• ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ

  • Η κορτιζόνη είναι ένα φάρμακο το οποίο βοηθάει σημαντικά στην καταστολή των ώσεων της ΣΚΠ. Ερωτήματα και συζητήσεις για "Corticosteroids" εδώ.
Η κορτιζόνη είναι ένα φάρμακο το οποίο βοηθάει σημαντικά στην καταστολή των ώσεων της ΣΚΠ. Ερωτήματα και συζητήσεις για "Corticosteroids" εδώ.
 #128881  από hope
 Σάβ Σεπ 23, 2017 11:24 am
Καλημέρα παιδια.
Την Δευτέρα ξεκινάω 5ημερο σχήμα ενδοφλέβιας κορτιζονης. Δεδομένου ότι δε το έχω ξανακάνει και ψιλοφοβαμαι μπορείτε να μου πείτε τι να περιμενω?
Επίσης οποίες διατροφικές συμβουλές για αυτό το διάστημα ευπροσδεκτες. :emojis-1:
 #128883  από Στάθης
 Σάβ Σεπ 23, 2017 12:31 pm
hope έγραψε:Καλημέρα παιδια.
Την Δευτέρα ξεκινάω 5ημερο σχήμα ενδοφλέβιας κορτιζονης. Δεδομένου ότι δε το έχω ξανακάνει και ψιλοφοβαμαι μπορείτε να μου πείτε τι να περιμενω?
Επίσης οποίες διατροφικές συμβουλές για αυτό το διάστημα ευπροσδεκτες. :emojis-1:
Γεια σου hope. Σε γενικές γραμμές η 5ημερη ενδοφλέβια κορτιζόνη είναι ένας πολύ σοβαρός κύκλος αγωγής, και αυτό γιατί 5γρ.είναι ικανά να κλείσουν τον διακόπτη του ανοσοποιητικού, μετριάζοντας έτσι τις ενεργές φλεγμονές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Μετά το πέρας τον 5 ημερών επιβάλλεται επίσης η λήψη Medrol (κορτιζόνης) από το στόμα τουλάχιστον για 10μέρες, για την ομαλή μετάβαση από την υπερδοσολογία της εξωγενής κορτιζόνης στα φυσικά επίπεδα ισορροπίας και δημιουργίας της ενδογενής κορτιζόνης από τον οργανισμό μας.

Σε αυτές τις 5 ημέρες οι εμπειρίες μου ήταν, όχι αλάτι, όχι ζάχαρη. Φουλ υπερένταση και αίσθηση περίεργη στο στόμα, περίεργη αίσθηση και στο σώμα. Όσο πιο πρωί η λήψη τόσο το καλύτερο, και μετά το πέρας τον 5 ημερών οπωσδήποτε κίνηση, για το μεταβολισμό του φαρμάκου. Γενικά οι παρενέργειες υπάρχουν και σε κάθε έναν είναι και λίγο διαφορετικές (π.χ. πάθαινα ασταμάτητο λόξυγγα τις πρώτες 2 μέρες). Θυμάμαι ότι η δράση της κορτιζόνης ξεκινούσε μετά από την 3-4 μέρα. Τα αποτελέσματα αργούν λίγο να φανούν γιατί το ανοσοποιητικό κλείνει σιγά σιγά με την κορτιζόνη να συρρέει σε κάθε άκρο το οργανισμού μετά το πέρας εβδομάδας+.

Ευχή μου είναι να δεις άμεση καλυτέρευση στο πρόβλημα (το πόδι) που σε καταπονεί. Προτείνω να εκμεταλλευτείς στο έπακρον τον κύκλο αυτόν αγωγής όχι μόνο σκληρυντικά, αλλά και π.χ. διατροφικά. Προσωπικά έμαθα να τρώω το φαγητό μου χωρίς ή με ελάχιστο αλάτι... από την κορτιζόνη. Επίσης άρχιζα να βλέπω τα γλυκά σαν λιγότερος "πειρασμός". Γενικά ένας κύκλος αγωγής ή υποτροπής μπορεί να έχει πολλά συν στην επόμενη μέρα μας, αρκεί να πάρουμε απόφαση ότι κάθε ταλαιπωρία θα μας ενδυναμώσει πνευματικά, και ότι κάθε κύκλος αγωγής θα μας δώσει την ευκαιρία να δουλέψουμε λίγο περισσότερο με το σώμα μας.

Καλή επιτυχία hope και εύχομαι γρήγορη ενδυνάμωση !
 #128884  από hope
 Σάβ Σεπ 23, 2017 5:39 pm
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Σταθη.
Το " πολύ σοβαρός κύκλος αγωγης " με τρομάζει λιγο. Με κάνει να αναρωτιέμαι γιατί δεν επελεξαν ας πούμε τρεις μέρες αγωγης.
Γενικά στο Αττικον που θα μου την κάνουν μου είπαν ότι επιλέγουν την ενδοφλέβια χορήγηση κι όχι τα χαπια. Κι εγώ αναρωτιεμαι......αν κάποιος δεν είναι τόσο σοβαρά γιατί δε του δίνουν χαπια? Γιατί καλά και ντε ενδοφλεβια?
Αλλά φαγητά που πρέπει να αποφεύγω υπαρχουν? Ψάρι ή αυγο ας πούμε ? Τη ζάχαρη μπορώ να την αντικαταστησω με φρουκτόζη στον καφέ μου?
Το αλάτι είναι δύσκολο να μην το φας καθολου γιατί υπάρχει σε πολλά προιοντα. Στο ψωμί ας πουμε. Τυριά σχετικά ανάλατα όπως το ανθότυρο μπορώ να φαω?
Και κάτι αλλο. Έχω ακούσει ότι η κορτιζόνη είναι δυνατή για το στομάχι και είναι καλό να ειμαι φαγωμενη. Τι να φάω όμως πρωινιατικα? Ένα γιαούρτι ας πούμε φτανει?
Συγγνώμη για τον βομβαρδισμό ερωτησεων. Εχω πολλές απορίες ως συνηθως :emojis-1:
 #128885  από Gianna
 Σάβ Σεπ 23, 2017 6:20 pm
Γεια σου Hope,

με το καλό να περάσει το πενθήμερο σχήμα κορτιζόνης και να σε ωφελήσει τα μέγιστα!
Εύλογο είναι να έχεις απορίες, ανησυχίες και αγωνία καθότι για σένα είναι κάτι το πρωτόγνωρο..
Όλες όμως τις απορίες σου για το όλο θέμα, που σου φαίνεται βουνό τώρα, θα στις λύσουν οι γιατροί σου. (μη διστάζεις να τους ρωτάς.. κράτα από τώρα ένα ερωτηματολόγιο.)

Από προσωπική πείρα τώρα, και άποψη προσαρμοσμένη στη δική μου εμπειρία.

Από τώρα κόβεις γλυκά και αλάτι. Πράγμα που δεν είναι δύσκολο αφού ήδη η διατροφή μας έχει γίνει ήδη αγνή και ''καθαρή΄΄ ή όπως πολύ εύστοχα είχε πει σε κάποια συζήτηση του Φόρουμ ο Στάθης '' ..στην πένα..''.
Παράλληλα, όχι αυγά και ψάρια, και όχι μέλι ίσως, αυτές τις μέρες.. συμβουλή που και μία γιαγιά θα έδινε!! :emojis-3:
Κατά την ώρα της χορήγησης να περιμένεις να αλλάξει κάποια στιγμή η γεύση σου.. επανέρχεται μετά οπότε και δε θα ανησυχήσεις.. Επίσης, να ξέρεις ότι η διαδικασία περνάει σχετικά γρήγορα, δεν πονάει, απλώς ενοχλεί λιγάκι :smile-whew:
Κατά τη διάρκεια του σχήματος εγώ αισθανόμουν πολύ καλά.. το έκανα απόγευμα και την άλλη μέρα πήγαινα δουλειά κίολας.. :smile-clapping: αλλά την εβδομάδα μετά το πέρας της διαδικασίας ξέσπασε η κούραση η οποία συνοδεύτηκε με ζάλη και επιθυμία για κάποια φαγητά.. ζητούσα πχ συκώτι ψητό, τυρόπιτες και τηγανιτές πατάτες.. και κάποιες διατροφικές γουρουνιές.. :smile-thinking:
Δεν είναι κάτι ανησυχητικό.. περνάει με ξεκούραση και υπομονή.. και κάνοντας ευχάριστα πράγματα για σένα!!! :smile-makeup:
όσο αφορά τα του στομάχου.. πρέπει να είναι γερό!!! οι γιατροί δίνουν κάποια γαστροπροστασία (χάπι).
.. και ένα καλό από την όλη υπόθεση.. Ladies είμαστε.. μόλις τελειώσει το σχήμα και σε βάθος 15ημέρου.. δε θα έχεις κυτταρίτιδα... :happy-cheerleadersmileygirl: :happy-cheerleadersmileygirl:

Έχοντας εμπιστοσύνη λοιπόν στους γιατρούς σου, πίστη στον εαυτό σου και κρατώντας κατά νου την πιο πάνω στοχαστική και κατατοπιστική προσέγγιση του Στάθη φτάσε στον προορισμό σου που είναι '' Να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που χρειάζεσαι την κορτιζόνη και να επωφεληθείς στο παρόν τα μέγιστα''.

Σου εύχομαι τα καλύτερα!!

