• Νέες ενδείξεις ότι η βιταμίνη D αποτελεί ασπίδα κατά της ΣΚΠ

  • Η χρήση της βιταμίνης D στην ΣΚΠ, υψηλή δόση βιταμίνης D3, πρωτόκολλο Κοΐμπρα, High-Dose Vitamin D
Η χρήση της βιταμίνης D στην ΣΚΠ, υψηλή δόση βιταμίνης D3, πρωτόκολλο Κοΐμπρα, High-Dose Vitamin D
 #97694  από Vassiliki
 Τρί Δεκ 10, 2013 11:19 am
http://news.in.gr/science-technology/ar ... 1231279554

Η βιταμίνη D μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στη μάχη εναντίον της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς φαίνεται να μπλοκάρει τα αυτοκαταστροφικά ανοσοποιητικά κύτταρα, ώστε αυτά να μην «μεταναστεύουν» πλέον στο κεντρικό σύστημα, επιδεινώνοντας τη νόσο.

Αυτό δείχνει μια νέα επιστημονική έρευνα, που έγινε σε πειραματόζωα και επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες ότι πιθανώς η βιταμίνη D μπορεί είτε να εμποδίσει, είτε να μετριάσει τα συμπτώματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευρολογίας Αν Γκόκε της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έκαναν πειράματα με ποντίκια που είχαν μια πάθηση παρεμφερή με την πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας) και στα οποία δόθηκαν μεγάλες δόσεις της εν λόγω βιταμίνης.

Όπως διαπιστώθηκε, αυτό προστάτεψε τα τρωκτικά από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου. Τα ζώα συνέχιζαν να έχουν μεγάλες ποσότητες ανοσοποιητικών κυττάρων Τ στο αίμα τους, πολύ λίγα τέτοια κύτταρα υπήρχαν όμως στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό τους, πράγμα που δρα προστατευτικά, καθώς αυτές ακριβώς είναι οι περιοχές όπου θα μπορούσαν να κάνουν την μεγαλύτερη ζημιά στον οργανισμό.

Όπως είπε η Αν Γκόκε, η βιταμίνη D «ωθεί» τα κύτταρα Τ του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία στρέφονται ενάντια στα νευρικά κύτταρα του ίδιου του οργανισμού, να παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος, αντί να καταλήγουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι πρώτες υποψίες των γιατρών ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να έχει ευεργετικό ρόλο, εμφανίστηκαν όταν παρατηρήθηκε πως η σκλήρυνση είναι συνηθέστερη στις χώρες με μικρή ηλιοφάνεια, καθώς ο ήλιος αποτελεί φυσική πηγή της D.

Όσο μακρύτερα από τον Ισημερινό και τους τροπικούς είναι μια χώρα, τόσα περισσότερα περιστατικά σκλήρυνσης εμφανίζει ο πληθυσμός της.

Ήδη διάφορες κλινικές δοκιμές με διατροφικά συμπληρώματα βιταμίνης D βρίσκονται σε εξέλιξη σε ασθενείς με σκλήρυνση, για να ελεγχθεί η δράση τους σε βάθος χρόνου.

Προς το παρόν, κανείς δεν είναι σίγουρος αν η βιταμίνη αυτή πράγματι θα παρεμποδίσει ή θα επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου στους ανθρώπους.

Η Αν Γκόκε εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξη: «Αν είμαστε σωστοί και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό προστατευτικό μηχανισμό της Μητέρας Φύσης, τότε μια προσέγγιση σαν αυτήν μπορεί να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική και πιο ασφαλής σε σχέση με τα υπάρχοντα φάρμακα για την πολλαπλή σκλήρυνση».

Όμως, παράλληλα, η ίδια παραδέχτηκε ότι, όπως φάνηκε στα πειραματόζωα, η προστατευτική

Η σκλήρυνση είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, που προκαλείται όταν η ίδια η φυσική άμυνα του οργανισμού, το ανοσοποιητικό σύστημα με τα κύτταρά του, επιτίθεται στα νευρικά κύτταρα, καταστρέφοντας την μυελίνη, το προστατευτικό-μονωτικό περίβλημά τους, το οποίο βοηθά να μεταδίδονται σωστά τα ηλεκτρικά-νευρικά σήματα που ελέγχουν τις κινήσεις, την ομιλία και άλλες σωματικές λειτουργίες.

