• ΧΕΝΦΑ και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία

  • Η πάθηση της Χρόνιας Εγκεφαλονωτιαίας Φλεβικής Ανεπάρκειας, η θεωρία της και η θεραπεία της.
Η πάθηση της Χρόνιας Εγκεφαλονωτιαίας Φλεβικής Ανεπάρκειας, η θεωρία της και η θεραπεία της.
 #47053  από maraki12
 Πέμ Ιαν 27, 2011 1:51 am
Μετά από σημερινή συνάντηση στο ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου) με αγγειοχειρουργό επίκουρο καθηγητή, η κατάσταση τέλη Ιανουαρίου εχει ως εξής :

- Έχουν κάθε πρόθεση ως κλινική να πραγματοποιήσουν φλεβογραφίες και συνεπακόλουθες αγγειοπλαστικές με μπαλονάκι με ένδειξη τα συμπτώματα της ΣΚΠ.

- Η πρόθεσή τους σκοντάφτει σε θέματα οικο/νομικού χαρακτήρα. Αυτό συμβαίνει γιατι δεν αναγνωρίζεται ως ένδειξη για φλεβογραφίες η ΣΚΠ (ακόμα). Προσπαθούν να το περάσουν από την επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου για να έχουν τη νομική αλλά και την ηθική κάλυψη που απαιτείται για τα πλαισια ενός δημόσιου νοσοκομείου. Επίσης το θέμα είναι και οικονομικό, καθώς πρέπει να δικαιολογούν κάθε μπαλονάκι που χρησιμοποιούν, ενώ έχουν από οτι κατάλαβα και κάτι σαν πλαφόν στο πόσα μπαλονάκια μπορουν να χρησιμοποιήσουν για καθε είδος βλάβης. Είναι λοιπόν στη διαδικασία του να πάρουν εσωτερική έγκριση για τις φλεβογραφίες και να καθορίσουν ποσα και ποια υλικά μπορουν να χρησιμοποιούν.

- Προσπαθούν να εντάξουν την αγγειοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ σε έρευνα του Ζαμπόνι ώστε να είναι ένα από τα συμμετέχοντα κέντρα.

- Κράτησε την εκτύπωση που του πήγα για το σεμινάριο που θα γίνει το Μάρτιο στην Ιταλία και αφορά τους ακτινολόγους. Είπε ότι το έχουν υπόψη τους, ότι προσπαθούν αλλά είναι δύσκολο χρονικά.

- Θεωρεί ότι το τρίπλεξ κατά το πρωτόκολλο Ζαμπόνι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί στο δημόσιο νοσοκομείο γιατί διαρκεί σχεδόν μία ώρα και αυτό είναι απαγορευτικό για τα νοσοκομεία όπως είναι σήμερα.

Τέλος επίσημης ενημέρωσης.

Προσωπικές απόψεις-συμπεράσματα τώρα:
Πρώτον, ρωτησα "ξεδιαντροπα" αν αυτη τη στιγμή και με την κρίση που το δερνει, το ΠΑΓΝΗ έχει πράγματι τα απαιτούμενα υλικά στα συρτάρια του. Παραδειγματος χάριν μπαλονάκι με ψαλιδάκι/νυστέρι στην άκρη που θα χρειαστεί στην περίπτωσή μου αν και όταν ξανακάνω φλεβογραφία. Η απάντηση ήταν καταφατική. Ο ενδοιασμός του αφορούσε αν αξίζει το ρίσκο της χρήσης του.
Δεύτερον, άποψή μου είναι ότι παρά την εμφανή πρόθεση ενασχόλησης βρίσκονται ακόμα πίσω στο θέμα της ενημέρωσης. Δηλαδή με ρώτησε αν έχω βάλει στεντ και του είπα φυσικά όχι, αφου αντενδείκνυται. Επίσης συζητήσαμε ότι μέχρι τώρα για αυτούς η πεπατημένη οδός ήταν η απολίνωση φλεβών με τέτοια προβλήματα και ότι κανείς δεν επιχειρούσε να τις διορθώσει. Η αίσθηση που μου έδωσε ήταν ότι βρίσκονται και αυτοί μπροστά σε ένα ολοκαίνουργιο πεδίο και σε μια αντιμετώπιση που μέχρι τώρα την ήξεραν "μαύρη" και τώρα πρεπει να μάθουν να την κάνουν "άσπρη". (Η επιλογή των χρωμάτων είναι τυχαία.) Η θέληση πάντως θα ξαναπώ, όντας κουραστική, υπάρχει.
Τρίτον, βρίσκω ατυχές και ακόλουθο του δεύτερου ότι δεν "κυνηγάνε" την πραγματοποίηση του τριπλεξ στο νοσοκομείο. Και αυτό όταν βλέποντας το δικό μου "φρέσκο" τρίπλεξ με τις μεμβρανούλες μου, με ρώτησε "Μα δεν τις είδε?" (="Ο αγγειοχειρούργος στην πρώτη φλεβογραφία?"). Και του αναμετάδωσα και το σχόλιο του ακτινολογου που μελέτησε το cd μου της φλεβογραφίας και είπε ότι με την "κλεψιά" του τρίπλεξ είδε τις μεμβράνες, ενώ ο χειρουργός εκείνη την ώρα μάλλον δεν τις ειδε. Ελπίζω λοιπόν η ανάγκη του τρίπλεξ να γίνει περισσότερο αντιληπτή στο μέλλον..

Συγγνώμη για το μέγεθος του πόστ. Είχα υποσχεθεί την ενημέρωση.
 #47068  από stathis_agelopoulos
 Πέμ Ιαν 27, 2011 10:49 am
Μαράκι πέραν των όλων όσων είπες, υπάρχει και ένας παράγοντας πολύ σημαντικός για την επίτευξη της ΧΕΝΦΑ. Είτε σε Πανεπιστημιακό είτε σε ιδιωτικό επίπεδο. Αυτός ο παράγοντας λέγεται άνθρωπος και αφορά τους γιατρούς. Δυστυχώς ή ευτυχώς κάθε άνθρωπος έτσι και οι γιατροί , κάπου έχουν κλίση σε κάποιο τομέα και κάπου αλλού όχι. Το να καταφέρεις να κάνεις διάνοιξη σε φλέβες είναι πάρα πολύ δύσκολο , τόσο, ώστε και η ίδιες οι εξετάσεις δεν μπορούν αρκετές φορές να εντοπίσουν τις φλέβες και τις βλάβες τους. Δυστυχώς δεν το έχουν όλοι οι χειρουργοί αυτό. Κατ εμέ, αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι η Πανεπιστημιακή κοινότητα να απευθυνθεί σε γιατρούς που "το έχουν" και να τους ανοίξει την πόρτα για να συνεργαστούν και να μελετήσουν μαζί το σύνολο της ΧΕΝΦΑ. Πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα στον χώρο της υγείας. Πρέπει να δημιουργηθούν ομάδες εξειδίκευσης σε διάφορες παθήσεις για να είναι αυξημένα τα ποσοστά επιτυχίας των επεμβάσεων και των μελετών. Πίστεψέ με, στα δέκα χρόνια που είμαι στον χώρο της υγείας, αυτό δεν το συναντώ συχνά. Επικρατεί το "κάνουμε τα πάντα παντού και όλα"....

Είναι σαν τους "μάστορες" της οικοδομής. Ρωτάς κάποιον τι δουλειά κάνει και σου λέει μάστορας. Και αρχίζεις τις ερωτήσεις.
-Σοβάτισμα ξέρεις?
- Εγώ? μα φυσικά αυτή είναι η δουλειά μου
- Ηλεκτρολογικά?
- Ε δεν το συζητάω!!! σιγά το δύσκολο
- Υδραυλικά?
- Μα φυσικά. Πριν ασχοληθώ με το χτίσιμο υδραυλικά πέρναγα.
- Ελικόπτερο ξέρεις να πετάς?
- Μα τι ρωτάς τώρα? Στο στρατό ελικόπτερο πετούσα!!!

Φαντάσου τώρα. Το αντίστοιχο παράδειγμα σε χειρουργούς.
Ορθοπεδικός? Τα πάντα όλα...
Και γόνατο, και ισχίο, και ώμο και χέρι και πόδι και σπονδυλική στήλη
και όλα.

Όχι παιδιά . Κάθε ένας έχει την κλίση του. Πρέπει να βρεθούν χειρουργοί που να "το έχουν"...
Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η Πανεπιστημιακή κοινότητα. Και αν δεν το έχουν , τουλάχιστον να έχουν τις βάσεις και την διάθεση να ασχοληθούν για να το μάθουν.
 #47069  από maraki12
 Πέμ Ιαν 27, 2011 11:47 am
stathis_agelopoulos έγραψε:Το να καταφέρεις να κάνεις διάνοιξη σε φλέβες είναι πάρα πολύ δύσκολο , τόσο, ώστε και η ίδιες οι εξετάσεις δεν μπορούν αρκετές φορές να εντοπίσουν τις φλέβες και τις βλάβες τους. Δυστυχώς δεν το έχουν όλοι οι χειρουργοί αυτό.
Δεν είπα ποτέ ότι είναι ευκολο. Μακάρι να ήταν. Πρώτη θα επωφελούμουν. Ευτυχώς "βρήκα" τη ΧΕΝΦΑ σε νωρίς στάδιο στην πορεία μου με την ασθένεια. Δυστυχώς έχω πλήρη επίγνωση ότι θα αποτελέσω ένα είδος πειραματόζωου. Παράδειγμα ότι "βιάστηκα" να κάνω τη φλεβογραφία χωρίς να έχω κάνει τρίπλεξ. Και θα το ξανακανα 100 φορές με τον ίδιο τρόπο γιατι κατάφερα να αντιμετωπίσω την κούραση που μου στέρησε το περσινο καλοκαίρι και γιατι αν το σκεφτόμουν λίγο παραπάνω μπορεί να είχα κωλώσει.
stathis_agelopoulos έγραψε:Φαντάσου τώρα. Το αντίστοιχο παράδειγμα σε χειρουργούς.
Ορθοπεδικός? Τα πάντα όλα...
Και γόνατο, και ισχίο, και ώμο και χέρι και πόδι και σπονδυλική στήλη
και όλα.
Θα μιλήσω μόνο για το ΠΑΓΝΗ που έχω άποψη και για τη νευρολογική και για την αγγειοχειρουργική και .. την ορθοπεδική. Δεν είναι παντού τα πράγματα όπως τα λες. Είμαι σίγουρη ότι σε πολλές περιπτώσεις θα ισχύει αυτο που περιγράφεις και με λυπεί. Όμως υπάρχουν και μέρη όπως εδώ που σου λένε "έχεις πρόβλημα με τον ώμο? Μόνο σ'αυτόν.". Και σε στέλνουν και οι ιδιώτες γιατροί. "Καρπός? Εκεί." Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
stathis_agelopoulos έγραψε:Όχι παιδιά . Κάθε ένας έχει την κλίση του. Πρέπει να βρεθούν χειρουργοί που να "το έχουν"...
Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η Πανεπιστημιακή κοινότητα. Και αν δεν το έχουν , τουλάχιστον να έχουν τις βάσεις και την διάθεση να ασχοληθούν για να το μάθουν.
Αυτό που περιγράφεις είναι ιδανικό και λίγο Grey's Anatomy. Θα ήταν ευχής έργον βέβαια, αλλά δυστυχώς σ'αυτή τη χώρα είμαστε κατα τη γνώμη μου μακριά χρονικά από αυτό το σεναριο. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ/πολλοί καλοί χειρουργοί μέσα στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και πρέπει (δυστυχώς για εμάς που "καιγόμαστε") να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα και να προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε με όποιον τροπο γίνεται την ενασχόλησή τους. Έχω γίνει κουραστική λέγοντας ότι εδώ η θέληση υπάρχει, αλλά σκοντάφτει σε τυπικά και γαμώτο οικονομικά ζητηματα. Προσωπική άποψη επίσης είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει και η σχετική ικανότητα.
 #47072  από stathis_agelopoulos
 Πέμ Ιαν 27, 2011 12:51 pm
Ναι είναι όπως τα λες. Και εγώ δεν θέλω να ισοπεδώνω το σύστημα. Αλλά δυστυχώς μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Χαίρομαι όταν ακούω για ομάδες - κλινικές - γιατρούς - ανθρώπους που έχουν σοβαρότητα και ζήλο για την δουλειά τους. Μακάρι να τα βλέπουν και τα ψηλά κεφάλια για να μπορούν να βοηθήσουν όπως πρέπει.
 #47074  από FANTOMAS
 Πέμ Ιαν 27, 2011 1:14 pm
:text-bravo: ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ , ΔΙΑΛΕΞΑΝ ΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΕΥΚΟΛΟ
 #48079  από maraki12
 Τρί Φεβ 15, 2011 12:14 am
Σήμερα ξαναπήγα ΠΑΓΝΗ και είδα τον επίκουρο καθηγητή επεμβατικής ακτινολογίας. Έχουν φτιάξει μια τριμελή "ομάδα" :
- ο επεμβατικός ακτινολογος (επίκουρος)
- ο αγγειοχειρουργός (επίκουρος)
- ο νευρολογος (αναπληρωτης διευθυντης)

και σκοπευουν να οργανωσουν πρωτόκολλο με πρώτο βημα τη διάγνωση, δευτερο το τριπλεξ και τριτη τη φλεβογραφια. Προφανώς...

Τα πράγματα προχωράνε.. με ρυθμούς σαλιγκαριου.. αλλά προχωράνε.


Υ.Γ. : Αυτο που με στενοχωρεί λιγάκι είναι ότι δεν εχουν "διαβασει" ακόμα αρκετά και π.χ. μου λέει δεν ξερω κατα πόσο θα σας βοηθησει όλο αυτό. Και την ψυλλιάζομαι. Μα του λέω δεν ειπε κανείς οτι θα σηκωθούν ανθρωποι απο τα καροτσακια.. Να σταματησει η επιδεινωση ειναι ο πρωταρχικος στοχος και μετα βλεπουμε...
 #48897  από maraki12
 Παρ Μαρ 04, 2011 1:54 am
Πριν μια βδομάδα είδα και τον τριτο της ομάδας, τον νευρολογο. Τα νέα είναι οτι :
α) έχουν διαλέξει ποιος αγγειοχειρουργός θα ασχοληθεί.
β) σκόπευε να πάει το τριημερο που αρχίζει τώρα στην Ιταλία και μόλις εμαθε για το συνέδριο στις 14 ταλαντευόταν να τα αλλάξει όλα και να πάει. Πήρε τον Σάλβι τηλέφωνο και απο τα Ιταλικά που δεν ξερω ;) κατάλαβα ότι τον ρώτησε αν έχει πειστει για τα αποτελέσματα των επεμβάσεων και η απάντηση ήταν θετική.
γ) τους έχω σπάσει τα νευρα.. χιχιχι..

Το άλλο νεο είναι ότι ο αγγειοχειρουργός, που τελικα υποτιθεται ότι επελεγει να ασχοληθει, δεν είναι ο αρχικα αναφερόμενος επίκουρος καθώς πλεον αυτος εκτελει χρεη διευθυντευοντος και δεν προλαβαίνει μάλλον. Το google μου βγάζει για τον καινούργιο ότι ειναι β' επιμελητης χωρίς να ξέρω αν έχει καμια σημασία αυτό.

Ξέχασα να σας γράψω αμεσα report και τώρα τα χω ξεχασει και νυσταζωωωω :) Πάντως δεν έχει καμια άλλη συγκλονιστικη εξελιξη πέραν του ότι ειναι αποφασισμένοι να βγάλουν και να εφαρμόσουν καποιο είδος πρωτόκολλο.
 #48905  από Π.Μ79
 Παρ Μαρ 04, 2011 1:45 pm
Αφού είναι αποφασισμένοι να κάνουν την έρευνα, καλό θα ήταν να μιλήσουν και με άλλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, ώστε να προχωρήσει το πράγμα.

Ας συναντηθούν, να συζητήσουν για το πρωτόκολλο, τα guidelines και μόνο σε καλό μπορεί να βγει όλο αυτό.
 #48928  από mortal_engine
 Παρ Μαρ 04, 2011 11:32 pm
Στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας, όπου συναντήθηκα με έναν επίκουρο και έναν ειδικευόμενο, είπαν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε επεμβάσεις γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά τους.

Εκτός εάν βρεθεί χρηματοδότηση για να γίνουν όλα αυτά στα πλαίσια επίσημης μελέτης.
Ξηλωθείτε.
 #48929  από pelopidas
 Παρ Μαρ 04, 2011 11:36 pm
παντως ο ζαμπονι εχει πει οτι εκπαιδευει μια ομαδα γιατρων για την ελλαδα
και οτι μεχρι το καλοκαιρι αυτη θα μπορει να δεχεται ασθενεις
δεν γνωριζω αν μιλα για το πανεπιστημιακο του ηρακλειου