• Χυμός Νόνι (noni juice)

  • Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
 #135824  από Στάθης
 Παρ Μαρ 17, 2023 12:56 pm
Για όλους εμάς, που για θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης επιλέγουμε την αντιοξείδωση, ένα διαμάντι στην φαρέτρα μας ονομάζεται Χυμός νόνι, το οποίο και δοκιμάζω εδώ και περίπου 4 μήνες με ευεργετικά αποτελέσματα.
noni.jpg
noni.jpg (129.61 KiB) Προβλήθηκε 775 φορές
Τι είναι ο χυμός Νόνι και γιατί μας είναι ωφέλιμος;

Ο χυμός Noni είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από το καρπό ενός τροπικού δέντρου (Morinda citrifolia, δέντρο νόνι) το οποίο αναπτύσσεται 3-10 μέτρα σε ύψος, στην Νοτιοανατολική Ασία, όπου τα φρούτα και ο χυμός του δέντρου είναι μέρος της παραδοσιακής Ανατολικής ιατρικής.

Πιθανά οφέλη


- Ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις

Ο χυμός νόνι μπορεί να έχει κάποιες παυσίπονες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες βοηθώντας στην αντιμετώπιση του πόνου.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό FoodsTrusted Source σημειώνει ότι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους έχουν δείξει πιθανά οφέλη του χυμού noni για τις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου πόνου και του αυξημένου εύρους κίνησης.

Σε μια μικρή μελέτη του 2011 σε 82 ενήλικες με οστεοαρθρίτιδα, που δημοσιεύτηκε στο Functional Foods in Health and Disease, τα άτομα που έλαβαν χυμό Tahitian Noni για 90 ημέρες ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής, μειωμένο πόνο και σοβαρότητα αρθρίτιδας και βελτιωμένη διάθεση.

- Υψηλή σε αντιοξειδωτικά

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του οξειδωτικού στρες και της οξειδωτικής βλάβης στα κύτταρα και μιας σειράς χρόνιων παθήσεων στο σώμα. Κάτι που ισχύει φυσικά και για την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της οξειδωτικής βλάβης και των ελεύθερων ριζών. Οι φυτικές τροφές όπως το νόνι παρέχουν υψηλά επίπεδα φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο MoleculesTrusted Source σημειώνει μια σειρά φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών στο noni, όπως:

• φλαβονοειδή
• λιγνάνες
• ιριδοειδή
• ανθρακινόνες
• κουμαρίνες
• τερπενοειδή
• στερόλες
• λιπαρά οξέα
• πολυσακχαρίτες

- Μπορεί να μειώσει την κυτταρική βλάβη από τον καπνό του τσιγάρου

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Science & Nutrition Trusted Source διαπίστωσε ότι ο χυμός Νόνι μείωσε την οξειδωτική βλάβη στους βαρείς καπνιστές. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χιλιάδες τοξικές χημικές ουσίες και καρκινογόνες ουσίες που βλάπτουν το DNA και προκαλούν οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα.

Από τους 245 συμμετέχοντες στη μελέτη, όσοι έπιναν χυμό νονί είχαν μείωση περίπου 46-57% ενός τύπου δείκτη οξειδωτικής βλάβης από τον καπνό του τσιγάρου σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Ο χυμός εικονικού φαρμάκου περιείχε επίσης ορισμένα κοινά αντιοξειδωτικά, αλλά δεν έδειξε τα ίδια πιθανά οφέλη για τους καπνιστές. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις υψηλές ποσότητες ιριδοειδών στον χυμό noni, οι οποίες δεν υπήρχαν στο εικονικό φάρμακο.

Ο χυμός Noni μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της καρδιάς μειώνοντας τα λίπη και τη χοληστερόλη στο αίμα και μειώνοντας τη φλεγμονή, που μπορεί να αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Scientific World JournalTrusted Source σημειώνει ότι στους βαρείς καπνιστές, ο χυμός noni μείωσε τους παράγοντες κινδύνου όπως τα επίπεδα χοληστερόλης LDL και τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, καθώς και μείωσε τους δείκτες της φλεγμονής που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Σε μη καπνιστές, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Evidence Based Complimentary and Alternative MedicineTrusted Source διαπίστωσε ότι ο χυμός Noni προκάλεσε μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.

Περισσότερες έρευνες μπορούν να βοηθήσουν στη μελέτη των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του χυμού νόνι στην υγεία της καρδιάς.

- Ανοσολογική υγεία

Εκτός από τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, ο χυμός Noni περιέχει και άλλα φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά που μπορεί να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο FoodsTrusted Source σημειώνει ότι τα ζωικά μοντέλα δείχνουν την ικανότητα του noni να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας των ατόμων. Στους ανθρώπους, η τακτική κατανάλωση noni αυξάνει την αντιοξειδωτική δράση στο σώμα. Τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Ίσως μια πολύ καλύτερη για το σώμα μας κατεύθυνση από την ανοσοτροποποίηση ή ανοσοκαταστολή.

- Αυξημένη αντοχή

Ο χυμός Noni μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αθλητικής αντοχής. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό FoodsTrusted Source σημειώνει ότι οι ανθρώπινες δοκιμές υποδεικνύουν τη δυνατότητα του noni να αυξήσει την αντοχή με μερικούς τρόπους, όπως:

• αύξηση του χρόνου που χρειάζεται για να κουραστεί κάποιος
• μείωση της οξειδωτικής βλάβης στους μύες
• αύξηση της πρόσληψης οξυγόνου

Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να αυξήσουν την αντοχή του μέσου αθλητή, καθώς και να βοηθήσουν στην πρόληψη της κόπωσης και της μυϊκής βλάβης.

- Μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους

Ο χυμός Noni μπορεί επίσης να υποστηρίξει την απώλεια βάρους. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο NutrientsTrusted Source σημειώνει ότι σε ζωικά μοντέλα, η κατανάλωση χυμού noni μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους:

• αύξηση των επιπέδων γκρελίνης, τα οποία βοηθούν το σώμα να αισθάνεται γεμάτο
• αποτροπή αύξησης βάρους
• μείωση του σπλαχνικού λίπους
• μείωση του σωματικού βάρους
• μείωση των λιπών στο αίμα
• βελτίωση των δεικτών της μεταβολικής υγείας, όπως το σάκχαρο στο αίμα και η ανοχή στην ινσουλίνη

- Παρενέργειες και άλλες πληροφορίες

Ο χυμός νόνι, δεν έχει ιδιαίτερες παρενέργειες. Το μόνο του αρνητικό ίσως μπορεί να θεωρηθεί η γεύση του η οποία πικρίζει. Αλλά, προσωπικά νιώθω μέσα από την γεύση αυτή να με πλημμυρίζει με αντιοξειδωτικά, ένας χυμός ο οποίος ήρθε να μείνει στις αντιοξειδωτικές επιλογές μου!

Μπορείτε να βρείτε χυμό νόνι σε όλα τα βιολογικά καταστήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες (αγγλικά):
https://www.medicalnewstoday.com