• Μερικές ερωτήσεις

  • Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #126413  από St3lla
 Πέμ Φεβ 09, 2017 11:01 am
Καλημέρα. Είμαστε τελείως καινούριοι στο θέμα της σκλήρυνσης γι' αυτό θα ήθελα τη βοήθεια σας. Ο άντρας μου πριν μια βδομάδα τελείως ξαφνικά είχε δυσαρθρία που κράτησε μια βδομάδα
. Υποθέσαμε πως ειναι απο φοβερο αγχος γιατι περάσαμε εναν πολυ δυκολο μήνα. Αλλα πήγαμε σε νευρολόγο ο οποίος μας έγραψε μαγνητική εγκεφάλου.
Η μαγνητική έδειξε πιθανή σκλήρυνση με πολυ πολυ μικρές εστίες αλλα χωρις καμια ενεργή! Οπότε μας είπε πως ήταν απο το άγχος και να το ξεχάσουμε.
Πήγαμε όμως και για δεύτερη γνώμη σε εναν πολυ μεγάλο γιατρό ειδικό στην σκλήρυνση και μας είπε οτι πιθανόν είναι η ασθένεια. Μας έδωσε να κάνουμε μαγνητική αυχενικής μοίρας και θώρακα. Αλλα είπε πως ακόμα και αν δείξουν κι αυτες κατι δε θα πάρει κάποια θεραπεία μέχρι να εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα.
Ερωτήσεις!
Πως γίνεται να είναι η ασθένεια χωρίς καμιά ενεργή εστία;
Η δυσαρθρία μπορεί να είναι πρώτο σύμπτωμα της ασθένειας; Γιατι διαβάζω μουδιασματα και προβλήματα όρασης αλλα όχι πρωτο σύμπτωμα πρόβλημα ομιλίας.
Αν είναι η ασθένεια και η δυσαρθρία οφείλεται σε αυτήν γιατι δεν ξεκινάμε αμέσως θεραπεία αλλά περιμένουμε κάποιο επόμενο επεισόδιο;;;
Σας ευχαριστώ πολυ!!!!!!
 #126427  από Στάθης
 Πέμ Φεβ 09, 2017 8:51 pm
Γεια σου Στέλλα.

Να αρχίσω από το τέλος της ανάρτησής σου ως προς το γιατί "δεν ξεκινάμε αμέσως θεραπεία αλλά περιμένουμε κάποιο επόμενο επεισόδιο".

Δεν υπάρχει "θεραπεία" για την ασθένεια, παρά μόνο φαρμακευτικές αγωγές, αγωγές οι οποίες μερικές φορές πάνε καλά, άλλες είναι μέτριες, άλλες κάκιστες, άλλες γεμάτο παρενέργειες και άλλες ρίσκο αν πιάσουν τον ασθενή ή τον στείλουν στα τάρταρα.

Η απεικόνιση της πάθησης γίνεται με μαγνητική ως προς τις πλάκες, δηλαδή τις εστίες που ανιχνεύει. Δλδ δεν παίζει ρόλο η ενεργή εστία ως προς την διάγνωση, αλλά ο αριθμός των εστιών (ενεργών ή ανενεργών) σε σχέση και με την κλινική εικόνα, αλλά και με την παρακέντηση.

Εγώ θεωρώ καλό το ότι ο πρώτο γιατρός δεν έδωσε φάρμακα, αλλά σίγουρα ο άντρας σου θα πρέπει να δουλέψει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του για να μην χρειαστεί ποτέ φάρμακα, δλδ να μετριάσει αλκοόλ αν πίνει, το κάπνισμα είναι σοβαρό θέμα αν καπνίζει, καλύτερη διατροφή, ελαφριά καθημερινή άσκηση, επίσης το συσσωρευμένο άγχος (στρες) δημιουργεί πολλά προβλήματα, όπως και οι φοβίες, οπότε π.χ. η λήψη του βοτάνου Rhodiola Rosea μπορεί να βοηθήσει ή οτιδήποτε άλλο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, το πρώτο σύμπτωμα της σκλήρυνσης μπορεί να είναι οτιδήποτε νευρολογικό στο σώμα μας, από μουδιάσματα, κώφωση, δυσαρθρία, οπτική νευρίτιδα, κινητικά, δυνατοί πονοκέφαλοι, σπαστικότητα, εκατοντάδες συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν ανάλογα του που βρίσκονται οι εστίες στον εγκέφαλο.

Σας εύχομαι καλή δύναμη και για οτιδήποτε μην διστάσετε να ρωτάτε, γιατί οι εμπειρικές γνώσεις δημιουργούν καλή κατεύθυνση σε οποιαδήποτε ασθένεια.
 #126447  από St3lla
 Παρ Φεβ 10, 2017 11:20 am
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Η αλήθεια είναι πως το άγχος είναι το χειρότερο στις ζωές ολων μας.
Η ηλικία παίζει ρόλο στην εξέλιξη της ασθένειας;
Διαφορετικό δλδ ειναι να το εμφανίσει κάποιος στα 20 και διαφορετικό στα 35;; (στη δική μας περίπτωση)
Και κατα τη διάρκεια της έξαρσης της ασθένειας μπορεί το σύμπτωμα να διορθώνεται και να χειροτερεύει ή παραμένει το ιδιο για μια βδομάδα πχ?
Καλή δύναμη σε όλους!
 #126449  από Στάθης
 Παρ Φεβ 10, 2017 1:22 pm
St3lla έγραψε:Η ηλικία παίζει ρόλο στην εξέλιξη της ασθένειας;
Η ηλικία παίζει ρόλο στην εξέλιξη της ασθένειας, περισσότερο από την άποψη ότι το σώμα αργεί σε χρόνο να αναρρώνει, όχι μόνο από τις υποτροπές της ασθένειας, αλλά και από ένα κοινό κρυολόγημα.

Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση όμως ότι η ηλικία καταδικάζει τον ασθενή, και αυτό διότι η ασθένεια έχει πολλές μορφές, με την χειρότερη από αυτή να είναι όταν τα πρώτα συμπτώματα ή οι υποτροπές έχουν σχέση με σοβαρά κινητικά προβλήματα, κάτι που στην περίπτωσή σας δεν ισχύει.

Επίσης εννοείται ότι μπορεί να ακολουθήσει ένα υγιεινό τρόπο ζωής, που να βελτιώσει κατά πολύ την εξέλιξη της πάθησης, και σε αυτό η ηλικία μπορεί να βοηθήσει από την άποψη της ωριμότητας που μπορεί να συρρέει στις πράξεις μετέπειτα της διάγνωσης ή συμπτωματολογίας.
St3lla έγραψε:Και κατα τη διάρκεια της έξαρσης της ασθένειας μπορεί το σύμπτωμα να διορθώνεται και να χειροτερεύει ή παραμένει το ιδιο για μια βδομάδα πχ?
Σε μένα προσωπικά ο μήνας ήταν ο μέσος όρος των εξάρσεων με την πρώτη εβδομάδα να είναι η διάρκεια χειροτέρευσης και οι υπόλοιπες τρεις η διάρκεια βελτίωσης.

Πιστεύω σε μια έξαρση, με την κατάλληλη υποστήριξη από τον ασθενή, όπως καλή ξεκούραση, διατροφή, θετική ψυχολογία, λήψη αντιφλεγμονώδες κορτιζόνης ή μεγάλης ποσότητας κουρκουμά μπορεί να ηρεμήσει γρήγορα. Γενικά η διάρκεια έχει να κάνει με την ένταση της υποτροπής, την συμπτωματολογία και την δράση και ψυχολογία του ασθενή, όπου μια κάκιστη ψυχολογία επιμηκύνει αρκετά την ανάρρωση έχω παρατηρήσει.
 #127151  από St3lla
 Κυρ Μαρ 05, 2017 8:47 am
Καλημέρα!Καναμε μαγνητική αυχενικής θωρακικής μοίρας και βγήκαν καθαρές.Καμία εστία!
Μπορει να ειναι σκπ χωρις εστιες αλλου περα απο το κεφάλι?
Ο γιατρος θα τις δει μεσα στη βδομάδα...Να χαρούμε ή να κρατάμε μικρό καλάθι?
 #127154  από new_angel
 Κυρ Μαρ 05, 2017 3:35 pm
St3lla έγραψε:Καλημέρα!Καναμε μαγνητική αυχενικής θωρακικής μοίρας και βγήκαν καθαρές.Καμία εστία!
Μπορει να ειναι σκπ χωρις εστιες αλλου περα απο το κεφάλι?
Ο γιατρος θα τις δει μεσα στη βδομάδα...Να χαρούμε ή να κρατάμε μικρό καλάθι?
Στην ιδια φαση ειμαι και εγω περιμενω τα αποτελεσματα της παρακεντισης κτλ..αλλα με οπτικη νευριτιδα...με πολυ μικρες εστιες οπως ακριβως στην περιπτωση σας....εγω εχω να πω πως απο τοτε που επεσε το ζητιμα της σκληρινσης στο τραπεζι...εκοψα μαχαιρι το τσιγαρο μετα απο λιγες μερες οπως και βλαβερες τροφες συνηθειες...εβαλα φρουτα σαλατες και ψαρια στην ζωη μ εκοψα τον καφε ζαχαρι και αλατι και αρχισα τα αφεψημα πχ πρασινο τσαι ματζουρανα, χαμομιλη, μια στις 2 μερες περνω μια καψουλα κουρκουμα, και καθε βραδυ προσπαθω να περπαταω 1 ωρα σε γρηγορο ρυθμο....περνω βιταμινη d και β και μια κουταλια λαδι σολομου σε μικρες ποσοτητες και λογικες σε ολα, μια φορα μονο την εβδομαδα τρωω κρεας κοκκινο και το καταευχαριστιεμαι...γιατι δεν το τρωω καθε μερα οπως παλια, φυσικα εκοψα στο 90% αλαντικα πατατακια μπεργκερ γυρους λευκο ψωμι κτλ. Δηλαδη πολες φορες λογο κοινωνικων και επαγγελαμτικων υποχρεωσεον πρεπει να φαω εξω τοτε το κανω!!! Αλλα με προσοχη και με μετρο.

Τολμω να πω οτι τον πρωτο καιρο μου κακοφαινοταν και ηταν πολυ ασχημα τωρα μπορω και λεω τι βλακας ειμουν τοσο καιρο και τσα χρονια που δεν εκανα τιποτα απο αυτα!!!!

Ανεξαρτητος διαγνωσης που την περιμενω απο μερα σε μερα...εγω θα προσπαθησω να συνεχισω να ζω ετσι!!!

Στο θεμα του ανχους...παραιτηθικα σπο την παλαια σκατοδουλεια που ειχα....και τωρα ειμαι σε αλλη με ποιο ανθρωπινες συνθηκες!!! Οτι ανχος εχω απο την καινουρια δουλεια φευγει το βραδυ με το περπατημα και ασκηση και με ποιοτικο χρονο με την γυναικα μου.
 #127164  από litsa
 Δευ Μαρ 06, 2017 12:07 am
όντως βοηθάνε αυτά όλα!! :emojis-1: :emojis-1: :emojis-1:
 #127170  από Στάθης
 Δευ Μαρ 06, 2017 11:20 am
new_angel έγραψε:... και λεω τι βλακας ειμουν τοσο καιρο και τσα χρονια που δεν εκανα τιποτα απο αυτα!!!
Η ΣΚΠ έρχεται στην ζωή μας για κάποιο σοβαρό πνευματικό λόγο. Η πλειοψηφία των ασθενών ή οικογενειών αυτών, δυστυχώς δεν βρίσκουν ποτέ τον λόγο. Βλέπουν τα γεγονότα να ξετυλίγονται εχθρικά και η σχέση τους με την Ζωή γίνεται εχθρική και δυσοίωνη. Ακόμα χειρότερα, περιμένουν για την θαυματουργή "θεραπεία" κάπου εκεί έξω.

Η Θεραπεία μας είναι Εδώ, Τώρα όχι σε κάποιο φάρμακο ή κάποιο σούπερ γιατρό, αλλά στο πως αλλάζουμε τον εαυτό μας (προσωπικά ή και οικογενειακά) σε σχέση με τα μηνύματα που δεχόμαστε από μια "πάθηση" που οι ίδιοι φέραμε στην ζωή μας ή στην οικογένειά μας για το Ξύπνημα και την ποιοτικότερη συνειδητότητά μας σε όλα τα γεγονότα που ξετυλίγονται μέσα και έξω μας. Το Ξύπνημά μας μπορεί να εσωκλείει προσωρινά γεγονότα όπως π.χ. ένα βραχυπρόθεσμο φάρμακο η γνωριμία ενός σούπερ γιατρού αλλά δεν είμαστε εγωιστικά καθηλωμένοι σε αυτά, είτε αλυσοδεμένοι.

new_angel χαίρομαι που άδραξες την ευκαιρία να αλλάξεις πράγματα προς την πνευματική σου εξέλιξη, καρπός αγάπης για όλη την οικογένεια η συμμαχική σου αντίληψη με μία πάθηση που ο μόνος λόγος ύπαρξής της είναι ακριβώς αυτό: "Να δούμε τα στραβά μας και να βάλουμε τα γυαλιά μας".

Πόσο πιο όμορφη μπορεί να γίνει η ζωή μας, και πάντα ισχύει "το κάλλιο αργά παρά ποτέ" στην κατάστασή μας, μάλιστα όσο πιο χτυπημένοι είμαστε από την νόσο, τόσο μεγαλύτερη πνευματική ενέργεια μας διέπει όταν υπερβούμε την σκέψη των σωματικών περιορισμών, τις αρνητικές σκέψεις, κακόβουλες πράξεις και μίζερες συμπεριφορές, ώστε να ξετυλίξουμε την Θαυματουργές Δυνάμεις που συντελούνται από μέσα προς τα έξω μας.

Υπάρχουν "Πνεύματα" που το αποδεικνύουν καθημερινά.

https://www.youtube.com/watch?v=occdEf85X7s
 #127195  από Tita
 Τρί Μαρ 07, 2017 8:35 pm
St3lla έγραψε:Καλημέρα. Είμαστε τελείως καινούριοι στο θέμα της σκλήρυνσης γι' αυτό θα ήθελα τη βοήθεια σας. Ο άντρας μου πριν μια βδομάδα τελείως ξαφνικά είχε δυσαρθρία που κράτησε μια βδομάδα
. Υποθέσαμε πως ειναι απο φοβερο αγχος γιατι περάσαμε εναν πολυ δυκολο μήνα. Αλλα πήγαμε σε νευρολόγο ο οποίος μας έγραψε μαγνητική εγκεφάλου.
Η μαγνητική έδειξε πιθανή σκλήρυνση με πολυ πολυ μικρές εστίες αλλα χωρις καμια ενεργή! Οπότε μας είπε πως ήταν απο το άγχος και να το ξεχάσουμε.
Πήγαμε όμως και για δεύτερη γνώμη σε εναν πολυ μεγάλο γιατρό ειδικό στην σκλήρυνση και μας είπε οτι πιθανόν είναι η ασθένεια. Μας έδωσε να κάνουμε μαγνητική αυχενικής μοίρας και θώρακα. Αλλα είπε πως ακόμα και αν δείξουν κι αυτες κατι δε θα πάρει κάποια θεραπεία μέχρι να εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα.
Ερωτήσεις!
Πως γίνεται να είναι η ασθένεια χωρίς καμιά ενεργή εστία;
Η δυσαρθρία μπορεί να είναι πρώτο σύμπτωμα της ασθένειας; Γιατι διαβάζω μουδιασματα και προβλήματα όρασης αλλα όχι πρωτο σύμπτωμα πρόβλημα ομιλίας.
Αν είναι η ασθένεια και η δυσαρθρία οφείλεται σε αυτήν γιατι δεν ξεκινάμε αμέσως θεραπεία αλλά περιμένουμε κάποιο επόμενο επεισόδιο;;;
Σας ευχαριστώ πολυ!!!!!!
Καλησπέρα και από εμένα.

Καλά κάνεις και το ψάχνεις και παίρνεις τη γνώμη γιατρών. Η δυσαθρία μπορεί να είναι μια ένδειξη ΣΚΠ. Ψάχτο όσο μπορείς. Εγώ ξεκίνησα πριν 3,5 χρόνια με στιγμιαία δυσαρθρία. Μου ερχότανε 3-4 φορές την ημέρα για περίπου ένα μήνα. Οταν έκανα μαγνητική (από μόνη μου) η απάντηση ήταν ότι είχα κάποιες εστίες μη ενεργές. Ταλαιπωρήθηκα μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι εχω ΣΚΠ, πήγα σε αρκετούς γιατρούς, ο καθένα το μακρύ του και το κοντό του, μέχρι ότι είναι λάθος η μαγνητική μου είπαν. Ισως γιατί δεν είχα κάποια συμπτώματα εμφανή. Κατέληξα σε δύο καθηγητές (φοβεροί σαν επιστήμονες αλλά κυρίως σαν άνθρωποι) που εν μέρη η γνωμάτευση του συμπηπτε, παίρνω αγωγή και μέχρι τώρα δεν έχω κάποια υποτροπή.

Στην δική σου περίπτωση εύχομαι να μην είναι τίποτα. Αλλά ψάξε το καλά και εξάντλησε όλες τις πιθανότητες.

Σας εύχομαι ότι καλύτερο. / Οτι χρειαστείς είμαι στη διάθεση σου.
Καλό σου βραδυ.
 #127286  από Still
 Τρί Μαρ 14, 2017 9:26 pm
Γειά σας, ο αριθμός ή η θέση των εστιών (θώρακα, αυχενική μοίρα κλπ.) δε παίζουν πολύ ρόλο, είναι μία ένδειξη που μπορεί να συμβαδίζει ή όχι με την κλινική εικόνα, που θεωρώ ότι είναι πιό σημαντική, αφού μπορούμε να δούμε πολλές περιπτώσεις ασθενών με πολλές εστίες και καμιά δυσμενή εικόνα ή μία εστία με άνθρωπο σε δύσκολη κλινική κατάσταση.

Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης του εαυτού μας, της δραστηριότητάς μας (γυμναστική κλπ.), της διατροφής μας (επεξεργασμένες τροφές κλπ.), της ψυχολογικής μας κατάστασης.
Συνήθως, είτε διότι η σκλήρυνση είναι μία σοβαρή κατάσταση, είτε διότι εξαρτάται απ την κατάσταση εαυτού, τείνουμε να βελτιώνουμε τον εαυτό μας σε όλους αυτούς τους τομείς, και ναί, η ζωή γίνεται καλύτερη λόγω αυτής της αλλαγής.
Ειδικά επειδή συνήθως έρχεται σε μία ηλικία που οι περισσότεροι είμαστε χωρίς γυμναστική, με κακή διατροφή (έστω μόνο οι ώρες φαγητού να είναι κακοί), με ανησυχίες, αγωνίες, βιασύνες κλπ., το κουδουνάκι ότι κάτι δεν πάει καλά εν τέλει μας οφελεί.
Αν είμαστε τυχεροί, έχουμε ένα καλό γιατρό κοντά μας, συμβουλεύουμε παραπάνω τον εαυτό μας και συνεχίζουμε το ταξίδι μας με πταίσματα.

Εν κατακλείδι, θεωρώ την κλινική εικόνα πιό ευκρινή απο τις μαγνητικές (οι οποίες είναι απαραίτητες και εκτιμούνται συνεπικουρικά με άλλες εξετάσεις) και τη στροφή σε βελτιώμενη έκδοση του εαυτού μας ευεργετική.

Καλή τύχη :)