:smile-flower:
 #128886  από Konstantinos
 Κυρ Σεπ 24, 2017 12:21 am
Γεια σου Hope,

Με 3 ή 5 ημέρες ενδοφλέβια κορτιζόνη, ακόμη και σε μεγαλύτερες δόσεις, δεν προκαλεί ατροφία στα επινεφρίδια και για αυτό σε πολλά νοσοκομεία πλέον δεν δίνουν χάπια μετά για σβήσιμο.

Επειδή η θεραπεία είναι σύντομη (αν και σε μεγάλη δόση) δεν προκαλεί τα πρηξίματα και την αύξηση κιλών σε αντίθεση με τις μικρές δόσεις μακροχρόνια.

Με τα χάπια διαρκεί 15 ημέρες και παίρνεις περίπου 30 χάπια των 16mg που κουράζουν παραπάνω τον οργανισμό και φέρνουν πρήξιμο και κιλά αν δεν μειώσεις το φαγητό.

Προσοχή θέλει με το αλάτι και τα σάκχαρα γενικά (όσο γίνεται λιγότερο) και για όλη την εβδομάδα μετά, διότι ανεβάζει αρτηριακή πίεση και υψηλή γλυκόζη στο αίμα.

Από παρενέργειες εμένα το 5ήμερο σχήμα μου έφερε αρχικά υψηλή πίεση και κούραση στα πόδια και από την 5η ημέρα και μετά, φούντωμα, αϋπνίες και ανησυχία, κούραση στα πόδια και κάτι που έμοιαζε με ανήσυχα πόδια το βράδυ στο κρεβάτι, για 20+ ημέρες μετά.
Τα χάπια που παίρνω τώρα μου φέρνουν τα ίδια με λιγότερη κούραση, αλλά με λίγο πρήξιμο γιατί δεν πρόσεξα τόσο το αλάτι.

