• ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΣΗ

  • Η τελευταίες εξελίξεις και νέα επικαιρότητας γύρω από την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Η τελευταίες εξελίξεις και νέα επικαιρότητας γύρω από την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #135624  από waterfall
 Τετ Νοέμ 16, 2022 10:54 am
'Επεσε στα χέρια μου το βιβλίο "Μιλώντας για την οριακή διαταραχή προσωπικότητας - Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία", του Φραγκίσκου Γονιδάκη & Συνεργάτες, από ιατρικές εκδόσεις Βήτα, όπου διάβασα κάτι για το πώς μπορεί να σχετίζεται η ψυχική ασθένεια σε άτομα που παρουσιάζουν απομυελίνωση και έπαθα πλάκα!


Συγκεκριμένα γράφει:
"Το μεγαλύτερο μέρος της ερευνητικής προσπάθειας έχει στραφεί στη μελέτη της γενετικής του συστήματος της σεροτονίνης που ξέρουμε ότι σχετίζεται με τη ρύθμιση του συναισθήματος και την παρορμητική συμπεριφορά. Είναι ενδιαφέρον ότι στη μόνη μέχρι στιγμής μελέτη ολικής ανάλυσης του γονιδιώματος για την ΟΔΠ (όπου συγκρίνεται όλο το γονιδίωμα των πασχόντων με το γονιδίωμα υγιών εθελοντών) βρέθηκε διαφορά σε μια περιοχή του χρωμοσώματος 5 που περιέχει ένα γονίδιο που ελέγχει την παραγωγή μια πρωτείνης που σχετίζεται με τη μυελίνωση των νευρικών ινών (η μυελίνη είναι το αντίστοιχο για τα νευρικά κύτταρα του μονωτικού πλαστικού υλικού γύρω από τις χάλκινες ίνες του ηλεκτρικού καλωδίου). Η μειωμένη μυελίνωση έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με ψυχικές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από μειωμένη κοινωνική διαντίδραση. Το εύρημα δηλαδή αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τις προηγούμενες προσπάθειες να βρεθεί κάποια γενετική σχέση με τα γονίδια που ελέγχουν τα συστήματα των νευροδιαβιβαστών (όπως είναι η σεροτονίνη) στον εγκέφαλο."


Επειδή είμαι παθούσα, με υποτροπιάζουσα κατάθλιψη και φάρμακα, και εδώ και 10 χρόνια είμαι κλεισμένη στο σπίτι, είχα ρωτήσει τη νευρολόγο μου αν η ψυχική μου κατάσταση έχει να κάνει με το ότι νοσώ από ΣΚΠ και μου είχε πει "'Οχι, καμία σχέση". Πόσα είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε τελικά, ούτε εμείς αλλά ούτε και οι γιατροί και αμφιβάλλω αν θα έρθει κάποτε καιρός που όλα θα εξηγηθούν.