υπνηλία. Το εν λόγω φάρμακο χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στην Αγγλία, τον Καναδά και την Ισπανία, αυτή τη στιγμή δε γίνονται δοκιμές για τη χρήση του και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υποστηρίζεται ότι το Sativex, βοηθά στην καταπράϋνση του πόνου και την ελάττωση συμπτωμάτων όπως είναι η τρεμούλα, η απώλεια ελέγχου κινήσεων και η ακράτεια ούρων.

Σε μερικές χώρες, χορηγείται, επίσης, σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο για την καταπράϋνση πόνων, ενώ γίνονται δοκιμές προκειμένου να χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και νευροπάθεια.

Εκτιμάται ότι ο γιατρός από το Royal Melbourne Hospital που είχε αυτή την πρωτοβουλία, επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας της Βικτώριας πέρυσι, προς το τέλος του χρόνου, αναφορικά με την αίτηση που σκοπεύει να κάνει στην Επιτροπή Ηθών του νοσοκομείου.
Εκπρόσωπος του πολιτειακού υπουργού Υγείας, Ντάνιελ Άντριους, επιβεβαίωσε το γεγονός, τονίζοντας ότι «προκειμένου να δοθεί άδεια για τη χρήση ενός τέτοιου φαρμάκου, απαιτείται η έγκριση της πολιτειακής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς επίσης και της Υπηρεσίας Θεραπευτικών Αγαθών».
Εκπρόσωπος του Melbourne Royal Hospital δήλωσε ότι δεν είναι ασυνήθιστο γιατρός να ζητά την άδεια να χρησιμοποιήσει ένα φάρμακο το οποίο ήδη χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες.

Εν τω μεταξύ, γιατρός από το Σύνδεσμο Ασθενών Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, θα πει ότι οποιοδήποτε φάρμακο ανακουφίζει τους ασθενείς αξίζει να δοκιμαστεί.
«Περιμένω με αγωνία να δω αν τα αποτελέσματα των δοκιμών θα δείξουν πράγματι ότι το εν λόγω φάρμακο μπορεί να καταπραΰνει τους πόνους που είναι και το πιο δύσκολο μέρος της ασθένειας αυτής», θα πει ο Ρόμπερτ Πασκ, που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πηγή: Neos Kosmos (Link)

4 Σχόλια

 • βασιλης βασιλειου 16 Φεβρουαρίου 2010 at 21:21

  θετικη εξελιξη και να το πρωχορησουν και στην ελλαδα

 • Απελευθέρωση ΤΩΡΑ… Τόσα χρόνια οι άλλοι που το χρησιμοποιούν είναι βλάκες ? Όλες οι ενδείξεις και οι έρευνες δείχνουν πόσο πολύ βοηθάει. Γιατί εγώ να μην έχω την δυνατότητα στην καλύτερη ζωή ? Ενώ οι γάλλοι οι άγγλοι κ.α. να μπορούν ?

  Μήπως φοβούνται μη χάσουν τα λεφτά από τις θεραπείες τους που με κάνουν ακόμη χειρότερα από ότι η ίδια η ασθένεια ?

  Υ.Γ.
  Έυχομαι στους υπεύθυνους για αυτήν την ολιγωρία να βρεθούν στην θέση μου… Τότε άραγε θα ενδιαφερθούν ?

 • Γνωρίζει μήπως κανένας τι γίνεται εδώ με αυτό το φάρμακο? Σε πολλές χώρες συνταγογραφείται εδώ και καιρό. Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία.Εδώ δεν το έχουν ζητήσει οι γιατροί, εμείς οι ασθενείς, αλλά και η εταρεία που το παράγει δεν ενδιαφέρεται να το πουλήσει?

  • Πριν από λίγες μέρες πήρε έγκριση κυκλοφορίας και στην Σουηδία. Στην Ελλάδα φαίνεται πως υπάρχουν μεγάλες αγκυλώσεις στην νομοθεσία να ξεπεραστούν. Ίσως αυτό το σκεύασμα βοηθούσε λίγο τους νομοθέτες να χαλαρώσουν 😉

Σχολιάστε

Return to Top ▲Return to Top ▲