• ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΚΠ

  • Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #53665  από Κώστας
 Πέμ Ιουν 02, 2011 11:30 am
Πιθανότατα, θα έχετε ακούσει ότι αυτοί που πάσχουν από ΣΚΠ (Πελοπίδα, συγνώμη για τη χρήση του αρκτικόλεξου), δικαιούνται σύνταξη γήρατος (εφ΄ όσον το επιθυμούν), ασχέτως ηλικίας!
Προφανώς, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις τις οποίες σας αναφέρω συνοπτικά για όσους ενδιαφέρονται.
Μη κολλήσετε στην "ορολογία " που θα χρησιμοποιήσω. είναι αυτή που αναγράφει η ελληνική νομοθεσία όταν αναφέρετε σε μας!

Αν ανήκετε στο παλαιό ΤΕΕΒΕ (τωρινό Ο.Α.Ε.Ε)

Σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 4 του καταστατικού του ΟΑΕΕ, προβλέπεται ότι ο ασφαλισμένος του οργανισμού που είναι παραπληγικός με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, δικαιούται ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν 612/77, ήτοι εφ΄ όσον έχει συμπληρώσει 15 έτη εργασίας ή 4050 ημέρες, ανεξαρτήτως ηλικίας, της οποίας το ποσό ισούται με το αντίστοιχο που καταβάλλεται για 35 έτη ασφάλισης ή 10500 ημ. δηλαδή η σύνταξη είναι πλήρης.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για το ΙΚΑ. Δεν το έψαξα ιδιαίτερα γιατί ανήκω στο ΤΕΕΒΕ.

Για να μην πείτε "αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα" σας πληροφορώ ότι εδώ και ένα χρόνο έχω πάρει σύνταξη γήρατος (αν και είμαι μόλις 49), ακολουθώντας την παρακάτω σχετικά απλή διαδικασία και ΧΩΡΙΣ να χρησιμοποιήσω δικηγόρο.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ
1. Αίτηση - δήλωση (έντυπο της υπηρεσίας)
2. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
3. Τα ασφαλιστικά βιβλιάρια όλων των φορέων των οποίων ζητάτε την προσμέτρηση χρόνου, καθώς και τις αποδείξεις ταχυπληρωμής.
4. Διακοπή επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ (σχετική βεβαίωση κλεισίματος βιβλίων).
5. Ιατρικό πιστοποιητικό από κρατικό νοσοκομείο από το οποίο να προκύπτει ότι πάσχετε από κάποια ασθένεια που περιλαμβάνεται στο άρθρο 5 του Ν 3232/04 (περιλαμβάνεται και η σκλήρυνση). Αν παίρνετε επίδομα από τον ΟΑΕΕ, αρκεί φωτοτυπία της απόφασης χορήγησης του επιδόματος.

Ενδεικτικά σας αναφέρω, επειδή υποθέτω ότι η πρώτη σας απορία θα είναι το ύψος της σύνταξης που θα πάρετε, ότι εγώ, έχοντας συμπληρώσει 17 πλήρη χρόνια ασφάλισης στο ΤΕΕΒΕ, πήρα καθαρά στο χέρι 1040 Ευρώ (μικτά περίπου 1200).

Ο τρόπος που υπολογίζεται το ποσόν που θα πάρετε είναι απλός και έχει σχέση με τα χρόνια (από 15 και άνω), που είστε ασφαλισμένος -η. Τα χρόνια (πλέον των 15), που σας λείπουν, μέχρι να συμπληρώσετε τα 35, θεωρείται ότι τα έχετε διανύσει εικονικά, στην κατηγορία με τον χαμηλότερο ασφαλιστικό συντελεστή αναπροσαρμογής. Αυτό έμπρακτα σημαίνει πως όσα περισσότερα χρόνια ασφάλισης έχετε, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα πάρετε.

Αν παίρνετε και το επίδομα (εξωιδρυματικό επίδομα), που ούτως ή άλλως δικαιούστε (περίπου 660 € το μήνα) και το οποίο συνεχίζει να χορηγείται παράλληλα με την σύνταξη, τότε μιλάμε (για μια περίπτωση σαν τη δική μου), για μηνιαίες αποδοχές της τάξης των 1700 €, ποσόν ουδόλως ευκαταφρόνητο, ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Αν ενδιαφέρεστε και επειδή έχω κάνει πρόσφατα την όλη διαδικασία (πριν δύο χρόνια), μπορώ να σας δώσω εκτενέστερες πληροφορίες και ίσως να μπορώ να απαντήσω και σε κάποιες απορίες σας.

