• ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΚΠ ..... Εν έτει 2012..

  • Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
 #78815  από Vasoula
 Σάβ Οκτ 06, 2012 1:42 am
Τα περισσοτερα δρουν ευεργετικα και στο κυκλοφοριακο κυριως ως αντιπηκτικα κι ενισχυτικα του ενδοθηλιου το οποιο ως γνωστον βασει και των τελευταιων μελετων περι CCSVI (ΧΕΝΦΑ) παιζει τεραστιο ρολο στη ΣΚΠ:
http://www.ccsvi.org/index.php/helping- ... ial-health
 #78852  από petros
 Σάβ Οκτ 06, 2012 3:12 pm
Δεν κερω ποιος χλεβασε και ποιος οχι. Απο την στιγμη που η φιλη σου νοιωθει καλυτερα εκεινη αυτο απο μονο του εχει τεραστια αξια. Και για αυτο υπαρχει το συγκεκριμενο φορουμ για να μοιραζομαστε εμπειριες και αποψεις που θεωρουμε οτι αξιζουν διερευνησης. Κανεις μας δεν ειναι γιατρος. Ολοι την αποψη τους λενε και πολυ καλα κανουν. Βρισκω το ποστ σου πολυ καλο και χρησιμο. Οπως και πολλα παλια ποστ που πλεον δεν υπαρχουν εδω μεσα.
 #78854  από litsa
 Σάβ Οκτ 06, 2012 3:58 pm
Vasoula έγραψε:Αυτη ειναι η "αγωγη" που ακολουθει η φιλη μου και η οποια εγινε αντικειμενο χλευασμου* οχι μονο εδω μεσα αλλα και σε αλλα fora περι ΣΚΠ επειδη λεει εγινε πειραματοζωο!
Δεν την εβγαλε κανενας γιατρος αλλα ο αντρας της διαιτολογος και παρα την πολυ ασχημη αρχικη κατασταση της με παμπολες ωσεις και δυσκολια στην κινηση αυτη τη στιγμη με ολα αυτα μαζι με ασκηση και αλλαγη γενικοτερα τροπου ζωης ειναι απολυτως καλα με μηδενικες ωσεις και τελεια σωματικη κατασταση (κι ευχομαι παντα ετσι να συνεχισει).

Καθετι εξυπηρετει διαφορετικο σκοπο αλλα ολα, μα ολα, τα συμπληρωματα βασει ιατρικων μελετων αλλα και εμπειριων χιλιαδων ασθενων βοηθουν στη ΣΚΠ.
Τα παιρνει απ'εξω με αρκετα χαμηλοτερο κοστος απο οτι εδω κι αν σας φαινονται πολλα διαβαστε στο thisisms>regimens ποσοι στην απεναντι μερια του Ατλαντικου παιρνουν τοσα και περισσοτερα και τα πανε υπεροχα!

Στη διαθεση του καθενος (με τη βοηθεια του συζυγου της παντα) να εξηγησω οσο μπορω τι κανει το καθενα, ειμαι δε περιεργη να δω οσοι πατε στους συγκεκριμενους γιατρους τι συμπληρωματα σας δινουν και τα κρατατε επτασφραγιστο μυστικο, οχι για να αλλαξει κι εκεινη αυτα που παιρνει αλλα επειδη ειμαι σιγουρη τα περισσοτερα αν οχι ολα τα παιρνει κι η φιλη μου!

*αναρωτιεμαι αυτοι που την κατακριναν και ακολουθουν τη συμβατικη οδο αραγε ειναι καλυτερα απο πριν η εχουν επιδεινωση της καταστασης τους; Αν οχι γιατι κρινουν εφοσον μαλιστα δεν εχουν ιδια αποψη;
-Ποια είναι η φίλη σου? και που χλευάστηκε??? εσύ είσαι ασθενής? για πες μας μερικά πράγματα για σένα .... να γνωριστούμε καλύτερα... Και πως θα δώσεις εσύ συμβουλές ? με ποια ιδιότητα.. (Δεν εννοώ να μας πεις την γνώμη σου, αλλά με ποια ιδιότητα θα δώσεις συμβουλές για όλο αυτό το κατεβατό βιταμινών... Εγώ πχ. παίρνω κάποιες από αυτές, και σε άλλες δόσεις... )

[Ολοι είμαστε πειραματόζωα ... είτε παίρνουμε ιντερφερόνες, ή όποιου άλλου είδους φάρμακο, ή έχουμε κάνει χένφα ή όχι, ή έχουμε κάνει οτιδήποτε άλλο.. ή και αν δεν παίρνουμε φάρμακα...

