• ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΚΠ ???

  • Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
 #132631  από ΚΙΚΗ
 Τρί Μαρ 03, 2020 1:17 pm
Καλησπέρα σας,

τις τελευταίες 3 εβδομάδες αρχισα να νιώθω μία μυική αδυναμία τόσο στα χέρια, όσο και στα πόδια. Μπορούσα να σταθώ κανονικά στα πόδια μου κι ελέγχω κανονικά τις κινήσεις μου. Επίσης, ένιωθα μία μικρή ενόχληση στη μέση μου από τα δεξιά και φοβομουν για όγκο στο μυελό των οστών. Πήγα λοιπόν σε παθολόγο, έκανα όλες τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις οι οποίες βγήκαν φυσιολογικές , εκτός από την D3 στην οποία κι έχω έλλειψη, έκανα και ηλεκτρομυογράφημα στα πόδια και όλα ήταν επίσης φυσιολογικά. Υπήρχαν μέρες που ένιωθα πολύ μικρή αδυναμία και σαν ένα μικρό τρέμουλο, το οποίο όμως δεν ηταν εμφανές, όπως αυτό που νιώθει κάποιο άτομο που δεν γυμνάζεται, όταν κάνει καθισματάκια. Ο γιατρός μου είπε να μην αγχώνομαι και πως δεν έχω κάτι , κι επειδή του είπα ότι με πονάει η πλάτη , μου ανέφερε πως οι μυς μου έχουν σπασμούς(έχω πόνο - πιάσιμο επίσης στην αριστερή πλευρά του αυχένα). Όσο δεν το σκεφτόμουν ενιωθα καλύτερα. Ψάχνοντας όμως στο ιντερνετ, μου εμφάνισε ως πιθανή αιτία την ΣΚΠ κι από τότε έχω τρομερό άγχος. Έχω επισκεφθεί 2 νευρολόγους οι οποίοι μου έκαναν την κλασσική εξέταση με το σφυράκι και τα τσιμπήματα και ήταν όλα επίσης φυσιολογικά. Την τελευταία εβδομάδα, ένιωθα την αριστερή μου πλευρά λίγο πιο βαρια, αλλά δεν με εμπόδιζε τίποτα στην κίνησή μου, παρά μόνο αυτή η αίσθηση. Πλέον νιώθω μόνο μία ενόχληση στο αριστερό μπράτσο, σαν ένα μικρό κάψιμο κάποιες φορές. Έκλεισα ραντεβού για μαγνητική εγκεφάλου και ΜΘΣΣ , αλλά μέχρι τότε θα έχω το μυαλό μου συνέχεια στη ΣΚΠ και δεν μπορώ να ηρεμήσω ούτε λεπτό. Δεν γυμνάζομαι καθόλου, κάνω καθιστική ζωή καθώς εργάζομαι σε γραφείο 10 ώρες την ημέρα και μου λένε πως πιθανότατα κι αυτό επηρεάζει την σωματική μου κατάσταση αυτή τη στιγμη.

Γενικά, είμαι άτομο με αρκετό άγχος και αρρωστοφοβική το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτή τη φορά φοβάμαι πως όντως μπορεί να έχω κάτι και δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ. Τέλος, δεν ξέρω αν θα θεωρηθεί σημαντικό, όταν κάθομαι ή όταν ξαπλώνω, νιώθω στα πόδια μου σαν να ρέει το αίμα. Δεν ξέρω αν θεωρείται κι αυτό σύμπτωμα της σκλήρυνσης.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Κική!
 #132632  από Στάθης
 Τρί Μαρ 03, 2020 1:58 pm
Γεια σου Κική, η σκλήρυνση δεν συνηθίζει να αφήνει πολλά περιθώρια ως προς τα συμπτώματα, συνήθως είναι έντονα και με διάρκεια. Ποικίλουν σε φυσιολογία νευρολογική, αλλά οι γιατροί έχουν τα εργαλεία να εντοπίζουν τις πλάκες-ζημιές της νόσου ΣΚΠ, είτε μέσο νευρολογικών εξετάσεων, είτε μέσο σοβαρής προβληματικής κλινικής εικόνας.

