• Η δίαιτα μιμητικής νηστείας μελετήθηκε ως πιθανή θεραπεία με MS

  • Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
 #132169  από Στάθης
 Τετ Οκτ 30, 2019 12:01 pm
Ερευνητές στην Καλιφόρνια εξέτασαν μια δίαιτα που περιλαμβάνει την κατανάλωση του μισού συνήθους αριθμού θερμίδων για τρεις ημέρες σε κάθε επτά. Όταν τα ποντίκια με μια ασθένεια παρόμοια με την MS τρέφονταν με τη δίαιτα για τρεις εβδομάδες, εμφάνισαν βελτιώσεις στα συμπτώματά τους σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που διατήρησε τη συνήθη διατροφή τους.
055fa35139606bb7b939f977ff18e048.jpg
055fa35139606bb7b939f977ff18e048.jpg (28.63 KiB) Προβλήθηκε 2840 φορές
Η ανάλυση έδειξε ότι τα ποντίκια στη δίαιτα είχαν χαμηλότερα επίπεδα κυτοκινών (ουσίες που απελευθερώθηκαν από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) που σχετίζονται με φλεγμονή και περισσότερα κύτταρα (κύτταρα Τ) που σχετίζονται με βελτιωμένη ανοσολογική λειτουργία. Η διατροφή προστατεύει επίσης τα κύτταρα που δημιουργούν μυελίνη και ενθάρρυνε την αναγέννηση του προστατευτικού στρώματος γύρω από τα νεύρα.

Ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη έξι μηνών, στην οποία συμμετείχαν 60 άτομα με υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, κυρίως για να ελέγξουν την ασφάλεια της διατροφής. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ακολουθώντας διαφορετικές δίαιτες:

- δίαιτα που μιμούνται τη νηστεία την πρώτη εβδομάδα, ακολουθούμενη από μεσογειακή διατροφή για το υπόλοιπο της μελέτης
- δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (κετογόνο)
- ομάδα ελέγχου με τη συνήθη διατροφή τους

Στα 48 άτομα που ολοκλήρωσαν τη δοκιμή, τα άτομα με δίαιτα νηστείας-μίμησης και κετογόνου εμφάνισαν μια «ήπια βελτίωση» στην αναπηρία που μετρήθηκε με την κλίμακα EDSS και επίσης ανέφεραν υψηλότερες βαθμολογίες σε μέτρα ποιότητας ζωής.

https://www.mstrust.org.uk/news/news-ab ... -treatment