Μη θεωρήσετε ότι παίρνοντας σύνταξη "παροπλίζεστε". Μπορείτε κάλιστα να ασχοληθείτε με όσα μέχρι τώρα δεν είχατε τον χρόνο, ακόμα και να συνεχίσετε να εργάζεστε σαν μισθωτοί υπάλληλοι (ΙΚΑ) σε κάποια επιχείρηση (δεν απαγορεύεται). Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσετε να συνεχίσετε να εξασκείτε το ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ), που είχατε. Η αλήθεια είναι, πως ο άπλετος ελεύθερος χρόνος σε συνδυασμό με την εργασιακή αποχή, καθιστούν ένα επικινδυνότατο "χαρμάνι". Τι να σας πω. Ζυγείστε τα πράγματα και εξετάστε τη δυνατότητα που έχετε να συνεχίσετε να δουλεύετε. Εγώ, πήρα την απόφαση να συνταξιοδοτηθώ, διότι λόγω των κινητικών μου προβλημάτων (είμαι γεωλόγος - τοπογράφος), δεν μπορούσα πλέον ν΄ ασκήσω στην ύπαιθρο το επάγγελμά μου.

Δεν μπορώ, προς το παρόν τουλάχιστον, να σκεφτώ να σας γράψω κάτι περισσότερο.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία και διευκρίνηση μπορώ να προσφέρω.

Σημ1. Η σύνταξή μου έκανε να βγει ένα περίπου χρόνο.
Σημ2. Για τους άνδρες και εφ΄ όσον το επιθυμούν, στα χρόνια για τη συμπλήρωση των 15 υποχρεωτικών, προσμετράται και ο χρόνος της στρατιωτικής τους θητείας, εφ΄ όσον προηγουμένως καταβληθεί το αντίστοιχο χρηματικό τίμημα ασφαλιστικών εισφορών (σαν να τα είχατε δουλέψει).
 #53671  από pelopidas
 Πέμ Ιουν 02, 2011 12:41 pm
ευχαριστουμε για τις πληροφοριες Κωστα
οπως παντα, ακριβεις

υ.γ. φυσικα και δεν με πειραζει η χρηση του αρκτικολεξου, το γραφω κι εγω
με πειραζουν τα χρονια θα περασουν για να καταλαβουν οτι ειναι μια φλεβικη ανεπαρκεια
και οι ανθρωποι που θα ταλαιπωρουνται μεχρι τοτε
 #53675  από diamantis
 Πέμ Ιουν 02, 2011 1:13 pm
γεια κι απο μενα.Για ΙΚΑ ακουσα οτι χρειαζονται 6000 ενσημα για πληρη συνταξη αρκει μονο το 67% και οχι 80% που χρειαζονται τα 4050 ενσημα.το ελπιζω.
 #53694  από κωστας
 Πέμ Ιουν 02, 2011 8:34 pm
Ξερει κανεις τι ισχυει στο δημοσιο!Εχω 13 χρονια αν ισχυει η δεκαπενταετια με βλεπω να περνω δυο χρονια αναρρωτικη και αντε γεια!!!Θα ασχολουμε μονο με φυσιοθεραπειες και κολυμπι...
 #53696  από FANTOMAS
 Πέμ Ιουν 02, 2011 8:46 pm
κωστας έγραψε:Ξερει κανεις τι ισχυει στο δημοσιο!Εχω 13 χρονια αν ισχυει η δεκαπενταετια με βλεπω να περνω δυο χρονια αναρρωτικη και αντε γεια!!!Θα ασχολουμε μονο με φυσιοθεραπειες και κολυμπι...
Νομίζω η 24 μηνη αναρρωτική που λες έχει ορισθεί ταβάνι -πλέον- να είναι 18 μηνη, τρεις 6 μηνες για περιπτώσεις σαν την δικιά μας ψάξε το λίγο μην χάσεις χρήματα για 5 μήνες κρίμα.
 #53699  από popi
 Πέμ Ιουν 02, 2011 9:06 pm
Kαλησπερα κι απο μενα! φετος τον απριλιο εκλεισα ενα χρονο σε συνταξη. Ημουν καθηγητρια Αγγλικων σε δημοσιο σχολειο. πραγματι ο νομος δινει τη δυνατοτητα να φυγουμε απο την υπηρεσια μετα απο 15 χρονια πληρη απασχοληση. προσωπικα ειχα 27 χρονια, αλλα θα μπορουσα να ειχα φυγει νωριτερα. Ετσι λοιπον οταν τα πραγματα ζορισαν, εκανα χρηση του νομου και εφυγα. Βεβαια για να μπορεσω να συνταξιοδοτηθω πριν τα 60 επρεπε να περασω την ΑΣΥΕ -ανωτατη στρατιωτικη επιτροπη- που στεγαζεται στο 401 στρατιωτικο νοσοκομειο. Αυτοι γνωμοδοτουν και ετσι μπορεις να βγεις σε συνταξη, αναγνωπιζοντας 35ετια!.Ε, και μετα εισαι συνταξιουχους αλλα βεβαια καθολου...παροπλισμενος/η! Θα χαρω να βοηθησω αν καποιος θελει επ ιπλεον πληροφοριες
 #53701  από κωστας
 Πέμ Ιουν 02, 2011 9:30 pm
FANTOMAS έγραψε:
κωστας έγραψε:Ξερει κανεις τι ισχυει στο δημοσιο!Εχω 13 χρονια αν ισχυει η δεκαπενταετια με βλεπω να περνω δυο χρονια αναρρωτικη και αντε γεια!!!Θα ασχολουμε μονο με φυσιοθεραπειες και κολυμπι...
Νομίζω η 24 μηνη αναρρωτική που λες έχει ορισθεί ταβάνι -πλέον- να είναι 18 μηνη, τρεις 6 μηνες για περιπτώσεις σαν την δικιά μας ψάξε το λίγο μην χάσεις χρήματα για 5 μήνες κρίμα.

εχω παρει καμια εικοσαρια μηνες μεχρι τωρα Χρηστο...ενας γνωστος 7 χρονια!!!!!!!!!!!!!!!
 #53702  από tom80
 Πέμ Ιουν 02, 2011 10:46 pm
popi έγραψε:Kαλησπερα κι απο μενα! φετος τον απριλιο εκλεισα ενα χρονο σε συνταξη. Ημουν καθηγητρια Αγγλικων σε δημοσιο σχολειο. πραγματι ο νομος δινει τη δυνατοτητα να φυγουμε απο την υπηρεσια μετα απο 15 χρονια πληρη απασχοληση. προσωπικα ειχα 27 χρονια, αλλα θα μπορουσα να ειχα φυγει νωριτερα. Ετσι λοιπον οταν τα πραγματα ζορισαν, εκανα χρηση του νομου και εφυγα. Βεβαια για να μπορεσω να συνταξιοδοτηθω πριν τα 60 επρεπε να περασω την ΑΣΥΕ -ανωτατη στρατιωτικη επιτροπη- που στεγαζεται στο 401 στρατιωτικο νοσοκομειο. Αυτοι γνωμοδοτουν και ετσι μπορεις να βγεις σε συνταξη, αναγνωπιζοντας 35ετια!.Ε, και μετα εισαι συνταξιουχους αλλα βεβαια καθολου...παροπλισμενος/η! Θα χαρω να βοηθησω αν καποιος θελει επ ιπλεον πληροφοριες
Popi ξέρεις αν ισχυεί οι 15 ετια και για διαδοχική ασφάληση? έχω 2 χρονια ΙΚΑ, 3 χρόνια ΤΕΒΕ και 4 χρόνια Δημόσιο συνολο 2+3+4=9 χρονια, θα μπορώ σε 6 χρόνια από τώρα να βγώ σε σύνταξη?
 #53705  από billios
 Πέμ Ιουν 02, 2011 11:24 pm
παιδια επειδει ΚΑΙ αυτο το θεμα καιει,ξερει κανεις για τις προυποθεσεις του ικα. τι ισχυει εκει? περνεις και το επιδομα μαζι?
 #53712  από Κώστας
 Παρ Ιουν 03, 2011 2:33 am
ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ ΕΤΕΑΜ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΑ - ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ (Ν. 1902/90 άρθ. 40 παρ. 8)
Δικαιούνται πλήρη σύνταξη γήρατος από το ΕΤΕΑΜ, ανεξάρτητα από ηλικία, εφόσον δικαιωθούν κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την ίδια αιτία και έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 4050 ημέρες εργασίας.
Το ποσό της σύνταξης που απονέμεται με τις προϋποθέσεις αυτές αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης 35 ετών ή 10500 ημερών ασφάλισης.
Σημείωση: Για την συμπλήρωση των 4050 ΗΕ λαμβάνονται υπόψη:
• ο χρόνος πραγματικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑΜ
• ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης
• ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας
• ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (μέχρι 2 χρόνια)
• ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών
• ο χρόνος επιδότησης ασθένειας (μέχρι 200 ημέρες την τελευταία 10ετία)
• ο χρόνος επιδότησης ανεργίας (μέχρι 200 ημέρες την τελευταία 10ετία)
• ο χρόνος κυοφορίας - λοχείας
• ο χρόνος Εθν. Αντίστασης

Πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία - τετραπληγία (Ν. 3518/06 αρθ. 61 παρ. 4).
Ομοίως όπως παρα - τετραπληγικοί



Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που υπήχθησαν στην ασφάλισή του για πρώτη φορά πριν από την 1-1-1993

Παραπληγικοί-τετραπληγικοί
(άρθρο 1 Ν. 612/77, άρθρο 40 παρ. 8 Ν. 1902/90)

Οι πάσχοντες από παραπληγία, τετραπληγία, παραπάρεση, τετραπάρεση ανεξάρτητα από το χρόνο επέλευσης της αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον συμπλήρωσαν 4050 ημέρες ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, λαμβάνουν σύνταξη για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η αναπηρία, το ποσό της οποίας αντιστοιχεί σε 10.500 ημέρες ασφάλισης.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να λαμβάνουν και το επίδομα παραπληγίας.


Τ Ε Ρ Α Σ Τ Ι Α Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο κείμενο της γνωμάτευσης που θα σας δώσουν στο κρατικό νοσοκομείο που θα απευθυνθείτε. Πρέπει οπωσδήποτε ν΄ αναφέρεται κάποια από τις μαγικές λέξεις: πάρεση, παραπάρεση, παραπληγία, τετραπληγία. Αν η γνωμάτευση είναι διατυπωμένη χωρίς να συμπεριλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω λέξεις, το πιθανότερο είναι ότι θα σας απορρίψουν την αίτηση. Και το κερασάκι! Αν σας την απορρίψουν πολύ δύσκολα θα γίνει δεκτή νέα υποβολή της. Απ΄ όσο γνωρίζω, μάλλον δεν έχετε δικαίωμα επανυποβολής ήτοι επανεξέτασής της!!!!!!


ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑΣ-ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑΣ
(άρθρο 42 παρ.1 Ν. 1140/81, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 16 Ν. 2042/92, Εγκ. 67/92, παρ. 2 άρθρου 5 Ν.3232/2004, Εγκ. 53/2004, άρθρο 61 Ν. 3518/2006, Εγκ. 1/2007)

Δικαιούχοι-προϋποθέσεις
Το εξωιδρυματικό επίδομα δικαιούνται:

• Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα μέλη οικογένειάς τους, εφόσον πάσχουν από:
1. παραπληγία-τετραπληγία, διπληγία, τριπληγία, παραπάρεση, τετραπάρεση, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
2. μυασθένεια-μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
3. σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία ή τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή
4. το σύνδρομο κλάματος γαλής ή
5. ατελή οστεογένεση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή
6. οστεοψαθύρωση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
7. έχουν ακρωτηριασμό των δύο άνω ή δύο κάτω άκρων ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
8. έχουν ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους ή
9. έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με την περίπτωση (7).

• Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον πάσχουν από τις ανωτέρω παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 350 ημέρες ασφάλισης τα τελευταία τέσσερα χρόνια που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία κατέστησαν ανίκανοι για εργασία, από τις οποίες οι 50 πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο έτος ή το προηγούμενο 15μηνο ή 1.000 ασφάλισης οποτεδήποτε (Εγκ. 150/81).
• Τα μέλη οικογένειας του ασφαλισμένου, εφόσον πάσχουν από μία από τις ανωτέρω παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τις παραπάνω προϋποθέσεις ασφάλισης. Ως αφετηρία για τον έλεγχο των χρονικών προϋποθέσεων λαμβάνεται η ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, ανεξάρτητα από το χρόνο επέλευσης της ανικανότητας (Γ.Ε. 86408/Φ52-36/16.6.1982).


Προσοχή: Η καταβολή του παρα-τετραπληγικού επιδόματος αναστέλλεται εφόσον ο δικαιούχος νοσηλεύεται σε Ίδρυμα ασυλιακής μορφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. Επίσης, η χορήγηση του επιδόματος διακόπτεται εάν ο συνταξιούχος επιδοτηθεί λόγω παραπληγίας από άλλο φορέα.

Το επίδομα χορηγείται από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, πάντως όχι πριν από τη λήξη της επιδότησης λόγω ασθένειας.

Ποσό
Το ύψος του ποσού του εξωιδρυματικού επιδόματος στις ανωτέρω περιπτώσεις ισούται με 20 κατώτατα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ενώ στην (8) περίπτωση (του μονού ακρωτηριασμού) ισούται με το 10πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.