• φουμαρικό οξύ

  • Θεματολογία για το φουμαρικό διμεθυλεστέρα (Tecfidera, dimethyl fumarate, BG-12), χάπι για την πολλαπλή σκλήρυνση.
Θεματολογία για το φουμαρικό διμεθυλεστέρα (Tecfidera, dimethyl fumarate, BG-12), χάπι για την πολλαπλή σκλήρυνση.
 #55523  από NikoleScully
 Δευ Ιουν 27, 2011 10:00 pm
T ι είναι το φουμαρικό οξύ;

Το φουμαρικό οξύ είναι μία χημική ουσία που εντοπίζεται στα μανιτάρια, τα βρύα και τις λειχήνες. Αποτελεί χημικά ένα ενδιάμεσο του κύκλου του κιτρικού οξέος και χρησιμοποιείται από τα κύτταρα για να παραχθεί ενέργεια με τη μορφή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP) από τα τρόφιμα. Το ανθρώπινο δέρμα παράγει φυσικά το φουμαρικό οξύ, όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως.

Πού πρωτοχρησιμοποιήθηκε;

Το φάρμακο πρωτοχρησιμοποιήθηκε στη δερματολογία για τη θεραπεία της ψωρίασης, μίας νόσου που πιθανώς προκαλείται από μια δυσλειτουργία στην παραγωγή του οξέος από το δέρμα. Χρησιμοποιείται επίσης ως μη τοξικό μέσο όξυνσης των τροφίμων από το 1946 και σπανιότερα ως υποκατάστατο του τρυγικού οξέος.

Ποιος είναι ο φαρμακολογικός μηχανισμός δράσης του;

Στοιχεία μελετών έχουν καταδείξει την ανοσοτροποποιητική δράση του φουμαρικού οξέος. Σε κλινικές μελέτες στην ψωρίαση παρατηρήθηκε μείωση των περιφερειακών CD4 και CD8 Τ-λεμφοκυττάρων (υποπληθυσμού των λευκών αιμοσφαιρίων), λόγω της ικανότητας των φουμαρικού οξεός να αυξάνει την απόπτωση των κυττάρων αυτών. Σε μελέτες στο εργαστήριο περιγράφηκε η ανασταλτική δράση του φαρμάκου για τον πυρηνικό παράγοντα NF-κB και τον παράγοντα νέκρωσης TNF-α που συμβάλλουν στον ανοσολογικό καταρράκτη της ΣΚΠ.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τη λήψη του φαρμάκου από το στόμα, ακολουθεί η υδρόλυσή του από ειδικά ένζυμα, τις εστεράσες, στο μεταβολίτη του ονομεθυλυδραζίνητης (MMF). Μετά την πλήρη απορρόφηση στο λεπτό έντερο αλληλεπιδρά με κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στην αιματική κυκλοφορία. Ο μεταβολίτης του ονομεθυλυδραζίνητης, μεταβολίζεται περαιτέρω κατά τη διάρκεια του κιτρικού κύκλου σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό και τελικά αποβάλλεται κυρίως με την αναπνοή και λιγότερο με τα ούρα. Ο χρόνος ημίσειας ζωής του είναι περίπου 36ώρες και η υψηλότερη συγκέντρωση στο αίμα μετριέται 5 - 6ώρες μετά τη λήψη από το στόμα.

Ποιες είναι οι έρευνες στη ΣΚΠ;

Σε μελέτη 256 ασθενών με ΣΚΠ υποτροπιάζουσας μορφής, που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό ‘Lancet’, παρατηρήθηκε σε ημερήσια δοσολογία 750mg μείωση κατά 69% των απομυελινωτικών βλαβών στη μαγνητική τομογραφία και 32% της ετήσιας συχνότητας υποτροπών.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν πιο συχνά σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο σε σχέση με το group ελέγχου, ήταν κοιλιακό άλγος, ερυθρότητα, και εξάψεις. Οι δοσοεξαρτώμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κεφαλαλγία, κόπωση και αίσθημα θερμότητας.

