• Η άσκηση, το καλύτερο φάρμακο μας για την κατάθλιψη και το άγχος

  • Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
 #135805  από Στάθης
 Παρ Μαρ 03, 2023 9:36 am
Είναι αρκετά διαδεδομένη η κατάθλιψη στην πολλαπλή σκλήρυνση. Άλλοι θεωρούν ότι είναι σύμπτωμα των πλακών της πάθησης, άλλοι ότι είναι αποτέλεσμα των δυσκολιών της πάθησης. Το σύνηθες των νευρολόγων είναι να δίδονται πληθώρα φαρμάκων αντικαταθλιπτικών, προσθέτοντας στο ήδη επιβαρυμένο προφίλ φαρμάκων προς στους ασθενείς. Αλλά τελικά ποιο είναι το καλύτερο για την κατάθλιψη που βιώνουμε; Μια τεράστια νέα μελέτη μας εξηγεί απλά, ότι η άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο για την κατάθλιψη. Και ότι καλό είναι, να είναι η πρώτη επιλογή στη θεραπεία της κατάθλιψης.


"Η άσκηση πρέπει να είναι η κύρια θεραπεία για την κατάθλιψη και άλλες κοινές παθήσεις ψυχικής υγείας, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας (UniSA).

Η πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση της έρευνας μέχρι σήμερα δείχνει ότι τα ήπια έως μέτρια συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και ψυχολογικής δυσφορίας μπορούν να ανακουφιστούν με τη σωματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την έρευνά τους, η άσκηση είναι 1,5 φορές πιο αποτελεσματική από τη συμβουλευτική και τα κορυφαία φάρμακα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι παρεμβάσεις άσκησης διάρκειας 12 εβδομάδων ή μικρότερης διάρκειας μείωσαν περισσότερο τα συμπτώματα ψυχικής υγείας.

«Το σημαντικό είναι ότι η έρευνα δείχνει ότι δεν χρειάζονται πολλά για την άσκηση για να κάνει μια θετική αλλαγή στην ψυχική σας υγεία», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας, φυσιολόγος κλινικής άσκησης Ben Singh από την UniSA.

Οι διαταραχές ψυχικής υγείας είναι η κύρια αιτία προβλημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο. Η κακή ψυχική υγεία επηρέασε 1 στους 8 ανθρώπους το 2019 και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι έως και 1 στα 5 άτομα βιώνουν υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας κατά τη μέση ηλικία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος ή άλλες μορφές ψυχολογικής δυσφορίας μπορεί να ωφεληθούν από τη σωματική δραστηριότητα όπως θα ωφελούνταν από την ψυχοθεραπεία ή τη φαρμακευτική θεραπεία.

«Η σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας», λέει ο Singh, «Ωστόσο, παρά τα στοιχεία, δεν έχει υιοθετηθεί ευρέως ως θεραπεία πρώτης επιλογής».

Επειδή μεμονωμένες μελέτες εξέτασαν μεγάλη ποικιλία φυσικής δραστηριότητας, εντάσεις, υποομάδες πληθυσμού και ομάδες σύγκρισης, είναι δύσκολο για τους ιατρούς να κατανοήσουν τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική στη θεραπεία διαταραχών ψυχικής υγείας.

Έτσι, ο Singh και οι συνάδελφοί του στο UniSA διεξήγαγαν ένα ευρύτερο είδος μελέτης, για να αξιολογήσουν πώς όλα τα είδη σωματικής δραστηριότητας επηρεάζουν την κατάθλιψη, το άγχος και την ψυχολογική δυσφορία στους ενήλικες.

Συνολικά, ανέλυσαν 97 κριτικές που περιελάμβαναν 1039 δοκιμές με περισσότερους από 128.119 συμμετέχοντες.

Όταν συνέκριναν τα αποτελέσματα της άσκησης με αυτά της συνήθους φροντίδας σε όλους τους πληθυσμούς, διαπίστωσαν ότι η άσκηση βελτίωσε τα συμπτώματα της κατάθλιψης, του άγχους και της ψυχολογικής δυσφορίας 1,5 φορές καλύτερα από τις φαρμακευτικές αγωγές.

«Βρήκαμε επίσης ότι όλα τα είδη σωματικής δραστηριότητας και άσκησης ήταν ωφέλιμα, συμπεριλαμβανομένης της αερόβιας άσκησης όπως το περπάτημα, η προπόνηση με αντιστάσεις, το Pilates και η γιόγκα», λέει ο Singh.

Μερικοί τύποι άσκησης φάνηκε να βοηθούν με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, η γιόγκα και άλλες ασκήσεις νου-σώματος βοήθησαν περισσότερο στη μείωση του άγχους, ενώ η άσκηση με αντιστάσεις βοήθησε περισσότερο στην κατάθλιψη.

«Η άσκηση υψηλότερης έντασης είχε μεγαλύτερες βελτιώσεις για την κατάθλιψη και το άγχος, ενώ η μεγαλύτερη διάρκεια είχε μικρότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις εκρήξεις μικρής και μέσης διάρκειας», εξηγεί ο Singh.

Το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις ήταν λιγότερο αποτελεσματικές από τις μικρότερες μπορεί να φαίνεται ότι αντίκειται στην κοινή λογική. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι είναι πιθανό αυτό το εύρημα να δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ότι είναι επαχθές να παραμείνουν σε μεγαλύτερα προγράμματα άσκησης που μπορεί να επηρεάσουν τα ψυχολογικά οφέλη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των διαθέσιμων στοιχείων περιέγραφε ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, με λιγότερες ανασκοπήσεις για το άγχος και την ψυχολογική δυσφορία. Περισσότερες έρευνες σε διάφορους τομείς της ψυχικής υγείας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο σταθερά συμπεράσματα.

Φυσικά, τα ευρήματα δεν αποκλείουν ότι η φαρμακευτική αγωγή και η θεραπεία είναι σημαντικές θεραπείες για πολλές παθήσεις ψυχικής υγείας. Μάλλον προτείνουν ότι η άσκηση είναι επίσης μια σημαντική θεραπεία, και μια θεραπεία που αξίζει ανανεωμένη εστίαση.

«Η σωματική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και της αγωνίας σε ένα ευρύ φάσμα ενήλικων πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένου του γενικού πληθυσμού, των ατόμων με διαγνωσμένες διαταραχές ψυχικής υγείας και των ατόμων με χρόνια νόσο», καταλήγουν οι συγγραφείς."


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.
askisi.jpg
askisi.jpg (57.04 KiB) Προβλήθηκε 909 φορές