• Διατροφή Embry - λεκιθίνη σογιας

  • Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
 #134967  από ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΕΜΟΝ
 Σάβ Φεβ 26, 2022 9:22 am
Καλημέρα στην ομάδα! Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που να ακολουθεί τη διατροφή Embry έχω μια απορία κάπως εξειδικευμένη... Κανονικά πρέπει να αποφεύγονται μεταξύ άλλων όλα τα όσπρια και η σόγια, αφενός επειδή περιέχουν κάποιες πρωτεινες τις "λεκτικές" που εξασθενούν το τοίχωμα του στομάχου και αφετέρου επειδή προκαλούν την αντίδραση του "μπερδεμένου" ανοσοποιητικού που δημιουργεί τη σκλήρυνση. Σωστά? Τώρα πολλά προϊόντα περιέχουν μια ουσία ως γαλακτοματοποιητη που λέγεται λεκιθίνη σόγιας. Αυτά θα πρέπει να αποκλειστούν επίσης? Κάπου διάβασα ότι η λεκιθίνη σόγιας θεωρείται και ευεργετικό για την σκλήρυνση και κάποιοι το λαμβάνουν και ως συμπλήρωμα. Έχω μπερδευτει. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την οποία απάντηση. :emojis-3:
 #134968  από Gianna
 Σάβ Φεβ 26, 2022 1:29 pm
Δήμητρα,
στο βιβλίο της η Terry Wahls, αναφερει οτι τα οσπρια εχουν λεκτινες και ως εκ τουτου αν καποιος επιλεξει να τα εχει στη διατροφη του θα πρέπει για 48 ώρες να τα έχει σε νερό το οποίο θα αλλάζει ανά διαστήματα.
Κάποιοι με ms στο πλαίσιο της gluten free διατροφής αποφεύγουν τελειως τα όσπρια. π.χ. Διατροφή Bet Best Diet ( Matt Embry).
Όπως και να έχει ένας διατροφολογος θα σε κατατοπισει καλύτερα. Όσο αφορά τη λεκιθινη σόγιας ενας γιατρος Μεταβολιμικης Ιατρικης θα γνωριζει.

:smile-flower:
 #134995  από ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΕΜΟΝ
 Τετ Μαρ 02, 2022 7:52 am
Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Κι εγώ αυτό έχω καταλάβει ότι τα όσπρια πρέπει να αποφεύγονται λόγω των λεκτινων. Έχω την ελπίδα ότι η λεκιθίνη που περιέχεται σε πολλά προϊόντα, είναι κάτι διάφορο από τις λεκτικές και επομένως δεν πειράζει, γιατί διαφορετικά μειώνονται ακομη περισσοτερο οι επιλογές :emojis-22: . Έχετε δίκιο ότι μόνο κάποιος ειδικός θα μπορεί να με κατατοπίσει περαιτέρω. Εφόσον μάθω θα επανέλθω.
 #134996  από Liberty
 Τετ Μαρ 02, 2022 8:45 am
Δήμητρα καλημέρα, ακολουθώ την BBDiet του Mathew Embry (ουσιαστικά το διατροφικό πλάνο έχει προέλθει από τον πατέρα του Mathew, τον Dr. Ashton Embry) από το καλοκαίρι. Με χαρά μου να σε βοηθήσω σε ότι πληροφορία χρειαστείς. Η λεκιθίνη σόγιας δεν επιτρέπεται. Αυτό που μου έμαθε αυτή η διατροφή είναι να αποφεύγω οτιδήποτε είναι σε συσκευασία! Τα ψώνια στο σούπερ είναι πια παιχνιδάκι. Δεν με αφορά κανένας διάδρομος εκτός από τα λαχανικά και τα κρεατικά/ψαρικά! Σαν γενική αρχή ξεκίνησα από τη βιταμίνη D και το μουρουνέλαιο. Οτι θες πες μου! :)
 #134997  από Gianna
 Τετ Μαρ 02, 2022 7:56 pm
Δήμητρα,
Τα όσπρια σε BBDiet αποφεύγονται λόγω γλουτενης. Στα διατροφικα πλανα της διατροφής της Wahls, οποίος τα επιλέξει στη διατροφή του τα βαζει σε νερό για 48 ωρες με αλλαγες να φυγουν οι λεκτινες.
Ενας ειδικος διατροφολογος όμως γνωριζει σιγουρα καλυτερα απο μας.
Το συνετό είναι να ρωτάμε τους ειδικούς.
 #135006  από ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΕΜΟΝ
 Παρ Μαρ 04, 2022 12:57 pm
Γιάννα, liberty, σας ευχαριστώ πολύ και μόνο για την πρόθεση να με βοηθήσετε αλλά και για τις πολύτιμες συμβουλές. Εδώ και δύο μήνες που αποφάσισα και ακολουθώ τη συγκεκριμένη δίαιτα έχω κόψει τελείως τα όσπρια, δημητριακά, γαλακτοκομικά και ζάχαρη, απλά είμαι ακόμα στην αναζήτηση ως προς τα επιτρεπόμενα υποκατάστατα. Διαγνωστηκα πριν 3 χρόνια λόγω περιστατικού οπτικής νευριτιδας και προσφάτως μπήκα σε θεραπεία με mavenclad, αλλά θεώρησα ότι θα πρέπει να ακολουθήσω μια πιο ολιστική αντιμετώπιση με διατροφή, ασκηση κλπ. Δεν έχω μόνιμα συμπτώματα (ευτυχώς), οπότε δεν μπορώ να διαπιστώσω από τη βελτίωση ή επιδείνωση τους ποιες τροφές με "ενοχλούν", όπως κάνουν άλλοι ασθενείς. Οπότε πάω κάπως στα τυφλά και με βάση το βιβλίο. Αλλά η έλλειψη κυρίως ζυμαρικών και σοκολάτας κάπως με πονάει :emojis-23: Για αυτό ψάχνω τα υποκατάστατα και διαβάζω τις ταμπέλες των συστατικών σαν εξαρτημένη χαχα. Ελπίζω σταδιακά να φτάσω στο δικό σου επίπεδο Liberty :handgestures-fingerscrossed:
 #135939  από Ρ.Σ.
 Δευ Μάιος 29, 2023 11:25 am
Γεια σας! Στη διατροφή Embry ο καφές επιτρέπεται; Τι εμπειρίες έχετε ως τώρα γενικά;
 #135943  από Στάθης
 Δευ Μάιος 29, 2023 8:57 pm
Ρ.Σ. έγραψε: Δευ Μάιος 29, 2023 11:25 am Γεια σας! Στη διατροφή Embry ο καφές επιτρέπεται; Τι εμπειρίες έχετε ως τώρα γενικά;

Δεν γνωρίζω να σου απαντήσω ως προς την διατροφή του Embry, αλλά κατά την γνώμη μου, ο καφές σαν τον freddo, espresso, capuccino δεν μας κάνουν καλό. Ίσως γενικά ο καθημερινός καφές να μας κάνει κακό στα νεύρα.

Προτείνω πάρα πολύ το κακάο, στην θέση του καφέ. Το κακάο έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον καφέ, διάβασε περισσότερα κάτω !!

viewtopic.php?t=8276

Προσωπικά, θεωρώ τον καφέ, κακό για το Κεντρικό Νευρικό μας Σύστημα, αλλά και τα αγγεία/φλέβες μας. Όποιος μπορεί να αποφεύγει την καφεΐνη στην σκλήρυνση, είναι προς όφελός του.