Επί του παρόντος διενεργείται παγκόσμια έρευνα φάσης ΙΙΙ, που περιλαμβάνει συνολικά 2.000 ασθενείς. Είναι ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το 2012.
 #55526  από ΑΝΝΑ59
 Δευ Ιουν 27, 2011 10:15 pm
ΛΕΣ....??????????? Παντως,σαν χημικη ενωση,ισως ειναι φιλικη προς τον ανθρωπινο οργανισμο...!!! Για να δουμε....ειμαστε και καχυποπτοι ,οχι αδικα..... :think: :think: :think:
 #55535  από ΑΝΝΑ59
 Δευ Ιουν 27, 2011 11:43 pm
Ειναι στο iatronet !!! Επισης,βρηκα και διαφημιση του CARITINE FUMARATE ,συνδυασμου καριτινης-φουμαρικου οξεος..... :think: :think: :think:
 #55537  από NikoleScully
 Δευ Ιουν 27, 2011 11:46 pm
Απο οτι ειδα κιολας βρισκετε στα μανιταρια......ΟΡΜΗΣΤΕ ΣΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Θα γινουμε τρελλες αγελαδες!!!!!
 #55538  από ΑΝΝΑ59
 Δευ Ιουν 27, 2011 11:49 pm
NikoleScully έγραψε:Απο οτι ειδα κιολας βρισκετε στα μανιταρια......ΟΡΜΗΣΤΕ ΣΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Θα γινουμε τρελλες αγελαδες!!!!!
Τρελαινομαι για μανιταρια :happy-bouncymulticolor: Αλλα,δεν αρεσουν στην οικογενεια....
 #55539  από NikoleScully
 Δευ Ιουν 27, 2011 11:55 pm
Βουτα τα Βουτα τα.....Μην τους τα αφηνεις.....
 #55566  από NikoleScully
 Τρί Ιουν 28, 2011 12:26 pm
Καλημερα!!
Δεν ειπαμε καλε οτι εξαφανιζει τη σκπ....απλως μπορει να βοηθαει.....δεν βλαπτει μια δοκιμη....δεν ειναι χημικο το μανιταρι,εινια φυσικο και ετσι δεν επιβαρυνεις τον οργανισμο!!!
 #55667  από Κώστας
 Τετ Ιουν 29, 2011 1:57 am
Θα ξεσκίσω τα πλευρώτους, φορώντας φυσικά το γιλέκο, έχοντας προηγουμένως κάνει βλαστοκύταρα και συνεχίζοντας ανελλιπώς ανά διήμερο την ιντερφερόνη, και καθημερινά το simetrel, τις superamin, τις.............., ενώ θα καρτερώ με ανυπομονησία το νέο θαυματουργό χάπι, έχοντας ταυτόχρονα προσφερθεί για πειραματόζωο στο νέο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο!!!

Υγ. Άκουσα, πως η έκθεση του ανθρωπίνου σώματος στο απόλυτο κενό του διαστήματος χωρίς διαστημική στολή, επιφέρει πλήρη ίαση στη ΣΚΠ. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει επιζήσει κανένα από τα πειραματόζωα ποντίκια, αλλά οι επιστήμονες δεν απογοητεύονται. Συνεχίζουν ακάθεκτοι τα πειράματά τους.
Έχει ακούσει κανείς γι΄ αυτή τη μέθοδο να μας πει τη γνώμη του;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 #55698  από pelopidas
 Τετ Ιουν 29, 2011 2:27 pm
κωστα, αυτη η εκθεση για το κενο του διαστηματος με προβληματισε!
την εγραψε καποιος που γιορταζει της αγιας βαρβαρας?

επισης το γιλεκο, ειναι χειμωνιατικο ή καλοκαιρινο?
 #55704  από ΑΝΝΑ59
 Τετ Ιουν 29, 2011 3:57 pm
Κώστας έγραψε:Θα ξεσκίσω τα πλευρώτους, φορώντας φυσικά το γιλέκο, έχοντας προηγουμένως κάνει βλαστοκύταρα και συνεχίζοντας ανελλιπώς ανά διήμερο την ιντερφερόνη, και καθημερινά το simetrel, τις superamin, τις.............., ενώ θα καρτερώ με ανυπομονησία το νέο θαυματουργό χάπι, έχοντας ταυτόχρονα προσφερθεί για πειραματόζωο στο νέο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο!!!

Υγ. Άκουσα, πως η έκθεση του ανθρωπίνου σώματος στο απόλυτο κενό του διαστήματος χωρίς διαστημική στολή, επιφέρει πλήρη ίαση στη ΣΚΠ. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει επιζήσει κανένα από τα πειραματόζωα ποντίκια, αλλά οι επιστήμονες δεν απογοητεύονται. Συνεχίζουν ακάθεκτοι τα πειράματά τους.
Έχει ακούσει κανείς γι΄ αυτή τη μέθοδο να μας πει τη γνώμη του;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ !!!ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ !!!!!...χωρις διαστημικη στολη...άλλα ρουχαλακια,μπορουμε να φοραμε??? :laughing-rofl: :laughing-rollingred: :laughing-rollingyellow: