Mitsos83 έγραψε:Tom, πιστεύουμε οτι παίρνουμε αρκετές Β από τον ΒΠ.
Mitso, ο Βασιλικός πολτός είναι υπερ-τρόφιμο, ιδανικό για την ΣΚΠ και εγώ καταναλώνω BΠ καθημερινά αλλά δεν είναι πανάκεια. Περιέχει ίχνη μόνο από Β12 μια απολύτως απαραίτητη βιταμίνη για την ΣΚΠ και την επαναμυελίνωση. Ουσιαστικά 3 βιταμίνες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ΣΚΠ η Β12, η Β6 και η D. Ο ΒΠ δεν έχει καθόλου λιποδιαλυτές βιταμίνες (π.χ. D)
βικυ έγραψε: Ισχυει το ιδιο για την καστανη ή μαυρη ζαχαρη και το σκευασμα αλατιου,τυπου "light"....αυτο στην πρασινη συσκευσια????
Την σουκρόζη (ζάχαρη) μπορείς πολύ εύκολα να την αποφύγεις είτε λευκή είτε καφέ δεν έχει σημασία. Ιδανικά να την αντικαταστήσεις με ΣΤΕΒΙΑ.
Το αλάτι(NaCl) όμως υπάρχει παντού στο ψωμί, στο τυρί ακόμα και στα γλυκά.
Σο Light αλάτι έχει αντικατασταθεί μέρος (51 %) του Na με Κάλιο δηλαδή έχει 49 % αλάτι. Συνεπώς πάλι αλάτι είναι απλά λιγότερο. Εξαρτάται από την συνολική ημερήσια πρόσληψη αλατιού.
Σχετικά με το γάλα και τα γαλακτοκομικά, υπάρχουν μόνο ενδείξεις και όχι αποδείξεις (για το αγελαδινό γάλα, το αγελαδινό βούτυρο και την κρέμα αγελαδινού γάλακτος) ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της ΣΚΠ . Για αλλά ειδή γάλακτος (π.χ. κατσικίσιο) και για άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. τυριά, γιαούρτη) δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της ΣΚΠ!!!
Το να στερεί ένας ασθενής με ΣΚΠ μια από τις σημαντικότερες πηγές ασβεστίου από τον οργανισμό του είναι λάθος. Φυσικά το ασβέστιο μπορεί να το πάρεις κάποιος και από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και από τα μικρά ψάρια και μάλιστα καλύτερα αφομοιώσιμο. Το Ca είναι άκρως απαραίτητο όχι μόνο για λόγους οστεοπόρωσης (βλέπε κορτιζόνη) άλλα και γιατί προάγει την νευροδιαβίβαση όπως σωστά αποφάνθηκε η European Food Safety Authority (EFSA) πρόσφατα.