Σελίδα 4 από 7
Re: Νεος με ΣΚΠ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε:Τρί Σεπ 01, 2009 7:08 pm
από elina
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου Tom!
Υγιεινή διατροφή μου είπε κι η γιατρός μου, και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Πολλά φρούτα, λαχανικά, εννοείται γαλακτοκομικά (light ή όχι εξαρτάται από τα κιλά και τη χοληστερίνη του καθενός) γιατί η κορτιζόνη κάνει οστεοπόρωση, πάρα πολλά ψάρια (για τα "καλά" λιπαρά που λες), φυσικά δημητριακά, κι όλα αυτά που ο μέσος συνετός άνθρωπος κι η σοφή μαμά μας ξέρουν ως σωστή διατροφή!
Όλοι μας ξέρουμε επίσης πόσο κακό κάνουν τα τηγανιτά, το junk food, τα πατατάκια, οι καραμελίτσες, τα κρουασανάκια αλλά και οι υπερβολές.
Εφόσον όμως τα κιλά μου είναι κανονικά και δεν έχω άλλα προβλήματα υγείας που να το απαγορεύουν, γιατί να στερηθώ το γλυκό μου βρε παιδιά;
Επίσης να συμπληρώσω πως (πάντα μιλώντας προσωπικά) δεν θα έμπαινα ποτέ στην διαδικασία να κόψω τα γαλακτοκομικά αλλά να παίρνω ασβέστιο σε χάπια, να κόψω τα πορτοκάλια αλλά να παίρνω βιταμίνη C σε χάπια, να κόψω τις φακές αλλά να παίρνω σίδηρο σε χάπια, κι όλα τα άλλα χάπια με τις ουσίες που ούτε να προφέρω καλά καλά δεν μπορώ, πόσο μάλλον να τις γράψω εδώ, μου φαίνεται πως θα με αρρωστήσει περισσότερο ως διαδικασία απ'ότι οι καθημερινές ενέσεις....
Re: Νεος με ΣΚΠ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε:Τρί Σεπ 01, 2009 7:09 pm
από LL--MM
Ευχαριστούμε!!!
Μήπως όμως θα ήταν δυνατόν να μας βάλεις
ΚΑΙ μερικά απο τα χρήσιμα; θα έιναι πιό ευκολο να τα παίρνουμε άν ξέρουμε την ιδιότητά τους αυτή... (άν και είναι ηδη γνωστά, φαντάζομαι...)
Α, και δενξέρω κατά πόσον ισχύει, αλλά λέγεται ότι τα όσπρια, ιδίως οι φακές) αναπληρώνουν γαλακτοκομικά και σίδερο...

Αληθεύει αυτό;
Re: Νεος με ΣΚΠ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε:Τρί Σεπ 01, 2009 7:59 pm
από tom80
Elina έχεις απόλυτο δίκιο για τα χάπια και τα συμπληρώματα διατροφής.
Η βιομηχανία παρασκευής συμπληρωμάτων διατροφής, εκμεταλλευόμενη τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τις ευεργετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, παρασκεύασε συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν αποκλειστικά αντιοξειδωτικές ουσίες π.χ. βιταμινούχα σκευάσματα (βιταμίνες C, D, E), σκευάσματα β-καροτένιου κ.α. Παράλληλα, ακολούθησε διαφημιστική καμπάνια σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις των σκευασμάτων αυτών στην πρόληψη ασθενειών που συσχετίζονται με ελεύθερες ρίζες όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης, ανία, εγκεφαλικά επεισόδια καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Η επιστημονική κοινότητα μέσα από κλινικές μελέτες άρχισε να μελετά την επίδραση των σκευασμάτων αυτών στην ανθρώπινη υγεία. Τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν απογοητευτικά. Τα συμπληρώματα διατροφής όχι μόνο δε βελτίωσαν την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων που τα ελάμβαναν, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν και βλαβερές συνέπειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η έρευνα η οποία έγινε στις ΗΠΑ, σχετικά με τη δράση συμπληρώματος διατροφής το οποίο περιείχε β-καροτένιο σε δείγμα 18.000 ανθρώπων. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι ελάμβαναν το συμπλήρωμα εμφάνιζαν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων συγκριτικά με εκείνους που δεν το ελάμβαναν. Ανάλογες μελέτες για τα συμπληρώματα διατροφής βιταμινών έδειξαν ότι τα βιταμινούχα σκευάσματα έχουν ουδέτερη δράση στην υγεία.
Τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής βρίσκονται σε αντίθεση με αυτά των ερευνών που αφορούν τρόφιμα, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτό συμβαίνει διότι τα τρόφιμα περιέχουν συστατικά (π.χ. υδατάνθρακες, πρωτείνες) τα οποία βοηθούν στην απορρόφηση των αντιοξειδωτικών ουσιών από τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλωστε πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι προσκολλημένες σε αυτά τα συστατικά των τροφίμων και αφομοιώνονται εύκολα από τον άνθρωπο. Αντίθετα, στην περίπτωση συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από την αντιοξειδωτική ουσία, η ουσία αυτή δεν αφομοιώνεται και αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, πριν προλάβει να αναπτύξει την αντιοξειδωτική της δράση.
Μελέτες έδειξαν ότι τα καροτενοειδή και οι βιταμίνες προερχόμενα από φρούτα και λαχανικά παραμένουν περισσότερη ώρα στο στομάχι και στο παχύ έντερο, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες σε αντίθεση με συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες, τα οποία μεταβολίζονται γρήγορα.
Ο βαθμός απορρόφησης των αντιοξειδωτικών των τροφίμων από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι υπό συνεχής μελέτη και έρευνα από τους επιστήμονες τροφίμων δεδομένου ότι διαφέρει από τρόφιμο σε τρόφιμο ανάλογα με τη σύσταση και τις φυσικοχημικές ιδιότητες του τροφίμου. Με άλλα λόγια, υπάρχουν τρόφιμα, τα οποία όταν καταναλώνονται παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος των αντιοξειδωτικών τους συστατικών στον ανθρώπινο οργανισμό και άλλα τρόφιμα τα οποία παρέχουν ένα μικρό μόνο μέρος αυτών.
Μια άλλη διαφορά μεταξύ των τροφίμων και των σκευασμάτων διατροφής είναι το γεγονός ότι στα τρόφιμα υπάρχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες διαθέτουν διαφορετικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να δημιουργείται συνεργιστική και συμπληρωματική δράση έναντι της οξείδωσης. Αντίθετα τα συμπληρώματα διατροφής, περιέχουν συνήθως μια μόνο αντιοξειδωτική ουσία (π.χ. βιταμίνη Ε) με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται φαινόμενα συνέργιας.
LL- MM Το πιο ουσιώδες πρακτικο συμπέρασμα:
Τα έγχρωμα τρόφιμα διαθέτουν αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικής ικανότητας και κατά επέκταση μεγαλύτερη θετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα λευκά. Για παράδειγμα έρευνες έδειξαν ότι το κόκκινο κρασί διαθέτει πενταπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα συγκριτικά με το λευκό κρασί. Ανάλογα συμπεράσματα έχουν εξαχθεί από έρευνες σχετικά με την αντιοξειδωτική ικανότητα της μαύρης σοκολάτας έναντι της λευκής, του μαύρου ψωμιού έναντι του λευκού, της μαύρης μπύρας έναντι της μπύρας τύπου Lager (ξανθιά μπύρα), του μαύρου ρυζιού έναντι του λευκού, του πράσινου τσαγιού έναντι του κοινού τσαγιού, του σκουρόχρωμου καφέ έναντι του ανοιχτόχρωμου, της μαύρης βύνης έναντι της βύνης τύπου pale.
Γενικότερα, όλα τα έγχρωμα τρόφιμα όπως καρότα, τομάτες, κεράσια, μούρα, χυμός φραγκοστάφυλου διαθέτουν αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα τρόφιμα οφείλουν το χρώμα τους στις φυσικές χρωστικές ουσίες, που υπάρχουν σ’αυτά ή/και στη θερμική επεξεργασία στην οποία έχουν υποβληθεί.
Τα φασολία ειναι πλουσια σε φυτικες ινες οι φακές έχουν σίδηρο
Να περνατε καλά
Re: Νεος με ΣΚΠ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε:Τρί Σεπ 01, 2009 11:30 pm
από litsa
thanks tom!
το disapled.gr έχει τόοοοοοοοοοσααααααα πο΄λλα για το τι πρεπει να τρώμε και τι όχι, που μόνο μπερδευόμαστε!! εγώ τουλάχιστον!
επίσης τα έχουμε αναρτήσει και στο φόρουμ μας΄, οπότε μπορείς να δεις διάφορες γνώμες..
ευχαριστούμε
Re: Νεος με ΣΚΠ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε:Τετ Σεπ 02, 2009 6:10 pm
από tom80
Γεια σας
Ελπίζω να είστε όλοι καλά,
Θα ήθελα να ρωτήσω μετά από πόσο χρόνο διαπιστώνεται αν η ΣΚΠ είναι καλοήθης?
