• Τα παντζάρια ενισχύουν την σωματική μας δύναμη και απόδοση

  • Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
 #135772  από Στάθης
 Σάβ Φεβ 11, 2023 12:05 pm
Ο πολλαπλή σκλήρυνση, πολλούς μας οδηγεί σε ένα δρόμο αντιοξείδωσης και αποτοξίνωσης. Φαινομενικά, ο δρόμος αυτός ακούγεται ήπιος, σε σχέση με την ανοσοτροποποιητική φαρμακευτική που δεσπόζει της πάθησής μας. Αλλά αυτός ο δρόμος κρύβει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Όπως το να γνωρίσουμε πόσο σημαντική είναι η διατροφή, πόσο θεραπευτική μπορεί να είναι. Άλλο ένα λαβράκι λοιπόν στον κόσμο της αντιοξείδωσης ακούει στο όνομα, παντζάρια !

Το παντζάρι κερδίζει συνεχώς δημοτικότητα ως ενισχυτικό απόδοσης για αθλητές και όσους θέλουν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο τρέξιμο και την ποδηλασία.

Αυτό βέβαια μπορεί να βοηθήσει και εμάς με σοβαρά θέματα κόπωσης και αδυναμίας.
Μελέτες λοιπόν, δείχνουν αισθητή διαφορά στο πόσο γρήγορα τρέχουμε έναν αγώνα ή ανεβαίνουμε με ποδήλατο έναν λόφο μετά την λήψη αυτού του διατροφικού θησαυρού.

Μια μεγάλη συστηματική ανασκόπηση το 2020 περιελάμβανε 80 κλινικές δοκιμές, οι οποίες μελέτες είχαν τυχαία ανάθεση στους συμμετέχοντες να καταναλώνουν χυμό παντζαριού ή όχι. Διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριού παρείχε σημαντικά οφέλη απόδοσης για αθλητές και όχι μόνο.

Τι έχει το παντζάρι και μας βοηθάει;
beetroot (1)(1).jpg
beetroot (1)(1).jpg (232.74 KiB) Προβλήθηκε 796 φορές
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα και ανθοκυανίνες. Και τα δύο παρέχουν οφέλη για την υγεία, αλλά είναι κυρίως τα νιτρικά άλατα που δίνουν τα οφέλη ενάντια στην κόπωση.

Το νιτρικό άλας μετατρέπεται στο στόμα από τα τοπικά βακτήρια σε νιτρώδη. Στις όξινες συνθήκες του στομάχου, τα νιτρώδη στη συνέχεια μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος. Το μονοξείδιο του αζώτου διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, το οποίο παρέχει οξυγόνο πιο γρήγορα στους μύες, έτσι ώστε η ενέργεια να μπορεί να καεί για να τροφοδοτήσει καλύτερα τους μυς που ασκούνται και κουράζονται.

Το αποτέλεσμα είναι ότι χρησιμοποιείται λιγότερη ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για κουραστεί το σώμα μας.

www.sciencealert.com