• θα ηθελα να με βοηθησετε εχω αγχωθει!

  • Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #134863  από sokin13
 Τετ Φεβ 02, 2022 12:11 am
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ σας εκανα μαγνητική θώρακα αυχένα και μου βγήκαν:
1) ασυμμετρία στις στερνοκλειδικές αρθρώσεις χωρίς παρουσία οστικού οιδήματος
2) εστια με αυξημενη ενταση σηματος στις Τ2 ακολουθιες παρατηρειται στο σωμα του α6 σπονδυλου ευρημα συμβατο με αιμαγγειωμα
3) και τελος στο Α5-Α6 παρατηρειται κυκλοτερης προπετεια του μεσοσπονδυλιου δίσκου με ηπιο εντυπωμα επι του μηνιγγικού σάκκου

ειναι σοβαρο?
 #134873  από Ioli93
 Πέμ Φεβ 03, 2022 12:11 am
Καλησπέρα.. Είμαι νέα στην ομάδα και αδιαγνωστη! Έχω διπλωπια και μια ανενεργή εστία.. δεν είναι σίγουροι ότι είναι Ms η ρευματολογικο. Από αυτά που ανέφερες κατάλαβα μόνο το 2. Μην αγχώνεσαι αρχικά και πήγαινε σε γιατρό.. ότι και να σου πουμε δεν θα είναι έγκυρο. Έχεις κάνει παρακεντηση; έχεις ms?
 #134876  από sokin13
 Πέμ Φεβ 03, 2022 12:54 pm
καλησπερα!
τι καταλαβες δηλαδη απο το δευτερο αν ειναι ευκολο να μου πεις..?
πηγα στον γιατρο μου ειπε δεν ειναι κατι ανησυχητικο ειναι πολυ μικρο δεν υπαρχει προβλημα και οτι 8 στους 10 αν κανουν μαγνητικη κατι θα βρουν γιατι ειναι εξεταση ακριβειας
 #134960  από Ioli93
 Παρ Φεβ 25, 2022 12:05 am
Βλέπω τώρα την απάντηση σου και γελάω.. ακριβώς τα ίδια μου έλεγαν!!! Έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και τώρα μου είπαν είναι ανενεργή αλλά δεν είμαστε σγρ αν είναι σκλήρυνση η λυκος. Παίρνω κορτιζόνη αυτή τη στιγμή. Δε θέλω να σε τρομάξω γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική αλλά απαίτησε παρακεντηση!
 #134966  από Φαίδρα
 Παρ Φεβ 25, 2022 6:46 pm
Δεν βλέπω γιατί να χρειάζεται παρακέντηση! Δεν είναι και απλό πράγμα η εξέταση αυτή!

Όπως το αντιλαμβάνομαι προσωπικά και συγκρίνοντάς το με τα δικά μου, τα ευρήματα της μαγνητικής δεν είναι συμβατά με ΣΚΠ. Εμένα μου γράφει στην θωρακική μοίρα π.χ. ξεκάθαρα εκτός των άλλων: "απεικονίζεται ενδομυελική - απομυελινωτική εστία η οποία εντοπίζεται στο ύψος Θ.. η οποία είναι σε χρόνια φάση"

Μια εστία στην μαγνητική δεν σημαίνει Πολλαπλή Σκλήρυνση :emojis-10:

Και όντως αρκετοί άνθρωποι βρίσκουν κάτι στις μαγνητικές.
Άλλωστε εδώ λέει πως η εικόνα είναι συμβατή με αιμαγγείωμα.

@ ιατρός θα απαντήσει στις απορίες σου καλύτερα φυσικά
 #134971  από Φαίδρα
 Κυρ Φεβ 27, 2022 11:41 am
Ioli93 έγραψε: Κυρ Φεβ 27, 2022 12:43 am Και στην προϊούσα μορφή εμφανίζονται εστίες τέτοιου τύπου στη μαγνητικη;
Καλημέρα! Ναι, εστίες εμφανίζονται στον εγκέφαλο σε όλες τις μορφές της ΠΣ- ίσως εμφανίζονται και σε αυχενική / θωρακική μοίρα αλλά δεν είναι απαραίτητη συνθήκη.

Όταν κάποιος περνά στην δευτεροπαθώς προϊούσα για παράδειγμα, ξεκινά το άτομο έχοντας την RRMS (δηλαδή κάνει υποτροπές που περνούν μόνες τους ή με κορτιζόνη). Όμως μετά από ένα διάστημα, η συνολική του κλινική εικόνα επιβαρύνεται και ο δείκτης της αναπηρίας μεγαλώνει σταδιακά. Οι υποτροπές είναι ελάχιστες από ένα σημείο και μετά ή δεν συμβαίνουν καν. Αλλά παρατηρείται συσσώρευση βλάβης.

Στην πρωτοπαθώς προϊούσα, ο ασθενής ξεκινά από την αρχή της διάγνωσης να έχει σταδιακή εξέλιξη της αναπηρίας χωρίς να υπάρχουν υποτροπές.

Πάντως στην μαγνητική αναγράφεται σε περίπτωση Πολλαπλής Σκλήρυνσης πως οι εστίες (όπου κι αν βρίσκονται) είναι συμβατές με απομυελινωτική νόσο. Τουλάχιστον εγώ όπου κι αν έκανα (κι έχω κάνει σε πολλά νοσοκομεία ή κέντρα όλα αυτά τα χρόνια), αλλά και συνασθενών που έχει τύχει να μου δείξουν μαγνητικές τους, έτσι έγραφαν.

Και φυσικά εδώ να πω πως δεν είναι όλες οι απομυελινωτικές νόσοι, σκλήρυνση. Υπάρχουν κι άλλες, που εμφανίζουν μάλιστα συχνά παρόμοια συμπτώματα.