Αν είναι καλοήθης μετά από κάποια χρόνια σταματάς τη θεραπεία?
Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος έχει βρει κάπου εξήγηση γιατί όσο πιο κοντά στον Ισημερινό είσαι τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν για ΣΚΠ.
Να περνάτε καλά
Re: Νεος με ΣΚΠ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε:Τετ Σεπ 02, 2009 6:23 pm
από litsa
αστα τομ με αυτά και με αυτά έχουμε παρει ντοκτορά της οξφόρδης!
μην ασχολείσαι γιατί δεν βγαινει πουθενά...
ένα χρονο τώρα προσπαθω΄να καταλαβω αλλά γρίφος η υπόθεση... (λόγω βεβαια και των υπολοίπων προβλημάτων που έχω..)
πρέπει να βρεις τα προσωπικά σου όρια και ανάλογα...θα πράξεις..
όσο πιο ήρεμα τόσο πιο καλά!
το μόνο σίγουρο ότι το άγχος η κούραση και η ζέστη δεν είναι καλοί σύμβουλοι
διάβασε στις διασυνδέσεις στο σάιτ της εταιρίας σκπ που λέει διάφορα ...
διάβασε και το φόρουμ τι γράφουμε και θα καταλάβεις..

Re: Νεος με ΣΚΠ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε:Τετ Σεπ 02, 2009 7:02 pm
από elina
tom80 έγραψε:Γεια σας
Ελπίζω να είστε όλοι καλά,
Θα ήθελα να ρωτήσω μετά από πόσο χρόνο διαπιστώνεται αν η ΣΚΠ είναι καλοήθης?
Αν είναι καλοήθης μετά από κάποια χρόνια σταματάς τη θεραπεία?
Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος έχει βρει κάπου εξήγηση γιατί όσο πιο κοντά στον Ισημερινό είσαι τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν για ΣΚΠ.
Να περνάτε καλά
Από τα λίγα που έχω διαβάσει κι εγώ στην προσπάθειά μου να κατανοήσω τι ακριβώς είναι η σκλήρυνση, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι θέλεις περίπου 15 χρόνια (άλλοι λένε 10) για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι καλοήθης. Αν ψάξεις (λυπάμαι που δεν έχω κρατήσει τα σχετικά links) θα βρεις τις διάφορες κατηγορίες/μορφές της σκλήρυνσης. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αν είναι καλοήθης δεν θα υποτροπιάσει στο μέλλον, κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ούτε την καλή αλλά ούτε και την κακή πορεία της ασθένειας. Είναι τόσο προσωπική η κατάσταση του καθενός, γι αυτό και λένε πως η σκλήρυνση είναι σαν το δακτυλικό αποτύπωμα, τελείως διαφορετική για τον καθένα. Γι αυτό και δεν σταματάς την θεραπεία ποτέ (εκτός κι αν βρεθεί η οριστική θεραπεία, όλοι μας αυτό ευχόμαστε).
Στην έλλειψη βιταμίνης D (ή κάτι σχετικό με αυτή τη βιταμίνη) αποδίδουν (με ένα τεράστιο ίσως και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες) την πρόκληση της ασθένειας, γι αυτό και οι χώρες κοντά στον Ισημερινό με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια έχουν μικρότερο αριθμό ασθενών. Λένε. Στην Ελλάδα φυσικά έχουμε άπειρο ήλιο και άπειρους ασθενείς. Τι να πω....
Καταλαβαίνω την αγωνία σου. Πολύ πρόσφατα ήμουν στη δική σου κατάσταση. Σαφέστατα η ιδέα του ότι θα κάνεις ενέσεις (ή θα παίρνεις άλλα φάρμακα) για όλη σου τη ζωή, η ιδέα της ανίατης ασθένειας δηλαδή, είναι βαριά κι ασήκωτη. Ο καθένας μας παλεύει να βρει τον δικό του τρόπο να το αντιμετωπίσει. Εγώ είμαι στη διαδικασία του να μην το αφήσω να περάσει. Εφόσον μου είπαν πως η δική μου η ψυχολογία παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στο πως θα εξελιχθεί η ασθένεια (με την έννοια ότι ίσως η δική μας δύναμη να είναι τελικά περισσότερο αποτελεσματική κι από τα φάρμακα), αυτό σκοπεύω να κάνω. Αν πίστευα στον Θεό θα ζητούσα από αυτόν το θαύμα. Τυχεροί αυτοί που πιστεύουν. Εγώ το ζητάω από τον εαυτό μου.
