• Κορονοϊός

  • Θέματα που αφορούν την σκλήρυνση κατά πλάκας και τον κόβιντ κορωνοϊό covid εμβόλιο και πολλαπλή σκλήρυνση.
Θέματα που αφορούν την σκλήρυνση κατά πλάκας και τον κόβιντ κορωνοϊό covid εμβόλιο και πολλαπλή σκλήρυνση.
 #132681  από Aguilar
 Κυρ Μαρ 15, 2020 5:31 pm
@ soag: Καλό είναι να λάβεις μέτρα έτσι κι αλλιώς! Αλλά δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείς να κάνεις, εάν τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά όσο διαβάζουμε. Να επιχειρήσω μία ανασκόπηση από τα διάφορα που έχω προσωπικά συγκρατήσει μέχρι στιγμής;

  • Το καλό νέο είναι ότι υπάρχει πειραματικό φάρμακο και έχουμε προμηθευτεί λίγο και εμείς στην Ελλάδα για να το δώσουμε στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις, αν χρειαστεί (για την ακρίβεια, χορηγείται τριπλός συνδυασμός αντιικών φαρμάκων με χλωροκίνη και αντιρετροϊκά).
  • Αναμένεται να εξελιχθεί σε εποχικό ιό, όπως η γρίπη, επομένως πρέπει να μάθουμε να ζούμε για πάντα με αυτόν και όχι μόνο μέχρι να περάσουν οι λίγες μέρες καραντίνας.
  • Δεν είναι συγκρίσιμος σε καμία περίπτωση με τη γρίπη, αλλά πάρα πολύ πιο κολλητικός και επικίνδυνος, στην παρούσα φάση.
  • Σε σύγκριση ακόμη και με τον έμπολα, ο οποίος σκοτώνει γρήγορα τον ξενιστή, αυτός είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από εξελικτική άποψη επειδή κάνει μέρες μέχρι να γίνει αντιληπτός και κρατάει τον ασθενή σε καλή σχετικά κατάσταση. Έτσι προλαβαίνει να πολλαπλασιαστεί ανενόχλητος, ενώ ο έμπολα αν και πιο θανατηφόρος, αριθμεί πολύ λίγα κρούσματα.
  • Τα συνολικά κρούσματα που 'ζουν ανάμεσά μας' ανά πάσα χρονική στιγμή είναι τουλάχιστον x20, αν όχι x50, των επιβεβαιωμένων, εξαιτίας της καθυστέρησης στην εμφάνιση συμπτωμάτων και των λίγων διαθέσιμων τεστ και σημείων ελέγχου και για άλλους λόγους. Σήμερα τα 331 επιβεβαιωμένα μπορεί να σημαίνουν 8000 εκεί έξω, σε μια εβδομάδα 80000, σε ένα μήνα 800000!
  • Μέχρι να βρεθεί εμβόλιο, πιθανόν σε πάνω από 12 μήνες, αναμένεται να προσβληθεί από τον ιό το 70-80% του πληθυσμού (ή τουλάχιστον αυτό είναι το ποσοστό σχεδιασμού των υπηρεσιακών παραγόντων διεθνώς). Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς θα κολλήσουμε αργά ή γρήγορα.
  • Αν ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 50-60% για αυτόν τον τόσο μεταδοτικό ιό, κολλήσει και στη συνέχεια αναρρώσει έχοντας αναπτύξει αντισώματα, αρχίζει να γίνεται δύσκολη η περαιτέρω διασπορά του ιού και την γλυτώνουν οι υπόλοιποι που δεν πρόλαβαν να νοσήσουν (herd immunity) - οι λίγοι τελευταίοι που θα προσβληθούν μετά και από αυτό, δίνουν το τελικό συνολικό ποσοστό (π.χ 70%) που αναμένεται. Αυτή όμως η ισορροπία θα αργήσει πολύ να επέλθει.
  • Αν ο ιός μεταλλάσσεται τόσο εύκολα όσο λέγεται (σήμερα εκτιμάται στο 30%) και αποκτήσει επιθετικά στελέχη, η παραπάνω προσέγγιση μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αποδοτική, ενώ και το μονοδύναμο εμβόλιο που θα βγει ίσως να μην προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη.