Στην περίπτωσή σου και κατά την άποψή μου, διαφαίνεται ότι είσαι έτη φωτός μακριά από την νόσο της ΣΚΠ. Η διάγνωσή σου έχει περισσότερο να κάνει με την πολύ κακή καθημερινότητά σου όπου παρέα με το συσσωρευμένο άγχος σου (στρες) δημιουργείται ένα κοκτέιλ που δεν αρέσει καθόλου στο σώμα σου, το οποίο σώμα μας έχει ιδιαίτερη σοφία και αντιδράει με νοήμον τρόπο, ώστε να μας κινητοποιήσει.

Όταν λέω κακή καθημερινότητα, εάν το αίμα δεν κυκλοφορεί μέσο της εκγύμνασης και καλή διατροφής, τότε μπλοκάρει το σώμα, δημιουργείται οξειδωτικό περιβάλλον, το σώμα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις τοξίνες, οπότε και οι αδυναμίες και οι πόνοι γίνονται ιδιαίτερα εμφανή όσο προχωράει ο χρόνος και όσο εμμένουμε στην ροή αυτών των συνηθειών.

Νομίζω η πρότασή σου "κάνω καθιστική ζωή καθώς εργάζομαι σε γραφείο 10 ώρες την ημέρα..." εμπεριέχει πλήρως την εμπειρία που μας περιγράφεις. Και νομίζω ότι ήρθε η ώρα, να αλλάξεις σιγά σιγά κάποιες συνήθειές σου, ώστε να αρχίζεις να νιώθεις ότι κάτι κάνεις σε αντίθεση με την στατικότητα. Η ψυχολογία σου μόλις ανέβει λίγο, θα συνεπάρει και το σώμα μαζί του. Κατά την γνώμη μου, τα ήπια συμπτώματα που περιγράφεις δεικνύουν προς αυτήν την κατεύθυνση και όχι προς την ΣΚΠ.
 #132633  από ΚΙΚΗ
 Τρί Μαρ 03, 2020 2:10 pm
Καλησπέρα Στάθη,

ευχαριστώ πολύ για την τόσο άμεση απόκριση!

Η αλήθεια είναι ότι έχω παρατήσει πολύ τη γυμναστική, λόγω του ανύπαρκτου ελεύθερου χρόνου εξαιτίας της δουλειάς μου. Λόγω του άγχους, πριν από περίπου 10 μέρες πήγα σε ψυχολόγο, καθώς θέλω να καταπολεμήσω το άγχος, με σκοπό να αποφύγω τα χειρότερα. Αύριο βέβαια θα κάνω τις μαγνητικές, με σκοπό να αποκλείσω ή να καταπολεμήσω το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Το γεγονός όμως ότι 3 εβδομάδες τώρα έχω αυτά τα συμπτώματα, με έκανε να πιστεύω ότι σίγουρα έχω σκλήρυνση και δεν μπορώ ούτε να το βγάλω από το μυαλό μου , ούτε να χαρώ στιγμές με τους δικούς μου ανθρώπους.

Ελπίζω να έχεις δίκιο και να μην μου βρουν κάτι.

Σε ευχαριστώ και πάλι!
 #132634  από Aurora S
 Τρί Μαρ 03, 2020 9:31 pm
Θα απαντήσω κι εγώ με την σειρά μου.. αυτά που περιγράφεις δεν έχουν σχέση με τα συμπτώματα που είχα εγώ κ οι γνωστοί μου που έχουν σκλήρυνση