Re: Νεος με ΣΚΠ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε:Τετ Σεπ 02, 2009 9:38 pm
από maraki12
Γεια σου tom. Καλώς ήρθες! (Φυσικά όχι στην ασθένεια..)
Πολύ χαίρομαι που είπες διαφορα για τη διατροφή γιατί έχω σκυλομπερδευτεί με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει.. Anyway..
Χαλάρωσε όσον αφορά τις μορφές της ασθένειας. Μακάρι να μπορούσε να σου πει κάποιος τι θα γίνει.. Αλλά επειδη δεν μπορεί, καλύτερα να το πάρεις απόφαση και να το ξεχάσεις όσο είναι δυνατόν (ποιος μιλάει..), να μπεις σε μια ρουτίνα με τα φάρμακα και να κάνεις
Ο,ΤΙ Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ.
Επίσης συμφωνώ με τον Στάθη πως όποιος είπε ότι το άγχος δεν έχει σχέση με τη ΣΚΠ είναι πολύ π..πάρας
Εμένα ότι ώση μου χει έρθει ήταν σε φάση μεγάλου και για χαζούς λόγους άγχους.
Αυτά.. Θα τα λέμε..
Υ.Γ. Για τις φακές έχω ακούσει ότι άμα τις φας με συνοδεία χυμού πορτοκαλιού (ελπίζω μετα το φαϊ

) έχουν καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Ενώ αμά πιεις αναψυκτικό τύπου κόλα τζάμπα τις έφαγες..
Re: Νεος με ΣΚΠ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε:Πέμ Σεπ 03, 2009 9:52 am
από maraki!!!
emena m exei pei o giatros m oti dn paizei rolo o ari8mos allato shmeio pou einai oi esties.mporei na exei 10 ki na mn exeis kanena sumptwmaki na exeis mia(h opoia dn einai aparaithto oti proslamvanei skiagrafiko)h opoia na s kanei na mn mporeis na kounh8eis.na s kanw mia erwthsh gt dn to katalava!s eipes na kaneis 10 meres kortizonh h meta apo 10 mereskortizonh apo tn mera pou 8a teleiwseis tn antiviwsh?
Re: Νεος με ΣΚΠ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε:Πέμ Σεπ 03, 2009 5:20 pm
από tom80
Γεια σου Maraki
Εγώ τελικά συνεχίζω και αυτήν εβδομάδα την αντιβίωση γιατί δεν είμαι εντελώς καλά από την λοίμωξη του αναπνευστικού προς το παρών δεν παίρνω τίποτα ούτε κορτιζόνη ούτε ενέσεις τίποτα
Ο Νευρολόγος μου είπε όταν τελειώσει η αντιβίωση μετά ξεκινάω κορτιζόνη (εισπνεόμενη) για 10 μέρες και μετά ενέσεις Copaxone. Η αντιβίωση τελειώνει την Παρασκευή που φεύγω ταξιδάκι για ΣΚ και από Δευτέρα ξεκινάω κορτιζόνη.
Για τη Διατροφή ήθελα να διευκρινίσω κάτι σημαντικό
Είμαι 100 % βέβαιος ότι υπάρχει είδος διατροφής που επηρεάζει την ΣΚΠ διότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα ότι η διατροφή επηρεάζει όλες τις ασθένειες
Παραθέτω τον πίνακα
Πίνακας 1. Το ποσοστό (%) της επίδρασης της διατροφής στην εμφάνιση συγκεκριμένων ασθενειών
Ασθένεια % επίδρασης της διατροφής
Καρδιοαγγειακές ασθένειες > 30
Δυσκοιλιότητα > 70
Παχυσαρκία > 50
Καρκίνοι > 35
Διαβήτης > 25
Οδοντιατρική φροντίδα > 30
Άλλωστε η ρήση «Ας είναι τα τρόφιμα το φάρμακο και το φάρμακο τα τρόφιμα» η οποία ειπώθηκε από τον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη πριν από περίπου 2500 χρόνια είναι πάντα επίκαιρη.
Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι το ποια διατροφή επηρεάζει και πως την ΣΚΠ.
Όποτε προς το παρών μένω στην συνήθη υγιεινή διατροφή χωρίς αποκλεισμό τροφίμων π.χ. γαλακτοκομικά, γλυκά.
Προσωπικά η ΣΚΠ μου αλλάζει εντελώς τα επαγγελματικά πλάνα και θα προσπαθήσω να κάνω μεταδιδακτορική έρευνα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με θέμα τι άλλο?
Διατροφή και ΣΚΠ. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι εφικτό αλλά θα προσπαθήσω.
Να περνάτε καλά