  • Από αυτούς που θα νοσήσουν, ένα 10% και πλέον θα είναι σοβαρά και το 5% πολύ σοβαρά. Αν η καμπύλη κάνει απότομη κορυφή, πάρα πολλοί θα πεθάνουν επειδή δεν θα τους σηκώσει το σύστημα και αυτό προσπαθούν να αποφύγουν οι πολιτικές ηγεσίες με τις καραντίνες (flat curve). Εάν όμως αρθούν οι προσωρινοί περιορισμοί συναναστροφών, θα επανέλθει το πρόβλημα με νέα κορυφή, αν και μικρότερης κλίμακας κ.ο.κ.
  • Κατά μέσο όρο στις 11.5 μέρες παρουσιάζει κανείς συμπτώματα, αλλά μπορεί να κάνει και 20 σε σπάνιες περιπτώσεις (οι 14 μέρες καραντίνας θεωρούνται αρκετές για σχεδόν όλους, ελάχιστοι θα ξεφύγουν σε έως 20, αλλά είναι τόσο λίγοι που δεν αξίζει να τους βάζουμε όλους σε 20 μέρες καραντίνας).
  • Ακόμη και χωρίς να προλάβει να εμφανίσει συμπτώματα, έχει 26% πιθανότητες να σε κολλήσει κάποιος. Νεότερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η μεταδοτικότητα ξεκινάει 2 μέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων.
  • Αφότου έρθει σε επαφή με διάφορα αντικείμενα, το ιικό φορτίο παραμένει επαρκές ώστε να προσβάλλει κάποιον μετά από λίγες ώρες, έως και αρκετές ημέρες, ανάλογα με το είδος της επιφάνειας, καθώς και σε εκνεφώματα/ αερολύματα (π.χ. καπνός τσιγάρου, τζακιού, από μαγείρεμα, τα διάφορα αρωματικά σπρέι κλπ). Οπότε αν μπούμε σε ένα χώρο και μας μυρίσει τσιγαρίλα κάποιου άλλου, δεν αποκλείεται πάνω στα σωματίδια του καπνού να βρίσκεται και λίγος ιός!
  • Ο κεντρικός κλιματισμός μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα αν ανακυκλώνει τον αέρα σε κλειστούς χώρους
  • Όσοι έχουμε καλά επίπεδα βιταμίνης D, έχουμε 20% πιο ενισχυμένο ανοσοποιητικό για ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό, ενώ όσοι έχουν βαριά ανεπάρκεια D διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο.
  • Πολύ σημαντική φαίνεται πως είναι η υγιεινή διατροφή για τα επόμενα 2 χρόνια: Τα γονίδια 1 και 8 του ιού διώχνουν τον σίδηρο από το αίμα και μειώνουν τη δυνατότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, επιπλέον της καταστροφής που επιφέρει στους πνεύμονες. Επομένως τροφές με σίδηρο ή/και συμπληρώματα σιδήρου ενδεχομένως βοηθήσουν όσους κολλήσουν. Ζητούμενο επίσης είναι να κρατήσουμε την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη χαμηλά με την διατροφή μας (σ.σ. δείχνει τα επίπεδα σακχάρου για τους τελευταίους 3 μήνες) => όχι γλυκά, όχι αλκοόλ. Αν ισχύει η παραπάνω θεωρία, εξηγεί γιατί οι διαβητικοί και οι ηλικιωμένοι είναι ευπαθείς στον ιό.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Aguilar την Δευ Μαρ 16, 2020 6:21 am, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.
 #132682  από Still
 Κυρ Μαρ 15, 2020 5:38 pm
Kpoplistener έγραψε: Κυρ Μαρ 15, 2020 1:13 am

Παιδιά..δεν σας φτάνουν οι θάνατοι και οι ασθένειες από τα εμβόλια θέλετε κι αλλά? Αφού ξέρετε ότι ο κοροναιος ξεχύθηκε εσκεμμένα κι ποτέ δεν ξέρετε αν όλα αυτά τα εμβόλια περιείχαν αυτόν τον ιό. Μην παίρνετε όρκους ότι τα εμβόλια και τα γενικώς τα φαρμακα να μας θεραπεύσουν ή να μας σώσουν ..ας μην αποφεύγουμε την αληθεια πίσω από όλο αυτο
αυτά τ' αγαπώ πολύ, πολύ όμως :romance-heartbeating:
 #132712  από Aguilar
 Πέμ Μαρ 26, 2020 6:03 pm
Επανέρχομαι για να σχολιάσω την είδηση του θανάτου της 33χρονης Τουρκάλας Dilek Tahtali από τον ιό. Διαβάζω στα Τουρκικά media (με google translate) ότι η κοπέλα έπασχε από αυτοάνοσο (πιθανόν ρευματοειδή αρθρίτιδα) και λάμβανε ανοσοκατασταλτική αγωγή. Γι' αυτό ίσως να είναι σκόπιμο να συζητήσουμε ξανά με τους γιατρούς μας όσοι παίρνουμε φάρμακα για την ΣκΠ.

