Σελίδα 1 από 1

Μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων στην ΣΚΠ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε:Πέμ Ιαν 29, 2015 7:04 pm
από Στάθης
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώ την πορεία των ερευνών για τα βλαστοκύτταρα στην πολλαπλή σκλήρυνση. Υπάρχουν πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα σε επιθετικές μορφές της σκλήρυνσης και σε μορφές όπως την δευτερογενώς και πρωτογενός προϊούσα μορφή, μορφές οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερα θετική αντιμετώπιση από τα σημερινά φάρμακα και θεραπευτικές αγωγές.

Η πιο πρόσφατη παρουσίαση αποτελεσμάτων έγινε από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο όπου δημοσιεύτηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από 151 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας όπου αντιμετωπίστηκε η πάθηση με αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (AHSCT).

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε ένα ενιαίο κέντρο μεταξύ 2003 και 2014, και συνεχίστηκε η παρακολούθησή τους για 6 μήνες μέχρι 4 χρόνια.

123 ασθενείς στη μελέτη είχαν την υποτροπιάζουσα μορφή της σκλήρυνσης, και 28 είχαν δευτερογενώς προϊούσα. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 36 έτη, αν και η διάρκεια της νόσου ποικιλλούσε μεταξύ 9 μηνών και 22 ετών (μέσος όρος 6,6 χρόνια). Όλοι είχαν αποτύχει τουλάχιστον σε μία ανοσοτροποποιητική φαρμ. αγωγή της νόσου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι συνεπείς με τις άλλες διεθνείς μελέτες, όπου δείχνουν ότι οι ασθενείς με ενεργή σκλήρυνση κατά πλάκας με διάρκεια λιγότερα από 10 χρόνια της νόσου, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν σε αυτή τη μορφή θεραπείας.

80% των συμμετεχόντων στα 2 χρόνια μετά τη θεραπεία και το 68% των συμμετεχόντων στα 4 χρόνια δεν είχαν καμία δραστηριότητα εξέλιξης της νόσου (όπως ορίζεται από την απουσία υποτροπών ή νέα δραστηριότητα βλάβων στην μαγνητική MRI, και καμιά επιδείνωση της βαθμολογίας αναπηρίας). 89% των ασθενών δεν είχαν υποτροπή στα 2 χρόνια και 80% σε 4 χρόνια. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτίωση στις βαθμολογίες αναπηρίας τους, με το 50% των συμμετεχόντων (41 από τους 82 άνθρωποι ακολούθησαν πέραν των δύο ετών) να παρουσιάζουν βελτίωση κατά 1 μονάδα στο σκορ της κλίμακας EDSS στα δύο χρόνια, και το 64% (23 από 36 άτομα) στο 4 χρόνια.

Πηγή: http://www.msra.org.au/another-hsct-stu ... es-results

Πολύ ελπιδοφόρες οι έρευνες, ας ελπίσουμε ότι οι πιο δύσκολες μορφές της πάθησης θα βρουν επιτέλους μια θεραπευτική αγωγή η οποία θα αντιστρέφει την άσχημη εξέλιξη της νόσου.

Ένα δείγμα από πρόσφατες θετικές έρευνες για τα βλαστοκύτταρα:
http://www.medicalnewstoday.com/releases/288352.php
http://www.msdiscovery.org/news/new_fin ... -effective
http://www.ms-uk.org/stemcells