• Απλά ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

  • Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #128086  από ebg
 Τετ Μάιος 31, 2017 1:19 pm
Απέφυγε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις η Υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου στα πάγια αιτήματα των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ). Βασικότερο αίτημα των ασθενών αποτελεί η ένταξη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης στον Πίνακα των Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων του Υπουργείου Εργασίας.

Η ΠΟΑμΣΚΠ στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Υπουργό με τα αιτήματα των ασθενών εξηγεί ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι πολυπαραγοντική, εκφυλιστική και συνεχώς επιδεινούμενη νόσος και για αυτό η Ομοσπονδία έχει ήδη καταθέσει έγγραφα στο ΕΦΚΑ για να ενταχθούν στον εισηγητικό φάκελο για τα νευρολογικά νοσήματα που θα εξετάσει η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του αρ.7 ν3863/2010 στην αναθεώρηση του Πίνακα.

Επίσης ζητήθηκε η αναθεώρηση του ελάχιστου ποσοστού αναπηρίας της ΠΣ στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ), από 35% σε 50% με την διάγνωση , καθώς η νόσος έχει πολλά αφανή συμπτώματα τα οποία θα έπρεπε να συνυπολογίζονται στην εκτίμηση της αναπηρίας. Επίσης το ποσοστό αναπηρίας 50% θα επέτρεπε στα ΑμΣΚΠ να συμπεριλαμβάνονται στα άτομα με χρόνιες παθήσεις που καταλαμβάνουν 10% θέσεων αορίστου χρόνου στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ν.4440 ΦΕΚ 224 Α΄ 02-12-2016).

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ΠΣ στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).«Ελλιπείς ή μη εξαντλητικοί ως προς τα συμπτώματα εισηγητικοί φάκελοι, μη αναλυτικές γνωματεύσεις, στρεβλωμένη κλινική εικόνα του πάσχοντα κατά την ημέρα αξιολόγησης εξ’ αιτίας των εξάρσεων-υφέσεων της νόσου κλπ είναι μερικά από τα προβλήματα που εντοπίζονται και οδηγούν σε λανθασμένες αξιολογήσεις» εξήγησε η ΠΟΑμΣΚΠ και πρότεινε την βελτίωση του του τρόπου αξιολόγησης των ΑμΣΚΠ από τα ΚΕΠΑ.

Η Ομοσπονδία ζήτησε και μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας των ΑμΣΚΠ. Η ΠΣ εμφανίζεται συνήθως σε νεαρούς ενήλικες στην παραγωγική ηλικία. Η ΠΟΑμΣΚΠ προτρέπει τα ΑμΣΚΠ να παραμένουν επαγγελματικά ενεργά εφόσον η κατάστασή τους το επιτρέπει όμως και «η Πολιτεία πρέπει να θεσπίσει μέτρα προστασίας διατήρησης των θέσεων εργασίας των ΑμΣΚΠ καθώς τη δημιουργία επιδοτούμενων προγραμμάτων( για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ή για μακροχρόνια απασχόληση)»εξήγησαν στην Υπουργό Εργασίας.

Η κ. Αχτσίογλου στα αιτήματα της ΠΟΑμΣΚΠ απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως, αν και ανέφερε ότι οι Επιστημονικές επιτροπές που έχουν συσταθεί θα μελετήσουν εκ βάθρων τους νόμους του ασφαλιστικού συστήματος. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι κάθε απόφαση του Υπουργείου θα πρέπει να κινείται «στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς».

Τέλος, συμφωνήθηκε το Υπουργείο Εργασίας και η ΠΟΑμΣΚΠ να βρίσκονται σε επαφή, «ώστε να εντείνουν τις προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ΑμΣΚΠ»,αλλά η Υπουργός Εργασίας όπως και οι προκάτοχοι δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση σχετικά με την υλοποίηση των αιτημάτων των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή
 #128088  από N.Korkonias
 Τετ Μάιος 31, 2017 5:44 pm
Λυπάμαι που το γράφω, αλλά η συγκεκριμένη κυρία χέστηκε! Το μόνο που βλέπει το κράτος, είναι αριθμοί. Προυπολογισμος, αριθμός ατόμων με αναπηρία, και τρόπο να συμβιβάσει τα νούμερα. Σε ένα εξάμηνο που θα έχει αλλάξει πόστο, ούτε καν θα θυμάται το συγκεκριμένο της πέρασμα στην θέση αυτή (ίσως για το CV της).