-----------

Παρεμπιπτόντως, τα παραπάνω που έγραψα παλιότερα φαίνεται ότι (δυστυχώς) συνεχίζουν να ισχύουν σε γενικές γραμμές. Στην αρχή ίσως ακούγονταν αυτά λίγο υπερβολικά, αλλά ας μην περιμένουμε ούτε σχολεία να ανοίξουν, ούτε καταστήματα, για πολύ πολύ καιρό.
Με την ευκαιρία, παραθέτω ορισμένες χρηστικές πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει, για όποιον θέλει να συμπληρώσει τη δική του λίστα:

  • Όσοι έχουμε κι άλλους στο χώρο κατοικίας/ εργασίας, καλό είναι να συμπεριφερόμαστε με υποχόνδριο τρόπο σαν να έχουμε ήδη τον ιό, αφού αυτός κάνει μέρες να εμφανίσει συμπτώματα.
  • Το πλύσιμο των χεριών με σάπωνες αδρανοποιεί τον ιό καταστρέφοντας την λιπιδική διπλοστοιβάδα του, ενώ αφαιρεί την υδρολιπιδική επίστρωση της επιδερμίδας και μαζί της και τον ιό. Γι' αυτό και προτείνεται να βάζουμε ενυδατική κρέμα για να διατηρήσουμε τη λιπαρότητα του δέρματος σε καλά επίπεδα.
  • Το οινόπνευμα των 70 βαθμών είναι ιδανικό και απολυμαίνει καλύτερα από αυτό των 95, παραδόξως. Χρειάζεται πάντως πάνω από 50, ίσως και 60-65 βαθμούς. Τα υγρά μαντηλάκια συνήθως περιέχουν μόλις 20% οινόπνευμα και συνεπώς δεν αποστειρώνουν από τον ιό. Όμως το γερό σκούπισμα των επιφανειών με αυτά (ακόμη και με ένα βρεγμένο πανί ή χαρτί με καυτό νερό), απομακρύνει μεγάλο μέρος του ιικού φορτίου (π.χ. για καθαρισμό οθόνης κινητού). Τα δε απολυμαντικά τύπου Dettol δεν είναι ακόμη επιβεβαιωμένο ότι εξουδετερώνουν τον νέο κορονοϊό, όπως κάνουν για τους παλιούς κορονοϊούς και τις γρίπες, ενώ μπορεί να απαιτείται μεγάλη διάρκεια δράσης τους για να είναι αποτελεσματικά.
  • Το να πιάνουμε πόμολα και δυνητικά μολυσμένες επιφάνειες με χαρτί (ειδικά υγείας/ κουζίνας) , συνήθως δεν μας προστατεύει αποτελεσματικά εκτός αν χρησιμοποιούμε πολλές στρώσεις μεγάλου πάχους.
  • Ανοίγουμε τις πόρτες τοποθετώντας το απολυμασμένο μας κλειδί αντί να πιάνουμε το χερούλι, όπου είναι εφικτό (π.χ. εξώπορτα πολυκατοικίας: βάζω το κλειδί και τραβάω για να ανοίξει χωρίς να πιάσω το χερούλι).
  • Το γάντι και η μάσκα δίνουν πλασματική αίσθηση ασφάλειας και για το λόγο αυτό συνισταται από ορισμένους να αποφεύγεται η χρήση τους. Αν είναι να πιάνουμε τα δυνητικώς μολυσμένα αντικείμενα και μετά τα καθαρά με το ίδιο γάντι, κάνουμε ζημιά αντί καλού, εκτός αν είμαστε προσεκτικοί και βγάζουμε τα γάντια (χωρίς να τα ακουμπάμε εξωτερικά) κάθε φορά που πιάνουμε μια καθαρή επιφάνεια ώστε να μην την επιμολύνουμε. Πάντως στο δέρμα ο ιός μένει πολύ λιγότερο χρόνο από ότι στα πλαστικά γάντια και γι' αυτό είναι σκόπιμο να μην επαναχρησιμοποιούνται αλλά να απορρίπτονται.
  • Τη μάσκα δεν την αγγίζουμε χωρίς πεντακάθαρα χέρια. Μετά τη χρήση δεν αγγίζουμε την εξωτερική πλευρά που μπορεί να έχει μολυνθεί από σταγονίδια άλλων.
  • Η άποψη ότι "η μάσκα είναι για τον ασθενή και όχι για τους υγιείς" ισχύει υπό κανονικές συνθήκες, όμως η πραγματικότητα είναι ότι προφυλάσσει σε έναν βαθμό και τους υγιείς, εφόσον εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο. Ιδανικές μάσκες θεωρούνται αυτές που πληρούν τα πρότυπα N99/ N100 (ή FFP3) και είναι πολύ ακριβές. Απαιτείται ξυρισμένο πρόσωπο για να εφαρμόζουν χωρίς κενά. Εάν οι επιστήμονες καταλήξουν ότι το μέγεθος του ιού είναι σχετικά μεγάλο ή θεωρήσουμε ότι ο ιός μεταφέρεται στον αέρα μόνο πάνω σε σταγονίδια, που από τη φύση τους είναι μεγάλα, τότε και οι πιο απλές μάσκες μπορεί να είναι εξίσου κατάλληλες. Η γενική οδηγία για ιατρικό προσωπικό είναι τουλάχιστον N95 (ή FFP2). Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και ένα μαντήλι κάπως μειώνει το ιικό φορτίο που θα δεχθούμε αν φτερνιστεί κάποιος πάνω μας. Παλιότερες μελέτες κατέληξαν σε 80% προστασία με απλή χειρουργική μάσκα, 20% με απλό χαρτομάντιλο. Η όποια προστασία είναι συνάρτηση του ιικού φορτίου που υπάρχει στο χώρο και της διάρκειας παραμονής μας σε αυτόν.
  • Αφήνουμε τις προμήθειες που μας φέρνουν/ φέρνουμε σε συγκεκριμένο χώρο για αρκετό καιρό πριν τις ακουμπήσουμε, εκτός αν τις αποσυσκευάσουμε ή ψεκάσουμε με απολυμαντικό. Δεν ξεχνάμε ότι ο κόσμος συνήθως ψαχουλεύει τα προϊόντα στο ράφι ή το μανάβικο όταν τα διαλέγει, όπως κάνουμε και εμείς. Για τον ίδιο λόγο μπορούμε να δεσμεύσουμε και ένα ράφι του ψυγείου αποκλειστικά για πιθανώς μολυσμένα ευπαθή προϊόντα. Ορισμένα φρούτα μπορούν να πλυθούν με σαπούνι ή απορρυπαντικό πιάτων. Πλέον κυκλοφορούν και βιντεάκια με σχετικές οδηγίες.
  • Το ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς μπορεί να μπαίνει στον οικιακό φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά.
  • Δεν βάζουμε τα ρούχα που φορέσαμε έξω και έχουν κάτσει σε καρέκλες κλπ κατευθείαν στο πλυντήριο, αλλά μετά από λίγο καιρό. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες πλύσεις προτιμώνται, καθώς και η περιοδικά κενή πλύση στους 90C. Το στεγνό καθάρισμα χρειάζεται πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να αποστειρώσει τα ρούχα, γεγονός που έχει να κάνει και με τη μικρή διάρκεια καθαρισμού (ακόμη και για την κοινή γρίπη έχουν αναφερθεί ελάχιστες απαιτούμενες θερμοκρασίες 160C).
  • Δεδομένου ότι ο ιός προσβάλλει τον οργανισμό και από τα μάτια, οι φακοί επαφής ενδεχομένως να μην είναι ό,τι καλύτερο, ενώ τα γυαλιά παρέχουν μια μικρή προστασία. Τα τεχνητά δάκρυα όταν επιστρέφουμε από έξω μπορεί να συμβάλλουν θετικά στην πρόληψη. Τα διαφανή γυαλιά εργασίας με περιμετρική προστασία είναι προτιμητέα, ενώ πλέον χρησιμοποιούνται και από το νοσηλευτικό προσωπικό.