• Διατροφή στη σκπ

  • Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
 #132441  από Rafael
 Τρί Ιαν 07, 2020 2:38 pm
Χαιρετώ όλα τα μέλη κι ευχομαι σ όλους ολόψυχα καλή χρονιά!!ανοίγω αυτό το θέμα γιατί κοντεύω να κάψω τον εγκέφαλο μου με τα πρέπει και δε πρέπει..αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να μου απαντήσει γενικά στο τι ΔΕ μας κάνει καλό να τρώμε..θα το εκτιμούσα βαθιά.κι επίσης τι ισχύει για το καφέ?τόσα χρόνια ήξερα ότι με μέτρο φυσικά είναι αντιοξειδωτικος και δε βλάπτει..για εμάς τι ισχύει? πίνουμε καφεδάκι ή πάει κ αυτή η χαρα? :smile-coffee:
 #132444  από Aguilar
 Τρί Ιαν 07, 2020 6:34 pm
Καλή χρονιά Rafael! Δεν είναι απόλυτα τα πράγματα στη διατροφή. Αν ρωτήσεις νευρολόγο θα σου πει πως δεν υπάρχουν περιορισμοί, λίγο απ' όλα, μεσογειακή δίαιτα κλπ. Αν ρωτήσεις τον Matt Embry θα σου πει να αποφεύγεις ορισμένες τροφές, όπως όσπρια, γαλακτοκομικά κ.ά. Υπάρχει και η δίαιτα της Terry Wahls, που είναι paleo δίαιτα και θέλει πολλά λαχανικά. Σε παιδιά με επιληψία οι γιατροί προτείνουν keto για λίγο διάστημα, οπότε ενδέχεται και αυτή να βοηθάει (είναι και της μόδας). To intermittent fasting και διάφορες μορφές νηστείας μέσα στη μέρα, το μήνα και το έτος επίσης μπορεί να βοηθάνε (βλ. IGF-1 αυξητική ορμόνη κλπ). Δες για αρχή κάτι παλιότερα ντοκιμαντέρ του BBC σχετικά με τις νηστείες, νομίζω είναι καλή εισαγωγή. Ο κοινός παρονομαστής όλων πάντως είναι να παίρνεις πάρα πολλές βιταμίνες από τη διατροφή σου και να αποφεύγεις ουσίες που προκαλούν φλεγμονές και αυτοάνοσα, π.χ. ζάχαρη, γλουτένη, καζεϊνη, τοξίνες κάθε είδους. Οπότε ναι, υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί, αλλά δες το σαν ιδανική ευκαιρία να κάνεις το τέλειο κορμί που πάντα επιζητούσες :] Ο καφές κανονικά ανήκει στις ουσίες που διεγείρουν το ΚΝΣ, όπως το αλκοόλ, και θα έπρεπε να αποφεύγεται, αλλά έχει διατυπωθεί και η άποψη ότι μια στο τόσο δεν είναι κακός να τσιτώνουμε λίγο τα νεύρα. Υπάρχουν και εναλλακτικές όπως η matcha, που την ανακάλυψε η φίλη Gianna..
 #132446  από Rafael
 Τετ Ιαν 08, 2020 8:51 am
Σ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση ,μάλλον επειδή παρακολουθούσα κ γω όλες αυτές τις προτεινόμενες διατροφές μπερδεύτηκα . Επιπλέον όντως στο θέμα αυτό ο νευρολόγος μου είπε να τρώω ότι θέλω στα πλαίσια μιας μεσογειακης διατροφής.Θελω όμως,όπως όλοι μας,να βοηθήσω το σώμα μου όσο γίνεται περισσότερο και πιστεύω ότι εδώ υπάρχουν οι άνθρωποι που μπορούν να με συμβουλεψουν σωστά . ευχαριστω και πάλι :emojis-9:
 #132450  από Aguilar
 Πέμ Ιαν 09, 2020 1:46 am
Να 'σαι καλά Rafael.. Κυκλοφορεί πολύ πληροφορία, η περισσότερη είναι για πέταμα :emojis-1:
Επιστημονικά, φαίνεται πως λίγα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει.. Σήμερα μάλιστα επισκέφθηκα νευρολόγο σούπερ ντούπερ εξ Αμερικής (210€ ούτε ο Κυλ δεν νομίζω να παίρνει) και μου είπε για Μεσογειακή και αυτός. Επίσης, μου πέταξε όλα τα συμπληρώματα στο καλάθι των αχρήστων: κουρκουμίνη, γκίνγκο, ω3, ρεσβερατρόλη - επειδή οι πρόσφατες διπλές τυφλές μελέτες απέδειξαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία θετική επίπτωση στον άνθρωπο (η ρεσβερατρόλη συγκεκριμένα έχει λέει στα ποντίκια, αλλ' όχι στον άνθρωπο). Εγώ βέβαια θα συνεχίσω να τα παίρνω καλού-κακού :emojis-12:
Επιστρέφοντας στις τροφές, μπορεί σε έναν π.χ. η γλουτένη να μην προκαλεί αυτοάνοσα, αλλά αν μπορούμε να την αποφύγουμε είμαστε πιο σίγουροι. Υπάρχει και η λύση διατροφολόγου και γενετικών εξετάσεων (ενδεχομένως με αμφίβολη αξιοπιστία). Καλό πάντως είναι να μην αποκλείουμε ολόκληρες διατροφικές ομάδες χωρίς καθοδήγηση, γιατί αυτή η πρακτική ενέχει κινδύνους. Τα στανταράκια φαίνεται πως είναι τα πολλά λαχανικά, ει δυνατόν ωμά και πάντα καλά πλυμένα, φρούτα με μέτρο λόγω της φρουκτόζης, ψάρια με μέτρο λόγω υδραργύρου και αποφυγή ιχθυοτροφείων, λίγα κρέατα και γενικά λίγο φαγητό. Η διαλειμματική νηστεία, στην οποία αναφέρθηκα, υποτίθεται ότι περιορίζει την αυξητική ορμόνη και δημιουργεί νέα νευρωνικά κύτταρα.
 #132452  από Rafael
 Πέμ Ιαν 09, 2020 12:24 pm
210???τζάμπα πράμα δηλαδή.. χαχαχα!! ευχαριστώ πάρα πολύ αguilar μου.. φαίνεται ότι όντως θ αποκτήσω το κορμί των ονείρων μου τελικά..κ αν μπορώ να το κουνάω κιόλας τότε χαλάλι όλοι οι περιορισμοί.. ευχομαι καλή πορεία και μια ζωή όμορφη για όλους μας :emojis-4: ..και να είσαι εδώ τριγύρω γτ όλο απορίες μου προκύπτουν :emojis-12:
 #132453  από soula
 Πέμ Ιαν 09, 2020 2:48 pm
Καλησπερα
Για τον καφε που ρωτησες εχω να σου πω οτι τον εχω κοψει πανω απο μηνα και η αληθεια ειναι οτι νοιωθω πολυ πιο ξεκουραστα.
 #132454  από Rafael
 Πέμ Ιαν 09, 2020 6:40 pm
Κ γω έναν τη βδομάδα κ αν πλέον φίλη .. παρήγγειλα όμως matcha που πρότειναν τα παιδιά..ελπίζω να μη είναι δηλητήριο :emojis-13:
 #132455  από Στάθης
 Πέμ Ιαν 09, 2020 8:40 pm
Rafael έγραψε: Πέμ Ιαν 09, 2020 6:40 pm Κ γω έναν τη βδομάδα κ αν πλέον φίλη .. παρήγγειλα όμως matcha που πρότειναν τα παιδιά..ελπίζω να μη είναι δηλητήριο :emojis-13:

