Να 'σαι καλά Rafael.. Κυκλοφορεί πολύ πληροφορία, η περισσότερη είναι για πέταμα
Επιστημονικά, φαίνεται πως λίγα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει.. Σήμερα μάλιστα επισκέφθηκα νευρολόγο σούπερ ντούπερ εξ Αμερικής (210€ ούτε ο Κυλ δεν νομίζω να παίρνει) και μου είπε για Μεσογειακή και αυτός. Επίσης, μου πέταξε όλα τα συμπληρώματα στο καλάθι των αχρήστων: κουρκουμίνη, γκίνγκο, ω3, ρεσβερατρόλη - επειδή οι πρόσφατες διπλές τυφλές μελέτες απέδειξαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία θετική επίπτωση στον άνθρωπο (η ρεσβερατρόλη συγκεκριμένα έχει λέει στα ποντίκια, αλλ' όχι στον άνθρωπο). Εγώ βέβαια θα συνεχίσω να τα παίρνω καλού-κακού
Επιστρέφοντας στις τροφές, μπορεί σε έναν π.χ. η γλουτένη να μην προκαλεί αυτοάνοσα, αλλά αν μπορούμε να την αποφύγουμε είμαστε πιο σίγουροι. Υπάρχει και η λύση διατροφολόγου και γενετικών εξετάσεων (ενδεχομένως με αμφίβολη αξιοπιστία). Καλό πάντως είναι να μην αποκλείουμε ολόκληρες διατροφικές ομάδες χωρίς καθοδήγηση, γιατί αυτή η πρακτική ενέχει κινδύνους. Τα στανταράκια φαίνεται πως είναι τα πολλά λαχανικά, ει δυνατόν ωμά και πάντα καλά πλυμένα, φρούτα με μέτρο λόγω της φρουκτόζης, ψάρια με μέτρο λόγω υδραργύρου και αποφυγή ιχθυοτροφείων, λίγα κρέατα και γενικά λίγο φαγητό. Η διαλειμματική νηστεία, στην οποία αναφέρθηκα, υποτίθεται ότι περιορίζει την αυξητική ορμόνη και δημιουργεί νέα νευρωνικά κύτταρα.