• Νευρογέννηση

  • Ολιστική προσέγγιση και εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων για την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ολιστική προσέγγιση και εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων για την σκλήρυνση κατά πλάκας.
 #130939  από Στάθης
 Σάβ Ιαν 12, 2019 12:16 pm
Στα 16 περίπου χρόνια περίπατό μου στον κόσμο της ΣΚΠ, βιωματικά είχα και έχω την εντύπωση ότι η Υγεία των νεύρων μας είναι πολύ πιο κοντά στην Αλήθεια της πολλαπλής σκλήρυνσης από 'τι π.χ. το προβληματικό ανοσοποιητικό.

Τα νεύρα μας, στην Καρδιά τους, δηλαδή στο Κεντρικό Νευρικό μας Σύστημα (ΚΝΣ), έχω την εντύπωση ότι είναι το μόνο θα έπρεπε να προβληματίζει το ιατρικό κατεστημένο. Η Υγεία του. Οι ποιότητα της καθημερινής μας ζωής χαρακτηρίζει και την ποιότητα το ΚΝΣ μας και ακολούθως του οργανισμού μας γενικότερα. Στο δια ταύτα, εστιάζοντας σε δύο πράγματα (μετά το καμπανάκι της διάγνωσης), πιστεύω μπορεί κανείς να αλλάξει την πορεία της πολλαπλής σκλήρυνσης προς Θετική κατεύθυνση.

Πρώτον εστιάζοντας καθαρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
Δεύτερον εστιάζοντας στο ότι το ΚΝΣ έχει σημαντικές δυνατότητες πλαστικότητας, Ευελιξία Αναγέννησης.


Η νευρογένεση είναι η γέννηση νέων νευρώνων από νευρικά βλαστικά ή προγονικά κύτταρα στον εγκέφαλο. Παλιότερα θεωρήθηκε ότι ο αριθμός των νευρώνων ήταν καθορισμένος μετά την ανάπτυξη του εγκέφαλου, χωρίς να μπορούν να αναδιπλασιαστούν. Τη δεκαετία του 1990 σε ευρύ κλινικές μελέτες, παρατηρήθηκε η Νευρογένεση στους εγκεφάλους ανθρώπων, άλλων πρωτευόντων και άλλων ειδών που οδήγησαν στην ευρεία επιστημονική αποδοχή της Νευρογένεσης.

Υπάρχουν διάφοροι γνωσιακή-συμπεριφοριστική, περιβαλλοντικοί, φαρμακολογικοί και βιοχημικοί παράγοντες που επηρεάζουν αυτή τη διαδικασία, πολλοί από τους οποίους έχουμε μεγάλη δύναμη να επηρεάσουμε. Η Νευρογένεση συνδέεται επίσης με αλλαγές στη νευροπλαστικότητα, η οποία αναφέρεται σε αλλαγές στις συνάψεις και τις νευρικές οδούς στον εγκέφαλο.

Η Νευρογένεση έχει βρεθεί να εμφανίζεται σε δύο περιοχές του εγκεφάλου, την υποκοιλιακή ζώνη και τον ιππόκαμπο.

Το τελευταίο μέρος του εγκεφάλου παίζει βασικό ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη και οι αλλαγές έχουν συνδεθεί με μια ποικιλία γνωστικών παθολογιών όπως το άγχος, η κατάθλιψη, ο εθισμός και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον. Μείωση του όγκου του ιππόκαμπου παρατηρήθηκε σε ασθενείς με κατάθλιψη και άλλες γνωστικές διαταραχές.

Για να αναστρέψουμε αυτή τη διαδικασία πρέπει να αξιοποιήσουμε την νευρογένεση.

Παραδειγματικά, η 16χρονη εμπειρία μου έχει δείξει εμφανή δείγματα Νευρογένεσης, σαν συμπτώματα πολλών χρόνων δεν υπάρχουν πια (π.χ. 7 χρόνια μουδιάσματα στα κάτω ακρα, Lhermitte's Sign κτλ.). Ο ρυθμός καλών πρακτικών που οδήγησαν σε αυτήν την καλυτέρευση δεν έχει τόσο σχέση με φάρμακα (μάλλον έχει σχέση με τη απομάκρυνση από αυτά) συνοψίζεται στα εξής στοιχεία:

ΑΣΚΗΣΗ

Η καρδιαγγειακή άσκηση, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η προπόνηση, οι διατάσεις, φυσιοθεραπείες και η γιόγκα είναι αποτελεσματικοί τρόποι ενίσχυσης της Νευρογενέσεως. έρχονται με μια τεράστια σειρά από οφέλη για την υγεία για το μυαλό και το σώμα και είναι επίσης σημαντικές αγχολυτικές πρακτικές. Οι ενδορφίνες παράγονται ενεργώντας ως ισχυρό αντίδοτο στην κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

Αυξάνει επίσης τις ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, οι οποίες επίσης φαίνεται να έχουν εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στη Νευρογένεση και να λειτουργούν ως ρυθμιστικό μέσο έναντι των επιπτώσεων του ψυχολογικού στρες. Αυτό είναι όλο και πιο σημαντικό καθώς γερνάμε και ακολούθως γερνάει το ΚΝΣ μας.

ΔΙΑΙΤΑ

Η διατροφή διαδραματίζει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και την Νευρογένεση. Υπάρχουν τόσα και τόσα που έχουν γραφεί, βιβλία, πρωτόκολλα διατροφικά που διαχειρίζονται με επιτυχία την ΣΚΠ σύμφωνα με διατροφικές φιλοσοφίες που αποδεικνύεται ότι έχουν Αξία Θεραπείας και Νευρογένεσης μέσα από τις μαρτυρίες ασθενών.

Για παράδειγμα, η υπερβολική ραφιναρισμένη ζάχαρη έχει επιζήμια επίδραση στον εγκέφαλο και πρέπει να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα όταν είναι δυνατόν. Ο εγκέφαλος είναι 60% λίπος και τα σωστά λιπαρά είναι απαραίτητα για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά την Νευρογένεση, με πλούσιες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών και ορισμένων φυτικών ελαίων (όπως λινέλαιο, κάνναβη κτλ.). Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξύ είναι ένα σημαντικό δομικό συστατικό του εγκεφάλου και πολλά άλλα μέρη του σώματος.

Η Κουρκουμίνη είναι επίσης πασίγνωστη για την ΣΚΠ σαν η κύρια δραστική ουσία που αυξάνει τα αντιφλεγμονώδη επίπεδα του οργανισμού μας, ενώ δρα και ως αντικαταθλιπτικό με ισοδύναμη αποτελεσματικότητα με φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά χωρίς τις παρενέργειες τους.

Swank Diet, Terry Wahls Diet, Best Bet Diet, Weston Price Paleo Diet, κ.α. οι πληροφορίες για Διετικές φιλοσοφίες πλούσιες, ανεκτίμητες, ΣΩΤΗΡΙΕΣ.

ΠΝΕΥΜΑ

Υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο σύνολο επιστημονικών στοιχείων που υποστηρίζουν τα οφέλη της Πνευματικής Φώτισης. Έχει βρεθεί ότι οδηγεί σε αύξηση της πυκνότητας της γκρίζας ύλης σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου. Δεν απαιτεί καμία πίστη στη βουδιστική ή άλλη θρησκευτική ή πνευματική διδασκαλία για να είναι αποτελεσματική, απλά απαιτεί η Φιλοσοφία της Ζωής μας να είναι σε πλήρη συνάρτηση με το Παρόν, το Τώρα μας με Θετικό πρόσημο, με συμμαχική Τάση.

Επίσης η συνειδητή Νηστεία ανά χρονικά διαστήματα (από πάθη και άλλα συναφή) έχει συνδεθεί με πολλές ευεργετικές αντιοξειδωτικές λειτουργίες και βελτιωμένη λειτουργία μνήμης, με τον εγκέφαλο να ανταποκρίνεται στο στρες της νηστείας μέσω της αύξησης της Νευρογένεσης.

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Μια ποικιλία παραγόντων του τρόπου ζωής μας επηρεάζει σημαντικά την Νευρογένεση. Μερικά παραδείγματα...

Η στέρηση ύπνου μειώνει την Νευρογένεση του ιππόκαμπου. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του εγκεφάλου και η μακροχρόνια στέρηση του ύπνου είναι εξαιρετικά επιζήμια για τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η έκθεση στο ηλιακό φως είναι γνωστή για το ρόλο της στην αύξηση της βιταμίνης D, αλλά επίσης αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και την έκφραση του GDNF στον εγκέφαλο. Η έκθεση στο ηλιακό φως έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο προάγοντας την Νευρογένεση.
Η σεξουαλική εμπειρία είναι ευεργετική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών που αισθάνονται καλά, ενώ προάγει την Νευρογένεση.
Ένα υγιές περιβάλλον έχει επίσης βρεθεί ότι έχει θετική επίδραση στη Νευρογένεση, αυξάνοντας τα ποσοστά επιβίωσης και βοηθώντας στην ενσωμάτωση νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο.

...

Υπάρχουν ακόμη πολλά που παραμένουν άγνωστα σχετικά με τις διαδικασίες Νευρογένεσης και του λειτουργικού ρόλου που παίζει. Έχουμε τη δύναμη να επηρεάσουμε αυτήν την καταπληκτική διαδικασία και μπορεί να δράσουμε για να κρατήσουμε την κατάθλιψη, το άγχος και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες μακριά, επιτρέποντας παράλληλα τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου όσο ωριμάζουμε.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο, νέα κύτταρα στον εγκέφαλο δεν πρόκειται να μας προκαλέσουν κακό, σε αντίθεση με τα νέα blockbuster φάρμακα που όλο και προβληματίζουν περισσότερο.

...

Ευχές μου
tips.jpg
tips.jpg (61.2 KiB) Προβλήθηκε 10583 φορές
 #132586  από Στάθης
 Παρ Φεβ 14, 2020 11:22 am
 #133446  από Denia123
 Παρ Ιαν 15, 2021 5:27 am
Καλησπέρα, διάβασα όλο το κείμενο, και συμφωνώ 100% με κάθε λέξη του. Μπήκα στη διαδικασία να φροντίσω κάθε πτηχη της ζωής μου και όντως όλα έφτιαξαν.

Θέλω να ρωτήσω αν. Όλη η κινδυνολογια γύρω απ. Τα rebound των φαρμάκων ισχύει, και ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης;
 #133450  από Στάθης
 Παρ Ιαν 15, 2021 10:10 pm
Denia123 έγραψε: Παρ Ιαν 15, 2021 5:27 am ......
Θέλω να ρωτήσω αν. Όλη η κινδυνολογια γύρω απ. Τα rebound των φαρμάκων ισχύει, και ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης;
Και βέβαια ισχύει.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) ανακοίνωσε για παράδειγμα ότι το Gilenya εμπεριέχει αυτό το κίνδυνο:

https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-a ... fingolimod

Επίσης το Tysabri φημίζεται για το Rebound effect, μάλιστα ήταν κάτι που ο ίδιος γεύτηκα μετά από 5 μήνες θεραπεία με τον εν λόγο φάρμακο.

Ο τρόπος αντιμετώπισης συνήθως είναι η λήψη κορτιζόνης για ένα συγκεκριμένο διάστημα για να βοηθηθεί το σώμα.
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης κατά την άποψή μου βέβαια είναι η αποφυγή τέτοιων φαρμάκων που αποδεδειγμένα εμπεριέχουν αυτών τον πολύ σοβαρό κίνδυνο.
 #133487  από Denia123
 Δευ Ιαν 25, 2021 11:53 pm
Στάθης έγραψε: Παρ Ιαν 15, 2021 10:10 pm
Denia123 έγραψε: Παρ Ιαν 15, 2021 5:27 am ......
Θέλω να ρωτήσω αν. Όλη η κινδυνολογια γύρω απ. Τα rebound των φαρμάκων ισχύει, και ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης;
Και βέβαια ισχύει.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) ανακοίνωσε για παράδειγμα ότι το Gilenya εμπεριέχει αυτό το κίνδυνο:

https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-a ... fingolimod

Επίσης το Tysabri φημίζεται για το Rebound effect, μάλιστα ήταν κάτι που ο ίδιος γεύτηκα μετά από 5 μήνες θεραπεία με τον εν λόγο φάρμακο.

Ο τρόπος αντιμετώπισης συνήθως είναι η λήψη κορτιζόνης για ένα συγκεκριμένο διάστημα για να βοηθηθεί το σώμα.
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης κατά την άποψή μου βέβαια είναι η αποφυγή τέτοιων φαρμάκων που αποδεδειγμένα εμπεριέχουν αυτών τον πολύ σοβαρό κίνδυνο.

Από τη στιγμή που έχει γίνει η διαδικασία τώρα φαντάζομαι πρεπει να κάνω υπομονή μεχρι να γίνει το ξέβγαλμα που λενε και οι γιατροί. Δεν υπάρχει κάποια πρόταση ως προς τη θωράκιση έτσι;
 #133851  από passenger69
 Τρί Μάιος 11, 2021 1:06 pm
Ακριβώς αυτό προβληματίζει και μένα, και εγώ κάνω αγωγή με gilenya και σκέφτομαι τι θα γίνει όταν κάποια στιγμή το σταματήσω. Σε όλους όσους παίρνουν τέτοια φάρμακα συμβαίνει το rebound effect η κάποιο ποσοστό;;;;