Σου εύχομαι το σχήμα που θα σου βάλουν να σε βοηθήσει στο μέγιστο και με τις λιγότερες παρενέργειες και ενοχλήσεις.
 #128887  από hope
 Κυρ Σεπ 24, 2017 1:44 am
Ωχ Gianna σήμερα έφαγα ψαρι. :emojis-14: Να το πω στους γιατρους τη Δευτερα γιατι τωρα κολωσα.
Επίσης δε πρόσεξα από τώρα αλάτια και ζαχαρη. Αύριο να πιω ένα καφεδάκι με ζαχαρη? Πειραζει?
Βρε παιδιά το θέλω το καφεδάκι μου. Να ξεκινήσω από Δευτέρα να πίνω με φρουκτοζη?
Η αλήθεια είναι ότι η διατροφή μου δεν είναι αγνή και καθαρη. Δε παίρνω καν βιταμίνες πέρα από βιταμίνη d. Μόλις ηρεμήσω με τους γιατρούς λέω να πάω σε μια διατροφολόγο που μου συστησαν να με κατατοπίσει τι πρέπει να τρώω και τι οχι.
Επίσης λέω να ξεκινήσω neuroaspis κουρκουμα σε κάψουλες ταχίνι και λιναροσπορο.
Μετά την κορτιζόνη πάλι δε πρέπει να προσέχεις αλάτι και ζάχαρη για κάποιες μερες? Πως να τις κάνεις τις γουρουνιες?
Όσο για τη κυτταριτδια δεν το ξερα. Φευγει? :emojis-10: ΤΕΛΕΙΟ.
Κωνσταντίνε όταν λες υψηλή πίεση πόση εννοεις? Και τι κανουμε? Πως τη ριχνουμε? Να αρχίσω να τη μετράω γιατί φοβηθηκα. Και με το ζάχαρο τι να κανω? Να κάνω εξετάσεις αιματος? Πότε ομως? Κατά τη διάρκεια του 5ημερου ή μετα?
Με κατατοπισες πολύ για το γιατί προτιμούν την ενδοφλέβια κι όχι τα χάπια γιατί είχα ανησυχήσει λιγο.
Αχ παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και κυρίως για τις ευχες. Μακάρι να δώσει ο Θεός να με βοηθήσει η κορτιζόνη και να μη μου φέρει παρενεργειες. Ελπίζω να μου διώξει τα καψίματα στο αριστερό πόδι και γενικά το μούδιασμα που άρχισε αυτές τις μερες στην αριστερή πλευρά από τη μέση και κατω. Έχω φοβηθεί πολύ γιατί το δεξί έχει ήδη προβλημα. Τι θα κάνω αν αποκτήσει και το αριστερο?
Η αλήθεια είναι ότι εύχομαι να μου δυναμώσει και το δεξί παρόλο που έχει περάσει εναμισής χρόνος από τότε που ξεκίνησε η αδυναμία του.
Αν η κορτιζόνη έχει αποτέλεσμα είναι μόνιμο ετσι? Θέλω να πω δε ξανάρχεται η αδυναμία μετα. Σωστα?
Επίσης από ότι κατάλαβα αποτελέσματα πρέπει να περιμένω μετά το 20ημερο αφού μέχρι τότε φέρνει κούραση στα ποδια?
 #128890  από hope
 Κυρ Σεπ 24, 2017 11:49 pm
Παιδιά άλλη μια ερώτηση (εντάξει το ξέρω ότι είμαι εκνευριστικη)
:emojis-1: . Από ότι φαίνεται την έχω αρπαξει. Σήμερα μύτη και λαιμός είναι χαλια. Υπάρχει προβλημα?
 #128892  από Konstantinos
 Δευ Σεπ 25, 2017 1:12 am
hope έγραψε: Κωνσταντίνε όταν λες υψηλή πίεση πόση εννοεις? Και τι κανουμε? Πως τη ριχνουμε? Να αρχίσω να τη μετράω γιατί φοβηθηκα.
Έφερε πίεση 150/90 για την πρώτη μέρα και 140/80 τις επόμενες 2.
Αυτό που χρειάζεται, είναι όχι έξτρα αλάτι στο φαγητό του νοσοκομείου και όσο γίνεται λιγότερο την εβδομάδα μετά, όπως και καθόλου ζάχαρη, μέλι, φρουκτόζη και γενικά γλυκά (ένα κουταλάκι την ημέρα δεν νομίζω να πειράξει και πολύ). Αν έχεις υπέρταση να τους το πεις για να σε προσέξουν παραπάνω.
hope έγραψε: Και με το ζάχαρο τι να κανω? Να κάνω εξετάσεις αιματος? Πότε ομως? Κατά τη διάρκεια του 5ημερου ή μετα?
Εξέταση αίματος θα σου κάνουν αυτοί όταν μπεις. Αν δεν είσαι διαβητική δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε εκτός από να μην τρως γλυκά ή υπερβολικό φαγητό.
Επίσης μην ανησυχείς και μην αγχώνεσαι. Είναι είναι απίθανο να έχεις κάποια σοβαρή παρενέργεια και θα είσαι μέσα σε νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί το οτιδήποτε προβληματάκι.
Σου εύχομαι τα καλύτερα.
 #128893  από hope
 Δευ Σεπ 25, 2017 12:25 pm
Την έκανα την πρώτη δοση. 0,9 % έγραφε το σακουλάκι του ορου. Δε ξέρω αν θεωρείται μεγάλη δοσολογια.
Δόξα Τω Θεώ όλα καλα. Τώρα είμαι σπιτι.
Εισαγωγή δε κάνουν για αυτό κι έχω τόση ανασφαλεια. Αύριο πάλι πρώτα ο Θεος.
Ωραιος χωρος και γλυκα η νοσηλευτρια. Γνωρισα κι ενα κυριο που εχει την παθηση 19 χρονια και ειναι η προσωποποιηση της αισιοδοξιας και του πεισματος.
Έπινα και το καφεδάκι μου όσο την εκανα. Με μια κουταλιά ζαχαρη. Η γιατρός βέβαια μου είπε μετά ότι δε θέλει ούτε ζάχαρη ούτε φρουκτοζη. Προτιμάει μια κουταλιά στεβια. Εγώ πάλι έχω τους ενδοιασμούς μου γιατί είδα ότι στη στεβια βάζουν κι άλλα γλυκαντικα και δεν είμαι σίγουρη ότι είναι καλό για την σκληρυνση. Η γιατρός λέει ότι για 10 μέρες δε πειραζει. Εσείς ξέρετε καμιά μάρκα που να ειναι μόνο στεβια χωρίς αλλά γλυκαντικα?
Παιδιά σας ευχαριστώ όλους ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Να σας έχει όλους ο Θεός καλα!
 #128894  από Konstantinos
 Δευ Σεπ 25, 2017 1:03 pm
hope έγραψε: Την έκανα την πρώτη δοση. 0,9 % έγραφε το σακουλάκι του ορου. Δε ξέρω αν θεωρείται μεγάλη δοσολογια.
Αν ήταν τυπωμένο 0.9 sodium chloride, είναι του ορού στον οποίο διαλύουν το φάρμακο, οπότε δεν έχει σημασία.
Το φάρμακο που ρίχνουν μέσα και η δόση είναι γραμμένα με μαρκαδόρο, με το χέρι, πάνω στη φιάλη του ορού (μάλλον έγραφε "SOLU-MEDROL 1gr" ή κάτι τέτοιο) ή κολλημένο το αυτοκολητάκι από το κουτί του φαρμάκου.
Το 1gr είναι η δόση που βάζουν συνήθως και είναι μεγάλη, αλλά για 5 ημέρες δεν υπάρχει πρόβλημα.