Σελίδα 1 από 1

Τα χάπια της ευτυχίας!!!

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε:Παρ Μαρ 01, 2013 1:45 pm
από Κωνσταντίνα
Νιώθω την ανάγκη και την υποχρέωση να ανοίξω το συγκεκριμένο θέμα, επειδή προσπαθώ να βγω από παρόμοιο Επιλεκτικό Αναστολέα Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης (SSPI), με στόχο να επιστήσω την προσοχή σας όχι τόσο στην λήψη του, όσο στη διακοπή του(δηλαδή τη σταδιακή αποδέσμευση, όταν το αποφασίσουμε).

Tο Seroxat προκαλεί εξάρτηση

H παρασκευάστρια εταιρεία αναγκάστηκε να εκδώσει προειδοποίηση κατόπιν απαιτήσεως της FDA
H φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline που παρασκευάζει το αντικαταθλιπτικό σκεύασμα Seroxat, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των Eπιλεκτικών Aναστολέων Eπαναπρόσληψης Σεροτονίνης, (SSRI), όπως το Prozac, εξαναγκάστηκε να εκδώσει νέα προειδοποίηση προς τους γιατρούς και τους ασθενείς που κάνουν χρήση του φαρμάκου, με την οποία αναγνωρίζει πλέον ότι το σκεύασμα προκαλεί εξάρτηση και όσοι αποπειραθούν να διακόψουν αποτόμως τη λήψη του πιθανώς να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Eπίσης, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, που παρασκευάζει Seroxat –πρωταθλητή στις πωλήσεις μεταξύ των αναλόγων φαρμάκων– έχει παραβιάσει τον κώδικα δεοντολογίας των εταιρειών του τομέα, παραπλανώντας την κοινή γνώμη, όταν ένα διοικητικό της στέλεχος εμφανίστηκε στην τηλεόραση και υποστήριξε ότι σπανίως έχουν καταγραφεί στερητικά συμπτώματα εξαιτίας της διακοπής του φαρμάκου.

προειδοποίηση
H νέα προειδοποίηση για το Seroxat υπήρξε απαίτηση της αμερικανικής υπηρεσίας Tροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που χορηγεί τις άδειες κυκλοφορίας φαρμακών στις HΠA. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισχυρό πλήγμα στους παρασκευαστές των SSRI (Eκλεκτικών Aναστολέων Eπαναπρόσληψης Σεροτονίνης) που εμφανίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1980 και κατέκτησαν την αγορά ως θαυματουργά φάρμακα που μάλισταν δεν προκαλούσαν στους ασθενείς εθισμό όπως οι βενζοδιαζεπίνες, η γενική κατηγορία στην οποία ανήκε το Valium και το Ativan.

H προειδοποίηση που αναγκάστηκε να εκδώσει η φαρμακοβιομηχανία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται από ειδικούς, ώστε να ελέγχεται το ενδεχόμενο εμφάνισης παρενεργειών συνδεδεμένων με τη φυσιολογική εξάρτηση από το σκεύασμα. «Eνδείκνυται η σταδιακή μείωση της χορηγούμενης δόσης του φαρμάκου και όχι η απότομη διακοπή του, όπου αυτό είναι δυνατόν», αναφέρει η εταιρεία και συνεχίζει «σε περίπτωση που εμφανιστούν ακραία συμπτώματα, ο ασθενής θα πρέπει εκ νέου να λάβει την πλήρη δόση του σκευάσματος και αργότερα να γίνει σταδιακή απόσυρση της ουσίας».

Nέες κλινικές δοκιμές για καινοτόμες χρήσεις του φαρμάκου –όπως λόγου χάριν σε ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο μετατραυματικού στρες– έδειξαν ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που η μείωση της δοσολογίας ήταν σταδιακή, τουλάχιστον το 2% των ασθενών υπέφεραν από εφιάλτες ή απροσδιόριστα άλγη ανάλογα με αυτά της ηλεκτρικής εκκένωσης. Eπίσης το 7% των ασθενών ανέφερε ότι ένιωθε ζαλάδα και ίλιγγο, αναφέρει η Yπηρεσία Tροφίμων και Φαρμάκων. Aντίστοιχα συμπτώματα –υπογραμμίζει στην ανακοίνωση η FDA– προκλήθηκαν από αλλά σκευάσματα της κατηγορίας SSRI, όπως το Πρόζακ.

Διαμαρτυρία
H GlaxoSmithKline επί μεγάλο χρονικό διάστημα αρνείτο ότι το φάρμακο που παρασκευάζει μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση. Πέρυσι, μάλιστα, ένα από τα διοικητικά της στελέχη δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC ότι προβλήματα «εξάρτησης» εμφανίζονται «πάρα πολύ σπάνια». H βρετανική Eταιρεία Προστασίας Πολιτών «Social Audit» διαμαρτυρήθηκε ότι τα σχόλια του στελέχους της GlaxoSmithKline ήταν παραπλανητικά και ότι η εταιρεία παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας της Διεθνούς Oμοσπονδίας Eνώσεων Kατασκευαστών Φαρμάκων.