[Η σκπ, είναι ασθένεια ανίατη.. εκφυλιστική κτλ κτλ..
Τώρα αν κάποιος μπορεί να διατηρηθεί με διάφορα μέσα, ή αν είναι τυχερός... πάει καλά..
Ολοι μας κάθε μέρα δίνουμε τον δικό μας προσωπικό αγώνα σε διαφορετικά επίπεδα!

-Αλλά σε παρακαλώ πάρα πολύ όταν αναφέρεσαι στους ανθρώπους του φόρουμ (δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε σε άλλα φόρουμ) να λείπουν τα σχόλια τύπου ''εφτασφράγιστο μυστικό'' κτλ κτλ . Συγνώμη που το λέω, αλλά αυτό μου βγάζεις...

-Η κάθε αγωγή είναι εξατομικευμένη, και ΑΝ θέλει ο καθένας την δημοσιοποιεί ή όχι... είναι προσωπικό δεδομένο . -
Η αγωγή που κάνει πολύ καλό σε μένα, μπορεί να είναι πολύ επιζήμια στον άλλο... ! και το ανάποδο...

Δεν έχει νόημα να πει σε κάποιον κάνε αυτό ή το άλλο, γιατί ακόμα και η δοσολογία και ο συνδυασμός παίζει ρόλο του...

ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΩΤΕΡΟ??? και πιο σημαντικό ..:
ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ εξετάσεων αίματος και ούρων... Για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό!

Ο καθένας αφού πληροφορηθεί είναι υπεύθυνος για αυτό που κάνει... όλες οι προσεγγίσεις δεν είναι για όλους... !

Μακάρι να υπήρχε νωρίτερα κάποιος υπεύθυνος και σωστός να μας έλεγε ότι αυτά τα συμπληρώματα πρέπει να πάρεις ή αυτό να κάνεις...
Εγώ είμαι ενθουσιασμένη με την πορεία μου από τα συμπληρώματα... :happy-cheerleadersmileygirl: :happy-cheerleadersmileygirl: :happy-cheerleadersmileygirl: :happy-cheerleadersmileygirl: :banana-dreads: :banana-dreads: :banana-dreads: :banana-dreads:
 #78856  από Φαίδρα
 Σάβ Οκτ 06, 2012 4:15 pm
Vasoula, δεν το κρατάμε επτασφράγιστο μυστικό. Αλλά όπως σου είπε και η litsa στον κάθε ασθενή δίνονται διαφορετικά συμπληρώματα, ανάλογα με το ιστορικό του και εξετάσεις τις οποίες πραγματοποιεί ο ιατρός. Οπότε δεν βρίσκω το νόημα να γράψω ακριβώς το τι παίρνω εγώ και σε ποια δοσολογία.
Επίσης να προσθέσω κάτι επιπλέον γιατί το βλέπω και το ξαναβλέπω και δεν θα αντέξω αν δεν πω κάτι περί αυτού.. Η σκλήρυνση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΤΗ! Είναι δυσίατη ναι. Αλλά υπάρχουν περίπτωσεις, ελάχιστες βέβαια, στις οποίες οι εστίες πάνε από εκεί που ήρθαν, μαζί με τα συμπτώματα!

Και για να ξαναγυρίσω στα συμπληρώματα και στις διατροφές.. Πιστεύω κι εγώ πως είναι ορθός τρόπος αντιμετώπισης και γι αυτό εξάλλου και το ακολουθώ. Όχι με τον ιατρό της litsaς, αλλά σέβομαι και τον δικό της, αφού την έχει βοηθήσει. Δεν θεωρώ εξάλλου πως οποιοσδήποτε άνθρωπος τρέφεται σωστά, και προσλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες βιταμίνες για τον οργανισμό του. Οπότε τα συμπληρώματα είναι αναγκαία για τον καθέναν μας. Εάν τώρα, βοηθούν και στην πάθησή μας, τόσο το καλύτερο! Σίγουρα δεν είναι σύμπτωση το γεγονός πως παρατηρούνται μειωμένες τιμές σε συγκεκριμένες βιταμίνες στους οργανισμούς των περισσότερων πασχόντων. Και γι αυτό είμαστε εδώ και τα συζητάμε.

Εμένα τα συμπληρώματα με βοήθησαν πάρα πολύ στην πράξη και δεν βρίσκομαι σε καμία χημική θεραπεία.

Αυτά τα ολίγα..
 #78861  από Vasoula
 Σάβ Οκτ 06, 2012 6:05 pm
Λιτσα δεν καταλαβαινω το επιθετικο υφος στο μηνυμα σου, δεν αναφερθηκα σε σενα ουτε φυσικα και σε καποιον αλλο προσωπικα και δεν ειχε σε καμια περιπτωση τετοιο σκοπο η δημοσιευση μου, δεν ξερω αν υπαρχουν προηγουμενα καθως ειμαι καινουρια στο φορουμ αλλα σε βρισκω τουλαχιστο λαθος με τον τροπο που μου επιτιθεσαι και πιανεσαι απο μια λεξη στο συνολο οσων εγραψα αλλα συγνωμη δεν θα ακολουθησω αυτη τη λογικη :violence-hammer: , και κατι αλλο δεν εγραψα πουθενα οτι θα δωσω συμβουλες διαβασε καλα τι γραφω πρωτα και μετα απαντησε σε παρακαλω, οντως καθε αγωγη ειναι εξατομικευμενη αλλα γιατι καποιος γραφει παιρνω ιντερφερονη η το ταδε αλλα δεν λεει τι παιρνει απο συμπληρωματα αυτο λεω ποια η διαφορα;


Η ιδια δεν πασχω αλλα ο αδερφος μου προσφατα διαγνωστηκε ενω εχω κολητη η οποια οπως σας εγραψα πασχει εδω και πολυ καιρο κι ενω ηταν σε πολυ ασχημη κατασταση τα 1-2 πρωτα χρονια με προβληματα βαδισης εκτος των αλλων "θεματων" που ειχε αυτη τη στιγμη ειναι αριστα θα ελεγα κανωντας απλα πραγματα διατροφη, γυμναστικη, συμληρωματα και δεν μιλαω για τις εστιες στη μαγνητικη (brazil) οι οποιες δεν εχουν καμια υποσταση στην κλινικη εικονα (εκτος και κανεις MRV βρισκοντας εστιες συγκεντρωσης σιδηρου που οπως φαινεται αντιστοιχουν με την πραγματικη εικονα του ασθενη) οποτε αν μειωθουν με το χρονο δεν επηρεαζουν την κατασταση, ξερετε καποιον να ειχε πανω απο 30 εστιες σε εγκεφαλο-σπονδυλικη με σοβαρα προβληματα ισσοροπιας βαδισης μουδιασματα κλπ και να εγινε απολυτα καλα; Εγω δεν ακουσα ποτε κατι τετοιο οχι πως δεν μπορει να υπαρχει!