Η καταστροφή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση διαφόρων συμπτωμάτων -ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης- από μουδιάσματα στα άκρα και σωματική εξασθένηση έως απώλεια όρασης και παράλυση.

Η πάθηση πλήττει συνήθως ανθρώπους 20 έως 50 ετών, με συχνότητα σχεδόν τριπλάσια στις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες.
 #97696  από Φαίδρα
 Τρί Δεκ 10, 2013 11:44 am
Ευχαριστούμε Βασιλική για το άρθρο!!! :handgestures-thumbup:

Το δίνω και στα Αγγλικά επειδή σε μια παράγραφο φαίνεται να σταματάει στη μέση της πρότασης...
 #98664  από sofia13
 Σάβ Ιαν 11, 2014 11:31 am
Πραγματικά πολύτιμη η D , διάβασα κάπου όμως , πριν καιρό και δε θυμάμαι πού, ότι δεν πρέπει
να λαμβάνεται συνεχώς ......Αν κάποιος ξέρει κάτι , ας το αναφέρει .
Μη πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι !
 #98685  από Κώστας
 Σάβ Ιαν 11, 2014 7:57 pm
".....έκαναν πειράματα με ποντίκια που είχαν μια πάθηση παρεμφερή με την πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας...)"


Ποια είναι αυτή η πάθηση βρε παΐδια και πως την ανακάλυψαν;!!!!

"Όπως είπε η Αν Γκόκε, η βιταμίνη D «ωθεί» τα κύτταρα Τ του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία στρέφονται ενάντια στα νευρικά κύτταρα του ίδιου του οργανισμού, να παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος, αντί να καταλήγουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα."

Αυτό είναι δεδομένο; Δηλαδή ότι τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού καταλήγουν στο ΚΝΣ για να το καταστρέψουν και όχι για να το προστατεύσουν από κάποιον άλλο άγνωστο προς το παρόν εισβολέα;
 #98687  από nikolakis
 Σάβ Ιαν 11, 2014 8:27 pm
Κώστας έγραψε:".....έκαναν πειράματα με ποντίκια που είχαν μια πάθηση παρεμφερή με την πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας...)"


Ποια είναι αυτή η πάθηση βρε παΐδια και πως την ανακάλυψαν;!!!!

"Όπως είπε η Αν Γκόκε, η βιταμίνη D «ωθεί» τα κύτταρα Τ του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία στρέφονται ενάντια στα νευρικά κύτταρα του ίδιου του οργανισμού, να παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος, αντί να καταλήγουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα."

Αυτό είναι δεδομένο; Δηλαδή ότι τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού καταλήγουν στο ΚΝΣ για να το καταστρέψουν και όχι για να το προστατεύσουν από κάποιον άλλο άγνωστο προς το παρόν εισβολέα;
Φιλε μου εισαι μυαλο! Πραγματικα δεν νομιζω να το εχει σκεφτει αυτο καποιος γιατρος! η΄ μπορει... αλλα τρωνε απο τις αρρώστιες και οι γιατροι... και πολλοι αλλοι!!
 #98691  από Κώστας
 Κυρ Ιαν 12, 2014 2:09 am
ΘΕΑΤΡΙΚΟ 11

