Δεδομένης της υπερ-πληροφόρησης από το διαδίκτυο σε διαφορά θέματα διατροφής & υγείας όπου αναγνώστης λαμβάνει αντιφατικά ως επικίνδυνα μηνύματα, θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω τα κριτήρια αξιολόγησης μιας διαδικτυακής πληροφορίας προκειμένου αυτή να καταταγεί από την κατηγορία «σκουπίδια» έως την κατηγορία «πολύ αξιόπιστη»
1. Οποιοδήποτε site φέρει στην διεύθυνση τους όρους blogspot ή wordpress, κατά κανόνα αναπαράγει ατεκμηρίωτες πληροφορίες οπότε εντάσσεται αυτόματα στην κατηγορία σκουπίδια.
2. Όταν το άρθρο που διαβάζουμε δεν αναγράφει το όνομα του αρθογράφου και την ιδιότητα του, π.χ. Γιώργος Παπαδόπουλος-διατροφολόγος (δηλ. κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τα γραφόμενα) αλλά αναγράφει ως πηγή άλλο site εντάσσεται αυτόματα στην κατηγορία σκουπίδια.
3. Όταν το άρθρο που διαβάζουμε αναγράφει το όνομα του αρθογράφου και την ιδιότητα του, ψάχνουμε λίγο παραπάνω το αν ο αρθογράφος είναι υπαρκτό πρόσωπο ή μαϊμού, με μια απλή αναζήτηση στο google.
4. Γενικά «σχετικά αξιόπιστα» site θεωρούνται τα site διαφόρων εφημερίδων που κυκλοφορούν και σε έντυπη μορφή (π.χ. ΤΟ ΒΗΜΑ-science).
5. «πολύ αξιόπιστη» διαδικτυακή πληροφόρηση παρέχουν διάφορα επιστημονικά Journal (π.χ. Journal of Agricultural and Food Chemistry) με κριτές.
6. Για την μέτρηση της αξιοπιστία ενός επιστημονικού Journal, χρησιμοποιείται ως δείκτης μέτρησης το impact Factor, το οποίο μπορεί εύκολα να βρεθεί με μια απλή αναζήτηση.
1. Οποιοδήποτε site φέρει στην διεύθυνση τους όρους blogspot ή wordpress, κατά κανόνα αναπαράγει ατεκμηρίωτες πληροφορίες οπότε εντάσσεται αυτόματα στην κατηγορία σκουπίδια.
2. Όταν το άρθρο που διαβάζουμε δεν αναγράφει το όνομα του αρθογράφου και την ιδιότητα του, π.χ. Γιώργος Παπαδόπουλος-διατροφολόγος (δηλ. κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τα γραφόμενα) αλλά αναγράφει ως πηγή άλλο site εντάσσεται αυτόματα στην κατηγορία σκουπίδια.
3. Όταν το άρθρο που διαβάζουμε αναγράφει το όνομα του αρθογράφου και την ιδιότητα του, ψάχνουμε λίγο παραπάνω το αν ο αρθογράφος είναι υπαρκτό πρόσωπο ή μαϊμού, με μια απλή αναζήτηση στο google.
4. Γενικά «σχετικά αξιόπιστα» site θεωρούνται τα site διαφόρων εφημερίδων που κυκλοφορούν και σε έντυπη μορφή (π.χ. ΤΟ ΒΗΜΑ-science).
5. «πολύ αξιόπιστη» διαδικτυακή πληροφόρηση παρέχουν διάφορα επιστημονικά Journal (π.χ. Journal of Agricultural and Food Chemistry) με κριτές.
6. Για την μέτρηση της αξιοπιστία ενός επιστημονικού Journal, χρησιμοποιείται ως δείκτης μέτρησης το impact Factor, το οποίο μπορεί εύκολα να βρεθεί με μια απλή αναζήτηση.