Το θεμα στο οποιο αναφερθηκα ειναι αυτο viewtopic.php?f=10&t=461&start=10
και ειναι προφανης ο χλευασμος προς τον ανδρα της αλλα και προς εκεινη, κακως βεβαια που δεν το εβαλα στην αρχικη δημοσιευση, ο λογος που το ανεφερα ειναι γιατι τοτε που τα ελεγε ο φιλος μου Δημητρης υπηρχαν απειρα αρνητικα σχολια τυπου σιγουρα ολα αυτα δεν δουλευουν θα εχει προβληματα ποιος εισαι εσυ που ξερεις κλπ παροτι ειναι διαιτολογος ενω τωρα απλα επειδη το ειπε ενας γιατρος και καλα εκανε ο ανθρωπος αποκτησαν ουσια κ υποσταση παροτι ο φιλος μου στο disabled ειχε γραψει και τις ερευνες και τον τροπο που αυτα λειτουργουν και φυσικα δεν ειναι πρωτογνωρο αυτο τουλαχιστο στο εξωτερικο που οι περισσοτεροι παιρνουν συμπληρωματα και ακολουθουν εναλλακτικες θεραπειες (απο γιογκα και μασαζ μεχρι υπερβαρικο οξυγονο, αντιβιωσεις, LDN κλπ κλπ) και δεν κανουν παρτυ οι φαρμακευτικες οπως στη χωρα μας με τους γιατρους οταν διαγνωσθεις το πρωτο πραγμα που θα κανουν ειναι να σε βαλουν σε αναοσοκαταστολη - τουλαχιστο!


Κλεινοντας οσον αφορα τα συμπληρωματα θα μου επιτρεψετε να διαφωνησω οτι ειναι καθαρα προσωπικο θεμα, μονο σε καποια απο αυτα η δοσολογια τους ειναι θεμα εξετασεων (κυριως βιταμινες μεταλλα) αλλα καποια αλλα που δρουν ευεργετικα στη ΣΚΠ ουτως η αλλως και δεν υπαρχει ελλειψη στον οργανισμο (πχ επιγαλλοκατεχινες τσαγιου, ινοσινη, τζινγκο μπιλομπα, ρεσβερατρολη, κερκετινη, πυκνοζενολη κλπ) θεωρω πως καθε ασθενης αναλογα το βαλαντιο του να παιρνει οσα κ οσο μπορει.
Δεν υπαρχει εξεταση να βρεις αν και ποσες επιγαλλοκατεχινες πρεπει να παρεις αλλα κανουν καλο στο ενδοθηλιο ουτως η αλλως και ξερουμε ποσο αυτο σχετιζεται με τη ΧΕΝΦΑ, το αιματοεγκεφαλικο διαφραγμα κλπ οποτε την αναγκαια ημερησια ποσοτητα τη βρισκεις βασει κλινικων μελετων που βλεπεις αρχικα αν εχουν παρενεργειες σε μακροχονια ληψη και φυσικα ποια ειναι η ελαχιστη ευεργετικη δοση στη ΣΚΠ!

Ουφ...τελειωσα και δεν μ'αρεσει να γραφω κατεβατα, ηδη εκανα μια ωρα να γραψω το αρχικο ποσο δε να απαντησω, παρακαλω μη συνεχισουμε την αντιπαραθεση ουτε τις ειρωνιες γιατι απλα δεν προκειται να "παιξω" και δεν εχει και νοημα...
 #78863  από litsa
 Σάβ Οκτ 06, 2012 6:15 pm
Vasoula καμία επίθεση δεν σου έκανα...
αντίθετα εσύ ανέφερες ορισμένα πράγματα...

ωραία τα είχε αναρτήσει, είχε πει , τα είχα δει.... δεν με έπεισε στο ποια είναι η δόση για τον καθένα κτλ κτλ
και βεβαίως το κάθε τι που αφορά ιατρικά τον καθένα είναι προσωπικό!

ο καθένας μπορεί να παίρνει ότι συμπληρώματα θέλει, εγώ μπερδευόμουν και είχα τελικά και άλλα θέματα που ο οργανισμός μου ήταν ένα μπάχαλο...

Ποια απ όλα αυτά που αναφέρονται στο λινκ που μας εδωσες θα βοηθούσαν? αποτελεσματικά?
και έχοντας κάποιος την ευθύνη??

