• πώς να αυξήσω τη διάρκεια κ την ποιότητα του περπατήματος;

  • Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
 #134467  από fewtile
 Πέμ Οκτ 07, 2021 12:50 am
Κάνω 300μ περπάτημα χαλαρό κ μετά δεν είμαι για περισσότερα βήματα, νιώθω κόπωση, δεν με βαστάνε τα πόδια μου κ πρέπει να καθήσω. Έχει αντιμετωπίσει κανείς κάτι παρόμοιο; Eίναι πολύ περιοριστικό αυτό που μου συμβαίνει.Μπορώ να κάνω κάτι για να περπατάω για περισσότερα μέτρα και να αυξήσω τη διάρκεια κ την ποιότητα του περπατήματός μου;
 #134470  από waterfall
 Παρ Οκτ 08, 2021 11:14 am
1. Φυσικοθεραπεία κάθε μήνα. Τις δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ. Αλλά σε φυσικοθεραπευτή που ξέρει ειδικά για Σκλήρυνση κατά πλάκας, όχι όπου να' ναι.

2. Το φάρμακο OCREVUS έχει βοηθήσει πολύ κόσμο να ξαναπερπατήσει (όχι όλους). Αυτό μου είπε η γιατρός μου και χθες το ξεκίνησα κι εγώ που έχω κινητικό πρόβλημα και περιμένω να δω αν κάνει καλό και σε μένα.

3. Το φάρμακο FAMPYRA είναι ακριβώς για καλύτερη κίνηση. 'Αλλους τους βοηθάει πάρα πολύ και άλλους καθόλου. Αν δεν σε πιάσει το σταματάς. Δεν θέλω να το δοκιμάσω προς το παρόν γιατί ήδη παίρνω πάρα πολλά χάπια και δεν θέλω να με επιβαρύνω κι άλλο.

Προσωπικά δεν γνωρίζω άλλους τρόπους για την περίπτωσή μας.
 #134472  από fewtile
 Παρ Οκτ 08, 2021 2:33 pm
Ειδικά για το FAMPYRA, μου είχε πεί ο γιατρός μου, πως βοηθάει τις περιπτώσεις που δυανύουν ελάχιστη απόσταση και με μεγάλη δυσκολία. Εγώ δεν είμαι τέτοια περίπτωση.

Όσον αφορά το OCREVUS, δεν το γνώριζα πως βοηθάει το περπάτημα, αλλά ίσως κ αυτό βοηθάει ανάλογα την περίπτωση. Εσύ με το περπάτημα, που σου πρότεινε το OCREVUS η γιατρός σου, τι δυσκολία ακριβώς αντιμετωπίζεις; Αν μπορείς να περιγράψεις πιό αναλυτικά τη δυσκολία.
 #134475  από waterfall
 Σάβ Οκτ 09, 2021 9:10 am
Δεν περπατάω χωρίς μπαστούνι, έχω μεγάλη αστάθεια. Είμαι μόνιμα μουδιασμένη από το στήθος και κάτω. Κάνω πολύ μικρά βηματάκια, σαν τους γέρους με το Π, και μέχρι 100 μέτρα το πολύ με τεράστια δυσκολία. Και έχω τρομερή σπαστικότητα, σφίξιμο σαν να με έχουν δέσει πολύ πολύ σφιχτά με ζώνη. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω. Δεν περιγράφεται.
 #134476  από waterfall
 Σάβ Οκτ 09, 2021 9:19 am
Αλλά εγώ έχω την πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή. Μέσα σε 5 χρόνια έγινα έτσι. Πριν 5 χρόνια έτρεχα, πήδαγα, χόρευα, τα πάντα, σαν κανονικός άνθρωπος.
 #134477  από Στάθης
 Σάβ Οκτ 09, 2021 9:47 am
Περπατάω από την ημέρα της διάγνωσης κάθε μέρα και πιστεύω πολύ ότι η ποιότητα του περπατήματος έχει να κάνει με την αναπνοή. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε σχετίζεται με το ότι δεν αναπνέουμε σωστά, μάλιστα ενισχύοντας την υποξεία του εγκεφάλου μας, κάτι που σχετίζεται με την ΣΚΠ και τις βλάβες της.