- Λοιπόν Αριστείδη τα πράγματα έχουν ζορίσει πολύ!
- Τι εννοείς; Για κάντο πιο λιανά.
- Αυτοί οι σκληρυνσάδες μωρέ.
- Ε τι μ΄ αυτούς; Μια χαρά ασθενείς είναι. Άσε που για να λέμε και την αλήθεια οι περισσότεροι μεσ΄ την απελπισία τους, δοκιμάζουν ό,τι φάρμακο τους πλασάρουμε!
- Πάνε αυτά. Ξέχνα τα!
- Τι να ξεχάσω ρε Γρηγόρη;
- Ξυπνήσανε πια. Δε μασάνε. Η ενημέρωση βλέπεις. Αυτό το ρημάδι το internet μας έφαγε!
- Σιγά μη ξυπνήσανε. Τράβα αύριο στα δελτία μια είδηση για τις νέες έρευνες που κοντεύουν να ολοκληρωθούν και να δώσουν μία τεράστια ελπίδα για την αντιμετώπιση της ΣΚΠ και βλέπουμε αν τσιμπάνε ή όχι!
- Ρε μεγάλε μέτρησες! Αυτό θα κάνουμε! Αλλά πρέπει να βρούμε κάτι πειστικό. Σου τόπα δεν μασάνε πια εύκολα όπως παλιά.
- Το έχω ήδη σκεφτεί. Άλλωστε δεν θα χρειαστεί να τους πούμε και ιδιαίτερα ψέματα.
- Έλα ρε πες μου κι΄ εμένα την ιδέα.
- Θα τους πούμε για τα πειράματα που κάνουμε τον τελευταίο καιρό στα ποντίκια.
- Ποια ρε αυτά που τα μπολιάζουμε με σκλήρυνση;
- Ε τώρα μεταξύ μας μιλάμε. Μη λέμε βλακείες. Αφού δεν ξέρουμε τι την προκαλεί. Απλά τους αποσυντονίζουμε λίγο το ανοσοποιητικό και νάσου τα Τ λεμφοκύτταρα να τρώνε τα ίδια τους τα νεύρα.
- Ρε είπαμε μεταξύ μας μιλάμε. Στο τέλος θα το πιστέψουμε κι΄ οι ίδιοι απ΄ το πολύ πες - πες. Ποια Τ λεμφοκύτταρα και κουραφέξαλα. Τη δουλειά τους πάνε να κάνουν τα έρμα αλλά φαίνεται ο εχθρός είναι ισχυρός και τα νικάει!
- Δε ξέρω τι λες εσύ, εγώ πάντως θα πιστέψω την τσέπη μου! Και η τσέπη μου λέει, όπως άλλωστε και όλη η ιατρική κοινότητα, πως η σκλήρυνση είναι αυτοάνοσο. Κι΄ έτσι θα παραμείνει. Εδώ μιλάμε για χρυσορυχείο. Ποιο χρυσορυχείο για αδαμαντορυχείο μιλάμε!
- Ναι μωρέ αλλά τους έχουμε πεθάνει τους ταλαίπωρους. Τους έχουμε κάνει το ανοσοποιητικό μαρμελάδα. Ούτε ένα απλό κρυολόγημα δε μπορούν ν΄ αντιμετωπίσουν.
- Πας καλά; Τους λυπάσαι τώρα;!!!! Εμείς φταίμε ρε που αρρώστησαν;
- Όχι βέβαια! Εδώ που τα λέμε από τότε που λανσαρίστηκε η μόδα του αυτοάνοσου, έχουμε χεστεί στο τάληρο και μάλιστα με τη συνείδησή μας καθαρή!
- Ναι ρε! Εμείς τι φταίμε! Εμείς ένα εργαστήριο είμαστε που πειραματιζόμαστε σε ότι μας λένε. Αυτοάνοσο δεν μας είπαν; Ε κι΄ εμείς εστιάζουμε την έρευνά μας στο ανοσοποιητικό!
- Ναι αλλά τους δουλεύουμε ψηλό γαζί! Άκου τώρα προσομοιάζουμε λέει τη σκλήρυνση στα ποντίκια. Αφού ρεσύ δεν ξέρουμε τη τύφλα μας γι΄ αυτή πως την προσομοιάζουμε;!
- Και τι θες να κάνουμε. Πρέπει να παρουσιάζουμε κάθε λίγο και λιγάκι έργο. Κάτι καινούργιο τέλος πάντων. Ξέρεις οι σκληρυνσάδες είναι αρκετά ξύπνιοι και δεν πρέπει να τους αφήνουμε πολύ καιρό με το ίδιο φάρμακο γιατί θα μας πάρουν χαμπάρι! Και τότε αντίο! Το χάσαμε το τραίνο. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν σταματήσει τις αγωγές! Αν συνεχίσουν έτσι μας βλέπω σύντομα να το γυρνάμε σε βιοτεχνία καραμέλας για τα μικρά και τότε πάνε, πετάξανε τα χιλιάρικα που μας σκάνε τώρα για ένα κουτί ελπίδα που τους πουλάμε.
- Με άγχωσες τώρα!
- Και καλά έκανα! Γι΄ αυτό για να μην χάσουμε το τραίνο, μία είναι η συνταγή. ΑΥΤΟΑΝΟΣΟ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!








-