Ούτε εγώ θέλω ειρωνείες και αντιπαραθέσεις επί αντιπαραθέσεων...
Για αυτό καλή συνέχεια στον καθένα σε ότι επιλέξει!
 #78865  από Γιάννης
 Σάβ Οκτ 06, 2012 6:39 pm
litsa έγραψε:Για αυτό καλή συνέχεια στον καθένα σε ότι επιλέξει!
Αυτό είναι το ζουμί vasoula και μην παρεξηγιέσαι. Η Λίτσα μας είδε διαφορά με αυτή την κυτταρική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου γιατρού. Ξέρεις όμως πόσοι διατείνονται ότι αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της σκλήρυνσης με τον ίδιο τρόπο; Πολλοί, πάρα πολλοί, μερικοί δεν είναι καν γιατροί, είναι αστρολόγοι, μέντιουμ, δάσκαλοι πολεμικών τεχνών και άλλα τέτοια. Και βέβαια δεν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους. Τα (πολλά) συμπληρώματα είναι ακριβό σπορ γι αυτό και κάποιοι τα πουλάνε οι ίδιοι. Άσε μας λοιπόν να κράζουμε όσοι και όσο θέλουμε τις εναλλακτικές θεραπείες, έχεις σκεφτεί ότι το κάνουμε γιατί δεν έχουμε λεφτά (και τη διάθεση) να τις ακολουθήσουμε όλες;
 #78870  από Vasoula
 Σάβ Οκτ 06, 2012 7:35 pm
Οτι καποιες ουσιες εχουν ευεργετικη δραση ειναι σιγουρο πχ τα ωμεγα-3 λιπαρα, η καρνιτινη, η βιταμινη D, η ινοσινη (ανεβαζει το χαμηλο ορικο οξυ το οποιο απο μονο του ειναι δεικτης βαρυτητας της ΣΚΠ) και πολλες ακομη αρα δεν καταλαβαινω γιατι χρειαζεται γιατρο καποιος να παρει για παραδειγμα ωμεγα-3 οταν δεν εχουν παρενεργειες (εκτος και πασχει απο αιμοροφιλια αλλα τοτε δεν θα επασχε κατα 99% απο ΣΚΠ);

Δε μου λετε ο γιατρος ξερει καλυτερα απο σας αν αισθανεσθε καλυτερα με κατι που παιρνετε/κανετε, δηλαδη ο γιατρος ειναι ο θεος και εμεις τα πειραματοζωα που πρεπει να δεχομαστε οτι λεει κι αν πει δεν ειναι σωστο ετσι ειναι;

Συγνωμη αλλα δεν την αποδεχομαι αυτη την προσεγγιση, ο καθενας ειναι υπευθυνος του εαυτου του και των πραξεων του, δεν ειδα ποτε γιατρο να αναλαβει ευθυνη απεναντι σε ασθενη και να του επανορθωσει το κακο που του εκανε εξαιτιας πχ μιας λαθος θεραπειας αντιθετα ειδα σχεδον το συνολο των Ελληνων να θεωρουν αξιωμα οτι λεει ο γιατρος να ειναι σωστο κι οτι λεει καποιος αλλος ακομη κι αν το αποδεικνυει με αυτες τις δικες τους ιατρικες μελετες να ειναι αμφιλεγομενο λες και ο καθε γιατρος εχει απολυτη γνωση του γιγνεσθαι γυρω απο καθε ασθενεια η εμεις οι ιδιοι δεν ξερουμε αν γιναμε καλα με κατι που παιρνουμε η αν δεν το αποδεχεται η ιατρικη κοιντητα σημαινει οτι ειναι λαθος...

Ρωτηστε εναν νευρολογο περι βιταμινης D η ινοσινης κι αν σας πει οτι παζουν μεγαλο ρολο γραψτε με οσο τρανος κι αν ειναι αυτος ο γιατρος, τα ιδια συμβαιναν και με την ΧΕΝΦΑ (ο φιλος μου Δημητρης εγραψε απο πολυ παλια για αυτη στο disabled, εκει ειναι διαβαστε τα), δειτε ποσες αμφιβολιες υπηρχαν παρα τις προυπαρχουσες ηδη κλινικες μελετες και δημοσιευσεις απλα γιατι δεν συνεφερε την ιατρικη κοινοτητα των νευρολογων να μπει στο παιχνιδι και να κονομησει κι ενας αλλος κλαδος γιατρων απο τη ΣΚΠ (που ειναι πραγματικο χρυσορυχειο μεγαλυτερο κι απο αυτο των καρκινοπαθων οι οποιο ειτε γινονται καλα ειτε πεθαινουν ενω οι "σκληρυντικοι" μια ζωη θα τα χωνουν οντας χρονια νοσουντες)...