Και όσο και αν ακουστεί άσχημο (ελπίζω όχι) αναφέρεσαι στη σκλήρυνση λες κ ειναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί κ έχεις σταματήσει να χαίρεσαι τη ζωή σου. Η πλειοψηφία των ανθρώπων (3/4) σε πληροφορω τα πάνε μια χαρά στη ζωή τους, εργάζονται, έχουν σχέσεις κ κάνουν αυτά που αγαπούν. Πολλοί μάλιστα ούτε και σου περνά από το μυαλό σου ότι έχουν σκλήρυνση
 #132635  από ΚΙΚΗ
 Τρί Μαρ 03, 2020 10:03 pm
Καλησπέρα, ίσως έχεις δίκιο, αλλά με όσα έχω διαβάσει σε σελίδες σχετικά με τη ΣΚΠ έχω αγχωθεί. Είμαι 28 ετών και θα ήθελα κάποια στιγμή να κάνω οικογένεια, ενώ διαβάζω πως είναι πολύ δύσκολο με την ΣΚΠ.
Δεν ήθελα να φανεί τόσο άσχημο, αλλά είμαι γενικά αρρωστοφοβική, οπότε οποιαδήποτε ασθένεια με αγχώνει.
Απλά όπως και να έχει, το ότι νιώθω μια ατονία - αδυναμία που δεν προσδιορίζεται παθολογικά από τις μέχρι τώρα εξετάσεις, με κάνει να σκέφτομαι και τη ΣΚΠ.
 #134036  από Lena-maria
 Τρί Ιουν 22, 2021 12:02 pm
Καλημερα με λένε Λένα και θα ήθελα να σας πω πως εδώ και 2μήνες γέννησα και από την πρώτη εβδομάδα και μετά μου εμφανίζεται μούδιασμα στα πόδια χαμηλά όπως και μούδιασμα στις πατούσες επίσης αδυναμία στα πόδια στους μηρούς και στα γόνατα μετά στο δεξί χέρι και επίσης δύο τρεις φορές θολούρα στα μάτια μια στο ένα μια στο άλλο.Παω κάνω μαγνητικές εγκεφάλου και αυχένα και μέσης όλες καθαρές μου είπαν και με άφησαν έτσι λέγοντας πως είναι στρες.Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω για καταλάβω τι έχω τελικά.Μια συμβουλή ζητάω μόνο η τις εμπειρίες σας έχω 5 παιδάκια και πρώτη φορά είμαι έτσι...Ευχαριστω πολύ για τον χρόνο σας...
 #134039  από Στάθης
 Τρί Ιουν 22, 2021 7:34 pm
Lena-maria έγραψε: Τρί Ιουν 22, 2021 12:02 pm Καλημερα με λένε Λένα και θα ήθελα να σας πω πως εδώ και 2μήνες γέννησα και από την πρώτη εβδομάδα και μετά μου εμφανίζεται μούδιασμα στα πόδια χαμηλά όπως και μούδιασμα στις πατούσες επίσης αδυναμία στα πόδια στους μηρούς και στα γόνατα μετά στο δεξί χέρι και επίσης δύο τρεις φορές θολούρα στα μάτια μια στο ένα μια στο άλλο.Παω κάνω μαγνητικές εγκεφάλου και αυχένα και μέσης όλες καθαρές μου είπαν και με άφησαν έτσι λέγοντας πως είναι στρες.Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω για καταλάβω τι έχω τελικά.Μια συμβουλή ζητάω μόνο η τις εμπειρίες σας έχω 5 παιδάκια και πρώτη φορά είμαι έτσι...Ευχαριστω πολύ για τον χρόνο σας...


Γεια σου Λένα, να σου ζήσουν τα παιδάκια ! Ίσως η 5η γέννα να σε σου αποδυνάμωσε αρκετά τον οργανισμό ώστε να ξεπηδούν ένα σωρό συμπτώματα νευροκυκλοφορικά.
Μήπως χρήζει η περίπτωσή σου ενδυνάμωση διατροφική και βιταμινοθεραπεία? Σιγά σιγά μπορείς να δυναμώσεις, σίγουρα δεν είναι μόνο από το στρες.
Εύχομαι να το ξεπεράσεις το γρηγορότερο, περαστικά Λένα.
 #134040  από Lena-maria
 Τρί Ιουν 22, 2021 8:27 pm
Καλησπέρα Και ευχαριστώ πολύ.Σημερα μέχρι και την γλώσσα αισθάνομαι μούδιασμα...φοβαμε,φοβαμε πολύ. Θα μείνει έτσι άραγε γνωρίζεις κάτι Στάθη,φοβαμε ποτέ θα βγάλω άκρη..πότε
 #134041  από Στάθης
 Τρί Ιουν 22, 2021 8:47 pm
Lena-maria έγραψε: Τρί Ιουν 22, 2021 8:27 pm Καλησπέρα Και ευχαριστώ πολύ.Σημερα μέχρι και την γλώσσα αισθάνομαι μούδιασμα...φοβαμε,φοβαμε πολύ. Θα μείνει έτσι άραγε γνωρίζεις κάτι Στάθη,φοβαμε ποτέ θα βγάλω άκρη..πότε
Στην ΣΚΠ η αγωγή για άμεση υποβοήθηση των συμπτωμάτων (συνήθως κορτιζόνη) στηρίζεται σε εστίες στις μαγνητικές. Μήπως αν πάρεις μια δεύτερη γνώμη, με βάση την κλινική εικόνα να επιμείνεις όχι τις μαγνητικές ?