Και για τον λύκο που αναφέρεις, ακόμα και ως ξεχωριστή πάθηση, μπορεί να προκαλέσει λυκοειδή σκλήρυνση (πολύ σπάνιο) και να έχει νευρολογική συμμετοχή. Σε τέτοιες περιπτώσεις όμως ειδικά είναι χρήσιμη η παρακέντηση ώστε να καθοριστεί η καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πάθησης με το να φανεί ποια είναι η πρωταρχική. Χωρίς εστίες στην μαγνητική καν, δεν υπάρχει λόγος να γίνει παρακέντηση - δεν είναι και παίξε γέλασε σαν να σου παίρνουν λίγο αίμα - καταλαβαίνεις. Αν γίνεται, προσπαθούμε να το αποφύγουμε.
 #134973  από Ioli93
 Κυρ Φεβ 27, 2022 2:48 pm
Έχω κάνει ήδη παρακεντηση.. Ξέρω τι είναι και πόσο πόνο έχει.. δε πήρα ποτέ αποτελέσματα γιατί έχασαν το υγρό!!!! Ναι συμβαίνει κ αυτό στο Ελλαντα.. Έχω μια εστία αυξημένη εντάσεως στις Fair ακολουθίες αλλά ως εκεί. Δεν λέει απομυελυνωτικη.. βέβαια έχω διπλωπια αστάθεια ακράτεια κ πολλά άλλα.. Χρόνια εξελιζομενα όλα αυτά.. γ αυτο μ παν η λυκος η προϊούσα.. Αν ήταν προϊούσα 100/100 θα πρέπει να χει απομυελυνωτικη εστία η μαγμητικη;; επειδή διάβασα κ για τη λυκοειδη σκλήρυνση δε ξέρω τι να πω.. δε ξέρω καν ότι υπήρχε.. το μόνο π ξέρω είναι ότι η κορτιζόνη σαν θεραπεία με πιάνει..
 #134974  από Φαίδρα
 Κυρ Φεβ 27, 2022 4:46 pm
Ioli93 έγραψε: Κυρ Φεβ 27, 2022 2:48 pm Έχω κάνει ήδη παρακεντηση.. Ξέρω τι είναι και πόσο πόνο έχει.. δε πήρα ποτέ αποτελέσματα γιατί έχασαν το υγρό!!!! Ναι συμβαίνει κ αυτό στο Ελλαντα.. Έχω μια εστία αυξημένη εντάσεως στις Fair ακολουθίες αλλά ως εκεί. Δεν λέει απομυελυνωτικη.. βέβαια έχω διπλωπια αστάθεια ακράτεια κ πολλά άλλα.. Χρόνια εξελιζομενα όλα αυτά.. γ αυτο μ παν η λυκος η προϊούσα.. Αν ήταν προϊούσα 100/100 θα πρέπει να χει απομυελυνωτικη εστία η μαγμητικη;; επειδή διάβασα κ για τη λυκοειδη σκλήρυνση δε ξέρω τι να πω.. δε ξέρω καν ότι υπήρχε.. το μόνο π ξέρω είναι ότι η κορτιζόνη σαν θεραπεία με πιάνει..
Ναι, η κορτιζόνη δίνεται ως συμπτωματική θεραπεία και για τις δύο αυτές παθήσεις. Όπως και άλλες ανοσοκατασταλτικές "θεραπείες" που είναι κοινές (κάποιοι βιολογικοί παράγοντες κυρίως). Ελπίζω να βρεθεί τι έχεις όντως. Γιατί υπάρχουν αρκετές παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα στις οποίες η κορτιζόνη βοηθάει και δυστυχώς η διάγνωση της ΠΣ στην Ελλάδα γίνεται με μεγάλη ευκολία. Όπως και το να δίνουν "θεραπεία" ακόμα και με μία μόνο υποτροπή. Επίσης, το γεγονός πως υπάρχει η μία πάθηση, δεν αποκλείει την ύπαρξη μιας δεύτερης "αυτοάνοσης" (το αυτοάνοσο σε εισαγωγικά γιατί αμφισβητώ τον όρο γενικά και ειδικά όσον αφορά την σκλήρυνση)

Πάντως σε όλες τις μορφές ΠΣ, γνωρίζω πως οι εστίες στον εγκέφαλο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διάγνωση. Και στον λύκο εμφανίζονται κάποιες φορές εστίες βέβαια, αλλά είναι διαφορετικές απ' όσο ξέρω. Και εξαφανίζονται εύκολα.

Και τελικά, ό,τι κι αν λέμε εδώ, ελπίζω πραγματικά ξαναλέω να βγάλεις μια άκρη, να βρεις ιατρούς που όντως θα ασχοληθούν με την περίπτωσή σου και θα σε βοηθήσουν. Εμείς στο φόρουμ ασθενείς (και φίλοι) με σκλήρυνση είμαστε, οπότε οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες στις προσωπικε΄ς μας κυρίως εμπειρίες.
 #134975  από Ioli93
 Κυρ Φεβ 27, 2022 5:36 pm
Έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ ως τώρα... και έχω αλλάξει και πολλούς γιατρούς!! Κλινικά φαίνεται ότι πολλά δεν πάνε καλά.. Η μαγνητική έδειξε εστία αλλά όχι σκλήρυνση.. Κ οι ίδιοι σήκωσαν τα χέρια ψηλά γ συτο με έβαλαν για παρακεντηση.. Τώρα είμαι σε φάση π παίρνω κορτιζόνη για τα συμπτώματα αυτά και μετά θα ξανακάνω παρακεντηση μπας και με διαγνώσουν!!! Σας ευχαριστώ πολύ εύχομαι τα καλύτερα!!! :emojis-1: