• ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΠΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ

  • Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #98431  από nikosathens
 Κυρ Ιαν 05, 2014 1:07 am
Καλησπέρα σας,
Ομολογώ ότι παρακολουθώ εδώ και καιρό το forum, λόγω του πατέρα μου που πάσχει από ΣΚΠ εδώ και 18 χρόνια. Θα ζητήσω όμως τα φώτα σας για ένα θέμα που προέκυψε με την πεθερά μου, η οποία:
- Εως 02/2012 έπαιρνε επίδομα βαριάς αναπηρίας (310 περίπου ευρώ/μήνα, ανά δίμηνο), από την Πρόνοια (δεν έχει εργαστεί ποτέ, είναι όμως έμμεσα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από τον πεθερό μου και έχει επομένως βιβλιάριο ασθένειας ΙΚΑ)
- Τον 02/2012 σταματά το επίδομα και τότε παίρνουμε χαμπάρι ότι πρέπει να περάσει από ΚΕΠΑ.
- Τον 03/2012 καταθέτει στο ΙΚΑ Πατησίων τα χαρτιά της για να περάσει από Πρωτοβάθμια. Στους κωδικούς που συμπληρώνουμε το γιατί θέλουμε το επίδομα, είχαμε σημειώσει εφορία και επίδομα πρόνοιας (αυτό δηλαδή που έπαιρνε)
- Τον 10/2012 βγαίνει η απόφαση της Πρωτοβάθμιας ότι έχει αναπηρία 50%
- Τον 11/2012 καταθέτει ένσταση για Δευτεροβάμια.
- Πριν 3 μέρες (02/01/2014) πήραμε την απόφαση της Δευτεροβάθμιας που αναφέρει επί λέξει:
"Αρ. Επιτροπής: χχχχχ/2013/χχχχ Ημερομηνία: 22/11/2013
Φορέας: ΙΚΑ
ΑΜΑ: ΧΧΧΧΧΧ
ΑΦΜ κλπ, κλπ

Στην ανωτέρω αναφερόμενη μετά από αξιολόγηση από την Δευτεροβάθμια Υγ. Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. διαπιστώθηκαν οι παρακάτω παθήσεις κατά βαθμό και βαρύτητα:
ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ.
ΒΑΡΙΑ ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕΛΗΣ ΠΑΡΑΠΑΡΕΣΗ & ΒΛΑΒΗ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΟΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
ΦΕΡΕΙ ΠΑ 67% ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΡΕΣΗ [1140/81 ΑΡ 42]

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το συνολικό ποσοστό της ανέρχεται σε 85% (αριθμ.) ΟΓΔΟΝΤΑΠΕΝΤΕ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ (ολογράφως) κατά ιατρική πρόβλεψη, από 24/09/2012 έως 30/09/2017.

-ποσοστό 50% (αριθμ.) ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ (ολογράφως) οφείλεται σε ψυχιατρική πάθηση.
Κατά ιατρική κρίση δικ. εξωιδρυματικό επίδ. σύμφωνα με τις διατ. Ν.1140/81, Ν3232/04 και Ν3518/06: ΝΑΙ
από 24/09/2012 έως 30/09/2017
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ ΑΥΕ ΑΝΑΘ. ΤΗΝ 2938/ΧΧ,ΧΧ,ΧΧ

Θα ήθελα να ρωτήσω:
-Δικαιούται το επίδομα παραπληγίας ή εξωιδρυματικό των 780 ευρώ το μήνα ?
-Πρέπει να κάνουμε αίτηση στην Πρόνοια ή στο ΙΚΑ (μέσω του συζύγου της, για να του προστεθεί το επίδομα στη σύνταξη) ?
- Το ποσό του συγκεκριμένου επιδόματος που αναφέρει η απόφαση είναι το ίδιο, είτε το παίρνει κανείς από την Πρόνοια, είτε από το ΙΚΑ ?
- Με τα αναδρομικά τι γίνεται ? Διαβάζω ότι για να αναγνωρίσει το ΙΚΑ αναδρομικά, θα έπρεπε να είχε γίνει αίτηση για το συγκεκριμένο επίδομα και μετά το ΙΚΑ μας παραπέμπει στην επιτροπή. Δεν θυμάμαι να είχαμε κάνει κάτι τέτοιο, αλλά πάντως είχαμε πληρώσει παράβολο (θεωρείται και παραπεμπτικό ?) Επίσης διαβάζω ότι έχει εκδοθεί εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας (http://klimaka-socialservice.blogspot.g ... -post.html) σύμφωνα με την οποία "Η συνέχιση της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων γίνεται αναδρομικά από την ημερομηνία διακοπής του επιδόματος και εφόσον έχει καταθέσει αίτηση στα ΚΕ.Π.Α. μέσα σε χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης. Σε διαφορετική περίπτωση το επίδομα διακόπτεται. Προκειμένου για νέο δικαιούχο, ως ημερομηνία χορήγησης του προνοιακού επιδόματος ΑμεΑ λαμβάνεται η ημερομηνία αίτησης του δικαιούχου στα ΚΕ.Π.Α. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος του επιδόματος προσκομίζει γνωμάτευση του ΚΕ.Π.Α. βάσει της οποίας εντάσσεται σε διαφορετική κατηγορία προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης από αυτή που λάμβανε κατά τη λήξη της προηγούμενης γνωμάτευσης, η καταβολή πραγματοποιείται αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στο ΚΕ.Π.Α. και σύμφωνα με την νέα κατηγορία προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης στην οποία εντάχθηκε ο δικαιούχος."

Συγγνώμη αν σας κούρασα, είμαι ειλικρινά μπερδεμένος στο τι να κάνω!


Ειλικρινά ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nikosathens την Τρί Ιαν 07, 2014 5:37 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
 #98511  από nikosathens
 Τρί Ιαν 07, 2014 5:36 pm
Καλησπέρα και πάλι,

Σχετικά με το παραπάνω, να σας ενημερώσω ότι πήγαμε σήμερα:
-Στο ΙΚΑ Κεφαλληνίας, όπου η ευγενέσταση υπάλληλος πρωτοκόλλου ειδικών συντάξεων, αφού εξέτασε όλα τα δικαιολογητικά, μας ενημέρωσε ότι μπορεί η πεθερά μου , ως έμμεσα ασφαλισμένη, να κάνει αίτηση στο ΙΚΑ για τη χορήγηση του εξωιδρυματικού επιδόματος (20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη ανά μήνα). Δυστυχώς, όπως μας είπε, δεν δικαιούται αναδρομικά, παρά μόνο από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στο ΙΚΑ. Για να εδικαιούτο αναδρομικά, θα έπρεπε, πριν περάσει η πεθερά μου από ΚΕΠΑ, να είχαμε κάνει αίτηση για το συγκεκριμένο επίδομα στο ΙΚΑ και να πέρναμε παραπεμπτικό του ΙΚΑ για το ΚΕΠΑ.
- Στην Πρόνοια, όπου μας είπαν (η προισταμένη) ότι επειδή η πεθερά μου είναι έμμεσα ασφαλισμένη, θα πρέπει να κάνει αίτηση στο ΙΚΑ και να την ενημερώσουμε (την Πρόνοια) για το αποτέλεσμα, ώστε το επίδομα (626/δίμηνο) που έπαιρνε η πεθερά μου να περάσει από κατάσταση αναστολής σε κατάσταση διακοπής. Μας είπε επίσης ότι η Πρόνοια δεν χορηγεί το συγκεκριμένο επίδομα σε έμμεσα ασφαλισμένους, παρά μόνο σε δημόσιους υπαλλήλους και ανασφάλιστους. Φυσικά, ούτε λόγος για αναδρομικά.

Και εδώ νομίζω είναι το παράλογο της υπόθεσης. Αν δηλαδή το αποτέλεσμα της επιτροπής έλεγε ότι δικαιούται μόνο το απλό επίδομα βαριάς αναπηρίας (που το χορηγεί η Πρόνοια και σε έμμεσα ασφαλισμένους), τότε θα το παίρναμε από την Πρόνοια μαζί με τα αναδρομικά (από ημερομηνίας διακοπής της προηγούμενης γνωμάτευσης, 02/2012). Ενώ τώρα, που η απόφαση γράφει για το εξωιδρυματικό, όχι μόνο δεν το χορηγεί η Πρόνοια σε έμμεσα ασφαλισμένους αλλά και δεν δικαιούται ούτε αναδρομικά, έστω από 02/2012 έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του εξωισρυματικού, που αναγράφει η απόφαση (09/2012) για το παλιό επίδομα.

Αυτά...και μάλλον θα κάνουμε την αίτηση στο ΙΚΑ να ξεμπερδεύουμε, (τους χαρίζουμε τα αναδρομικά έτσι, αλλά ποιος έχει τώρα λεφτά για δικηγόρους κλπ).
 #129358  από ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ
 Δευ Δεκ 18, 2017 8:45 pm
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΠΑ ΜΕ ΤΟ 50% ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΤΕ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΤΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΤΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΟ ΠΟΣΟ.