Παραμενει η ερωτηση μου γιατι δεν γραφετε τι και σε ποιες ποσοτητες παιρνει ο καθενας που πηγε στον συγκεκριμενο γιατρο ανοιχτα προς συζητηση, απλα σας ειπε παρτε αυτα και δεν ρωτησατε ΓΙΑΤΙ το καθετι, τι κανει, για ποιο λογο το παιρνουμε;
Συγνωμη αν δαφερω αλλα αυτο για μενα λεγεται "γουρουνι στο σακι", θεος να ειναι ο γιατρος ωφειλει πρωτα να μου εξηγησει τι θα βαλω στον οργανισμο ΜΟΥ γιατι αν κανει λαθος ΕΓΩ θα υποφερω κι οχι εκεινος οποτε τουλαχιστο ας ειμαι ανημερη, δεν ξερω ισως ειμαι και λαθος αλλα ετσι το βλεπω!!!

ΥΣ: κατι τελευταιο, τα συμπληρωματα δεν ειναι φαρμακα και εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων οι μηδαμινες παρενεργειες τους ειναι ακακες συγκριτικα με τα φαρμακα αφου τα συμπληρωματα μεταβολιζονται, αυτο περι κινδυνου και οτι πρεπει να μας το πει ο γιατρος για να τα παρουμε
 #78871  από litsa
 Σάβ Οκτ 06, 2012 7:43 pm
vasoula ? διαβάζεις τι γράφεις???

αν θες να πας στον οποιοδήποτε γιατρό ... πήγαινε!!!!!!!
αν δεν θες να πας ... ΜΗΝ ΠΑΣ!!!!
ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ...


Αν έχεις απορίες, να πάρεις τηλέφωνο και να σου πει ότι θέλεις..

Τι είναι αυτά τα παιδιάστικα πράγματα ? να μαζευτούμε να πούμε τι αγωγη παίρνει ο καθένας και να βγάλουμε συμπεράσματα?? :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling:

όλοι γίναμε πρυτάνεις και κάτι παραπάνω!!!!

Αμάν πια!!!

δεν με ενδιαφέρει κάτι άλλο....

α! και κατα τα άλλα δεν ηθελες να γράφεις και πολλά.... :animals-dogrun: :animals-dogrun: :animals-dogrun: :animals-dogrun:
 #78873  από κατερινα 55
 Σάβ Οκτ 06, 2012 8:00 pm
Vasoula έγραψε:
Ρωτηστε εναν νευρολογο περι βιταμινης D η ινοσινης κι αν σας πει οτι παζουν μεγαλο ρολο γραψτε με οσο τρανος κι αν ειναι αυτος ο γιατρος, τα ιδια συμβαιναν και με την ΧΕΝΦΑ (ο φιλος μου Δημητρης εγραψε απο πολυ παλια για αυτη στο disabled, εκει ειναι διαβαστε τα), δειτε ποσες αμφιβολιες υπηρχαν παρα τις προυπαρχουσες ηδη κλινικες μελετες και δημοσιευσεις απλα γιατι δεν συνεφερε την ιατρικη κοινοτητα των νευρολογων να μπει στο παιχνιδι και να κονομησει κι ενας αλλος κλαδος γιατρων απο τη ΣΚΠ (που ειναι πραγματικο χρυσορυχειο μεγαλυτερο κι απο αυτο των καρκινοπαθων οι οποιο ειτε γινονται καλα ειτε πεθαινουν ενω οι "σκληρυντικοι" μια ζωη θα τα χωνουν οντας χρονια νοσουντες)...

Και φτάσαμε στο ζουμιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιί!!!!!!!!!!!!!!
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 31