Κάνοντας βαθιές αναπνοές, μαθαίνοντας να αναπνέουμε με το 100% των πνευμόνων μας κερδίζουμε πολλά και ως προς την ποιότητα αλλά και συνείδησή μας. Γινόμαστε πιο συνειδητοί κατά το περπάτημα μας. Αυτό ορίζω και ως ποιότητα. Το να περπατάς σαν ρομπότ δεν μου λέει κάτι. Αλλά το να περπατάς με συνείδηση του περιβάλλοντος, των ήχων γύρω μας, των οσμών, αίσθησης του σώματος και των χρωμάτων, μπορούμε αν και ένα μικρής διάρκεια περπατήματος να το γεμίσουμε με ζωή και καλή διάθεση, δηλαδή ποιότητα.

Παρατηρώ στον εαυτό μου ότι οι ασκήσεις αναπνοών που κάνω βελτιώνει και την διάρκεια και απόσταση που βαδίζω. Δεν αναπνέουμε σωστά είναι η δικιά μου προσθήκη βελτίωσης στο ερώτημά σου φίλε συμπάσχοντα.
 #134480  από fewtile
 Σάβ Οκτ 09, 2021 2:11 pm
Στάθη με βάζεις σε σκέψεις... εγώ δεν γνωρίζω τί σημαίνει η αναπνοή... δεν υπάρχει για μένα αυτό το πράγμα! Δεν αναπνέω καθόλου και έτσι είμαι από γεννησιμιού μου, δεν τις χρησιμοποιώ καθόλου τις ανάσες μου.
Κάποτε, καθώς με παρατηρούσαν σε μια κουβέντα, μου είχαν πεί το εξής... "είσαι νεκρός παιδί μού, ανασαίνεις καθόλου;"
 #134905  από mar87
 Σάβ Φεβ 12, 2022 11:15 am
fewtile έγραψε: Πέμ Οκτ 07, 2021 12:50 am Κάνω 300μ περπάτημα χαλαρό κ μετά δεν είμαι για περισσότερα βήματα, νιώθω κόπωση, δεν με βαστάνε τα πόδια μου κ πρέπει να καθήσω. Έχει αντιμετωπίσει κανείς κάτι παρόμοιο; Eίναι πολύ περιοριστικό αυτό που μου συμβαίνει.Μπορώ να κάνω κάτι για να περπατάω για περισσότερα μέτρα και να αυξήσω τη διάρκεια κ την ποιότητα του περπατήματός μου;
Είμαι ακριβώς στην ίδια κατάσταση με σένα όσο αναφορά στο περπάτημα!Έχω ξεκινήσει fampyra από τον περασμένο Ιούνιο κ με βοήθησε αρκετά από το πρώτο μόλις χάπι.Ωστοσο αν δεν είχα ξεκινήσει ένα χρόνο τώρα κ φυσικοθεραπεία,δεν πιστεύω ότι μόνο το φάρμακο θα με βοηθούσε καθώς πλέον αισθανομαι πιο δυνατά τα πόδια μου κ έχω καλύτερη ισορροπία. Επίσης,κάτι που δεν ήξερα κ το ανακάλυψα τελευταία,είναι το bottox στα πόδια.Εκανα την πρώτη θεραπεία κ μπορώ να πω ότι για 2με 3βδοναδες ήμουν όπως πριν διαγνωστω με σκλήρυνση!πολύ γρήγορο περπάτημα κ τα πόδια πολύ ελαφριά.Ωστοσο ο φυσιατρος πρότεινε συνέχιση φυσικοθεραπείας ώστε να γυμναστουν οι μύες που χαλάρωσαν.Ανυπομονω για την επόμενη αγωγή :emojis-8:
 #134921  από fewtile
 Τρί Φεβ 15, 2022 4:52 pm
Στη φυσικοθεραπεία τί ακριβώς κάνεις;
Κολύμβηση έκανες καθόλου, και εάν ναι είχες δεί κάποια βελτίωση;
 #134926  από mar87
 Τρί Φεβ 15, 2022 9:54 pm
fewtile έγραψε: Τρί Φεβ 15, 2022 4:52 pm Στη φυσικοθεραπεία τί ακριβώς κάνεις;
Κολύμβηση έκανες καθόλου, και εάν ναι είχες δεί κάποια βελτίωση;
Κινησιοθεραπεία, πολλές διατάσεις και αρκετή ενδυνάμωση. Κολύμβηση θα ξεκινήσω από την Άνοιξη,λόγω κρύου δεν μπήκα στη διαδικασία.Παντως για το κολύμπι, επειδή τα καλοκαίρια είμαι μονιμα στη θάλασσα,το μπάνιο με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα,τώρα θα το κάνω κ στη διάρκεια της χρονιάς.Με τη φυσιοθεραπεία είδα διάφορα στην ισορροπία και στη δύναμη :smile-muscle: