• Το ωφελος της γιογκας στην υγεια!!

  • Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
 #124127  από Ελιζα
 Πέμ Δεκ 22, 2016 8:36 pm
Η γιόγκα είναι μια αρχαία πρακτική που στοχεύει να δημιουργήσει σωματική, ψυχική και πνευματική ευεξία μέσα από ένα συνδυασμό στάσεων (ασάνας), τεχνικές αναπνοής και διαλογισμού.

Οι ακροβατικές πόζες της γιόγκα που κατά καιρούς βλέπουμε δημιουργούν την εντύπωση ότι απευθύνεται μόνο σε εκείνους που διαθέτουν μεγάλη ευλυγισία και ισορροπία. Ωστόσο, όλοι μπορούν να κάνουν μιαν άσκηση γιόγκα (ακόμα και οι έγκυες), κατάλληλα τροποποιημένη στις δυνατότητές τους. Οι ασκήσεις μπορεί να είναι εύκολες (ελαφριά τεντώματα και περιστροφές) και να συνοδεύονται από χαλάρωση της αναπνοής.

Όλα τα επίπεδα των μαθημάτων γιόγκα αποτελούνται από μια σειρά πρακτικών που δυναμώνουν το σώμα, ηρεμούν το νου και μας οδηγούν σε μια πιο αρμονική και ισορροπημένη κατάσταση ύπαρξης.

Η πρακτική γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στα άτομα που αναζητούν χαλάρωση, ένα πνευματικό μονοπάτι ή βελτίωση στην ευλυγισία, στο συντονισμό, στην ισορροπία, στη δύναμη και στην αντοχή.

Τι είναι η γιόγκα

Η λέξη γιόγκα σημαίνει ένωση (προέρχεται από την σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει ελέγχω, δεσμεύω, ενώνω) και πρεσβέυει την ένωση της ψυχής με τον Θεό, μέσω συγκεκριμένων μεθόδων και κυρίως μέσω του διαλογισμού.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές. Η πιο διαδεδομένη μορφή γιόγκα στη Δύση είναι η Hatha γιόγκα (ha = ήλιος, tha = σελήνη), η οποία ορίζεται ως η γιόγκα που ενώνει τα ζεύγη των αντιθέτων.

Mια σύγχρονη τεχνική είναι η Σαχάτζα Γιόγκα, την οποία ίδρυσε η Σρι Μάτατζι Νίρμαλα Ντέβι το 1970. Τα πιο γνωστά παραδοσιακά συστήματα είναι: Ράτζα Γιόγκα νοητικού ελέγχου), Μπάκτι Γιόγκα (θρησκευτικής αφοσίωσης και της προσευχής) και Κάρμα Γιόγκα (της συνέπειας στην εργασία και στις πράξεις μας, χωρίς προσκόλληση στο αποτέλεσμα).

Ο Ινδός σοφός Πατάντζαλι, ο οποίος συστηματοποίησε τις προφορικά μεταδιδόμενες γνώσεις για τη γιόγκα συγγράφοντας τους περίφημους “αφορισμούς” σε 108 σούτρας (στίχους σοφίας), θεωρεί ότι γιόγκα είναι η συγκράτηση του νου από το να σχηματίζει “κυματισμούς”, δηλαδή σκέψεις. Βασική τεχνική γι’ αυτό είναι ο διαλογισμός.

Αποτελέσματα στην υγεία

Αν και η γιόγκα δεν επινοήθηκε αρχικά για να ανακουφίσει από παθήσεις, ωστόσο έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία.

H γιόγκα μπορεί να διευκολύνει την κίνηση, αν πάσχετε από αρθρίτιδα, να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος και να βελτιώσει κάποια από τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.

Tα πλεονεκτήματα της γιόγκα, όταν γίνεται τακτικά, μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένο άγχος, πιο αργή αναπνοή, χαμηλότερη πίεση του αίματος, διαφορετικά εγκεφαλικά κύματα και πιο αποδοτική καρδιακή παροχή αίματος. Πολλοί υποστηρικτές της γιόγκα ισχυρίζονται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες ψυχικές και σωματικές παθήσεις, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες μελέτες για να υποστηρίξουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους και να ρίξει τη χοληστερίνη. Το πιο εντυπωσιακό από αυτή τη μελέτη ήταν ότι τα οφέλη της γιόγκα στην είναι παρόμοια με αυτά του ζωηρού περπατήματος ή της ποδηλασίας.

Αν βρείτε έναν έμπειρο εκπαιδευτή που προσαρμόζει τις στάσεις στο επίπεδο ευλυγισίας σας, η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει. Όμως η γιόγκα δεν είναι εύκολη. Απαιτεί πειθαρχία και συγκέντρωση. Με συνεχή άσκηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γιόγκα, για να βελτιώσετε την ευλυγισία, το συντονισμό, τη στάση του σώματος, την ισορροπία, τη δύναμη και την αντοχή.

Να σημειωθεί ότι η γιόγκα μπορεί να μετατραπεί και σε προπόνηση δύναμης. Χρησιμοποιείται το βάρος του σώματος μας για να μετακινηθούμε από στάση σε στάση σηκώνοντας κάθε κιλό του, κάτι που προκαλεί σύσφιξη και σμιλεύει τους μυς.

Παραλλαγές γιόγκα

Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε γιόγκα, ο καλύτερος τρόπος είναι να παρακολουθήσετε μαθήματα σε μια τάξη. Όμως πρώτα θα πρέπει να επιλέξετε το είδος που είναι κατάλληλο για εσάς, από ήπια μέχρι προχωρημένα είδη. Η βασική γιόγκα χάθα είναι μια ήπια μορφή που συνδυάζει τεχνικές αναπνοής με μια σειρά στάσεων που ονομάζονται ασάνας.

Παρακάτω υπάρχει μια αναφορά για τις παραλλαγές της γιόγκα χάθα:

Iyengar γιόγκα, που αναπτύχθηκε από έναν ισχυρό δάσκαλο από την Ινδία και δίνει έμφαση στην πνευματική διαύγεια και στην ακρίβεια τέλεσης των ασάνας.

Η Svaroopa γιόγκα χρησιμοποιεί στάσεις που επικεντρώνονται στη σπονδυλική στήλη και στα ισχία. Αν από τη γιόγκα ζητάτε κυρίως ανακούφιση από το άγχος και χαλάρωση, μπορεί να βρίσκετε αυτή τη μορφή της γιόγκα κατάλληλη.

Η γιόγκα Ashtanga και vinyasa – που συχνά διαφημίζονται σαν power γιόγκα – διδάσκουν ασάνες που συνδέονται με ομαλή, συντονισμένη σειρά και συνδυάζονται με βαθιά ρυθμική αναπνοή. Η power γιόγκα έχει αεροβικά οφέλη.

Η γιόγκα Bikram είναι ένα σύστημα από 26 στάσεις με την ίδια σειρά κάθε φορά. Τα μαθήματα γίνονται σε ένα θερμαινόμενο δωμάτιο, ακόμα και όταν έχει ζέστη έξω, για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευελιξία.

Η γιόγκα Kripalu τονίζει τη χαλάρωση της έντασης και της εμπιστοσύνης στη σοφία του σώματος (ενόραση).

Πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχει κάποιο δίπλωμα για τους εκπαιδευτές γιόγκα, οπότε αναζητήστε κάποιον με σοβαρό ενδιαφέρον που να την έχει μελετήσει και εξασκήσει για χρόνια!

Πηγή:
vita.gr
pankration.club
 #131942  από Kpoplistener
 Σάβ Σεπ 14, 2019 7:08 pm
εγω λεω να ξυπνησετε να κανετε καμια προσευχη στον Υψηστο γιατι η ψυχη ΜΑΣ θα χαθει! και μην μπερδευετε την γυμναστικη ασκηση με την γιογκα! η γιογκα γινεται με τετοιους υπουλους τροπους για να μας μεταδοσουν οι αντιχριστοι την τιποτενια αντιληψη τους σας αρεσει σεν σας αρεσει αυτη ειναι η αληθεια της ''νεας εποχης'' δηλ του διαβολου. ο ενας φευγει μετα τον αλλον και μαλιστα μεσα σε λιγα λεπτα κανεις δεν ξερει τι του ξημερωνει..αντι λοιπον να κανουμε τις ινδουιστικες κουλτουρες, ας ζητουμε απο τον Ιησου Χριστο ημων να μας ελεησει.
 #131943  από Kpoplistener
 Σάβ Σεπ 14, 2019 7:11 pm
και ο ''ινδος σοφος'' η αλλιως γκουρου , δεν εχει αποδιξει κανενα θαυμα με τις διαστροφικες του δαιμονικες φιλοσοφιες. πηγατε ποτε στον αγιο ραφαληλ στο μοναστιρακι???? χιλιαδες πατεριτσες βρηκα σε μια ακρη και αυτα γιατι?? ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΑΤΕΡΙΤΣΕΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ. σας το λεω με κεφαλαια γραμματα μπας και στραφειτε στην αληθεια
 #131944  από Kpoplistener
 Σάβ Σεπ 14, 2019 7:19 pm
και ξερετε κατι δεν με πειραζει αν με βρισετε απο κατω , δυστηχως καθε μαρτυρας του Θεου δεν εχει την αγκαλια και την υποδοχη κανενος αθειστη. και πριν μιλησετε περι σεβασμου αλλης θρησκειας σκεφτειτε ποσο πολυ μας σεβονται ''εκεινοι''. λες '' ο θεος να σε ευλογει '' και λενε ευχαριστω

λες ''ο Θεος Ιησους Χριστος ημων να σε ευλογει'' και σου λενε ενα σορο βρισιες..

αν πεις ο αλλαχ να σας ευλογει θα σου πουν ευχαριστω.

μολις διξεις σε εναν αθειστη οτι πιστευεις στον Χριστο , λυσανε να σε μειωσουν.

καναμε γενικως το ψεμα θεο!
 #131945  από Στάθης
 Σάβ Σεπ 14, 2019 11:04 pm
Kpoplistener έγραψε: Σάβ Σεπ 14, 2019 7:19 pm ...καναμε γενικως το ψεμα θεο!
Η Yoga γυμνάζει το σώμα καταπληκτικά ! Έχω καλό feedback από συμπάσχοντες.
O καθένας αυτό που κερδίζει είναι η Ελευθερία να αποφασίζει τι τον βοηθάει.