Προσωπική Συνταγή:

1. Βάλε μια κούπα γάλα από φουντούκιαμυγδάλου) σε μπρίκι και ζέστανέ το αρκετά χωρίς να βράσει.
2. Βάλε μια κουταλίτσα matcha (σχετικά μικρή ποσότητα 1/3 κ.γλυκού) στο μπρίκι.
3. Με ένα μιξεράκι χτύπα το μείγμα να δέσει για 20 δευτερόλεπτα.
4. Άδειασε το μείγμα στην κούπα.
5. Πρόσθεσε λίγο κρόκο κοζάνης (πασπάλισε) πάνω στον αφρό.

Δοκιμασμένο !!! Ίσως ο πιο γευστικός τρόπος απόλαυσης του matcha !!
 #132456  από Rafael
 Πέμ Ιαν 09, 2020 9:49 pm
Το λάτρεψα!!!θα το δοκιμάσω όταν το παραλάβω κ θα σας πω εντυπώσεις... παρεπιπτόντως παρήγγειλα το matcha ninja απ' τα πολλά που διάβασα και πάλι...αν έχετε πρόταση η συμβουλη για κάτι άλλο παρακαλώ ξεμπερδεψτε με και πάλι.. ευχαριστω Στάθη μου :emojis-1:
 #132457  από Rafael
 Δευ Ιαν 13, 2020 4:50 pm
Καλησπέρα συναθλητές!! :smile-muscle: παρέλαβα το matcha και έχω να πω ότι σκέτο οκ ναι πίνεται αλλά σαφώς δε ξετρελαθηκα..ως συστατικό σε διάφορα smoothies όμως καθως κ με τη συνταγή του Στάθη μου άρεσε πάρα πολύ... ομολογώ ότι μου δίνει μια ενέργεια σαν αυτή του καφέ κ για αυτό κ μόνο χαλάλι τα λεφτά του ...φιλιά σ όλους !!