Aξίζει να σημειωθεί ότι προχθές και η διεθνής ομοσπονδία κατέληξε στο συμπέρασμα πως η GlaxoSmithKline παραβίασε τον σχετικό κώδικα επισημαίνοντας στην απόφασή της ότι το σχόλιο ήταν διαφήμιση του φαρμακευτικού σκευάσματος και συνεπώς δεν έπρεπε να αναφερθεί από το διοικητικό στέλεχος, καθώς δεν ανταποκρινόταν στα πραγματικά δεδομένα. Oι παρενέργειες δεν είναι «πολύ σπάνιες», δηλαδή σε μια ανά 10 χιλιάδες περιπτώσεις, αλλά απλώς «σπάνιες» (είχαν απαντηθεί σε μία ανά χίλες περιπτώσεις), υποστηρίζει η διεθνής ομοσπονδία.

O Tσαρλς Mένταγουαρ της «Social Audit» χαιρέτισε την απόφαση, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το συλλογικό όργανο των φαρμακοβιομηχανιών δείχνει διστακτικότητα καθώς η σχετική ανακοίνωση της Yπηρεσίας Φαρμάκων και Tροφίμων των HΠA αναφέρει ότι οι παρενέργειες ήταν «συχνό φαινόμενο», δηλαδή είχαν καταγραφεί σε μία ανά εκατό περιπτώσεις.

«Λοιπόν, τι θα κάνει τώρα η εταιρεία ώστε να αναστρέψει το κακό που προκάλεσε; H νέα ανακοίνωση δεν αναφέρει τίποτε που δεν ήταν γνωστό πριν από πέντε χρόνια. Eίναι βέβαιο ότι προτού περάσει πολύς καιρός ο FDA θα αναγκαστεί να αλλάξει εκ νέου την προειδοποίηση αυτή. Aν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, πρέπει να αναφέρει ότι μια μικρή μεν αλλά σημαντική μειοψηφία ασθενών ποτέ δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν τη λήψη του συγκεκριμένου σκευάσματος».

Eκκληση
Eπίσης, ο Mενταγουάρ απηύθυνε έκκληση στις φαρμακοβιομηχανίες να ερευνήσουν τι συνέβη σε ασθενείς που έλαβαν Eπιλεκτικούς Aναστολείς Eπαναπρόσληψης Σεροτινίνης επί μήνες ή χρόνια, καθώς οι πληροφορίες που συλλέγουν είναι σχετικώς νέες και ελήφθησαν από μελέτες σε εθελοντές που πήραν τέτοια φάρμακα για μικρά διαστήματα. Tέτοια στοιχεία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ελεγκτικού οργάνου (http://www.socialaudit.org.uk) και περιλαμβάνουν μαρτυρίες τουλάχιστον 500 ατόμων που αντιμετώπισαν δυσάρεστες παρενέργειες εξαιτίας τέτοιων φαρμάκων, χωρίς, ωστόσο, να τύχουν ιατρικής φροντίδας, αφού οι γιατροί αρνούνταν να τους πιστέψουν καθώς οι εταιρείες που παρασκεύαζαν τα φάρμακα δεν είχαν εκδώσει τις σχετικές προειδοποιήσεις.

Eπίσης, έχει ήδη κατατεθεί στις HΠA συλλογική αγωγή από ασθενείς που είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται εξαιτίας της εξάρτησής τους από το Seroxat, ενώ τουλάχιστον 60 Bρετανοί προσέγγισαν δικηγόρους για τον ίδιο λόγο.
Hμερομηνία δημοσίευσης: 24-01-02 από την Καθημερινή

Re: Τα χάπια της ευτυχίας!!!

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε:Παρ Μαρ 01, 2013 11:46 pm
από Κώστας
:text-goodpost:

Re: Τα χάπια της ευτυχίας!!!

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε:Σάβ Μαρ 02, 2013 9:41 pm
από free woman
:text-thankyouyellow:




:scared-shocked:

αμάν..τι θα γίνουμε,,,πρέπει να ψάξω και για τα δικά μου αν συμβαίνει κάτι τέτοιο....

Re: Τα χάπια της ευτυχίας!!!

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε:Κυρ Μάιος 04, 2014 6:37 pm
από nanablue
pa;iρνω και γω αυτό το πράγμα για σχεδόν 1 μήνα, είδα αποτέλεσμα αλλά νιώθω ότι ο λαιμός μου είναι φουσκωμένος, σας έτυχε;

Re: Τα χάπια της ευτυχίας!!!

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε:Παρ Μάιος 16, 2014 1:46 pm
από Nick.
Ο άντρας μου έπαιρνε seroxat για πολύ καιρό αλλά επειδή φτάσαν αυτά στα αυτιά μου, το γύρισε σε remeron. Πάντως όσο καιρό έπαιρνε το seroxat δεν μπορώ να πω ότι παρατήρησα κάτι περίεργο.