• Γνωριζοντας καλυτερα την ωμοφαγια τα υπερ και τα κατα της!

  • Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
 #123702  από Ελιζα
 Κυρ Δεκ 18, 2016 12:25 am

Η ωμοφαγία κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις όσων ακολουθούν πιο προσεγμένη διατροφή με αρκετούς μάλιστα να τη θεωρούν ακόμα και διατροφή του μέλλοντος.

Στον αντίποδα, αυτοί που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής ως μια ακόμα από τις πολλές τάσεις που ανά διαστήματα επικρατούν. Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν.

Τι είναι η ωμοφαγία;
Πρόκειται για ένα είδος διατροφής που στηρίζεται στην κατανάλωση «ζωντανών», ακατέργαστων ωμών ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφών. Η κεντρική ιδέα στηρίζεται στο ότι με την κατανάλωσή τους στη φυσική τους μορφή, λαμβάνουμε αυτούσια όσα χρειαζόμαστε και απολαμβάνουμε και τα σχετικά οφέλη. Κατά κύριο λόγο διατροφικά είναι μια παραλλαγή της χορτοφαγίας.

«Ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο την τροφή και ο διάβολος το μαγείρεμα…»
Το εν λόγω γνωμικό αποτυπώνει ακριβώς τη φιλοσοφία των αυστηρά ωμοφάγων, που στηρίζεται στην πεποίθηση ότι τα τρόφιμα που μαγειρεύονται χάνουν σημαντικό κομμάτι από τα θρεπτικά συστατικά τους, καθώς και ένζυμα που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και πιο συγκεκριμένα, της διαδικασίας της χώνεψης. Υπάρχουν βέβαια και οι εναλλακτικές περιπτώσεις που υποστηρίζουν κατ’ εξαίρεση ότι η τροφή μπορεί να μαγειρευτεί, με τη θερμοκρασία μαγειρέματος όμως να μην υπερβαίνει τους 38°C.

«Τα ωμοφαγικά πιάτα δεν έχουν γευστικό ενδιαφέρον»
Αν ένα τραπέζι με ποικιλία από φρέσκα εποχικά φρούτα και λαχανικά, χορταρικά, βότανα, μυρωδικά, δημητριακά, φύτρα, σπόρους, ξηρούς καρπούς -και πάει λέγοντας- θεωρείται μονοτονία, τότε ναι, το διατροφικό πλάνο ενός ωμοφάγου είναι εντελώς αδιάφορο, κάτι που αρκετοί υποστηρίζουν. Το πιάτο του «ψαγμένου» ωμοφάγου, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, μπορεί να είναι πιο δελεαστικό, ευρηματικό, ακόμα και πιο χορταστικό από ένα συμβατικό. Ωμοί κολοκυθοκεφτέδες, πίτσα με λαχανικά, τυρί σόγιας και βάση από βρώμη και πλιγούρι, δροσερές σαλάτες, ακόμα και λαχταριστές εκδοχές μηλόπιτας, καθώς και σοκολατένια γλυκά υπάρχουν σε μενού για ωμοφάγους. Ελάχιστες- ακραίες θα λέγαμε- περιπτώσεις μάλιστα, προκειμένου να μη στερούνται κάποια καλούδια -πειρασμούς, καταναλώνουν προσεκτικά ακόμα και ωμά αβγά, κρέας ή ψάρι, κάτι που για ευνόητους λόγους όμως δεν είναι απόλυτα ασφαλές.

Υπέρ και κατά
* Οι τροφές δεν μαγειρεύονται, οπότε τα ένζυμα δεν καταστρέφονται και η διαδικασία του μεταβολισμού των τροφών γίνεται ευκολότερα.
* Οι τροφές καταναλώνονται διατηρώντας την υψηλή τους διατροφική αξία, γεγονός που δρα επίσης καταλυτικά στη διαδικασία της αποτοξίνωσης.
* Μακροπρόθεσμα η ωμοφαγία επιδρά θετικά στη συνολική βελτίωση της σωματικής αλλά επίσης της ψυχικής και νοητικής μας κατάστασης.
* Ένας τέτοιος τύπος διατροφής έχει μεγαλύτερο οικονομικό κόστος και απαιτεί περισσότερο χρόνο για να γίνουν όλα σωστά από την έρευνα αγοράς των προϊόντων μέχρι το στήσιμο του διατροφικού πλάνου.
* Οι βιταμίνες και τα λοιπά στοιχεία που ένας ωμοφάγος παίρνει από την τροφή του δεν είναι πάντα επαρκή, οπότε τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα. Αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη διατροφή δεν συνιστάται για βρέφη, παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες, ενώ άτομα που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας καλό είναι να κάνουν περαιτέρω έρευνα πάντα με την καθοδήγηση ειδικού.

Χρήσιμες συμβουλές αν θέλετε να γίνετε ωμοφάγοι
* Πριν ξεκινήσετε συζητήστε με έναν ειδικό που θα σας ενημερώσει και καθοδηγήσει.
* Προτιμήστε βιολογικά προϊόντα.
* Ελαχιστοποιήστε φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα σταφύλια ή το πεπόνι, επειδή περιέχουν υπερβολικά πολλά σάκχαρα.

Πηγή: www.olivemagazine.gr