Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή έχω δυο δίποδες συναγριδουλες , η μια στην ηλικία μου και η άλλη 10 χρονών και δεν τις κάνω καλά !!!!
Αυτή της φωτογραφίας την έπιασα πέρυσι , φέτος ακόμη δεν έχω πάρει καμία γιατί δεν βρίσκω και πολύ χρόνο να πάω . Άλλωστε είναι και η εποχή που ετοιμάζω τα μελίσσια για ξεχειμώνιασμα . Όμως … σε καμία 15αρια μέρες που θα κρυώσει και λίγο ο καιρός θα τις ….
Όμως για να μη ξεφεύγουμε από το θέμα μας , καλό είναι να μην παίρνετε μέλι η ΒΠ από συνεταιρισμούς γιατί πέφτει πολυυυυυ νοθεία ( ακούς Litsa; ). Κάποιο μέλος με είχε ρωτήσει παλιότερα πως νοθευτεί ο Β.Π. Τότε δεν ήξερα ακριβώς τι γίνεται όμως αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκε χθες . Ομιλητής ήταν ο Θρασυβούλου . Όσοι έχουν ασχοληθεί με μελισσοκομία σίγουρα τον ξέρουν . Έχω διαβάσει 2 βιβλία του . Λοιπόν ο Β.Π. νοθεύεται με τα ΠΑΝΤΑ !!! Με νερό , με χημικές ουσίες , με κινέζικο Β.Π. ( εδώ θα σημειώσω ότι στην Κίνα και σε πολλές άλλες χώρες ακόμη και εντος Ε.Ε υπάρχει ελάχιστο ποσοστό αντιβιοτικών στο μέλι , και στα υπόλοιπα προϊόντα του, που σημαίνει ότι αν ανιχνευτεί ένα ποσοστό μικρότερο η ισο από το επιτρεπόμενο είναι νόμιμο) Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελάχιστο ποσοστό υπολειμμάτων αντιβιοτικών στο μέλι , ότι και να ανιχνευτεί είναι παράνομο και σε σέρνουν στα δικαστήρια .
Βέβαια πάντα υπάρχει και η συνείδηση του κάθε μελισσοκόμου και ο νοών νοειτω
Μέχρι και με μαργαρίνη έχει βρεθεί ότι νοθεύουν τον Β.Π.
Τώρα για παραγωγή Β.Π. πράγματι χρειάζονται πολλά και κυρίως δυνατά μελίσσια . Είναι πολύ οδυνηρό και εξουθενωτικό για τις καημένες τις μελισσουλες όταν κάθε 3 η 6 μέρες ( δεν θυμάμαι ) τους παίρνεις τον Β.Π. που κάνουν για να θρεψουν καινούρια βασίλισσα. Χωρίς βασίλισσα ξέρουν ότι το μελίσσι είναι καταδικασμένο
((
Vasoula τον Β.Π. μην τον παίρνεις με μέλι . Πρώτον δεν παίρνεις την σωστή ποσότητα , και δεύτερον εδώ σχεδόν πάντα υπάρχει νοθεία στο ότι δεν βάζουν τη σωστή ποσότητα ( αυτή που πληρώνεις ) Β.Π. στο μέλι .
Όσον αφόρα τον παράγωγο που καταψύχει τον εξοπλισμό του , το μόνο που καταψύχεται είναι τα πλαίσια με τις κερήθρες μετά τον τρύγο και το γλείψιμο τον μελισσών , και αυτό γίνεται για να προστατευτεί από τον κηροσκορο και όχι για προστασία του καταναλωτή . Η απολύμανση της κυψέλης γίνεται με ξύσιμο της κυψέλης , και μετά κάψιμο με φλόγιστρο . Όλα όμως αυτά αφορούν τη προστασία των μελισσών και της κυψέλης , και όχι τον καταναλωτή . Η προστασία του καταναλωτή γίνεται όταν χρησιμοποιούμε βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών των μελισσιών μας .
Ουφ σας έπρηξα ε ; Αφού και γω με βαρέθηκα . Όμως επειδή κάποια μέλη χρησιμοποιούν προϊόντα μέλισσας , όπως και γω , και επειδή ασχολούμαι ( ερασιτεχνικά ) με το … άθλημα , σκέφτηκα ότι ίσως μπορούσα να σας διαφωτίσω σε κάποια θέματα .